Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Νεα για την καταπολέμηση εντόμων στις καλλιέργειες

Νεα για την καταπολέμηση εντόμων στις καλλιέργειες

Οι Βρετανοί ερευνητές Stan  Finch kai Rosemary Collier μέλη της Horticulture Research International εκδώσαν το 2003  στην  PDF  

πλαστικά φυτά -εξίσου αποτελεσματικά στα πειράματα με τα φυσικά(εικονα των Finch  Collier) 

Βασίζονται στην θεωρεία ότι όσο πλουσιότερη είναι η βιοποικιλότητα  τόσο μικρότερη είναι η προσβολή στην καλλιέργεια μας αλλά το προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά.
Τα έντομα έχουν εκπληκτικές ικανότητες που αποδίδονται: για παράδειγμα,  στο ότι αισθάνονται την μυρωδιά των φυτών από μεγάλη απόσταση. Άλλοι υποθέτουν ότι αναγνωρίζουν από το χρώμα την τροφή τους άρα τα φυτά. Παρά το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καμία επιστημονική συναίνεση για το θέμα, το γεγονός είναι γνωστό ότι οι μονοκαλλιέργειες αυξάνουν την ποσότητα και την πυκνότητα των προσβολών ένω η μεγαλύτερη ποικιλία καλλιέργειας μειώνει την προσβολή.
 Διαφορετικές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο ήταν:
·         τα άλλα φυτά καλύπτουν τα φυτά-στόχους, σχηματίζοντας ένα φυσικό φραγμό στα έντομα, έτσι είναι πιο δύσκολο να προσγειωθούν στα φυτά-στόχους
·          Η μυρωδιά άλλου φυτού  κατακλύζει το φυτό-στόχο
·         οι χημικές ουσίες των φυτών στόχου  μεταφέρονται και στα γειτονικά φυτά μέσω των ριζών, οι οποίες αλλάζουν τη μυρωδιά τους, έτσι ώστε το έντομο  δεν μπορεί να εντοπίσει την τροφή.
Οι Finch και Collier ξεκίνησαν  από την ιδέα ότι τα φυτοφάγα έντομα έλκονται από το άρωμα ενός συγκεκριμένου φυτού η ομάδας αυτών., Ετσι σε ένα χώρο καλλιέργησαν   λάχανο στο έδαφος  (απομακρύνοντας συνεχώς τα σάπια φύλλα) και τριφύλλι σπαρεί παράλληλα:
Λάχανο και τριφύλλι . Εικόνα: Finch και Collier 
Διαπιστώθηκε ότι η κίνηση των εντόμων μπορεί να περιγραφεί από το ακόλουθο σχήμα:
Η προσγείωση των εντόμων λάχανο στη γη, I φάση. Εικόνα: Finch και Collier 
1 Τα ιπτάμενα έντομα μπορούν να αισθανθούν τη μυρωδιά των φυτών που τρέφονται και να πετάξουν στην περιοχή-στόχο.
2 Αργά στην πρώτη διαδρομή της πράσινης επιφάνειας.
3α. Βρήκε το λάχανο ( από την άποψη του εντόμου).
3β. Έκανε  λάθος &  προσγειώθηκε σε ένα τριφύλλι. .
4  Πτήσεις.
5, 6 Επαναληψη της προσγείωσης, ή 7 αφήνοντας την περιοχή.
Αν η προσγείωση είναι επιτυχής, υπάρχει μια  II. φάση. Όταν το έντομο βρεθεί με επιτυχία το λάχανο, και το κρίνει κατάλληλο για τους απογόνους, γεννά τα αυγά της:
Η προσγείωση εντόμου στο λάχανο II. φάση. Εικόνα: Finch και Collier 


Όταν το λάχανο είναι στο γυμνό έδαφος, τα έντομα που πετούν γύρω κατά τη διάρκεια της επαλήθευσης  πιθανότατα θα καταλήξουν στα φυτά-στόχους, και αρχίζει τις αποθέσεις των αυγών. Ωστόσο, αν υπάρχουν άλλα φυτά - αυτό υποδεικνύεται από τα κόκκινα βέλη στο παραπάνω διάγραμμα - μπορούν να διακόψούν τη διαδικασία,  και απομακρύνονται αφού δεν έχουν μια κατάλληλη θέση για τα αυγά. 
Αλλαγές στον αριθμό των εντόμων εδάφους αυγά /λάχανο, με τη σπορά του τριφυλλιού. Εικόνα: Finch και Collier 
 Η καφέ λωρίδα συμβολίζει τη ζημία που προκλήθηκε στο γυμνό έδαφος. Οι πράσινες λωρίδες αντίστοιχα τον αριθμό των αυγά εντόμων  με τριφύλλι υπό καλλιέργεια. Ακόμα και στην προσβολή από την  Plutella xylostella η απόδοσή της έχει  διαταραχθεί από το τριφύλλι,  και μειώθηκε κατά περίπου 40% ο αριθμός των αυγών της. Ενώ υπάρχουν έντόμα όπως το Mamestra brassicae κατάφερε το τριφύλλι να παραπλανήσει,  σημαντικότατα όποτε  ο αριθμός των αυγών μειώθηκε κατά 95%.



.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι  τέλειος έλεγχος με χημικά  των ζιζανίων στην πραγματικότητα δεν είναι προς το συμφέρον των αγροτών , επειδή θα υπάρξουν πιο επιβλαβή έντομα. Τα ζιζάνια -ως προς τα έντομα – τελικά ωφελούν αλλά οι αγρότες δεν τα επιθυμούν στις καλλιέργειές κύρια λόγω του ανταγωνισμού με την  καλλιέργεια. Το κρίσιμο σημείο  είναι να βρεθεί το ποσό της  φθοράς των εντόμων και απώλεια απόδοσης λόγω ύπαρξης  ζιζάνιων και να έχουμε όσα ζιζάνια απαιτούνται
Άλλες μελέτες , ωστόσο, τονίζουν ότι τα αρωματικά φυτά  και τα φυτα με μεγάλη ανθοφορία προσελκύσουν αρπακτικά έντομα - όπως ορισμένα είδη σφηκών.
Έτσι, μπορούμε να διατυπώσουμε τρεις χρυσούς κανόνες:
·         Αποφύγετε το γυμνό έδαφος, (Φυσικά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσου  τα επιθετικά ζιζάνια σε καλλιεργούμενα φυτά).
·         Αποφύγετε μονοκαλλιέργεια, αναμιγνύεται φυτεύσεις.

·         Ο κήπος θα πρέπει να είναι φιλικός για τα έντομα , να υπάρχει ξενοδοχείο εντόμων,  πολύχρωμα λουλούδια και αρωματικά φυτά.
Ξενοδοχείο εντομων
Κώστας Τάτσης
Μsc Γεωπόνος
www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου