Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Το «κλείδωμα» με τον κορωνοϊό και η κηπουρική το φθινόπωρο με τους βολβούς

 


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      τ. Δ/ντης Πρασίνου


Το «κλείδωμα» με τον κορωνοϊό και η κηπουρική το φθινόπωρο με τους βολβούς

Εικόνα 1. Βολβοί. Από την τοποθεσία φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι

I.   Η κηπουρική διαχρονικά

Γιατί αισθανόμαστε τόσο καλά με τη κηπουρική;                                                                     

Τα οφέλη της σωματικής και ψυχικής υγείας από την έκθεση μας στην ύπαιθρο.                                             

     Ο αποκλεισμός μας λόγω COVID19 σε εθνικό επίπεδο, έχει εμπνεύσει τους κατοίκους των πόλεων και έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση της κηπουρικής δραστηριότητας.                                        

     Ο ακαδημαϊκός  Sir Cary Cooper, μας εξηγεί γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα η κηπουρική δραστηριότητα.  Η κηπουρική και η φροντίδα για τα δικά μας αντικείμενα, μας παρέχουν μια ευπρόσδεκτη απόδραση σε καιρούς όπου μας διακατέχει το άγχος.                                     Όπως θα αναφέρει ο κάθε δραστήριος κηπουρός, νιώθει την ανίκητη ικανοποίηση, όταν φροντίζει έναν υπαίθριο χώρο. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι από τότε που ανακοινώθηκε το «κλείδωμα» μας λόγω COVID19 , οι άνθρωποι στρέφονται στη φύση για απόδραση.                     Τα φυτώρια και τα κέντρα κηπουρικής λένε ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, από τότε που είπαν στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Ανέφεραν μάλιστα ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που άρχισαν να καλλιεργούν το δικό τους λαχανόκηπο για πρώτη φορά.                                                                       Γιατί λοιπόν η κηπουρική σε εξωτερικούς χώρους μας κάνει να νιώθουμε καλά;                                                  

        Ο Sir Cary Cooper είναι καθηγητής ψυχολογίας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «ότι η αγάπη μας για την κηπουρική έχει τις ρίζες της στο πρωτόγονο παρελθόν μας».                                

Και μας εξηγεί: «Σκεφτείτε από πού προερχόμαστε ως άνθρωποι και το ιστορικό παρελθόν μας, ζούσαμε στη φύση και εξακολουθούμε να έχουμε αυτή τη ανάγκη για φύση στη ζωή μας. Διαφορετικά, οι άνθρωποι δεν θα είχαν κήπους ή ακόμη και πάρκα. «Είναι μέρος του πρωτόγονου παρελθόντος μας. Το να είσαι έξω καταπραΰνει το άγριο θηρίο μέσα σου, όπως ήταν στο παρελθόν. Μας πηγαίνει πολύ πίσω».

 

Εικόνα 2. Από την τοποθεσία Source: YouGov for ΗΤΑ

    Ο καθηγητής Cooper συνεχίζει να λέει ότι: «η κηπουρική έχει μεγαλύτερη επίδραση κατά τη διάρκεια των περιόδων που μας διακατέχει το άγχος και η θλίψη. Προς το παρόν, το να είμαστε έξω, μας απομακρύνει από τη συνεχή και συχνά αρνητική ροή πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό». «Είναι καλό για σας επειδή συνδέεστε με τη φύση, μπορείτε να ακούτε το τραγούδι των πουλιών και να έχετε τα χέρια σας στο χώμα», λέει ο καθηγητής.                                                 «Γνωρίζουμε ότι μέσω του βιοφιλικού σχεδιασμού, μας οδηγεί πώς να φέρουμε τη φύση στο γραφείο και το σπίτι, αυτό γίνεται χαρακτηριστικά, έχοντας πολλά φυτά και στοιχεία του νερού. «Όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί, μειώνουν έτσι τα επίπεδα άγχους που βιώνουν. «Και με την κηπουρική, ασκείστε σωματικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».                                                                                         «Είστε σωματικά δραστήριοι ενώ έχετε άμεση  σχέση με τη φύση. Είσαστε έξω και μακριά από τα πάντα. Ασχολείστε με κάτι εντελώς ξεχωριστό. Σκέφτεσαι τα φυτά σου, σκάβεις στο χώμα, μπορεί ακόμη και να ακούς να ρέει νερό».                                                                              «Σε απομακρύνει από το βασανιστήριο της σταγόνας, με τη συνεχή ροή των αρνητικών ειδήσεων. Νομίζω ότι τα επίπεδα του άγχους είναι υψηλά για όλους. Οι άνθρωποι γίνονται φορείς αρνητικών ειδήσεων. Για να το ξεπεράσετε αυτό, πρέπει να παραμείνετε γνωστικά ενεργοί για να ξεφύγετε από τη συνεχή τροφή της αρνητικότητας».                                   Αλλά οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να δώσουν λύση  με το να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και για μια ώρα, στο τοπικό πάρκο ή σε ένα φυσικό καταφύγιο. Ο καθηγητής Cooper προσθέτει: «Είναι σαν να βρίσκεστε σε μια φυλακή, αν ζείτε σε ένα κέντρο της πόλης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικοδόμηση χώρων πρασίνου σε αστικές περιοχές είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής».

II. Η κηπουρική το φθινόπωρο με τους βολβούς. Συμβουλές και κόλπα για να διασφαλίσετε ότι θα ανθίσουν οι βολβοί σας  την άνοιξη                                                                                                   Πολλοί που φυτεύουν βολβούς το φθινόπωρο, ψάχνουν έναν προάγγελο της άνοιξης, καθώς περιφέρονται στον κήπο και ρωτούν: «Πού είναι οι βολβοί μου και γιατί δεν ανθίζουν;»                                       Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε κηπουρό και για κάθε βολβό. Συχνά στην περίπτωση των ανοιξιάτικων βολβών όπως οι τουλίπες ή ο υάκινθος, προσπαθούμε να τους καλλιεργήσουμε σε ένα τοπίο, που είναι πολύ διαφορετικό από το φυσικό τους περιβάλλον που αναπτύσσονται. Αυτό δημιουργεί πολλούς από τους λόγους για τους οποίους οι ανθεκτικοί βολβοί μπορεί να δυσκολεύονται να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι στον κήπο σας.                            Ας διερευνήσουμε μερικούς από αυτούς τους λόγους και το πώς οι κηπουροί μπορούν να μιμηθούν τις συνθήκες, που μπορούν χρόνο με το χρόνο να οδηγήσουν συχνά σε μια πιο επιτυχημένη επιστροφή των ανθοφοριών.       

1. Η ποιότητα του βολβού                                                                       Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανθοφορία, ακόμη και πριν οι βολβοί τοποθετηθούν στο έδαφος. Η ποιότητα του βολβού είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν από τη φύτευση του, καθώς οι μη υγιείς η ελαττωματικοί  βολβοί συχνά δεν αναπτύσσονται. Αν το κάνουν, το φυτό συχνά θα παρουσιάζει καθυστέρηση ανάπτυξης. Διάφοροι μύκητες και βακτήρια μπορούν να μολύνουν τους βολβούς και να προκαλέσουν σήψη της ρίζας, σήψη του βολβού και μούχλα. Τα παράσιτα εντόμων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τους βολβούς, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων σκουληκιών ή ακάρεων.        Να είστε προσεκτικοί και να παρατηρήσετε κάθε τον κάθε είδους χρωματισμό, την υφή ή το σχήμα τους πριν βάλετε τους βολβούς στο έδαφος.                                                                        

                   Μην φοβάστε να πιέσετε τους βολβούς σας!                               

     Ένας μη υγιής βολβός είναι συχνά αφυδατωμένος, μαλακός στην αφή ή θα έχει μουχλιάσει. Αποφύγετε τη φύτευση βολβών με αυτά τα συμπτώματα. Ένας υγιής βολβός, θα είναι σταθερός στην αφή και θα έχει το κατάλληλο βάρος για το μέγεθός του. Οι μεγαλύτεροι βολβοί τείνουν επίσης να παράγουν υγιέστερα φυτά. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση παρασίτων και παθογόνων που μεταδίδονται στο έδαφος και μπορεί να επηρεάσουν τους βολβούς, είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τα εργαλεία κηπουρικής που χρησιμοποιείτε.  

 Εικόνα 3. Βολβοί. Από την τοποθεσία φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι

2. Επιλογή του τόπου φύτευσης     

    Εάν έχετε φυτέψει ήδη τους βολβούς σας και αναρωτιέστε γιατί δεν  ανθοφόρησαν φέτος, η απάντηση είναι ότι αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την τοποθεσία φύτευσης. Οι σημερινές υβριδικές τουλίπες του εμπορίου, είναι προϊόν πολλών ετών αναπαραγωγής και είναι κάπως πιο κατάλληλες για πιο δροσερά και βροχερά κλίματα και με σωστή επιλογή τοποθεσίας, θα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλά στον κήπο του σπιτιού σας. Όταν σκέφτεστε την τοποθεσία όπου έχετε επιλέξει για τη φύτευση των βολβών  σας, κάντε τις εξής ερωτήσεις:                                

 Α.  Πώς είναι η δομή και η γονιμότητα του εδάφους;                                   Αυτό απαιτεί μια δοκιμή ανάλυσης του εδάφους, όπου μπορεί να σας βοηθήσει και θα σας πει τις αναλογίες αργίλου, άμμου και οργανικής ύλης του.                                                 

     Ξεκινήστε τη δοκιμή του εδάφους σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βολβοί έχουν μια ποικιλία προτιμήσεων, οπότε κάντε την έρευνά σας και δείτε αν τα είδη που έχετε φυτέψει τα καταφέρνουν καλύτερα να αναπτυχθούν  σε ένα μείγμα αμμώδες, η πλούσιο αργιλώδες ή σε άλλο τύπο εδάφους.                                                                                         Ένα έδαφος με κακή αποστράγγιση είναι ο εχθρός των περισσότερων βολβών. Αυτό συχνά οδηγεί οι βολβοί που δεν μπορούν να αναπτυχθούν να σαπίσουν.   Η προσθήκη οργανικής ύλης είτε ως κομπόστ, κοπριά ή ψιλοκομμένη φυτική ύλη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δομής του εδάφους. Εάν έχετε πολύ κακή αποστράγγιση, συχνά η εύρεση άλλου χώρου για τους βολβούς σας θα είναι η καλύτερη πορεία δράσης.                                                                         

Β. Πως είναι ο ανοιχτός χώρος;                                                                Θα είναι εκθετιμένοι στα ακραία κλιματικά στοιχεία οι βολβοί;                    Συχνά, το έδαφος παίζει ρόλο στην προστασία των βολβών από τις ακραίες θερμοκρασίες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Η φύτευση βολβών, όπου αυτοί εγκαθίσταται σε μια τοποθεσία που την διαπερνά κρύος  αέρας ή όπου εκτίθενται σε δυνατούς ανέμους μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη τους.                         Η φύτευση επίσης κοντά σε δομές, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη τους καθώς μπορεί να εμποδίσει τον άνεμο, να μεταφέρει θερμότητα και να ζεστάνει το έδαφος. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του βολβού την άνοιξη, η οποία μπορεί να είναι καλή ή κακή ανάλογα με τους όψιμους παγετούς.                                                                                                                              

Γ. Πώς πρέπει να είναι η ηλιοφάνεια;                                                             Πλήρης ηλιοφάνεια, μερική  ή πλήρης σκιά;                                       Πολλοί ανοιξιάτικοι βολβοί τα καταφέρνουν καλύτερα σε πλήρη ηλιοφάνεια. Η ζεστασιά του ηλιακού φωτός παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης, καθώς και στην παροχή ενέργειας στα φύλλα, ώστε να μπορούν να παράγουν αρκετή τροφή για να προετοιμαστούν για τον κύκλο ανάπτυξης των επόμενων ετών. Η κατοχή μιας κατάλληλου τοποθεσίας φύτευσης για τους βολβούς σας, είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα για να διασφαλίσετε ότι αυτοί θα ανθοφορήσουν. Όλοι οι βολβοί είναι διαφορετικοί, οπότε θυμηθείτε να αναζητήσετε τα χαρακτηριστικά  για τον συγκεκριμένο βολβό που φυτεύετε. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι οι βολβοί σας βρίσκονται σε μια λιγότερο ιδανική τοποθεσία, μπορείτε να αναλάβετε ένα ρίσκο και να σκάψετε και να τους μετεγκαταστείσετε στη διάρκεια του φθινόπωρου. Ορισμένοι  βολβοί μπορεί να είναι καταπονημένοι λόγω της σήψης ή επειδή δεν ανταποκρίνονται καλά και έχουν μειωμένη τάση ανάπτυξης.                     


 
Εικόνα 4 . Από την τοποθεσία    Leafing Out Professional Gardening                                                                                                                                 

3. Ο χρόνος φύτευσης                                                                                                                      

    Ο σωστός χρόνος φύτευσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εδάφους, η οποία ελέγχει και τον κύκλο ανάπτυξης του βολβού. Για τους περισσότερους ανοιξιάτικους βολβούς, το φθινόπωρο είναι η πιο ιδανική εποχή για τη φύτευση τους. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζουν οι θερμοκρασίες  του εδάφους να πέφτουν και αυτό να ψύχεται, περίοδος που σηματοδοτεί την ανάπτυξη των ριζών. Οι βολβοί που φυτεύονται το φθινόπωρο θα δημιουργήσουν ρίζες στη βάση (βασική πλάκα) και αυτές θα τους βοηθήσουν να ξεκινήσουν καλά την ερχόμενη άνοιξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο δροσερό έδαφος του φθινοπώρου, συμβαίνουν επίσης αλλαγές στο βολβό που θα προετοιμάσουν τον βλαστό για σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη λουλουδιών μόλις ανέβουν ξανά οι θερμοκρασίες.                                                                                        Την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να αυξάνονται, η ανάπτυξη των φυτών αυξάνεται και αυτό οδηγείται στην ανθοφορία. Τα φύλλα με την φωτοσύνθεση δημιουργούν πόρους οι οποίοι μεταφέρονται σε έναν νεοσχηματισμένο βολβό για προετοιμασία για τον κύκλο του επόμενου έτους. Ο νέος κύκλος θα ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού με τον σχηματισμό οργάνων στον βολβό.                                                                  Γενικά, η φύτευση όταν επικρατούν πολύ ζεστές θερμοκρασίες του εδάφους και αυτές είναι (πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου), μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και σήψη. Η φύτευση όταν οι θερμοκρασίες του εδάφους είναι πολύ χαμηλές (κάτω από 4-5 βαθμούς Κελσίου ) μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη ανάπτυξη ριζών και βλαστών.                                       Δεν μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία του εδάφους σας;             Ένας καλός δείκτης για το πότε πρέπει να φυτευτεί είναι όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι σταθερά μεταξύ 5  και 10 βαθμούς Κελσίου.                                             

 4. Ακραίες   κλιματικές συνθήκες                                                              Είναι πάντα χρήσιμο να αναλογιστούμε αν τυχόν παρατηρήσαμε ασυνήθιστες ή ακραίες αλλαγές στα κλιματικά πρότυπα στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια του έτους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κύκλος ανάπτυξης του βολβού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία.      Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι χρειάζονται για τον σχηματισμό οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του μεριστώματος των λουλουδιών. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες το φθινόπωρο και το χειμώνα σηματοδοτούν την ανάπτυξη των ριζών και την επιμήκυνση του βλαστού. Η επιστροφή των θερμών θερμοκρασιών την άνοιξη επηρεάζει την ανάπτυξη και την ανθοφορία των φυτών. Οποιεσδήποτε διακοπές ή ακραίες αλλαγές στην χρονική διάρκεια αυτή μπορεί να διαταράξουν αυτόν τον κύκλο.                                                               

 Α. Αναρωτηθείτε λοιπόν: Ηταν φέτος ασυνήθιστα ζεστό ή κρύο το έτος; 

      Οι ασυνήθιστα ζεστές ή πρώιμες πηγές προκαλούν ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερα λουλούδια και μικρότερη διάρκεια βλάστησης, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε λιγότερο ισχυρούς βολβούς για το επόμενο έτος. Ένα ασυνήθιστα δροσερό καλοκαίρι μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη των μπουμπουκιών και ακόμη και να προκαλέσει το σχηματισμό βλαστικών οφθαλμών αντί για ανθούς. Ένας αργός παγετός την άνοιξη μπορεί επίσης να επηρεάσει την υπέργεια βλάστηση και να σταματήσει την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας των βολβών.                                         Β. Ηταν φέτος ασυνήθιστα υγρό ή άνυδρο το έτος;                               Ένα έτος με ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παροχή νερού στον βολβό και μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση των μπουμπουκιών, ειδικά μέσα σε ένα ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο ή χειμώνα. Ένα ασυνήθιστα υγρό έτος μπορεί να προκαλέσει σήψη των βολβών στο έδαφος.    

   

Εικόνα 5. Βολβοί. Από την τοποθεσία φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι

5. Βάθος φύτευσης                                                                                  Το βάθος στο οποίο φυτεύετε ένα βολβό παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς αυτός θα ρυθμιστεί από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσει όταν μεγαλώσει το φυτό για να φτάσει στην επιφάνεια του εδάφους. Το σωστό βάθος φύτευσης βασίζεται στο μέγεθος του βολβού.                                               Γενικά, φυτέψτε το βολβό τρεις έως τέσσερις φορές βαθύτερα από το ύψος του. Εάν έχετε βολβό τουλίπας και είναι ύψους περίπου 5 εκ., φυτέψτε το έτσι ώστε η βάση του βολβού να είναι 15 εκ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.                                                                                                Α. Όταν σκέφτεστε το βάθος φύτευσης, ρωτήστε: Μήπως οι βολβοί φυτεύτηκαν πολύ βαθιά;                                                                          Πρέπει να θυμόμαστε ότι το φυτό εξαντλεί τα θρεπτικά συστατικά που έχουν συσσωρευτεί στο βολβό. Αυτοί οι αποθηκευμένοι πόροι είτε θα είναι αρκετοί για να φτάσουν το φυτό στην επιφάνεια του εδάφους και όχι μόνο, είτε όχι. Αυτό μπορεί να ισχύει για μικρότερους βολβούς που έχουν φυτευτεί πολύ βαθιά. Μερικές φορές δεν βλέπετε την επίδραση της πολύ βαθιάς φύτευσης, επειδή ο αρχικός βολβός έχει αρκετούς πόρους για να αναπτυχθεί, ενώ εκείνοι που παράγονται, δεν μπορούν να το κάνουν τα επόμενα χρόνια. Γίνονται όλο και πιο αδύναμοι λόγω ανεπαρκούς συσσώρευσης θρεπτικών συστατικών.                                          Β. Μήπως οι βολβοί φυτεύτηκαν πολύ ρηχά;                                        Εάν ένας βολβός φυτευτεί πολύ ρηχά, είναι πιο πιθανό να εκτεθεί στις υπέργειες θερμοκρασίες και να έχει διαταραχές του κύκλου ανάπτυξης. Στην περίπτωση των νάρκισσων, η φύτευση πολύ ρηχά οδηγεί στην ανάπτυξη νέων βολβών που δεν ανθίζουν. Το να είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί επίσης να αποβεί μοιραίο στην περίπτωση ασυνήθιστα κρύων χειμώνων.                                                    Παρακάτω είναι μια λίστα με κοινούς βολβούς άνοιξης και καλοκαιρινής ανθοφορίας και τα συνιστώμενα βάθη φύτευσης με βάση τα συνηθισμένα μεγέθη που μπορούν να αγοραστούν. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και στην εικόνα 4, το βάθος φύτευσης εξαρτάται από το πραγματικό μέγεθος του βολβού. Λάβετε αυτό υπόψη κατά τη φύτευση εάν καταλήξετε με μερικούς ασυνήθιστα μεγάλους ή μικρούς βολβούς στο μείγμα. 

 



 Εικόνα  6. Από την τοποθεσία    Leafing Out Professional Gardening                                                                                                                                 

Συνοψίζοντας στη φύτευση βολβών πως θα αποφύγουμε τα 3 μεγαλύτερα λάθη                                                                                                                                                                                                                                                                                        

    Τα λουλούδια βολβού είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν, ωστόσο υπάρχουν κανόνες όπως προαναφέραμε που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη φύτευση. Συνοψίζοντας στη φύτευση αυτά τα τρία πράγματα πάνε στραβά ιδιαίτερα συχνά. Οι βολβοί και είναι στην πραγματικότητα εύκολο να καλλιεργηθούν και απαιτούν μικρή φροντίδα.                                Απλώς τοποθετήστε τους βολβούς στο έδαφος και περιμένετε;                                             Δεν τελειώνει έτσι εύκολα αυτό.                            Γιατί ακόμη και μετά από την εκτενή παραπάνω ανάλυση, όταν φυτεύετε, ξεχνιέστε και μπορείτε να κάνετε κάποια λάθη. Για να μην σας συμβεί αυτό και ανυπομονείτε για υπέροχα λουλούδια την επόμενη άνοιξη, έχουμε συνοψίσει εδώ τα τρία μεγαλύτερα λάθη που γίνονται από εσάς.                                                                                                      Μια συμβουλή εκ των προτέρων: Προσοχή όταν αγοράζετε βολβούς λουλουδιών, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε υψηλής ποιότητας και φρέσκα προϊόντα. Εάν οι βολβοί είναι ήδη μισοαφυδατωμένοι, δεν θα τους απολαύσετε ιδιαίτερα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τους μαλακούς ή τους ήδη φυτρωμένους βολβούς.      

Λάθος 1: φύτευση βολβών πολύ νωρίς                                                Το φθινόπωρο θεωρείται ο κλασικός χρόνος φύτευσης για τα λουλούδια βολβών που ανθίζουν την άνοιξη, όπως τις τουλίπες, τους νάρκισσους και τους κρόκους. Ο λόγος: Το χώμα είναι ήδη αρκετά υγρό και εξακολουθεί να έχει κάποια υπολειπόμενη ζέστη από το καλοκαίρι - ιδανικές συνθήκες για να ριζώσετε πολύ πριν από το χειμώνα και να ωθήσετε να αναπτυχθούν οι άκρες του βλαστού από τους βολβούς.                                                                                                               Προσοχή όμως: Ακόμα κι αν τους βολβούς λουλουδιών τους έχετε ήδη προμηθευτεί από τα φυτώρια, κέντρα κήπου και σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο, δεν πρέπει να βάζετε τους βολβούς στο έδαφος τόσο πολύ νωρίς. Γιατί κάποια είδη δεν το ανέχονται καν όταν η γη είναι ακόμα πολύ ζεστή. Συγκεκριμένα, τα λουλούδια από βολβούς όπως οι νάρκισσοι και τα λουλούδια φριτιλάριας, που προέρχονται από ψυχρότερες περιοχές, δεν πρέπει να φυτεύονται πριν από τον Οκτώβριο.                                             Μια μεταγενέστερη ημερομηνία φύτευσης έχει αποδειχθεί επίσης επιτυχής για τις τουλίπες: όσο νωρίτερα τις χρησιμοποιήσετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος προσβολής της γκρίζας μούχλας. Θα πρέπει ακόμη να περιμένετε μέχρι τον Νοέμβριο για να φυτέψετε τα ψηλά είδη ίριδας. Εάν τα φυτέψετε πολύ νωρίς σε ήπιο καιρό, μπορεί να συμβεί να φυτρώσουν πριν από το χειμώνα.    

Βολβοί λουλουδιών: μια επισκόπηση των χρόνων φύτευσης, Δεν φυτεύονται όλοι οι βολβοί λουλουδιών το φθινόπωρο.   

Λάθος 2: δεν ποτίζετε σωστά τους βολβούς.

    Για να μπορέσουν να σχηματίσουν ισχυρές ρίζες, τα λουλούδια του βολβού χρειάζονται επαρκή υγρασία του εδάφους. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάτε να ποτίζετε καλά μετά τη φύτευση, ειδικά μετά από ξηρά καλοκαίρια και που έχουν λίγες βροχοπτώσεις στις αρχές του φθινοπώρου. Εάν το φθινόπωρο είναι επίσης άνυδρο, πρέπει να ποτίζετε αρκετές φορές τις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.                                Σημαντικό: Τα λουλούδια των βολβών δεν τους αρέσει η υγρασία. Επομένως, βάλτε λίγη άμμο στο κάτω μέρος της τρύπας φύτευσης ως στρώμα αποστράγγισης, ειδικά σε βαριά αργιλώδη εδάφη.                                                         

Λάθος 3: Λανθασμένη ομαδοποίηση των βολβών                                  Κατά τη φύτευση, προσέξτε να μην βάζετε τους βολβούς πολύ κοντά στο έδαφος. Όπως και με τα πολυετή ή ξυλώδη φυτά, θα πρέπει να τηρείτε τις μεμονωμένες αποστάσεις φύτευσης για τα άνθη του βολβού, έτσι ώστε τα φυτά να μπορούν να αναπτυχθούν καλά.                                   Κατά κανόνα, μπορείτε να θυμάστε: μεταξύ μεγάλων βολβών πρέπει να αφήσετε περίπου οκτώ εκατοστά, μεταξύ μικρότερων τουλάχιστον δύο έως πέντε εκατοστών. Για να μην αντιμετωπίσετε απογοήτευση την επόμενη άνοιξη, ο αριθμός των βολβών είναι επίσης καθοριστικός.                   Ένας σημαντικός κανόνας σχεδιασμού είναι: όσο μικρότερα είναι τα λουλούδια, τόσο μεγαλύτερες πρέπει να είναι οι ομάδες φυτών. Εάν ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός, τα μικρά λουλούδια θα χαθούν εντελώς στο παρτέρι. Ακόμη και μεγάλοι τύποι διακοσμητικών βολβών πρέπει να φυτεύονται σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων.                                         Για μικρούς βολβούς όπως το Σκίλλα ή τον Κρόκο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 έως 30, αλλά και περισσότερα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο χρώμα. Οι τουλίπες και οι νάρκισσοι τοποθετούνται σε ομάδες τουλάχιστον πέντε ατόμων, ή καλύτερα σε ομάδες των δέκα.                                                                          


III. Προστασία των βολβών από τα ζώα

Υπόγειες στοές  και ζημιές από τα ζώα                                                        Μια άλλη πιθανή αιτία για την έλλειψη βολβών όταν έχουμε υπαίθρια καλλιέργεια την άνοιξη, είναι η ζημιά  που προκαλείται από τα ζώα. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους τα ζώα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους βολβούς:                                                      • Σκάψιμο ή κατασκευή υπόγειας στοάς. Μερικά μικρά τρωκτικά όπως τυφλοπόντικες,  σκίουροι και ποντίκια, είναι γνωστό ότι σκάβουν για να φάνε βολβούς ή να τους αποθηκεύσουν στη χειμερινή τους αποθήκη.       • Τρώγοντας το πράσινο κατά την διάρκεια της προηγούμενης άνοιξης. Επειδή ένας βολβός πρέπει να εκτρέψει την ενέργεια που παράγεται από το φύλλωμά του πίσω στον βολβό όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία του (για να προετοιμαστεί για την επόμενη άνοιξη), το κάθε ζώο που τρώει το μεγαλύτερο μέρος του φυλλώματος από έναν βολβό πριν από την ενεργειακή μετάβαση μπορεί να τον αποδυναμώσει ή να τον καταστρέψει. Τα κουνέλια π.χ. είναι πιο πιθανό να το κάνουν αυτό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν τρώει ή ενοχλεί όλη η άγρια φύση τους βολβούς λουλουδιών και δεν είναι όλοι οι βολβοί λουλουδιών ευαίσθητοι σε ζημιές από τα ζώα.                                                 

     Όπου η ζημιά των ζώων είναι συχνό φαινόμενο, επικεντρωθείτε στους βολβούς που αποφεύγουν τα ζώα. Όλα τα μέρη ενός νάρκισσους είναι δηλητηριώδη για τα ζώα και τα ζώα δεν τους αρέσουν τα έντονα αρώματα που παράγονται από τους βολβούς του άλλιουμ και από το φύλλωμά τους. Μερικοί βολβοί, όπως η Πουσκίνια, είναι ευαίσθητοι στις διαταραχές του εδάφους που δημιουργούνται από τις στοές των ζώων. Αντίθετα, άλλοι λιγότερο ευαίσθητοι βολβοί, ειδικά αυτοί που φυτεύονται σε βαριά και αργιλώδη εδάφη, μπορεί να επωφεληθούν από τον αερισμό του εδάφους που δημιουργείται από ένα τυφλοπόντικα.                                                                                                                         

IV. Πρακτικές που βοηθούν τους βολβούς και τα λουλούδια να επιστρέψουν 

1.  Mulching                                                                                            Η διάστρωση σάπιων φύλλων είναι μια συνηθισμένη πρακτική που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υγρασίας και της θερμοκρασίας του εδάφους, αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη του βολβού και ένα πολύ  λεπτό  στρώμα μπορεί να κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε ακραίες θερμοκρασίες και παράσιτα. Το σάπια φύλλα είναι ένα στρώμα υλικού που εφαρμόζεται στην επιφάνεια του εδάφους. Οι λόγοι για την εφαρμογή στρώμα από σάπια φύλλα περιλαμβάνουν εκτός από τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους , τη βελτίωση της γονιμότητας και της υγείας του, τη μείωση της ανάπτυξης των ζιζανίων και την ενίσχυση της οπτικής παρουσίας της περιοχής. Περίπου 5 εκ. είναι η συνιστώμενη ποσότητα για πιο συνηθισμένους βολβούς όπως οι τουλίπες, τα οποία θα παρέχουν επίσης εξαιρετική κάλυψη από τα τρωκτικά. Προσέξτε να μην τα θρυμματίσετε πολύ, ειδικά για μικρούς βολβούς, και να έχετε κατά νου το συνολικό βάθος του κάθε βολβού. 

  Τα τσιπς φλοιού εφαρμόζονται ως σάπια φύλλα                                       Τα σάπια φύλλα είναι συνήθως, προϊόν αλλά όχι αποκλειστικά, βιολογικής φύσης. Μπορεί να είναι μόνιμο (π.χ. πλαστικό φύλλο) ή προσωρινό (π.χ. τσιπς φλοιού ). Μπορεί να εφαρμοστεί σε γυμνό έδαφος ή γύρω από υπάρχοντα φυτά. Επιστρώματα κοπριάς ή κομπόστ θα ενσωματωθούν φυσικά στο έδαφος από τη δραστηριότητα των σκουληκιών και άλλων οργανισμών. Η διαδικασία χρησιμοποιείται τόσο στην εμπορική φυτική παραγωγή όσο και στην κηπουρική, και όταν εφαρμόζεται σωστά, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα του εδάφους .       

   2. Αφήστε τα φύλλα των βολβών να διατηρηθούν                                   Ένας από τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα αποθέματα υδατανθράκων ενός βολβού είναι η ποσοτητα από τα φύλλα που απομένουν. Στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, αφού τα λουλούδια έχουν ξεθωριάσει, τα φύλλα είναι απασχολημένα με τη φωτοσύνθεση. Οι πόροι που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι αυτοί που θα τροφοδοτήσουν το βολβό την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αφήστε τα φύλλα μέχρι να κιτρινίσουν και να μαραθούν. Εάν έχετε μικρούς βολβούς στην αυλή σας, φροντίστε να μην κόψετε τα φύλλα πριν κιτρινίσουν.                              

3. Το Dead heading  (αφαιρέσετε τα λουλούδια)   

   Το Dead heading είναι μια άλλη ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους βολβούς σας να δημιουργήσουν πόρους. Αυτό θα αποτρέψει το σχηματισμό του σπόρου και μπορεί να ανακατευθύνει τους πόρους στον βολβό αντί να τους χρησιμοποιήσει για την παραγωγή σπόρων.                                

    Το Deadheading είναι ένας όρος κηπουρικής που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ξεθωριασμένων ή νεκρών λουλουδιών από φυτά.                    Το Dead heading γενικά γίνεται τόσο για να διατηρηθεί η εμφάνιση ενός φυτού όσο και για να βελτιωθεί η συνολική του απόδοση.                                                        

 Γιατί πρέπει να αφαιρέσετε τα λουλούδια;   

 Το Deadheading είναι ένα σημαντικό έργο που κατ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να παρακολουθείτε στον κήπο καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα περισσότερα λουλούδια χάνουν την έλξη τους καθώς ξεθωριάζουν, αλλοιώνοντας τη συνολική εμφάνιση ενός κήπου ή μεμονωμένων φυτών. Καθώς τα λουλούδια ρίχνουν τα πέταλά τους και αρχίζουν να σχηματίζουν κεφαλές σπόρων, η ενέργεια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των σπόρων και όχι στα λουλούδια. Ωστόσο, η τακτική της γυμνής κεφαλής διοχετεύει την ενέργεια στα λουλούδια, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο υγιή φυτά και συνεχή άνθηση. Το κόψιμο  των γυμνών κεφαλών λουλουδιών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ανθοφορίας πολλών πολυετών φυτών. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι κηπουροί, η αφαίρεση μπορεί να μοιάζει σαν μια κουραστική, ατελείωτη δουλειά στον κήπο, αλλά οι νέες ανθίσεις που προκύπτουν από αυτήν την εργασία μπορούν να κάνουν αυτήν την επιπλέον προσπάθεια να αξίζει τον κόπο.              

Εικόνα 7. Από την τοποθεσία Deadheading Flowers: Encouraging A Second Bloom In The Garden https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/fgen/deadheading-flowers.htm

Εικόνα 8. Βολβοί. Από την τοποθεσία φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι

V. Διαίρεση βολβών η Πολλαπλασιάστε τα βολβοειδή φυτά σας                                                                                                

Μερικές φορές οι βολβοί μπορεί να γίνουν υπερπλήρεις και αυτό μπορεί να τους κάνει να ανθίζουν λιγότερο. Κάθε λίγα χρόνια ή όταν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, σκάψτε και χωρίστε τα σμήνη σας και ξαναφυτέψτε τα. Αυτό μπορεί να γίνει στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, αφού το φύλλωμα έχει απολεστεί ξανά.                                   Δείτε πώς να αναπαράγετε αυτά τα βολβοειδή φυτά που έχετε στον κήπο σας έτσι ώστε την επόμενη σεζόν να λάμψουν ξανά με όλη τους τη λαμπρότητα. Ο βολβός μπορεί να αναπαραχθεί με διάφορους τρόπους, με σπόρους, κόβοντας το ρίζωμα ή διαχωρίζοντας τους ίδιους τους βολβούς. Εάν αυτό που χρειάζεστε είναι να δείτε πώς να αναπαράγετε αυτά τα βολβοειδή φυτά που έχετε στον κήπο σας έτσι ώστε την επόμενη σεζόν να λάμψουν ξανά με όλη τους τη λαμπρότητα.                                             Ο βολβώδης μπορεί να αναπαραχθεί με διάφορους τρόπους, με σπόρους, κόβοντας το ρίζωμα ή διαχωρίζοντας τους ίδιους τους βολβούς.  

Σπόροι: Η αναπαραγωγή σπόρων σε βολβοειδή φυτά χρησιμοποιείται κυρίως για την απόκτηση νέων ποικιλιών και ειδών, καθώς τα νέα φυτά θα χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να μπορέσουν να ανθίσουν. Γενικά, η βλάστηση των σπόρων γίνεται σε πλαστικά δοχεία, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερής υγρασίας. Όταν τα φυτά είναι αρκετά δυνατά μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στο έδαφος.                       Το ρίζωμα είναι ένας μίσχος που αναπτύσσεται υπόγεια και έχει αρκετούς οφθαλμούς που μπορούν να κοπούν για πολλαπλασιασμό. Τα ριζώματα ξεθάβονται και με ένα μαχαίρι ή ξυράφι κόβονται σε μερίδες, το καθένα φέρει ένα μπουμπούκι με φύλλα. Στη συνέχεια τα θάβουμε, συνθλίβοντας καλά τη γύρω γη. Αυτή η τεχνική συνίσταται στον διαχωρισμό των βολβών που αναπτύσσονται γύρω από τον αρχικό βολβό και τη φύτευση τους, αν και έχει το μειονέκτημα ότι η ανθοφορία χάνει την ποιότητα από το ένα έτος στο άλλο.  


Εικόνα 9. Από την τοποθεσία Multiplica tus bulbosas www.guiadejardineria.com


VI. Φύτευση βολβών σε γλάστρες                                                                  Εάν έχετε περιορισμένο χώρο στον κήπο η γενικά περιορισμένο χώρο για κήπο, αλλά αγαπάτε την εμφάνιση των βολβών που ανθίζουν την άνοιξη, χρησιμοποιήστε μια γλάστρα. Μπορείτε να φυτέψετε ένα είδος  βολβού ή να αναμίξετε και να ταιριάξετε μια ποικιλία τύπων. Οι βολβοί που μεγαλώνουν και ανθίζουν την άνοιξη είναι νάρκισσοι, τουλίπες, νάρκισσους, υάκινθους, ίριδες, κρόκους και χιονόμπαλες. Φυτεύονται το φθινόπωρο και βγαίνουν την άνοιξη. Επιλέξτε μια γλάστρα η ζαρντινιέρα με διάμετρο τουλάχιστον 90-100 εκ. Αυτό θα δώσει στους βολβούς αρκετό περιβάλλον χώμα για να δημιουργήσει ένα μονωτικό αποτέλεσμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

    Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα για γλάστρες, σε αντίθεση με τη χρήση φυτοχώματος για τον κήπο. Το μείγμα πρέπει να στραγγίσει καλά για να αποφευχθεί η υγρασία και η σήψη των βολβών. Εάν χρησιμοποιείτε πολλαπλούς τύπους βολβών, μπορείτε να τους στρώσετε μέσω του ύψους κατά την ωρίμανση. Προσθέστε ένα στρώμα χώματος στον πάτο της γλάστρας και στη συνέχεια το πρώτο στρώμα των βολβών. Συνεχίστε με άλλη μια στρώση χώματος, βολβούς και επαναλάβετε μέχρι να γεμίσετε το δοχείο. 

    Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλιμακώσει τους βολβούς σε κάθε στρώμα, έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται απευθείας πάνω από το προηγούμενο στρώμα. Ελέγξτε τη συσκευασία για το ύψος ανθοφορίας του βολβού και το βάθος φύτευσης. Ποτίστε τη γλάστρα και τοποθετήστε τη σε χώρο που θα δέχεται απευθείας ήλιο την άνοιξη. Η γλάστρα πρέπει να είναι έξω για να δώσει στους βολβούς την απαραίτητη περίοδο ψύξης για να ενθαρρύνει την ανθοφορία. Υπάρχει πολύς χρόνος για να γίνει αυτό το έργο, καθώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε σταθερές θερμοκρασίες παγώματος. Μόλις ανθίσουν οι βολβοί, μπορείτε να φυτέψετε μονοετή φυτά στην κορυφή της γλάστρας.


 Εικόνα 10. Από την τοποθεσία PLANTING BULBS IN CONTAINERS Image of bulb layering via reddit.com


ΠΗΓΕΣ

Why does gardening feel so good? The physical and mental health benefits of being outdoors explained

Leafing Out Professional Gardening

Multiplica tus bulbosas Artículo Publicado el 07.03.2012 por Jorge


Zwiebelblumen pflanzen: Die 3 größten Fehler

Verena Schmidt Verena Schmidt 

Zwiebelblumen sind relativ einfach zu kultivieren, und dennoch gibt es Regeln, die man beim Pflanzen beachten sollte. Diese drei Dinge gehen besonders häufig schief.

Spokane Master Gardener Foundation

PLANTING BULBS IN CONTAINERS                                                         https://hgic.clemson.edu/factsheet/spring-flowering-bulbs/

https://chatham.ces.ncsu.edu/.../plant-bulbs-for-spring.../


Spring-Flowering Bulbs

Karen Russ, Former HGIC Horticulture Specialist, Clemson University

Bob Polomski, PhD, Associate Extension Specialist, Clemson University

Where are my bulbs? Why aren’t they flowering?                                                                       Isabel Branstrom and Sarah Rautio, Michigan State University Extension


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου