Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Επιλέγοντας αλυσοπρίονο

www.topiodomi.gr

Τα αλυσοπρίονα χωρίζονται σε διαφορές κατηγορίες ανάλογα με την χρηση τους-επαγγελματικά ερασιτεχνικά-με τον κινητήρα τους,  σε τι δέντρα θα χρησιμοποιούνται και άλλα χαρακτηριστικά τους.
            Αν έχουν καθημερινή χρήση- επαγγελματικά-καλο είναι να έχουν ισχυρό κινητήρα που θα αντέχουν στην καταπόνηση, υψηλές θερμοκρασίες ανεξάρτητα την εργασία που επιτελούν (κλαδέματα , υλοτομία που αυτά αποτελούν κριτήριο επιλογής μεγέθους. Απαιτείται να έχουν εύκολη χρήση , ταχείες λύσεις καθαρισμού, καυσίμων, επισκευών, λίπανσης  αλλαγών αλυσίδας και το σημαντικότερο ασφαλείας.
            Τα πριόνια που προορίζονται για ερασιτέχνες καλό είναι να έχουν δυνατότητα ποικιλίας χρήσεων , δεν μπορούν να έχουν την εξειδίκευση χρήσεων που έχουν τα επαγγελματικά αλλά πρέπει να είναι εύκολα στην χρήση τους και να είναι ανάλογα με τα επαγγελματικά στις συνθήκες ασφάλειας αφού ο χειριστής δεν είναι έμπειρος
 Σημαντικά χαρακτηριστικά είναι το βάρος του μηχανήματος πχ. Στο κλάδεμα χρησιμοποιούμε ελαφριά  και μικρά εργαλεία ενώ στην υλοτομία πραγματικά μεγάλα  Αν όμως θέλουμε να κλαδεύουμε σπάνια αλλά να κόβουμε και ξύλα για το τζάκι θα πάμε σε μία μέση λύση ερασιτεχνικού αλυσοπρίονου



Σημαντική είναι η διάταξη ασφαλείας και ο σχεδιασμός του μηχανήματος ,διακοπή λειτουργίας της αλυσίδας καλό είναι να γίνεται με το χέρι στήριξης του αλυσοπρίονου να υπάρχει διακοπή επίσης με το που το χέρι εγκαταλείπει την σκανδάλη. Καλό είναι βέβαια ο χειριστής να φορά ωτοασπίδες και ειδικά ρούχα για αλυσοπρίονα που αντέχουν  κοπές από αλυσίδα δηλαδή εγκεκριμένο εξοπλισμό(γυαλιά , κράνος υλοτομίας ακουστικά, ιματισμό).
Ρόλο έχει και ο αντικραδασμικός σχεδιασμός. Όταν υπάρχει δεν κουράζεται ο χρήστης όπως και η επιλογή του σωστού πριονιού, ένα ελαφρύ αλυσοπρίονο είναι ευκολότερο για ένα μη έμπειρο ερασιτέχνη, ή ένα καλά σχεδιασμένο με μια εργονομική λαβή, ελαφρύ σχεδιασμό, ισορροπημένο είναι πιο ξεκούραστο στον χρήστη και πόλύ περισσότερο αν είναι περιστασιακός. Ένα εργονομικά σχεδιασμένο αλυσοπρίονο αξίζει τα λεφτά του!!
Πλέον τα αλυσοπρίονα που κυκλοφορούν στην χώρα μας έχουν προστασία από το κλώτσιμα και έτσι αποτρέπονται ατυχήματα και ζημιές στα μηχανήματα

Πολύ χρήσιμο είναι το αλυσοπρίονο να είναι ευκολοσυντήρητο. Έτσι με λίγες και εύκολες κινήσεις να λύνεις τα κρίσιμα σημεία όπως την αλυσίδα, καθαρισμό καμπάνας, μπουζί, φίλτρο αέρα κ.α.  Γλυτώνουμε πολύ χρόνο, δουλειά άρα και κούραση.
Ψάξτε επιλέξτε ρωτήστε συμβουλευτείτε …αξίζετε το καλύτερο μηχάνημα για την εργασία που θέλετε να πραγματοποιήσετε με ασφάλεια και  τον λιγότερο κόπο.
Κωνσταντινος Τάτσης
MscΓεωπόνος

ΑΝΑΛΟΓΟ ΘΈΜΑ :

Αγοράστε ασφαλώς Αλυσοπρίονο σας

1 σχόλιο:

  1. για την ελια κάνει ένα ελαφρό αλυσοπριονο και αυτο λιανιζει και τα κλαρια για το τζακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή