Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Ποιός κάδος κομποστοποίησης είναι καλύτερος;





Οι καλύτεροι εμπορικοί Κάδοι:  Οι τετράγωνοι κάδοι φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη αποδοχή και τις καλύτερες κριτικές των χρηστών των προκατασκευασμένων μονάδων κομποστοποίησης στην αγορά.  Έχουν σημαντικό μέγεθος,  μεγάλο καπάκι, και ευκολία στη χρήση. Οι χρήστες τους  βρίσκουν βολικούς,  μεταφέρονται εύκολα,  λύνονται και συναρμολογούνται σε νέα θέση αν είναι έτοιμη η κομπόστα στην παλιά θέση.




Τι γίνεται με τους κωνικούς κάδους; Οι κάδοι αυτοί είναι χρήσιμοι, είναι οικονομικοί, έχουν όμως περιορισμένο μέγεθος.  Αν γίνουν μεγαλύτεροι θα έχουν πρόβλημα  από τον κρύο αέρα από όλες τις πλευρές σε ψυχρά κλίματα  Οι κωνικοί κάδοι-καμπάνες-είναι πολύ ασφαλή από τα παράσιτα των ζώων.





Περιστρεφόμενοι κάδοι. Πολύ αποδοτικοί κάδοι, Έχουν ακόμα και το μισό χρόνο για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι εύκολη  στην χρήση , και  με λιγότερο κόπο. Μειονέκτημα είναι η μεγαλύτερη τιμή τους και τα συχνά κατασκευαστικά προβλήματα
Ο  καλύτερος σπιτικός κάδος: Οι καλύτεροι σπιτικοί κάδοι- για σπίτια χωρίς κήπο- για σοβαρές κομποστοποίησεις είναι αυτοί με τα διαδοχικά δοχεία –δισκους. Αποτελεσματικοί, σχετικά αποδοτικοί αλλά δεν μπορούν να παράγουν μεγάλές ποσότητες

   
 Αυτοσχέδιοι κάδοι . Έχουν συμπαγείς πλευρές, όπως το ξύλο αν τους φτιάξετε από παλέτες προσθέτοντας σανιδούλες στα κενά ώστε να μην παίρνουν πολύ αέρα και ξηραίνονται γρήγορά ή παγώνουν σε άλλα κλίματα. Είναι από οικοδομικό πλέγμα με ένα νάυλον ή μεμβράνη από μέσα ή ακόμα από  μπάλες σανού. Οι στερεές πλευρές θα βοηθήσουν να κρατήσουν το σωρό υγρό και θερμό, ιδιαίτερα σημαντικό κατά την παραγωγή κομπόστας με ως επί το πλείστον ξερά φύλλα. Κάντε κάδους τουλάχιστον ένα μέτρο πλατύς στις πλευρές σε τετράγωνο ή σε ένα κυκλικό σχήμα. Προγραμματίστε να κατασκευάσετε ένα κάλυμμα ή το καπάκι για να βοηθήσει να κρατήσει το νερό μέσα ή έξω, όπως επιθυμείτε. Σπιτικοί κάδοι ποικίλλουν ως προς το υλικό και το σχεδιασμό γιατί το μόνο όριο είναι η φαντασία μας. Μία ιδέα μπορείτε να πάρετε από το πανεπιστήμιο του Winscosin στο http://www3.uwm.edu/Dept/shwec/publications/cabinet/html/compost/Bin%20Plans.htm
Πού πρέπει να τοποθετήσουμε τον κάδο μας;
  • Μια ηλιόλουστη τοποθεσία στο χειμώνα βοηθά το κομπόστ να μένει ζεστό ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει παγωνιές. (Μην το αφήσετε να στεγνώσει.) Τοποθετήστε το κομπόστ, έτσι ώστε  το άδειασμα να είναι βολικό για τον κήπο. Όταν ξεκινάτε το άδειασμα τα τελικά προϊόντα λιπασματοποίησης, θα  τα έχουμε πιο κοντά στο σημείο όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσουμε. εκεί είναι και ο χώρος που τα παραγουμε.....
Χρειάζεται να έχουμε ένα κάδο;
Ναι, ένα δοχείο ή περίβλημα κάποιου είδους που να  κρατά τα υλικά που περιέχονται και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από ό, τι ένα απλό σωρό όπς γινόταν παλιά. Έτσι πέρα από τον χώρο μεγαλώνει η ταχύτητα παραγωγής κομπόστας, ο σωρός μπορεί να ζεσταθεί ευκολότερα, να κρατηθεί η θερμότητα, Μειώνεται η υγρασία από την βροχή, και οι  έτοιμοι κάδοι  κρατάνε τα ζώα έξω. 
Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου