Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ειρήνη Βαλλιανάτου: "Αιγάλεω - Ποικίλο: Η κρυμμένη βιοποικιλότητα σε ένα βουνό - έκπληξη".

Το άρθρο που ακολουθεί συντάχθηκε από την Ειρήνη Βαλλιανάτου, βιολόγο, δρ. συστηματικής βοτανικής – φυτοκοινωνιολογίας, προϊσταμένη του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου, με σκοπό να δημοσιευθεί στο περιοδικό της «Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης» «η φύση». 
Εξάλλου βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκπόνηση επιστημονικής μελέτης της ίδιας για την χλωρίδα του Αιγάλεω – Ποικίλου που θα δημοσιευθεί σε διεθνές βοτανικό περιοδικό. 
Η συμβολή της, στην επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασής μας για τον χαρακτηρισμό του ορεινού όγκου και της λίμνης ως περιοχής προστασίας της φύσης και την υπαγωγή της σε νομικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, είναι ανεκτίμητη. 
Η υποστήριξη των δράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων από ειδικούς επιστήμονες (δασολόγους, βιολόγους, βοτανικούς, νομικούς, πολεοδόμους, ιστορικούς, γεωλόγους κ.α.) τις καθιστά πιο ποιοτικές και πιο αποτελεσματικές. 
Σ’ έναν σύνθετο κόσμο που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς και σ’ ένα περιβάλλον όπου επικρατούν οι χυδαίοι κανόνες της αγοράς, όπου εμπορευματοποιούνται ακόμη και στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως ο αέρας, το νερό, η φύση, οι δημόσιοι χώροι, η γνώση, η πληροφορία κ.α. οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι δεν μπορούν να παραμένουν παθητικοί παρατηρητές των καταστροφών που συντελούνται γύρω τους. 
Ας είναι το σημείωμα αυτό δημόσια πρόσκληση για να ενώσουν και άλλοι μαζί μας τις φωνές τους. 

Το Συντονιστικό φορέων για την προστασία του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλο και Λίμνης Κουμουνδούρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ 


[Urginea maritima (σκυλοκρεμμύδα) στο νταμάρι Μουσαμά] 


[Carthamus lanatus: Φυτό της Μεσογείου. Ανθίζει από Απρίλιο έως Αύγουστο. Στο Ποικίλο έχει βρεθεί μόνο σε άκρες δασικών δρόμων.} 


[Zerynthia polyxena, περιλαμβάνεται ως προστατευόμενο είδος στο π.δ. 67/81 και επίσης στο παράρτημα IV της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της άγριας πανίδας 
και χλωρίδας, επίσης ως είδος για το οποίο απαιτείται η λήψη των αυστηρών μέτρων προστασίας που αναφέρονται στα άρθρα 12,14,22 εδ. γ΄] 
Οι ανωτέρω φωτογραφίες και οι επεξηγήσεις είναι του Τάσου Λύτρα
για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου