Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Με «πράσινο ορίζοντα το 2020».


Από το Νίκο Θυμάκη, γεωπόνο, εντεταλμένο για δημοσιεύσεις ELCA ( thymakis@agroartistico.com )SAM_4455

























Εξαιρετικής σημασίας πολιτική lobbying για το μέλλον της χρηματοδότησης των έργων Πρασίνου, από τον απλό κήπο ως τα μεγάλα πάρκα, έκανε ο ELCA με τη βοήθεια της Συμβούλου της Ε.Ε, Dr. Renate Sommer. Η κ. Sommer, εξετάζοντας το πλαίσιο που αφορά στα προγράμματα από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν οικονομικοί πόροι για την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση, πρότεινε να ενταχθεί η εν λόγω δράση στο πρόγραμμα καινοτομίας με τίτλο «Ηorizon 2020». Το σκεπτικό θα εισηγηθεί η Ευρωπαία Επίτροπος για την επιστημονική έρευνα κ. Maire Geoghegan-Quinn, εντάσσοντας το στη δράση «Προστασία του κλίματος, των πρώτων υλών και αποδοτικότητα των πόρων», του εν λόγω προγράμματος.
photo-1Στη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα της αμέσου αποφάσεως για χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων που αφορούν στις «Πράσινες Πόλεις», στάθηκε ο Γ.Γ του ELCA , Dr. Hermann J. Kurth, τονίζοντας ότι «η έγκριση εντός του 2013 ενός τέτοιου χρηματοδοτικού πακέτου (σ.σ της τάξεως των 90 δις ευρώ) , για την περίοδο 2014-2020, είναι σημαντική , ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της «βιομηχανίας Πρασίνου» ως προς την απασχόληση προσωπικού και της ανάπτυξής τους προς νέα πεδία δραστηριοτήτων».
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω , καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό θα ήταν για τη χώρα μας η ύπαρξη προτάσεων και δυναμικών θέσεων προς τέτοιες κατευθύνσεις.

Ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου (ELCA) είναι το όργανο που κάνει πολιτική για το Πράσινο και τις επιχειρήσεις της «Βιομηχανίας Πρασίνου» της Ευρώπης. Για την Ελλάδα , ο εθνικός εκπρόσωπος είναι η Πανελλήνιας Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου(ΠΕΕΓΕΠ) (www.peegep.gr)

Στην συνάντηση απο πλευρας της χώρας μας παρεβρεθηκε ο Κωνσταντίνος Τάτσης τ. πρόεδρος της ΠΕΕΓΕΠ (kt@topiodomi.gr)

Συμβολισμοί χρωμάτων στην κηποτεχνία

Συμβολισμοί χρωμάτων


 

Κόκκινο
Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό για το κόκκινο τριαντάφυλλο και το συμβολισμό της αγάπης. Το απόλυτο σύμβολο της ρομαντικής αγάπης και του απόλυτου πάθους, το κόκκινο τριαντάφυλλο επίσης, αποπνέει σεβασμό και δημιουργικό πνεύμα. Εκπροσωπώντας την αληθινή αγάπη που είναι δυνατότερη από τα αγκάθια του, το κόκκινο τριαντάφυλλο είναι γνωστό παγκοσμίως ως το λουλούδι τον εραστών.



Λευκό
Εκπροσωπώντας την ταπεινότητα, την αγνότητα και την αθωότητα, το λευκό τριαντάφυλλο - που συχνά αναφέρεται ως το νυφικό τριαντάφυλλο - σχετίζεται με την αγνή αγάπη. Στη Σκωτία, όταν ανθίζει το φθινόπωρο το λευκό τριαντάφυλλο, αυτό θεωρείτε ως δείγμα ενός πρώιμου γάμου. Επίσης, συμβολίζει την αλήθεια και την ευλάβεια, στέλνει ένα μήνυμα πίστης και λέει ότι ''εγώ θα είμαι άξιος σου".

Κίτρινο
Ενώ στη βικτωριανή εποχή, το κίτρινο τριαντάφυλλο συμβόλιζε τη ζήλια, σήμερα αντιπροσωπεύει τη φιλία, τη χαρά και φροντίδα. Ένα μπουκέτο από αυτά τα ηλιόλουστα άνθη αποπνέει ζεστασιά, φωτεινότητα και στοργή. 



 Φούξια
Φούξια χρώμα που εκφράζει τη τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα.  

Ροζ
Συμβολίζει την ευγένεια, τη θηλυκότητα, την κομψότητα και τη φινέτσα, το ροζ τριαντάφυλλο επίσης, φέρει επιπλέον σημασίες ανάλογα με την απόχρωση του. Ένα έντονο ροζ αποπνέει τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή, ενώ παλ αποχρώσεις θυμίζουν χάρη και ευγένεια, θαυμασμό και ευτυχία.

Πορτοκαλί
Με το ζεστό, ζωντανό χρώμα τους, τα πορτοκαλί τριαντάφυλλα συμβολίζουν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία. Αν ψάχνετε ένα τρόπο να εκφράσετε τον θαυμασμό και την έλξη που νιώθετε - ή μια υποψία πάθους και ενθουσιασμού - τότε στείλτε ένα μπουκέτο γεμάτο με αυτά τα φλογερά άνθη.

Λιλά & μοβ Πιστεύεται ότι έχουν σχεδόν μυστικιστικό χαρακτήρα, με συμβολισμό που συνδέεται με γοητεία και επιθυμία. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ένα λιλά ή ένα μωβ τριαντάφυλλο στέλνει ένα μήνυμα κεραυνοβόλου έρωτα.
 
 Μπλε
Μπλε χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων.  

Πολύχρωμα τριαντάφυλλαΣε ορισμένες περιπτώσεις - συνήθως κατά την ανάμειξη με άλλο κόκκινου χρώματος τριαντάφυλλο - μπορείτε να στείλετε επιπλέον μηνύματα. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός από κόκκινα και κίτρινα τριαντάφυλλα αποπνέει την ευθυμία και την ευτυχία, ενώ ένα μείγμα από κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα συμβολίζει την ενότητα.

Επιστροφή στο χωράφι: Μόδα ή … ουσία;

Επιστροφή στο χωράφι: Μόδα ή … ουσία;

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Ν. Χαραλαμπόπουλος, Γεωπόνος-Βιοκλιματολόγος. 
Είδαμε έρευνες που οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν αγρότες. Βλέπουμε sites που αναφέρονται στην αγροτική παραγωγή και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. 
Επειδή μας αρέσει η υπερβολή και από το όνειρο για το παιδί μας –μόνο γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, πήγαμε στο άλλο άκρο που λέει αγρότης, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
1. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα με μικρό κλήρο (γωμορφολογικοί λόγοι, ιστορικοί λόγοι, παράδοση)
2. Τα εργατικά κόστη είναι και θα παραμείνουν υψηλά.
3. Οι γόνιμες και αρδευόμενες εκτάσεις είναι μικρές και λίγες.
4. Τα χρήματα για έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού έγιναν κατανάλωση.
5. Η εμπειρία από το χωράφι δεν μεταφέρθηκε στην επόμενη γενιά (αφού το παιδί αν έπαιρνε τα γράμματα έπρεπε να γίνει επιστήμον), αλλά διεσπάρη σε εποχικούς εργάτες.
6. Η εξουσία είδε τον αγρότη σαν ψηφοφόρο και αυτός βολεύτηκε στο νέο του κοστούμι.
7. Τσιμπήσαμε το δόλωμα των επιδοτήσεων και αν μάθεις να σε δωρεάν γεύματα, αλίμονο σου αν έρθει η ώρα να κάνεις τον κυνηγό. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η αγροτική παραγωγή μειώθηκε πολύ και η παραγωγική διαδικασία έχει μείνει στη δεκαετία του 80’. Οι νέοι βλέποντας το νέο agro-lifestyle δεν ξέρουν ότι η αγροτική δουλεία είναι σκληρή, επισφαλής και όχι πολύ κερδοφόρα. Άρα, πριν οραματιστούμε τον εαυτό μας με κοστούμι και Bluetooth επάνω στο αλέτρι πρέπει να σκεφτούμε:
1. Έχουμε βρει την αγορά για το προϊόν που θέλουμε να παράγουμε;
2. Πόση είναι η κρίσιμη έκταση για να είναι συμφέρουσα η παραγωγή;
3. Είναι το τοπικό κλίμα και έδαφος κατάλληλο για την καλλιέργεια;
4. Πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός και πόσα είναι τα εργατικά κόστη;
5. Τι γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη καλλιέργεια;
Συνοπτικά, όποιος επιθυμεί να εμπλακεί με τη γεωργία πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα έχει μια σκληρή και επισφαλή δουλεία. Το μοντέλο του αγρότη που πουλάει στο μεσάζοντα δεν είναι βιώσιμο στην Ελλάδα γιατί είναι μικρές οι παραγωγές. Άρα πρέπει το προϊόν να είναι άριστο ποιοτικά και αν είναι δυνατόν να είναι πιστοποιημένο. Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία η συσκευασία και όπως λένε στο χωρίο μου το «branding». Πρέπει ο παραγωγός να επενδύει στο καλό του όνομα και την αναγνωσιμότητα του. Οι παραγωγές είναι καλύτερο να διαχέονται από τον παραγωγό και όχι από πολυδαίδαλα δίκτυα που ανεβάζουν το τελικό τους κόστος (εκτός και αφορούν σε εξαγωγές). Τελικά ο νέος αγρότης πρέπει να είναι αγρότης, επιχειρηματίας και κυρίως επαγγελματίας. Πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις και να μην περιμένει τίποτα από επιδοτήσεις (αν έρθουν, καλώς να έρθουν).
Η νέα γενιά είναι πολύγλωσση και μορφωμένη. Ξέρει να χειρίζεται την τεχνολογία και έχει ταξιδέψει πολύ περισσότερο από όλες τις προηγούμενες.
Όλες οι πιθανότητες είναι με το μέρος της. Η νέα γενιά αγροτών μπορεί να τα καταφέρει.
ΥΓ. Η γεωργία δεν είναι τα πετρέλαια που θα σώσουν τη χώρα. Είναι μια δημιουργική και παραγωγική διαδικασία που μπορεί να σώσει όποιον θα ασχοληθεί σοβαρά μαζί της.


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ασθένεις ξύλου της Αμπέλου

Ασθένειες ξύλου της Αμπέλου

Ένα φωτορομάντζο  για τις ασθένεις του ξύλου (κυρίως μύκητες και σύμπλοκα μυκητών) που προσβάλουν την οινάμπελο και σταφιδάμπελο και προκαλούν το σύμπλοκο της ασθένειας που εκράζεται ως ΙΣΚΑ ή των πρόδρομων ασθενειών της ίσκας όπως η ασθένεια του Petri και η Ευτυπίωση .... Πρόκειται για πολύ σπάνιες φωτογραφίες με τα σχόλιά τους. Εμείς ως ομάδα ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Μαυραγάνη, Γεωπόνου - Ειδικού Σταφιδολόγου, που ουσιαστικά με πήρε από το "χεράκι" και με έμαθε το Αμπέλι.

Εύθριπο ξύλο στο κέντρο (εξού και ίσκα = προσάναμαα στα Αρχαία. Τα πρέμνα με ίσκα καίγονταν ευκολότερα επειδή ήσαν εύθριπα). Εκεί υπάρχει το σύμπλοκο των μυκήτων των γενών Phomes, Stereum, Polyporus με κύριους τους Phomitiporia punctata. Ο μαύρος δακτύλιος οφείλεται στον μύκητα της Ευτυπίωσης ... Οι μύκητες καταστρέφουν το Αγγειακό Σύστημα παρασύροντας τις τοξίνες τους στα φύλλα και προκαλλώντας το γνωστό σύμπτωμα.




 Σύνδρομο σημείο της ίσκας. Εξαιτίας της υψηλής προσβολής υπάρχει αδυναμία ξυλοποίησης των κλιματίδων








Τα συμπτώματα στα φύλλα. Οι τοξίνες του συμπλόκου των μυκήτων ανεβαίνουν με τους χημούς στα φύλλα και προκαλούν το σύμπτωμα, εξαιτίας της τοξικότητας που προκαλούν στα μεσόνευρα .






  Το παραδοσιακό σχίσιμο του ξύλου ήταν ένα ημίμετρο των παλαιών χρόνων που βοηθούσε ελάχιστα το πρέμνο να ανταπεξέλθει επειδή ο αερισμός ενδιάμεσα προκαλούσε μια ελαφρά ανάσχεση στο σύμπλωκο των μυκήτων που προκαλούν την ίσκα.



















Αποπληξία.






Πολύ Σπάνιες φωτό. Τα βασιδιοκάρπια (μανιτάρια) του φυτοπαθογόνου μύκητα Stereum hirsutum που αποτελεί έναν από τους μύκητες που προκαλούν την ίσκα. Για να έχουμε εξαγωγή των βασιδιοκαρπίων, θα πρέπει το πρέμνο να είναι μεγαλύτερο από 5 ετών.











Ομοίως με την πρώτη φωτογραφία. Συμπτώματα ίσκας (εύθριπο) και ευτυπίωσης (μαύρος δακτύλιος) σε αμπέλι.










Τα πρόδρομα συμπτώματα της ίσκας στα φύλλα (τοξικότητα από τις τοξίνες των μυκήτων) εκφράζεται αρχικά ως πολυστιγμία.











Botryospaheria - Πυκνίδια στα φύλλα υπό μορφή πολυστιγμίας.









Botryospaheria - Πυκνίδια στο στερεοσκόπιο υπό μορφή πολυστιγμίας σε βλαστό.








Botryospaheria - Καταστροφή Αγγειακού συστήματος







Botryospaheria - Σύμπτωμα διόγκωσης του ξύλου στο σημείο του εμβολιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατεβαίνουν οι χυμοί προς τα κάτω εύκολα








Botryospaheria - Καταστροφή Αγγειακού συστήματος








Botryospaheria - Προσοχή μη μπερδέψετε τα πυκνίδια στον βλαστό με αυτά της φώμοψης.








Όλα μαζί. Eutypa και Σύμπλοκο ίσκας.








Ασθένεια του Petri σε νέο τομή νέου φυτού. Παρατηρήστε την πολυστιγμία στα αγγεία







Τα αποτελέσματα της ασθένεις Petri. Δεν ξεκινάει το νέο αμπέλι εύκολα ή και καθόλου .







Eutypa dieback ... Τα συμπτώματα της Ευτυπίωσης






Ασθένεια της Βοθρίωσης σε ξύλο. Παρατηρούμε τη διόγκωση του φλοιού στο σημείο του εμβολιασμού






Ασθένεια της βοθρίωσης. Εικόνα μετά την αποφλοίωση







Phomitiporia punctata (Μαύρα στίγματα)




 Πολύ Σπάνια Φωτογραφία: Botrytis στην εντεριώνη. Μπαίνει από τους μολυσμένους οφθαλμούς κατά το κλάδευμα. Απαιτούνται πολλά χρόνια για να εκφραστεί η ασθένεια, η οποία λειτουργεί ως παράσιτο αδυναμίας .






 Phomitiporia punctata (Μαύρα στίγματα) + Botrytis cinerea





















Ο δικός μου Πατέρας της Αμπελολογίας - Σπύρος Μαυραγάνης ...

Ένας παλαιός και - με την απόλυτη έννοια του όρου - "Βετεράνος" Γεωπόνος "με πήρε από το χέρι" στα πρώτα μου γεωπονικά βήματα, και κυριολεκτικά με έμαθε τη φυτοπαθολογία από την αρχή παντρεύοντάς την με φυσιολογία. Είναι αυτός πο με έκανε να μη φοβάμαι να βγω στο χωράφι και να πιάσω το μικροσκόπιο όποτε τα έβρισκα δύσκολα και δεν μπορούσα μακροσκοπικά.


Πρόκειται για τον "μέντορά μου", τον Σπύρο Μαυραγάνη, που ακόμα και σήμερα, παρά το 86 έτος της ηλικίας του τον "ορμηνεύομαι" για πολλά προβλήματα). Το όνομά του είναι εξαιρετικά βαρύ, όχι γιατί ο γιος του Γιώργος είναι σήμερα υφυπουργός οικονομίας, αλλά γιατί είναι εκείνος στον οποίο ολόκληρη η αγροτική Αχαϊα και Ηλεία, από το 1960 εως και το 1980, χρωστά σε σημαντικό βαθμό την οικονομική της ύπαρξη. Και για όσους γνωρίζουν ελάχιστα, πρόκειται για τον εκσυγχρονιστή της καλλιέργειας αλλά και μεταποίηση της σταφίδας, από την αντιμετώπιση της φυλλοξηρικής απειλής με τα αμερικανικά υποκείμενα, έως και τα πειράματα αντικατάστασης της χαραγής. Από τα χέρια του έχουν γραφεί τα διεθνή ποιοτικά Standards της μαύρης σταφίδας ενώ έχει απομονώσει όλες τις κλωνικές της επιλογές της μαύρης σταφίδας κι ένα σωρό άλλα ...

Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στη Χελλαφάρμ, το 2001, είχα αναλάβει να οργανώσω πειραματικούς αγρούς για το σκεύασμα Dormex, γνωστό και ως υδρογονούχος κυαναμίδη. Ήταν εκείνο το εργαλείο που με τη δυνατότητά του να καταστέλλει την ορμόνη καταλάση των οφθαλμών της αμπέλου, οδηγούσε σε άριστη έκπτυξη των οφθαλμών, ακόμα και των τυφλών ή "φυλλιτών". Τότε ζήτησα τη βοήθειά του για να μου δώσει κάποιους παραγωγούς με "ανθορρούσες" ποικιλίες ώστε να κάνω τον πειραματισμό με το σκεύασμα αυτό ... Θυμάμαι καθόμασταν σε ένα καφενείο των Λουσικών.

Χαμογέλασε ... και απλά ... άνοιξε ένα παλαιό τετράδιο που είχε στην "σάκα του" και μου είπε τα αποτελέσματα από πειράματα που είχε κάνει με το Dormex το 1960 !!!! Δηλαδή εγώ και ολόκληρη εταιρεία αργήσαμε περίπου ... 40 χρόνια ... Αυτός είναι ο Σπύρος Μαυραγάνης ...

Του χρωστάω τα άπειρα ...