Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

SEPTORIA , στο σιτάρι.

SEPTORIA (= Mycosphaeraella), στο σιτάρι.

Σιτάρι δέχεται επίθεση από διάφορα είδη, κοινώς γνωστά ως Septorias.

Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μαύρες κηλίδες αριστερά στην επιφάνεια του φύλλου και που καλούνται pycnidia.Την πρόοδο της νόσου εμφανίζεται από τα χαμηλότερα φύλλα και εξαπλώνεται με την ανώτερη του φυτού.

Υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν την ασθένεια και αυτές πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Η πρόοδος της Septoria καταστρέφει τους πράσινους ιστούς, που επηρεάζουν την παραγωγική ικανότητα του φυτού, αναγκάζοντας τους για να μειώσει τη συγκομιδή μέχρι 50%!.(στα δικά μας κλίματα έως 15%)

Εάν η νόσος ελέγχεται εγκαίρως, και υπάρχει προστασία φύλλου , η οποία είναι το σημαντικό μέρος της καταπολέμησης, ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τη δράση της  και βελτιωνει την  συγκομιδή σιταριού.

απόTips  Αgronomikos

Παθογόνο αίτιο: Μ. Graminicola (fuckel) Schröter & L. Nodorum E. Müller.Αυτές οι ασθένειες είναι από τις πιο συνηθισμένες και τις πιο καταστροφικές ασθένειες του φυλλώματος του σιταριού. Σε ευπαθείς ποικιλίες έχουν προκληθεί απώλειες της τάξης του 15% αλλά έχουν αναφερθεί και μεγαλύτερες απώλειες σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ξενιστές: Σιτάρι, triticale, σίκαλη, κριθάρι, φυτά που παράγουν μικρούς σπόρους και πολλά αγρωστώδη.

 Διάδοση και σημασία:
Η ασθένειες αυτές απαντώνται σε όλο τον κόσμο. Οι δροσερές και υγρές κλιματικές συνθήκες τις περιορίζουν.
Προκαλεί κίτρινες και καφέ κηλίδες στο φυτό και τελικά το νεκρώνει.Ο μαρασμός και η απώλεια βάρους που προκαλούν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια παραγωγής αν η προσβολή είναι έντονη.

Συμπτώματα:
Τα πρώτα συμπτώματα και των δύο αυτών σεπτοριάσεων είναι οι καφέ κηλίδες πάνω στα παλιότερα φύλλα. Αυτές οι κηλίδες γίνονται καφέ και επιμήκης(S.tritici), παίρνουν φακοειδές σχήμα (Snodorum) και συχνά αποκτούν σκούρο περιθώριο. Καθώς οι κηλίδες μεγαλώνουν, δημιουργούνται ακανόνιστες γκρι-καφέ περιοχές νεκρού ιστού. Τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα συνήθως μαραίνονται και πεθαίνουν. Ο μύκητας STritici δημιουργεί κηλίδες συνήθως μόνο στα φύλλα ενώ ο SNodorum προσβάλει επίσης τους κολεούς και τα γόνατα.

Και οι δύο μύκητες προσβάλλουν πρώτα τα παλαιότερα φύλλα και ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες μπορεί να φτάσουν μέχρι το φύλλο σημαία. Η προσβολή  στα γόνατα μπορεί να προκαλέσει πλάγιασμα. Οι σπόροι αποκτούν ένα γκρι-καφέ μεταχρωματισμό στο εξωτερικό τους περίβλημα ή στα λέπυρα Ο αποχρωματισμός αυτός συνήθως ξεκινά από τη κορυφή και πάει προς τη βάση.

Βιολογικός κύκλος:  
Οι πρωτογενής μολύνσεις σε καθαρούς αγρούς προέρχονται συνήθως από μολυσμένο σπόρο. Η μονοκαλλιέργεια του σιταριού ή η αμειψισπορά του με φυτά που δίνουν μικρούς κόκκους αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης του μύκητα και δημιουργεί και προϋποθέσεις επιδημίας.
 Οι καλλιεργητικές πρακτικές, στις οποίες δεν απομακρύνονται τα στελέχη ή τα υπολείμματα ή οι σπόροι των σιτηρών, αυξάνουν τη πιθανότητα μολύνσεων των υγιειών φύλλων με τη βοήθεια του ανέμου και της βροχής.
 Για να μολυνθεί ένα υγιές φύλλο, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη υγρασία πάνω στην επιφάνεια του το λιγότερο για 6 έως 12 ώρες. Ο ξηρός καιρός σταματάει τις καινούριες μολύνσεις και επιβραδύνει την εξάπλωση των κηλίδων. Οι εξάρσεις τις ασθένειας συσχετίζονται με συχνές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Ευνοϊκές συνθήκες μπορεί επίσης να δημιουργηθούν και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα.
 Ο μύκητας Septoria tritici ευνοείται από θερμοκρασίες από 15 ° -20 °C ενώ ο Septoria nodorum από 20 ° – 27 °C.
Septoria nodorum
Septoria tritici
Καταπολέμηση: 
Δεν θα πρέπει να γίνεται μονοκαλλιέργεια σιταριού ή αμειψισπορά με 
triticale, σίκαλη ή κριθάρι. Η αμειψισπορά θα πρέπει να γίνεται με βρώμη, ετήσια χορτοδοτικά, χειμερινά όσπρια, ή χειμερινή αγρανάπαυση για ένα με δύο χρόνια.
 Τα λίγα οργώματα μπορεί προκαλέσουν έξαρση της ασθένειας. Η μόλυνση από Σεπτόρια είναι πολύ πιθανή όταν η καλλιέργεια είναι πολύ πυκνή και έχει υψηλά επίπεδα λίπανσης.
 Η απολύμανση του σπόρου με μυκητοκτόνα μειώνει την ένταση της προσβολής.

 πηγη plantprotection.hu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου