Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ... ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ !



Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ                                   Η ... ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ !
Αχέρων και Acherontia atropos
        Ο Αχέρων είναι ποταμός της Ηπείρου. Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «άχος» συγγενές των ἄγχω, ἄγνυμαι, ἀχέω που σημαίνει θλίψη, αναφερόμενη στη θλίψη του θανάτου. Μια άλλη άποψη είναι ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη «αχός» (=ήχος, βουή, «ηχώ», «αχώ» = εκπέμπω ήχο) και το ρήμα «ρέω», άρα ο ποταμός με την δυνατή ροή.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, κατά την ελληνική μυθιστορία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.
Η Άτροπος ήταν μία από τις τρεις Μοίρες. Οι άλλες δύο ήσαν η Κλωθώ και η Λάχεσις. Η Άτροπος εξέφραζε το αναπόφευκτο, το μοιραίο, αλλά και το άτεγκτο και το δογματικό στη ζωή των ανθρώπων. Το όνομά της σημαίνει "το αναπόφευκτο".
Η πεταλούδα Acherontia atropos (the “Deaths head-hawkmoth”) έχει άνοιγμα πτερύγων 90–130 mm, και τα σχέδια στον θώρακά του, μοιάζουν με ανθρώπινο κρανίο !
Όταν ενοχληθεί, παράγει έναν δυνατόν τριγμό, βγάζοντας αέρα από την προβοσκίδα της, και ανοιγοκλείνει την εντυπωσιακή κοιλία της, για να «τρομάξει τον εχθρό»!
η συγκεκριμένη πεταλούδα έγινε γνωστή μέσα από την ταινία "Σιωπή των Αμνών"



                                                   












                                                                Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος
 Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών









Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού





2 σχόλια:

  1. Ερώτηση: Τα παιδιά του Ασκληπιού ήταν Μαχάων και Ποδαλείριος. Γιατί τα ονόματα αυτά τα χάρισαν στα δύο Λεπiδόπτερα Papilio Machaon και Papilio podalirus;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύζυγος του Ασκληπιού ήταν η Ηπιόνη, προσωποποίηση της ηπιότητας, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τους γιατρούς Ποδαλείριο και Μαχάωνο (που κατά μια παράδοση ήταν γιοι του Ποσειδώνα) και τρεις κόρες, την Ιασώ (ιάομαι=γιατρεύω), την Ακεσώ (ακέομαι=θεραπεύω) και την Πανάκεια. Οι δύο πρώτες αντιπροσωπεύουν ίσως διάφορα στάδια θεραπείας, ενώ η τρίτη τη φαρμακευτική αγωγή. Την Υγεία άλλοι την θέλουν σύζυγο και άλλοι κόρη του Ασκληπιού.Κώστας Μπουχέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή