Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η Σελήνη έχει επίδραση στα φυτά;


Γιατί η Σελήνη έχει επίδραση στα φυτά;



Η Επίδραση της Σελήνης στα φυτά: 

         Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στα φυτά τους. Σε ποιο βαθμό ισχύει αυτή η πρακτική από επιστημονική άποψη; Ας το δούμε.                                                                                                                   

        Το ερώτημα που νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε να λύσουμε,  αντιθέτως είναι γιατί η Σελήνη μπορεί να ασκήσει μια συγκεκριμένη επίδραση στις καλλιέργειες,  αποτέλεσμα που πρέπει να γνωρίζει αυτός που παράγει, και το οποίο θα αφήσουμε για μια μελλοντική ανάλυση.                                                                   

       Η γνώση της λειτουργίας που μπορεί να εκτελέσει η Σελήνη μπορεί να ληφθεί υπόψη από δύο πτυχές, η μία από τη μυστική πλευρά και η άλλη από την επιστημονική πλευρά. Χωρίς να μειώνεται το πρώτο, θα εξηγήσουμε ποιες επιστημονικές αναφορές υπάρχουν ή ποιοι μηχανισμοί δρουν στο φυτό για να δικαιολογήσουν τη  δράση της Σελήνης στα φυτά μας.                                                             

Το φως του φεγγαριού. Μυστικισμός ή φωτοπερίοδος; 

    Πολλές ιδιότητες έχουν αποδοθεί στον δορυφόρο μας που μέχρι σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί. Ωστόσο, όσον αφορά τη γεωργία, το γνωρίζουμε  αυτό από την αρχαιότητα, όπου οι αγρότες το χρησιμοποίησαν προς όφελός τους, ρυθμίζοντας τον χρόνο σποράς ακόμη και πάνω από το κλίμα. 

Όλοι γνωρίζουμε τη λειτουργία φωτοσύνθεσης που εκτελούν τα φυτά, όπου εκμεταλλεύονται το νερό και το φως για να τα μετατρέψουν σε ενέργεια και να επιτύχουν ανάπτυξη. Ξεκινώντας από αυτό, εάν δεν υπήρχε καμία έλλειψη νερού, ο νυκτερινός περιορισμός της ανάπτυξης επρεπέ να  ήταν ελαχιστός. Τι γίνεται όμως αν υπάρχει πανσέληνος; Θα μπορούσαμε να πιστεύουμε ότι αυτό το φως είναι αρκετό για το φυτό να πραγματοποιήσει φωτοσύνθεση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Το μέγιστο φως που η Σελήνη είναι ικανή να ακτινοβολεί από την Ηλιακή ενέργεια είναι το 7% του φωτός που λαμβάνει ο δορυφόρος μας όταν βρίσκεται σε πανσέληνο. 

    Αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί ώστε το φυτό να ενεργοποιήσει τον φωτοσυνθετικό μεταβολισμό του και να αρχίσει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων και καρπών. Όπως λέει ο Urbano Terrón, αυτό το φως ισοδυναμεί με μια λάμπα 100 W που βρίσκεται 12 μέτρα μακριά από ένα φυτό. Έτσι, εάν η Σελήνη δεν έχει καμία επίδραση στη φωτοσύνθεση, τι είναι αυτό που κάνει τις καλλιέργειες να επηρεάζονται από αυτήν; και 

Ποιός λοιπόν είναι ο  συσχετισμός  για τη φωτοπερίοδο και τους χυμούς? Πως επηρεάζει?                                                

    Τούτου λεχθέντος, το φως που μπορεί να εκπέμψει η Σελήνη στη Γη δεν επαρκεί για τη φωτοσύνθεση, αλλά δεν επαρκεί και για τη ρύθμιση της φωτοπεριόδου.                                                                                                               Τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε ερεθίσματα φωτός και το φως, όσο σπάνιο και αμυδρό ανα είναι, Είναι ικανό να διεγείρει τα φυτοχρώματα(χρωμοπρωτεϊνη =πρωτεϊνικό μέρος + χρωμοφόρο) που διαθέτει το φυτό. 

    Για τις καλλιέργειες,  είναι λες και το φως της ημέρας εξακολουθεί να ισχύει και στο πλήρες σκοτάδι (χωρίς φωτοσύνθεση, όπως αναφέρθηκε), έτσι η κίνηση του χυμού και της κυτταρικής δραστηριότητας συνεχίζεται σαν να ήταν μέρα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα φυτά. Μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στο φως, όπως στην καλλιέργεια του μαρουλιού ή μεταξύ άλλων στην περίπτωση ραδικιού.                                           

    Υπάρχουν άλλες καλλιέργειες που έχουν επίσης λιγότερη ευαισθησία στο φως και το φως του φεγγαριού έχει επίσης επίδραση σε αυτές, για ελάχιστο δηλαδή, και άλλες στις οποίες δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

   Εν ολίγοις, μπορεί να ειπωθεί  ότι όταν υπάρχει πανσέληνος ή μισοφέγγαρο, ο χυμός κινείται προς το επάνω τμήμα, διεγείροντας την ανάπτυξή του και αλλιώς στη φθίνουσα περίοδο μέχρι τη Νέα Σελήνη, οι χυμοί παραμένουν στο κάτω μέρος του φυτού.

 Μεταφραστης: Μανώλης Καπάνταης 

Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου :   Por qué tiene efecto la Luna sobre las plantas?

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου προετοιμάστηκε από το www.agromatica.es, το οποίο αναθεωρήθηκε και αναδημοσιεύτηκε από το PortalFruticola.com

2 σχόλια:

  1. Σημαντικότερη προφανώς σχέση έχει η αυξομείωση της διαφοράς της ταυτόχρονης έλξης, που ασκείται από τον ήλιο μας αφ' ενός και τον πλανήτη μας αφ' ετέρου στον δορυφόρο του τη Σελήνη, κατά την υπερδωδεκαπλάσια συντομότερη περιφορά της γύρω από τη Γή, ακολουθώντας την στην ετήσια περιφορά της γύρω από τον ήλιο, σε τροχιές ελλειπτικές και οι δυό (περιήλιο - αφήλιο γής και περίγειο - απόγειο Σελήνης).
    ενδεικτικά:
    http://ekfe-a-peiraia.att.sch.gr/Sklavenitis/ForEKFE/SELINI.pdf
    https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=η+τροχιά+της+σελήνης&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwiqzuvhpIbuAhXrwAIHHcBOCZgQiR56BAgWEAI&biw=1920&bih=947

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανως στην γη ετσι είναι.... Εδω υπαρχει η χημικη επιλυση του γιατι υπαρχει η διαφοροποιηση στην λειτουργεία των φυτων αναλογα τις φασεις του φεγγαριου.

      Διαγραφή