Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αιωρούμενα σωματίδια στα σχολεία

Ενημερωθήκαμε μέσω των ΜΜΕ ότι σε ελέγχους σε σχολεία της Αθήνας βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων και υπερβάσεις των ορίων. Ένα από αυτά είναι και το σχολείο που φοιτούν ή θα φοιτήσουν τα παιδιά μου.

Συγκεκριμένα τα σχολεία  του Κουκακίου γειτνιάζουν με πολλούς συγκοινωνιακούς κόμβους και μεγάλες λεωφόρους. Όπως είναι γνωστό τα αιωρούμενα σωματίδια παράγονται  κυρίως από τα οχήματα. Σημαντική είναι και η παραγωγή αιωρούμενων από τις κατασκευαστικές εργασίες-χωματουργικά εργοτάξια, λατομεία – βιομηχανίες και έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η ζωή στο άστυ δύσκολα θα έχουμε σημαντική μείωση παραγωγής τέτοιων ρύπων παρεμβαίνοντας στις πηγές .
 Η μείωση των αιωρούμενων παγκόσμια γίνεται με συντονισμένες μεθόδους για μείωση των αιτιών και με βελτίωση των συνθηκών της πόλης. Στις πηγές απαιτείται να μειωθεί  η ηλικία των φορτηγών, μηχανημάτων  και οχημάτων που κυκλοφορούν, φίλτρα στις βιομηχανίες  και κινητήρες νέας τεχνολογίας. Η Ρώμη μετά από συντονισμένες υπέρ-δεκαετής προσπάθειες κατάφερε να τα μειώσει κατά 30%  Η μόνη μόνιμη λύση  για άμεση κατακράτηση των αιωρούμενων  σωματιδίων είναι το πράσινο. Σε ένα δρόμο με δεντροστοιχία και πρασιά θάμνων κατακρατείτε το 50% των μικροσωματιδίων. Τα φύλα κατακρατούν και λειτουργούν σαν φίλτρο  στην ατμόσφαιρα. Η Αθήνα είναι  από τις πόλεις με τα μικρότερα ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο  2,5τ.μ./κάτοικο(Υπ.Αγρτ. Αναπ. & Τροφ. 11-3-2005).
Πώς όμως μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση; Συγκεκριμένα όμως πώς μπορούμε σε αυτά τα σχολεία ;

Κατά Θα πρέπει να γίνει φύτευση μεγάλων δένδρων και πυκνών θάμνων στους ελεύθερους χώρους που γειτνιάζουν τα σχολικά κτήρια. Στους δρόμους των σχολείων να γίνουν πρασιές στα πεζοδρόμια και φυτεύσεις κατάλληλων δέντρων  όπου δεν υπάρχουν.  Μέσα στα σχολεία   φύτευση με ψηλά δένδρα και θάμνους στις αυλές που εκτός από αισθητική βελτίωση θα κατακρατά σημαντική ποσότητα αιωρούμενων σωματιδίων. Επίσης θα πρέπει να φυτευτούν και οι στέγες –ταράτσες των σχολείων, κίνηση που θα μειώσει σημαντικά τις θερμοκρασίες και θα βελτιώσει τον δροσισμό του σχολείου κάνοντας σημαντικότατη οικονομία σε ηλεκτρισμό ή καύσιμα με σύντομη- διετής, τριετής – απόσβεση .

Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος

1 σχόλιο: