Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Φλογερά άνθη


www.topiodomi.gr

Μπορείτε να φυτέψετε την τσιντόνια οπουδήποτε και αν ζείτε.
Ο αγκαθωτός θάμνος θα γεμίσει τη βεράντα και τον χειμωνιάτικο κήπο σας με άνθη.

Η τσιντόνια ή ιαπωνική κυδωνιά κατάγεται από την Κίνα και το Θιβέτ. Τον 16ο αιώνα εισήχθη στην Ιαπωνία, από την οποία πήρε και το όνομα της. Είναι ένας όμορφος φυλλοβόλος θάμνος που θα τον δούμε ανθισμένο αυτή την εποχή. Χαρακτηριστικό της εντυπωσιακής ανθοφορίας είναι τα πορτοκαλί, λευκά ή κόκκινα άνθη εμφανίζονται πριν από την έκπτυξη των φύλλων, χαρίζοντας εντυπωσιακή χρωματική πινελία στον κήπο μας, ιδιαίτερα την εποχή του Φεβρουαρίου που ελάχιστα φυτά είναι ανθισμένα.
                Φτάνει σε ύψος το 1,5-2 μέτρα και μπορεί να ευδοκιμήσει σε ηλιόλουστες και ημίσκιερες απαιτήσεις, χωρίς να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αντέχει σχεδόν σε όλα τα εδάφη και σε μεγάλο εύρος θερμοκρασίας, που φτάνει τους 15°C, ενώ είναι κατάλληλη και για παραθαλάσσια φύτευση.
                Χάρη στην πυκνή βλάστηση και στα αγκάθια της μπορεί να φυτευτεί σαν φυτικός φράκτης, ο οποίος με τον χρόνο θα γίνει αδιαπέραστος. Για να ενθαρρύνετε τη ζωηρή θαμνώδη ανάπτυξη της μπορείτε να την κλαδεύετε κάθε χρόνο, μετά την ανθοφορία της. Τα ανθισμένα κλαδιά που κόβετε θα στολίσουν θαυμάσια το βάζο σας, στο οποίο μπορούν να διατηρηθούν ακόμη και 15 ημέρες, προσθέτοντας ιδιαίτερη αισθητική στον χώρο σας. Οι καρποί της έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο, ωριμάζουν το φθινόπωρο κα είναι ένα έξυπνο κάλεσμα για τα πουλιά, για τα οποία αποτελούν ελκυστική τροφή.
                Η τσιντόνια είναι από τις σημαντικότερες επιλογές στην παλέτα του κηποτέχνη για θάμνους με εντυπωσιακή ανθοφορία αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.

Αντρέας Μπαρμπούτσης Γεωπόνος

2 σχόλια:

  1. k.Mparmpoutsi tha mporousame na xrisimopoiisoume tin tsintonia se kipo pou to edafos tou einai katharos pulos (leuko xrwma)? pou simainei polu ugrasia to xeimwna kai polu ksiro to kalokairi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι γιατι κρατα νερο και δεν βοηθά την ανπτυξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή