Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Οι απωθητές πουλιών ως βιώσιμη μέθοδος για να κρατήσουν τα πουλιά μακριά από τις καλλιέργειες

         Η διατήρηση των καλλιεργειών είναι ένα από τα κύρια μέλημα κάθε παραγωγού,  η επίτευξη μιας υγιούς σοδειάς χωρίς απώλειες κρατά περισσότερους από έναν ανθρώπους σε εγρήγορση. Και αν προσθέσουμε σε αυτό το να καταφέρουμε να διατηρήσουμε και το οικοσύστημα και να επιτύχουμε βιώσιμη παραγωγή, αυτό φαίνεται σαν μια πολύ δύσκολη  αποστολή. 

Εικόνα Σκιάχτρο στο χωράφι. Πηγή: pixabay


        Τα πουλιά διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο διότι τρέφονται με παράσιτα που ζημιώνουν τα καλλιεργούμενα χωράφια, οπωρώνες και κήπους, γι' αυτό πολλοί παραγωγοί επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη σχέση με αυτά τα είδη. Ισορροπημένη και ελεγχόμενη γιατί, με τη σειρά τους, τα πουλιά προκαλούν συχνά σημαντικέες οικονομικές απώλειες στις καλλιέργειες και την παραγωγή, κυρίως στα οπωροφόρα δέντρα. Ομοίως, τα πουλιά προκαλούν πολλά προβλήματα στους οπωρώνες και τους κήπους πολλών σπιτιών. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τους διαφορετικούς τρόπους που πρέπει να βρουν με τους οποίους θα κρατήσουν τα πουλιά μακριά από τους χώρους τους, αλλά χωρίς να τα βλάψουν άμεσα. Η επίτευξη μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης με τα πουλιά, υπό αυτή την έννοια, συνεχίζει να φαίνεται σαν μια δύσκολη πρόκληση, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εάν θέλουμε να λειτουργήσουμε  χωρίς τοξικά ή επιβλαβή συμπληρώματα, όπως τα δηλητήρια.                                                                                                                                                  


        Αλλά όπως για κάθε πρόβλημα σε αυτή τη ζωή, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις αν είμαστε σε θέση όμως να το διερευνήσουμε. Επί του παρόντος, υπάρχουν εταιρείες, όπως η extertronic, που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία συσκευών απωθητικών πτηνών, για να κρατούν μακριά όλα τα είδη ιπτάμενων ζώων, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού μας.                     Αυτές οι συσκευές μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (οπτικά, μηχανικά, ηχητικά και υπερηχητικά απωθητικά κ.λ.π.), καθεμία από αυτές έχει σχεδιαστεί για να περιέχει προστασία από πουλιά διαφορετικών ειδών, μεταξύ των οποίων μπορούμε να βρούμε  για περιστέρια, γλάρους, κοράκια, κίσσες, σπουργίτια, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα  από αυτά. 

         Εκτός από την εκπλήρωση του κύριου στόχου τους να τρομάξουν τα πουλιά, μερικές από αυτές τις συσκευές καταφέρνουν να ενωθούν με το τοπίο, προσομοιώνοντας, για παράδειγμα, με ένα γεράκι ή μια κουκουβάγια, τα  οποία, λόγω της δράσης του ανέμου, γυρίζουν το κεφάλι τους, κάνοντας μια κίνηση που θα διώξει φυσικά τα πουλιά. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να ενσωματώσουμε ένα απωθητικό πτηνών, διατηρώντας την αισθητική του κήπου ή του χώρου που θέλουμε να διατηρήσουμε. 

 

Συστάσεις για τη σωστή επιλογή ενός απωθητή πουλιών 

 

        Καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών που εξυπηρετούν το σκοπό να κρατούν μακριά τα πουλιά, είναι καλό να ακολουθείτε μια σειρά βημάτων όταν επιλέγετε την καταλληλότερη για το πρόβλημά σας. Πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε ποιο είδος ή είδη πουλιών θέλετε να κρατήσετε μακριά από την περιοχή σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα του επιλεγμένου απωθητικού. Στη συνέχεια, πρέπει να αναλύσετε το μέρος και το χώρο όπου θα τοποθετηθεί ο απωθητής. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα, καθώς και τη σύνθεσή του. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κάνετε τον απωθητή να περάσει απαρατήρητος, ώστε να μπορεί να τρομάξει το πουλί όταν είναι απαραίτητο. Και τέλος, επιλέξτε τον τύπο απωθητικού που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε με βάση το πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε.

Μεταξύ των διαφορετικών τύπων απωθητικών μπορούμε να βρούμε: 

 

Απωθητές πουλιών  με οπτικά μέσα για τα πουλιά: τα οποία παρέχουν οπτικές λύσεις για την απώθηση πτηνών όλων των τύπων, προσφέροντας μια αποτελεσματική και οικονομική λύση για να τα τρομάξετε με την παρουσία τους μέσω της χρήσης κάποιων πόρων όπως σκιάχτρα, αυτοκόλλητα κατά των πτηνών ή με δόλωματα.

 

Μηχανικά απωθητικά  αποτρεπτικά μέσα για πτηνά : αυτά τα μηχανικά αποτρεπτικά μέσα εκπληρώνουν τη λειτουργία της αποτροπής και της  εξάλειψης της παρουσίας πτηνών που μπορεί να πλανάρουν κοντά στο μέρος μέσω της χρήσης διαφορετικών συσκευών, όπως αιχμές, δίχτυα ή δίχτυα. 

 

Ηχητικά και υπερηχητικά απωθητικά πουλιών: αυτά τα απωθητικά είναι μια πολύ πιο προηγμένη λύση στο πρόβλημα των πτηνών. 

 

Αγροτικά απωθητικά πτηνών: εάν αυτό που ψάχνετε είναι να προστατεύσετε καλλιέργειες, οπωρώνες ή χωράφια, μπορείτε να επιλέξετε γεωργικά απωθητικά που προσφέρουν την ιδανική προστασία. 

        Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα, είναι καιρός να εφαρμόσετε αυτά τα απωθητικά πτηνών στον κήπο, τον οπωρώνα, το χωράφι ή τις καλλιέργειές σας και να ξεκινήσετε μια νέα σχέση οικοσυστημικής συνύπαρξης με τα πουλιά μας.

 

Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου :

Los ahuyentadores de pájaros como método sostenible para alejar a las aves

 

 του Τζέσι Μασάτ και Μετάφραση του Μανώλη Καπάνταη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου