Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Μαδρίτη επαναξετάζουν τις μεθόδους εγκατάστασης των δέντρων

Κλαδιά και πεσμένα δέντρα σε κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης ©SEO/BirdLife


        Η καταιγίδα Filomena προκάλεσε την πτώση πολλών δέντρων σε πολλές πόλεις της Ισπανίας λόγω του υπερβολικού βάρους που προκαλεί το χιόνι και  που δε μπορούσαν να στηρίξουν τα κλαδιά των δέντρων. Πολλά από αυτά τα δέντρα ήταν ως επί το πλείστον αειθαλή είδη, όπως πεύκα, κέδροι και βελανιδιές. Πέρα από Δημόσια  και πολλά ιδιωτικά που έχουν πέσει στους κύριους δρόμους της Μαδρίτης. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, έως 150.000 δέντρα  στους οδικούς άξονες υπέστησαν κάποια ζημιά λόγω της πίεσης του πάγου και του χιονιού.... και 
έχει καταστρέψει το ένα τρίτο των δέντρων στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης

«Η ζημιά που προκλήθηκε από την καταιγίδα Filomena, ένα εντελώς εξαιρετικό καιρικό φαινόμενο, αποδεικνύεται ως ευκαιρία σχεδιασμού και διαχείρισης  των αστικών δέντρων που αποτελούν μέρος της πράσινης υποδομής που επιτρέπει, για παράδειγμα, στη Μαδρίτη, να αντιμετωπίσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να αυξηθούν και να διαφοροποιηθούν τα οδικά δέντρα, δίνοντας προτεραιότητα στα εγγενή είδη,  ως πιο προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και επίσης αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους για την ζωή  των πτηνών ", επισημαίνει ο Ignacio Fernández-Calvo, ειδικός SEO / BirdLife στην αστική κηποτεχνία και βιοποικιλότητα.

πάρκο de la Casa de Campo.OLMO CALVO

         Αυτό μας υπενθυμίζει και πάλι την ανάγκη να σχεδιάζουμε πράσινες υποδομές με τον ίδιο τρόπο όπως  και αυτές των  σκληρών υλικών, με στόχο την μακροημέρευση των  έργων και συγκεκριμένα εκείνων που αντιστοιχούν στην εμφύτευση δέντρων με τον πιο σωστό τεχνικό τρόπο και  το δυνατόν ασφαλή, προφανώς  υπέρ της καλής ανάπτυξης του φυτού. Είναι σημαντικό, για τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου, να υπάρχει αρκετός όγκος εδάφους για την ανάπτυξη ολόκληρου του ριζικού συστήματος, το οποίο, μαζί με το έδαφος, θα είναι υπεύθυνο για την παροχή σταθερότητας στο δέντρο. 

Ο Mariano Sánchez, επιμελητής του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου-CSIC και πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Δενδροκομίας (AEA) προσθέτει ότι «είναι καιρός να αναζητήσουμε ευκαιρίες και να θυμόμαστε το όφελος των οικοσυστημάτων που προσφέρουν τα δέντρα, ειδικά σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα. Πέρα από τη σημαντική μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, τη δέσμευση του CO2, τη δέσμευση σκόνης και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ζωντανά όντα ως δεξαμενή βιοποικιλότητας ».

Εργαζόμενοι αφαιρούν τα κομμένα κλαδιά στην Plaza de Callao στη Μαδρίτη. ANDREA COMAS

 Οι εγκαταστάσεις πρασίνου στις πόλεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και απαιτείται να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Ένα δέντρο που αναπτύσσεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας και περιβάλλοντος μεταφράζεται σε ένα υγιές και ισχυρό δέντρο που είναι ικανό να αντέχει ακραία καιρικά φαινόμενα επαρκώς. Επί του παρόντος, σε πόλεις, όπου ο χώρος είναι ολοένα και πιο περιορισμένος και όπου η τάση είναι η πεζοδρόμηση των αστικών περιοχών, ο συνδυασμός πράσινου με αδιαπέραστες επιφάνειες είναι αναπόφευκτος και δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Το χιόνι έχει προκαλέσει ένα είδος φυσικής επιλογής που οι ειδικοί προειδοποιούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η ισπανική πρωτεύουσα είχε περίπου 500.000 παλιά, άρρωστα δέντρα ή που ανήκαν σε είδη που δεν είχαν προσαρμοστεί καλά στην πόλη, είτε λόγω του κλίματος, λόγω ακατάλληλο κλάδεμα ή κακές ρίζες στο έδαφος. Έτσι, η εγκατάσταση δομημένων οδοστρωμάτων και είναι μια καινοτόμος λύση σε δρόμους, πλατείες, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια ή πράσινες στέγες, καθιστώντας μια σαφή εναλλακτική λύση για τα παραδοσιακά  δάπεδα. Είναι συστήματα  που μπορούν να περιέχουν μεγάλους όγκους εδάφους στα δέντρα, ενώ προσφέρουν υποστήριξη στο πεζοδρόμιο αποφεύγοντας τη συμπίεση του εδάφους. 

φωτο του SAMUEL SANCHEZ

Επιπλέον επιτυγχάνεται σωστή διαχείριση του βρόχινου νερού μέσω απορρόφησης, διήθησης, εξατμισοδιαπνοής και παρακολούθησης του νερού στο έδαφος. Συνδυάζει τις απαιτήσεις του όγκου του εδάφους και της διαχείρισης των υδάτων, καθιστώντας το καλύτερο σύστημα διαχείρισης για δέντρα καιβρόχινο νερό ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα του νερού , συγκρατούν τουςρύπους, και  δεν απαιτούν  συντήρηση.

"Οι χιονοπτώσεις τωρα ήταν απίστευτές, αλλά οι καύσωνες είναι όλο και πιο έντονοι σε όλη την Ισπανία, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε δέντρα που υποφέρουν λιγότερο", λέει ο. Álvaro Enríquez de Salamanca, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Από το 1975, έχουν καταγραφεί 62 από αυτά τα φαινόμενα, εκ των οποίων 23 έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Aemet.

Ο Sánchez προσθέτει ότι μετά την καταιγίδα «το κλάδεμα δεν είναι η λύση, καθώς μπορεί να προκαλέσει σήψη που στο μέλλον επηρεάζει την ικανότητα στήριξης του βάρους του χιονιού και μπορεί να προκαλέσει θραύση, παρόλο που αυτά τα κλαδιά στερούνται φύλλων. Δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να καταφύγουμε σε συστηματικό κλάδεμα για να αποτραπεί ή να λυθεί αυτό που συνέβη, διότι μπορούν να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Κάθε πληγή είναι μια ανοιχτή πόρτα σε παράσιτα και ασθένειες. Η μείωση  των κλαδιών μεταφράζεται σε μείωση της επιφάνειας του δέντρου, του όγκου της κόμης  και τελικά, του δυναμικού του οικοσυστήματος, για την υγεία μας και εκείνου των υπόλοιπων ζωντανών όντων που κατοικούν στην ίδια περιοχή ». 

Οι ειδικοί  λοιπόν καλούν να επανεξεταστεί  και η επιλογή των δέντρων  και να βελτιωθούν  οι μεθόδοι εγκατάστασης μετά το  καιρικό φαινόμενο Filomena



Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ως ΧΩΡΑ για να προστατευτούμε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ??


 

Μεταφράσεις και αρθρό από



Μανώλης Καπάνταης
 Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
  τ. Δ/ντης Πράσινου








Πηγές :

https://www.agaexar.gal/los-expertos-llaman-a-replantear-la-eleccion-del-arbolado-tras-filomena/

https://www.guiaverde.com/noticias/los-expertos-llaman-a-replantear-la-eleccion-del-arbolado-tras-filomena-6109/?fbclid=IwAR27OAotBQluiSIfxEryliuyHuiUUp3ePaKCBQWuL-ZwDRXEgizsZwXwmks

https://elpais.com/espana/madrid/2021-01-16/la-gran-masacre-verde-de-madrid-tras-el-paso-de-filomena-como-plantearse-la-replantacion.html

https://www.lasexta.com/noticias/sociedad/los-devastadores-efectos-de-filomena-en-el-arbolado-de-madrid-el-ayuntamiento-estima-que-se-retiraran-400-toneladas-de-ramas-rotas_202101176004432e3005ce0001142f97.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου