Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τι είναι η Πράσινη υποδομή για διαχείριση νερού;

  Τι είναι η Πράσινη υποδομή για διαχείριση νερού;   

       Η δημιουργία  Πράσινων Υποδομών  για διαχείριση νερού είναι μια οικονομικά αποδοτική, ανθεκτική προσέγγιση στη διαχείριση νερού και των  επιπτώσεων του καιρού που παρέχει πολλά οφέλη στην  κοινωνία. Οι συμβατικές υποδομές με σωληνώσεις -είναι γκρι ομβρίων ενιαίου σκοπού  η σπάνια σε συνδυασμό με δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας νερού έχουν σχεδιαστεί για να μετακινούν  αστικά όμβρια μακριά από το δομημένο περιβάλλον,  με τις πράσινες υποδομές  να μειώνουν  σημαντικά την ποσότητα και αντιμετωπίζει  τα όμβρια στην πηγή τους, παρέχοντας παράλληλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, και οικονομικά οφέλη. 

     Η Απορροή ομβρίων νερών είναι μια σημαντική αιτία της ρύπανσης των υδάτων στις αστικές  κι περιαστικές περιοχές αλλα και της θάλασσας Όταν η βροχή πέφτει στις στέγες, δρόμους και χώρους στάθμευσης  στις πόλεις μας και τα προάστιά τους, το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί  μέσα στο έδαφος, όπως θα έπρεπε.  Οι αποχετεύσεις-αγωγοί  ομβρίων  γεμίζουν ταχύτατα μέσω των υδρορρόων,  και άλλα συστήματα μηχανικής  συλλογής και απορρίπτονται σε κοντινά υδάτινα σώματα όπως ρέματα  κτλ τα οποία πλημμυρίζουν γρήγορα αφού  υπήρχαν στην φύση όταν όλη λεκάνη απορροής ήταν από φυσικά υλικά και πράσινο που δέσμευαν μεγάλο ποσοστό της βροχόπτωσης ενώ τώρα έχει αντικατασταθεί με σκληρά υλικά.
       Η απορροή ομβρίων μεταφέρει σκουπίδια, έλαια, βακτήρια, βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους από το αστικό τοπίο. Υψηλότερες ροές που προκύπτουν από καταρρακτώδεις βροχές  που επίσης μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση και πλημμύρες στα αστικά ρεύματα, καταστρέφοντας βιότοπο, την περιουσία, και τις υποδομές.
      Όταν πέφτει η βροχή σε φυσικούς χώρους , υπανάπτυκτες περιοχές, το νερό απορροφάται και φιλτράρεται από το έδαφος και τα φυτά.  Η Απορροή ομβρίων νερών είναι καθαρότερη και σπάνια δημιουργεί πρόβλημα.Οι Πράσινες Υποδομές χρησιμοποιούν  την βλάστηση,  το έδαφος, καθώς και άλλα στοιχεία και πρακτικές για την αποκατάσταση ορισμένων από τις φυσικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη διαχείριση του νερού και να δημιουργήσουν πιο υγιή αστικά περιβάλλοντα. Στην κλίμακα της πόλης ή νομού, οι Πράσινη Υποδομή είναι ένα συνονθύλευμα των φυσικών περιοχών που παρέχει βιότοπο, αντιπλημμυρική προστασία, καθαρότερο αέρα και καθαρότερο νερό. Στην κλίμακα της γειτονιάς ή το site, τα συστήματα διαχείρισης ομβρίων,  μιμούνται τη φύση, απορροφούν και  αποθηκεύουν νερό.
Τι αποτελεί μία Πράσινη Υποδομή ?

Διοχέτευση  και αποθήκευση νερού Απορροών  και Αποσύνδεση από δίκτυο ομβρίων 

Αυτή η απλή πρακτική εκτρέπει σωλήνες Υδρορροών από το
αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων και τα εκτρέπει στη αποστράγγιση τους σε βαρέλια, δεξαμενές, ή περιοχές με διαπερατά υλικά. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση ομβρίων  ή επιτρέπουν στα όμβρια να  διεισδύσουν στο έδαφος.  Χρησιμοποιείται συχνά από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να αποθηκεύουν νερό για άλλες  χρήσεις ή και το νερό μετά από φιλτράρισμα αποχετεύεται  και σε γεωτρήσεις ώστε να μειωθεί η αλατότητα τους αν έχουν. 
Επίσης η απορρόφηση του νερού από το έδαφος μπορεί να πραγματοποιείται όχι στην επιφάνεια αλλά υπεδάφια με στοιχεία drainage(εικόνα 2)
Προσθήκη λεζάντας
Παραδείγματα link:

Συλλογή βρόχινου νερού

 Είναι Συστήματα συλλογής βρόχινου νερού που συλλέγουν και
αποθηκεύουν νερό βροχοπτώσεων για μελλοντική χρήση. Όταν είναι σχεδιασμένα κατάλληλα, επιβραδύνουν και μειώνουν την
απορροή και έτσι παρέχουν μια πηγή νερού.Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε άγονες περιοχές, όπου θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις για όλο και πιο περιορισμένα αποθέματα νερού.
 Υπήρχε παραδοσιακά στην χώρα μας με στέρνες αλλά πλέον υπάρχουν σύγχρονα συστήματα  που συχνά αποθηκεύουν  πολύ μεγάλους όγκους νερού, με χρήση δεξαμενών , ακόμα και ανοιχτών λιμνών 
Στις πόλεις θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε συνδυασμό με Λίμνες -ταμιευτήρες σε πάρκα κτλ όπου θα αποθηκεύεται νερό για άρδευση, πλύσεις των δήμων κτλ
Περισσότερα στο αναλυτικό αρθρό :

Συλλογή βρόχινου νερού


 Παραδείγματα link:



Κήποι βροχής 

 Οι κήποι βροχής είναι πολλαπλών
δυνατοτήτων που μπορεί να εγκατασταθούν σχεδόν σε κάθε μη ασφαλτοστρωμένο χώρο. Επίσης γνωστοί ως bioretention, ή bioinfiltration, όπου  τα "κύτταρα" τους, είναι ρηχά σημεία δίπλα σε οδοστρώματα, με βλάστηση, ουσιαστικά λεκάνες-λάκκοι που μετα την βροχόπτωση μετατρέπονται σε λιμνούλες που συλλέγουν και απορροφούν την απορροή από στέγες, πεζοδρόμια και δρόμους. Αυτό μιμείται την πρακτική φυσική υδρολογία από διείσδυση, και εξάτμιση και διαπνοή-ή "evapotranspiring"  απορροή. 

 Παραδείγματα link:

Παρτέρια -Ζαρτινιέρες  Απορροής 


Οι ζαρτινιέρες - παρτέρια  φυτευτής είναι
αστικοί κήποι βροχής με κάθετα τοιχώματα και είτε με ανοιχτό ή κλειστό πυθμένα. Συλλέγουν και  απορροφούν την απορροή από πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης,  δρόμους και είναι ιδανικά για  λύσεις σε  περιορισμένα σημεία όπου το κόστος άλλων κατασκευών είναι πολύ μεγάλο (πχ. σωλήνες απομάκρυνσης ομβρίων),  σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές και ως στοιχεία ρυμοτομίας. Είναι απλές κατασκευές πρασίνου  με δυνατότητα συγκέντρωσης σημαντικής ποσότητας νερού 

 περισσότερα στο άρθρο: Παρτέρια -Ζαρτινιέρες Απορροής και συλλογής νερού Βioswales


 Παραδείγματα link:


Bio- Τάφροι



Οι Bioswales ή βιο- τάφροι  έχουν βλάστηση συνήθως ξηροφυτική ή αυτοφυή φυσική  Είναι κανάλια  που  βρίσκονται στα όρια των δρόμων και χώρων στάθμευσης και δέχονται προς απομάκρυνση το νερό που πέφτει στο οδόστρωμα από βροχοπτώσεις. Αν υπάρχει καλή διαχείριση της βλάστησης όπως όταν κόβεται για λόγους πυρασφάλειας τους θερμούς μήνες να μην απομακρύνονται τα φυτικά υπολείμματα αλλά να σαπίζουν   στο έδαφος δημιουργώντας ένα παχύ οργανικό στρώμα απορρόφησης των βροχοπτώσεων και μειώσει ταχύτητας ροής του νερού επιτυγχάνουμε και σημαντικό ποσοστό απορρόφησης και μείωση του νερού που  φτάνει στους τελικούς αποδέκτες. Παράλληλα το χώμα , τα οργανικά και η βλάστηση "φιλτράρουν" και ρύπους που μεταφέρει το νερό 
Παραδείγματα linkStorm Water Technical Standards, Models and BMPs(Ουισκόνσιν Τμήμα Φυσικών Πόρων Τεχνικών Προτύπων)

Διαπερατά Οδοστρώματα 



 Τα Διαπερατά  πεζοδρόμια και οδούς  
απορροφούν -αποθηκεύουν το νερό της βροχής όπου πέφτει. Μπορούν να είναι κατασκευασμένα από διαπερατό σκυρόδεμα, πορώδη άσφαλτο, ή διαπερατό διαβαθμισμένη  επιστρώση. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όπου οι τιμές γης είναι υψηλές και οι πλημμύρες  είναι πρόβλημα.
Παραδείγματα link

Πράσινο στους δρόμους και τα σοκάκια



Το πράσινο  στους  δρόμους και τα
σοκάκια που δημιουργήθηκε με την ενσωμάτωση πράσινων  στοιχείων(φυτεύσεων)-υποδομών στο σχεδιασμό τους  για αισθητική βελτίωση, βελτίωση θερμοκρασιών, δροσισμό, σκίαση,  καθαρισμό του αέρα και βελτίωση του κλίματος  έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν και στην αποθήκευση, απορρόφηση και με εξατμισοδιαπνοής στην μείωση των επιπτώσεων των   ομβρίων. Όλα τα παραπάνω είναι τέτοια στοιχέια όταν κατασκευάζονται  από την αρχή αλλά τα παλαιά στοιχεία πρασίνου δεσμεύουν νερό, μειώνουν την ταχύτητα πτώσης και απορροής ενω με μικρές αλλαγές στα κράσπεδα και δεντροδόχους  μπορούν να δεχτούν φορτίο ομβρίων από τα σκληρά υλικά.
Παραδείγματα link

Πράσινο στάθμευσης



Πολλά πράσινα στοιχεία της  Πράσινης   υποδομής μπορεί να ενσωματωθούν σε σχέδια χώρων στάθμευσης.
     Διαπερατά πεζοδρόμια μπορούν  να εγκατασταθούν σε χώρους στάθμευσης. Επίσης κήποι βροχής και βίο-τάφροι μπορούν να συμπεριληφθούν στα  διάμεσα και κατά μήκος της περιμέτρου τους. Επιπλέον τα οφέλη περιλαμβάνουν  τα αισθητικά, τον μετριασμό της αστικής θερμικής νησίδας και   το καλύτερο δομημένο περιβάλλον.
Παραδείγματα link

Οι πράσινες στέγες

Οι πράσινες στέγες
Οι πράσινες στέγες καλύπτονται με εδαφικό υπόστρωμα και βλάστηση αποθηκεύουν σημαντική ποσότητα νερού από βροχοπτώσεις  και επιτρέπουν διήθηση και εξατμισοδιαπνοή του αποθηκευμένου νερού. Είναι ιδιαίτερα αποδοτική λύση  σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όπου οι τιμές γης είναι υψηλέςοπότε ειναι δύσκολο να κατασκευαστούν πάρκα. Ιδανική λύση να πραγματοποιουνται  σε μεγάλες βιομηχανικές  εγκαταστάσεις ή σε κτίρια γραφείων όπου το κόστος διαχείρισης των ομβρίων είναι πιθανό να είναι υψηλό.
Παραδείγματα link

Urban Tree Canopy

δέντρο Canopy
Τα Δέντρα μειώνουν την ταχύτητα ροής των ομβρίων παρακρατώντας μέρος τους  στα φύλλα και τα κλαδιά τους. Πολλές πόλεις έχουν θέσει στόχους για τα δέντρα,  με ανάπτυξη δεντροστοιχίωνς ώστε να αποκατασταθεί η βλάστηση που προ υπήρχε της οικιστικής ανάπτυξης και της κυριαρχίας των σκληρών υλικών Έτσι θα έχουμε αποκατάσταση  και των ωφελειών Ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και ομάδες της κοινότητας μπορούν να συμμετέχουν στη φύτευση και τη συντήρηση δέντρων σε όλο το αστικό περιβάλλον.
Παραδείγματα link

Διατήρηση  εδάφους

Διατήρηση γης
 Η ποιότητα των υδάτων και οι επιπτώσεις των πλημμυρών των  αστικών ομβρίων υδάτων μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί   με  προστασία των ανοιχτών χώρων και των ευαίσθητων φυσικών περιοχών εντός και δίπλα σε μια πόλη, ενώ παρέχουν  ευκαιρίες αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης.Οι  Φυσικές περιοχές  θα πρέπει να είναι το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας  προστασίας, τις  περιλαμβάνουν παρόχθιες περιοχές,  υγρότοπους ,λόφοι  και  τα πρανή.
Παραδείγματα link
 Βασισμένο σε άρθρο  στο https://www.epa.gov/green-infrastructure
Scharenbroch, Bryant C. , Justin Morgenroth, and Brian Maule. 2016. Tree Species Suitability to Bioswales and Impact on the Urban Water Budget. J. Environ. Qual. Jan 45(1):199-206.

http://www.deeproot.com/blog/blog-entri/research-shows-trees-in-bioswales-provide-significant-stormwater-benefits?platform=hootsuite

3 σχόλια: