Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Χειμερινή επίσκεψη στα πάρκα της Βιέννης

 

Χειμερινή επίσκεψη στα πάρκα της Βιέννης

 

                        Πολλά ομορφα δεντρα σε όλη την Πόλη   Κλαδεμένα αλλα οχι καρατομιμημένα                      



Η Βιέννη είναι μία πολύ πράσινη πόλη. Έχει μεγάλα πάρκα κυρίως παλαιοί ιδιωτικοί  τεράστιοι κήποι παλατιών αλλά και πολλούς δημόσιους κήπους και ένα μεγάλο κεφάλαιο από δέντρα κυρίως στα νέα τμήματα της πόλης. Το 50% της μητροπολιτικής περιοχής είναι πράσινές περιοχές. Προφανώς ο χειμώνας δεν είναι η καλύτερη εποχή για να δεις την ομορφιά ενός Πάρκου  αφού φυτά με  φυλλώματα είναι σχετικά λίγα. 



Η Βιέννη είναι μία πόλη δίπλα στον Δούναβη με χαμηλό υψόμετρο 152-195 μέτρων και με ηπειρωτικό κλίμα οπότε ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα δρίμης.  Το κεφάλαιο των δέντρων είναι κυρίως από πλατύφυλλα αλλά χρησιμοποιούνται πολύ και ταξοί -υπάρχουν κάποιοι που είναι πραγματικά θαυμαστά δέντρα του είδους - κέδροι , πεύκα, τούγιες κυρίως για σχήματα,  ακόμα σε κάποια παλάτια είδαμε Σεκόγιές, και  κινέζικά πεύκα .

 Η ποικιλία των πλατύφυλλων μεγάλη. Πολύ συχνά για σχήματα χρησιμοποιείται ο Καρπίνος αλλά είδαμε αρκετά είδη που τους δίδεται σχήμα. 



Οι ποες αφηνονται να είναι φυσικές το χειμωνα και να ριχνουν σπόρο                 


Οι λαϊκοί κήποι(κήποι του Λαού, Πάρκο του Στράους, Πάρκο Ελβετίας, Νησί του Δούναβη, Πλατεία του Καρόλου αυτά που περιδιαβήκαμε) είναι συνήθως σε ελεύθερα σχήματα και σχετικά σύγχρονα σχεδιαστικά μοτίβα, ενώ οι κήποι των Παλατιών είχαν κυρίαρχο τον Γαλλικό σχεδιασμό αλλά και μεγάλα δασικά κομμάτια.

Η πόλη είναι γεμάτη παρτέρια με μεγάλα δέντρα όπου τα  χαμηλότερα φυτά έχουν μείνει να σποριάσουν,  να παγώσουν -έτσι οι κάτοικοι κατανοούν την αλλαγή των εποχών – γεμάτα ακλάδευτα χρυσαφί -κίτρινισμένα ακλάδευτα αγρωστώδη όπως ορίζοψη, καλαμαγρώστη κ.α.

                Κήπος αναμεσα σε παλάτια στο κέντρο της πόλης 

Τα σημεία που παραθέτουμε κάτω είναι από αυτά που είδαμε και φυσικά υπάρχουν πολλά από αυτά που αξίζει να επισκεφτεί όποιος κηποτέχνης επισκεφτεί την πόλη και θέλει να ζήσει την αίσθηση από τους Περιπάτους Αυτοκρατόρων αλλά και επαναστατών όπως ο Ρήγας ,  Ελλήνων της διασποράς όπως ο Δουμπάς ή ο Σίνας

Ροδώνας προστατευμένος αποτο κρύο-στην ενότητα των συνεχών πάρκων από τα παλάτια εως το Δημαρχείο(διακρινεται στο βάθος) 

 

Πάρκο στο Παλάτι Schönbrunn

Αν θα διάλεγα τι θα πρέπει να επισκεφτώ οπωσδήποτε ξανά θα ήταν αυτός ο χώρος. ¨Ένα τεράστιο πάρκο(120 εκταρίων ), μνημείο της Unesco  με ένα απίστευτα μεγάλο γαλλικό κήπο, εξαιρετικής ομορφιάς αγάλματα πολλές σχεδιαστικές λύσεις, λαβυρίνθους , πανέμορφες κλαδεύσεις ακριβείας ώστε να θαυμάζεις την τιθάσευση των δέντρων για την αισθητική ακρίβεια, πάρα πολλά ρομαντικού ρυθμού στοιχεία , επιλύσεις για χώρους, τεράστιο κεφάλαιο ιστορικών δέντρων, ένα απίστευτα όμορφο θερμοκήπιο(Palm house από το 1882)




για τροπικά φυτά και ένα με φυτά ερήμου, Ιαπωνικό κήπο, το εξαιρετικό κτήριο-περίπτερο Gloriete με πολύ όμορφη θέα σε όλη την πόλη  και τέλος ένα πολύ μεγάλο δασικό τμήμα. 

Ειναι εντυπωσιακα τα κλαδέματα και η μορφοποιήση των δεντρων σε όλο το Πάρκο 


Καπρίνοι κλαδεμένοι άψογα 





Μία ημέρα δεν φτάνει να θες πραγματικά να απολαύσεις να παρατηρήσεις, να χαθείς,να ξεχαστείς, να μελετήσεις  τις λύσεις, τεχνικές λεπτομέρειες,  τον συνολικό σχεδιασμό, τα εξαιρετικά κτήρια, κιόσκια, ακόμα και ΄τεχνικά¨ ρωμαϊκά αρχαία ερείπιά, αγάλματα κήπου, λίμνες, σιντριβάνια, στοιχεία νερού,  την ποιότητα  και ομορφιά του χώρου .




 

Πάρκο Παλατιού Belvedere



Πολύ όμορφο πάρκο σε πλαγιά με απόλυτα γεωμετρικά σχήματα μεγάλα τμήματα χλοοτάπητα, γενικά σε εξαιρετικό παράδειγμα σχεδιασμού κήπων ύστερου μπαρόκ  φυσικά Γαλλικού στυλ, κατασκευασμένο από το 1700,  με πλήθος αγάλματα, λίμνες, συντριβάνια   και όμορφα ¨δωμάτια¨. Αξίζει να το περπατήσει να βρεί όμορφές επιλύσεις, στις κλίσεις, στην διαχείριση των όμβριων στην αισθητική των ανθώνων (που τώρα ήταν σε λήθαργο ). Είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 

Γειτνιάζει με τον Αλπικό κήπο, τον Βοτανικό κήπο και αξίζουν συνολικά  πραγματικά την επίσκεψη μαζί με τον Ελβετικό πάρκο που βρίσκεται στο πάνω μέρος, που είναι σύγχρονης σχεδίασης  και αρκετά όμορφο  

 

Πάρκο του Δούναβη στο νησί του Δούναβη

Το 1964 δημιουργήθηκε αυτό το Πάρκο στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης στο τεχνητό νησί του Δούναβη. Ιδανικό για ένα χαλαρό περίπατο ή  ποδηλατάδα.  

 

 Πλατεία Καρόλου


            Πλατεία Καρόλου στην Βιέννη , συγχρονη σχεδίαση με πολυ ομορφες ενοτητες 

Σύγχρονος σχεδιασμός, πολύ έξυπνα καλύπτει τις κλίσεις, ομορφαίνει την κίνηση του κόσμου με πολλές ενότητες ανθοφόρων πολυετών φυτών-ο χώρος αποτελεί κεντρικό διαμετακομιστικό κόμβο της πόλης – μεγάλη ποικιλία φυτών, πολύ όμορφα τα παλαιά δέντρα και σε αρμονία με τα νέα, και εξαιρετικές εναλλαγές των σκληρών υλικών και του αστικού εξοπλισμού.

 

Πάρκο Δημαρχείου Rathaus

Ιστορικός κήπος (από το 1864) που παράλληλα έχει πάρα πολλές χρήσεις -Εμείς το βρήκαμε  να έχει μετατραπεί σε μια τεράστια διαδρομή, παγοδρόμιο αλλά έχει και ένα σημαντικό κεφάλαιο δέντρων και πράσινων υποδομών  Αποτελεί ένα τμήμα ενός μεγάλου χώρου πρασίνου με τους κήπους των κεντρικών Παλατιών της πόλης 

 

 Πάρκο Stadtpark

                Το παρκο και διακρινεται το μνημείο του Στραους στο κέντρο 

Γνωστό πάρκο  ως πάρκο Στράους λόγω του  Χρυσού μνημείου του  Γιόχαν Στράους  που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Σχεδιασμένο από το 1861 έχει ενδιαφέροντα λιβάδια, όμορφη λίμνη, πολλούς ανθώνες και εξαιρετικά κιόσκια. 



 

Βρίσκεται δίπλα στο Ποτάμι Βιέννης(το βλέπουμε στην εικόνα δίπλα)  που το χωρίζει-συνδέεται με γέφυρα- από το παιδικό Πάρκο γεμάτο παιδικές χάρες και αθλητικές εγκαταστάσεις  

 

 

 

 

               Ρολόι κηποτεχνίας Ο κύριος ανθωνας είναι σκεπασμενος με κλαδιά ελάτων όπως όλοι στην πόλη για προστασία από το κρύο 
 

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

ΜΕΤΑΛΛΛΙΚΕΣ ΣΧΑΡΕΣ ΓΙΑ ΔΕΝΤΡΑ

 ΜΕΤΑΛΛΛΙΚΕΣ ΣΧΑΡΕΣ ΓΙΑ ΔΕΝΤΡΑ:

ΕΜΦΑΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

(Francesco Ferrini, 28 Ιανουαρίου)

Η χρήση μεταλλικών σχαρών  που τοποθετούνται στη βάση των δέντρων, σε  ειδικά πλαίσια, αποτελεί μια ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική. Αυτές οι κατασκευές επιλέγονται συχνά για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους, αλλά μια βαθύτερη ανάλυση του αντίκτυπου τους με την πάροδο του χρόνου αποκαλύπτει μια σειρά από κριτικές που υποτιμούν την πραγματική τους αξία, αμφισβητώντας την ευκολία κόστους-κερδους.

Πλεονεκτήματα των μεταλλικών σχαρών.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι σχάρες προσφέρουν κάποια αδιαφιλονίκητη ευκολία:
1. Προστασία από τις ρίζες: Αποτρέψτε την καταστροφή των εκτεθειμένων ριζών από πεζούς ή οχήματα, συμβάλλοντας στην προστασία των επιφανειακών ριζών.
2. Αισθητική: Οι σχάρες εξασφαλίζουν μια τακτοποιημένη και καθαρή εμφάνιση, ενσωματώνονται με τον σχεδιασμό δημόσιων χώρων και προάγοντας την αντίληψη περί φροντίδας και καλής διαχείρισης.
3. Προστασία εδάφους: Διατηρήστε το περιβάλλον του έδαφους συνεκτικό, αποφεύγοντας το σχηματισμό τρύπων ή υπερβάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση ή τραυματισμό.

Αυτά τα οφέλη καθιστούν αυτές τις  μεταλλικές κατασκευές   μια ελκυστική επιλογή, ειδικά για τις τοπικές διοικήσεις που ασχολούνται με τη διαχείριση αστικών περιοχών με βαριά κυκλοφορία πεζών και πίεση 
 Προβλήματα Μεσομακροπρόθεσμα
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου προκύπτουν επικρίσεις που θέτουν σε σημαντικό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα αυτών των δομών:
1. Συμπίεση εδάφους: Τα πλέγματα μπορούν να περιορίσουν τη φυσική διείσδυση νερού και αέρα στο έδαφος, προκαλώντας μια προοδευτική συμπίεση που δυσχεραίνει την υγεία των ριζών
2. Ανάπτυξη ρίζας: Καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν, βλέπουν τις ρίζες τους να επεκτείνονται, τα πλέγματα κινδυνεύουν να γίνουν φυσικό εμπόδιο, προκαλώντας μηχανική πίεση που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την 
ανάπτυξη του δέντρου.

3. Δύσκολη Συντήρηση: Με την πάροδο του χρόνου, φύλλα, πέτρες  και άλλα υλικά τείνουν να συσσωρεύονται ανάμεσα στις λεπίδες των πλέγμάτων, απαιτώντας ακριβούς και πολύπλοκους καθαρισμούς.
4. Κόστος υποβάθμισης υλικού και αντικατάστασης: Το μέταλλο, εκτεθειμένο σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες, μπορεί να σαπίσει, κατασραφεί. Αυτό όχι μόνο υποβιβάζει την αισθητική αλλά απαιτεί και κοστοβόρες διαδικασίες 
αντικατάστασης.
5. Υψηλές θερμοκρασίες στις ρίζες: Τα πλέγματα μετάλλων μπορούν να συμβάλλουν στην υπερβολική έκθεση στη ζέστη του ήλιου, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του εδάφους κάτω και δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για ριζική ανάπτυξη



Κακή σχέση οφέλους/κόστους
Αναλύοντας τη σχέση μεταξύ των αρχικών οφελών και του συνολικού κόστους που επιφέρουν μεσομακροπρόθεσμα τα δίκτυα, προκύπτει αρνητική ισορροπία:
• Κόστος εγκατάστασης: Οι μετταλικές σχάρες  υψηλής ποιότητας έχουν πολύ υψηλό αρχικό κόστος.
• Συντήρηση και αντικατάσταση: Οι τακτικές παρεμβάσεις συντήρησης και η ανάγκη αντικατάστασης υποβαθμισμένων δικτύων επηρεάζουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς της δημόσιας διοίκησης.
• Βλάβη δέντρων: Η υγεία των δέντρων είναι κρίσιμος παράγοντας. Η εξασθένησή τους δεν προκαλεί μόνο πρόσθετο κόστος για θεραπείες ή αντικαταστάσεις, αλλά και απώλεια οικολογικών και τοπίων μακροπρόθεσμα.
        Υπό το πρίσμα αυτών των εκτιμήσεων, είναι σαφές ότι, ενώ προσφέρουν άμεσα οφέλη, τα μεταλλικά πλέγματα αποδεικνύονται μη βιώσιμη και βραχυπρόθεσμη λύση για τη διαχείριση των αστικών δέντρων.

Εναλλακτικές προοπτικές
Για τον μετριασμό αυτών των προβλημάτων, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις:
• Διαπερατά Υλικά: Η χρήση σχάρων σε βιοδιασπώμενα ή διαπερατά υλικά μπορεί να προάγει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της υγείας και της προστασίας του εδάφους.
• Φυσικές προσεγγίσεις: Η δημιουργία προστατευόμενων  χώρων για πεζούς  χωρίς τη χρήση πλέγματος, ίσως μέσω οριοθετήσεων με πέτρα ή ξύλο ή, ακόμα καλύτερα, με βοτσαλο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο βιώσιμη επιλογή.
• Προληπτική διαχείριση: Εφαρμογή τακτικής παρακολούθησης και παρεμβάσεων για την εξασφάλιση της υγείας των δέντρων χωρίς τη χρήση επεμβατικών λύσεων.
Εν κατακλείδι, αν και οι μεταλλλικές σχάρες μπορεί να φαίνονται αποτελεσματική επιλογή βραχυπρόθεσμα, η χρήση τους έχει πολλά μειονεκτήματα μακροπρόθεσμα. Για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των αστικών δέντρων, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια πιο προσεκτική και μελλοντικά προσανατολισμένη προσέγγιση που θα εστιάζει στην υγεία των φυτών και στη φροντίδα του αστικού περιβάλλοντος.
μεταφραση : Κωνσταντίνος Τάτσης  ΜSc Γεωπόνος 




Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Τέλειο Κλάδεμα Λεβάντας

 Τέλειο Κλάδεμα Λεβάντας



Συμβουλές για ένα Υγιές, Όμορφο Φυτό🪻
Ένα στοχευμένο κλάδεμα διατηρεί τη λεβάντα υγιή, συμπαγή και γεμάτη άνθη. Δείτε πώς και πότε να κλαδέψετε τη λεβάντα για να εξασφαλίσετε ότι ευδοκιμεί όμορφα.
1. Η ιδανική ώρα για κλάδεμα
Αρχές Φθινοπώρου (Τέλη Σεπτεμβρίου έως Αρχές Νοέμβρη):
Μετά την κύρια περίοδο άνθισης, το κλάδεμα είναι ιδανικό καθώς το φυτό έχει ακόμα αρκετό χρόνο για να αναρρώσει πριν τον χειμώνα. Ένα ελαφρύ διαμορφωτικό κλάδεμα την άνοιξη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

2. Η Σωστή Τεχνική Κλαδέματος
Κόψτε μόνο σε πράσινο ξύλο: Κλαδέψτε μόνο τα πράσινα, νεαρά βλαστάρια και αποφύγετε το κόψιμο σε παλιά, ξυλώδη μέρη, καθώς η λεβάντα παλεύει να αναφυτρώσει από παλιά ξύλα

Κλάδεμα σχήματος: Κουρέψτε το φυτό κατά περίπου ένα τρίτο για να πετύχετε μια πυκνή, συμπαγή μορφή. Αυτό βοηθά τη λεβάντα να μεγαλώσει θαμνώδη και να παράγει άφθονα λουλούδια τον επόμενο χρόνο.

Αποφύγετε το Βαθύ Ριζικό Κλάδεμα: Να είστε προσεκτικοί να μην κλαδεύετε τη λεβάντα πολύ σοβαρά - μια υπερβολικά δραστική τομή θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξή της.

3.Χρησιμοποιώντας πάντα τα κατάλληλα εργαλεία!!
Καθαρό ψαλίδι κλαδέματος: Χρησιμοποιήστε κοφτερό, καθαρό (απολυμασμένο)ψαλίδι κλαδέματος για ομαλές τομές που προστατεύουν το φυτό από ασθένειες.

4. Φροντίδα μετά το κλαδέμα
Πότισμα και Χαλαρό Χώμα: Μετά το κλάδεμα, η λεβάντα συνήθως χρειάζεται λίγο νερό, αλλά βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι καλά στραγγισμένο.
Αποφύγετε τη γονιμοποίηση: Η λεβάντα προτιμά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα. Η λίπανση μετά το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητη.
Με το σωστό κλάδεμα, η λεβάντα παραμένει συμπαγής, υγιής και γεμάτη άνθη, προσθέτοντας το ξεχωριστό άρωμα και ομορφιά της στον κήπο σας για τα επόμενα χρόνια!

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

ΡΙΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 ΡΙΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 του Francesco Ferrini Καθηγητή Δεντροκομίας του Πανεπιστημιου Φλωρεντίας



    Πολύ συχνά ξεχνάμε το «κρυφό μισό» των δέντρων, δηλαδή το ριζικό σύστημα, το οποίο παίζει θεμελιώδη ρόλο στην υγεία και τη σταθερότητα των ίδιων των δέντρων. Συγκεκριμένα, οι ρίζες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σε αστικά περιβάλλοντα, τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από δυσμενείς και εχθρικές συνθήκες. Πάντα υπενθυμίζω στους μαθητές μου ότι τουλάχιστον το 90% των προβλημάτων που είναι ορατά στην κόμη ενός δέντρου προέρχονται από προβλήματα που σχετίζονται με το ριζικό σύστημα. Αυτή η σύνδεση υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης και της αντιμετώπισης αυτών των κρίσιμων ζητημάτων για τη διασφάλιση της ευημερίας των δέντρων στις πόλεις.

    Μεταξύ των πιο συνηθισμένων προβλημάτων είναι :

  • η συμπίεση του εδάφους, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη των ριζών και εμποδίζει τη διείσδυση του νερού και του αέρα. 
  • Στασιμότητα του νερού, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στις ρίζες και να προωθήσει την ανάπτυξη ασθενειών. 
  • Η επακόλουθη χαμηλή διαθεσιμότητα οξυγόνου, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των ριζών. 
  • τέλος, οι υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσει το έδαφος λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και της λιγοστής φυτοκάλυψης αλλά, κυρίως, λόγω των πεζοδρομίων.


    Αυτές οι δυσμενείς συνθήκες αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των ριζών, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των δέντρων αλλά και τις πολλές οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινότητα, όπως ο μετριασμός των θερμοκρασιών, η δέσμευση CO₂, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές.

    Για τη διατήρηση και την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν βιώσιμες και καινοτόμες τεχνικές διαχείρισης, όπως:

  •  η χρήση μηχανικών υποστρωμάτων, 
  • η δημιουργία περιοχών αποστράγγισης και 
  • η εφαρμογή λύσεων που προωθούν την αναγέννηση του εδάφους. Μόνο δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο «κρυμμένο μισό», μπορούμε να εγγυηθούμε στις ρίζες επαρκείς συνθήκες για να πραγματοποιήσουν το ουσιαστικό έργο τους στο οικοσύστημα της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Δελτίο της Τοσκανικής Φυτοκομικής Εταιρείας. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε το pdf

https://drive.google.com/file/d/1PKh7Hr18B5H4NoctA_ONkggfCHuJqFKh/view?fbclid=IwY2xjawHlvyVleHRuA2FlbQIxMAABHdKRPREHkJi20JNqgrokVCQNOns_BAHBUkDcNd6LfghOOJQx7m-8Nie5yw_aem_SG55SvYhrR2_QsAv-xwzLw

Μεταφορά στα Ελληνικά  
Κωνσταντίνος Τάτσης 

Aρθρα του :



ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ: