Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μορφώνοντας έναν θάμνο

Πως κλαδεύουμε ένα θάμνο  και δίνουμε σχήμα ακόμα και  σε ένα δέντρο?
Ο παραδοσιακός τρόπος είναι με ψαλίδια. Υπάρχουν πολλοί τύποι ψαλιδιών. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την ποιότητα των υλικών και την ποσότητα της εργασίας. Υπάρχουν ψαλίδια  χειρός και για σχήματα είναι πολύ χρήσιμα και παραγωγικά τα ψαλίδια που κρατιούνται με δύο χέρια. Όταν έχετε  μεγαλύτερο όγκο  καλό είναι να χρησιμοποιούμε μπορντουροψάλιδακαι τα εργαλεία χειρός να τα χρησιμοποιούμε για τα τελειώματα και τις λεπτομέρειες. Μεγάλο ρόλο εδώ παίζει η σωστή επιλογή του εργαλείου. Υπάρχουν εργαλεία ηλεκτροκίνητα, και βενζινοκίνητα. Μεγαλύτερη αυτονομία έχουν τα δεύτερα και τα μπαταρίας ( για μικρότερες επιφάνειες) και είναι πολύ χρήσιμα στους επαγγελματίες.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουμε  στην χρήση ηλεκτροκίνητων με καλώδιο. Οι θαμνοκόπτες μπαταρίας και τα βενζινοκίνητα προσφέρουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων και αποκλείουν τον κίνδυνο, να κοπεί ένα καλώδιο.
Η συχνότητα του κοψίματος είναι το σημαντικότερο για την πυκνότητα τους και την ομοιόμορφη ανάπτυξη τους Για όμορφα κοψίματα διαμόρφωσης σε αειθαλή, μικρόφυλλα φυτά, όπως πυξός, λιγούστρο ιόναδρο τούγια, τάξος   τα χειρός ή ένα μικρό μπαταρίας είναι το τέλειο εργαλείο. Για το κλάδεμα χοντρότερων και λεπτότερων κλαδιών, χρησιμοποιήστε μποντρουροψάλιδα.  Είναι ισχυρότερα  και σε φράχτες  φωτίνιας , βιβούρνου ή λαουροκέρασο δεν έχουν κανένα πρόβλημα κυρίως τα βενζινοκίνητα. Αν έχετε να κλαδέψετε δέντρα  όπως Λέυλαντ ή ψηλές πρασιές μπορούν να βοηθήσουν βενζινοκίνητα μπορντουροψάλιδα με κοντάρι–άξονα. Η εργασία γίνεται χωρίς κούραση και χωρίς κίνδυνο, σκάλες  ακόμα και σε 3-5 μέτρα.
Στα μπορντουροψάλιδα χρήσιμο είναι να μην έχουν μικρές αποστάσεις μαχαιριών για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε μικρούς θάμνους αλλά και σε φυτά με μεγάλο πάχος κλαδιών η να μπορούμε να κάνουμε ένα ποιο βαθύ κλάδεμα όταν το θελήσουμε. 
Καλή  επιλογή και  η εποχή είναι ότι πρέπει για  κλάδεμα!!
Πριν προβείτε σε αγορά κάποιου προϊόντος συζητήστε με τον πωλητή για να διαπιστώσετε αν ξέρει να σας πληροφορήσει για αυτο ακριβώς που ζητάτε.
www.topiodomi.gr
www.topiodomi.gr
Κωνσταντίνος Τάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου