Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Σώστε αυτές τις Ελιές

 Το “πλουσιότατον του ελαχίστου” έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης στον «Κήπο με τις αυταπάτες», αναφερόμενος στις φυσηματιές της ζωής, στις ανάσες της γης, που τις νοιώθεις στα ξαφνιάσματα τούτα, σαν ανοίγει το πορτί του ανέλπιστου αγρού, του άφαντου στο ξηρό γύρω, και βλέπεις ξάφνου την Ελιά....Αυτό το χρυσάφι της ελληνικης γης ..
μέσα από τον μύθο και την ποίηση
"Έτσι τα βράδια μες τον ελαιώνα
κάπου η γογγύχτρα μύρετ' η τρυγόνα,
που ξέμεινε στα ξένα λαβωμένη..."
("Ξενιτιά", από τις "Τερρακότες", Ιωάννης Γρυπάρης)
και σε μια πρόταση πόνεσα  
Αμέσως πήγα και είδα τα δεντρά και πονεσα ακόμα περισσότερο
Αυτό τα σύμβολα της γης μας να πέφτουν το ένα μετά το άλλο για καυσόξυλα
Κάποια που διαλέξαμε "τυχαία" πήραν φωτιά από στουπί.....βλεπετε τα μεγαλύτερα  βγάζουν και περισσότερο ξύλο!!
και  αγώνα αρχίσαμε ..ταξίδια προσπαθώντας για το καλύτερο μαζί με τον υπεύθυνο του έργου απο την ΕΡΓΟΣΕ
Κώστας Τάτσης 


         ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.
          


               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Τηλ:       210. 52.83.494
Fax:       210. 52.83.491
Αθήνα:  11.12.2015



Δελτίο Τύπου
Μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δέντρων στην Αθήνα
Η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» στα πλαίσια της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενο τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά ελαιόδεντρα. Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας έχει αναπτύξει, μια καινοτόμο δράση για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου, που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η  «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.»

Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών. Η διάσωση τους αποτέλεσε υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των δέντρων. Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο είναι πλέον στο τελικό του στάδιο και πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να υλοποιηθεί.
Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά θα γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθηνάς ( δύο μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, ένα στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού και ένα στην πλατεία της μεγάλης του Γένους σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου) και ενός ακόμα σε κεντρικό σημείο εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και  αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και τη σημαντική συνεισφορά όλων των στελεχών του για την επιτυχία του εγχειρήματος , το Δήμο Αθηναίων, την τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς που είναι  τα προϊόντα ‘Aλτις και KLORANE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου