Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Απρίλιος στον Κήπο μας ..


 
 Κήπος στην Κηφισιά (Φωτογραφία Κ. Τάτσης )
Απρίλιος στον Κήπο μας ..

Λαμπρός μήνας  έως αυτό το δίσεκτο έτος που μας βρήκε φέτος…...

«Απρίλη μου Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε
καρδιά μου πως αντέχεις
καρδιά μου πώς καρδιά μου πώς αντέχεις.
μέσα στην τόση αγάπη
και στην τόση ομορφιά !!»
 Οι στίχοι του Μίκη Θεοδωράκη αναδεικνύουν την χαρά που συντελείται στην πλάση.
Μια βόλτα στην φύση  και γεμίζεις ομορφιά .
 όλοι οι αγροί γεμάτοι ανθούς. Αυτοί οι ανθοί μετατρέπονται σε καρπούς και έτσι κατανοούμε ότι είναι και εποχή για  την πολύ δουλειά στον κήπο και στον αγρό.
  Φυτεμένο Δώμα  (Φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
             
 Στον κήπο μας
Είναι η εποχή που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα δέντρα. Μπορούμε να κάνουμε το κλάδεμα μόρφωσης αφού ακόμα οι βλαστοί είναι ευλύγιστοι και να δώσουμε σχήμα πχ στην μουριά. Γίνονται τα βλαστολογήματα και κοπή των πρεμνοβλαστημάτων (κολορίζια), όπου  αφαιρούμε τους λαίμαργους, τους  ασθενικούς και αδύναμους βλαστούς.   
 Τα δέντρα που ακόμα ανθοφορούν ή προετοιμάζουν καρπούς όπως η Μαγνόλιες, η Γαζία, η Μουσμουλιά, η Μηλιά, η Αχλαδιά, τα Εσπεριδοειδή θέλουν ιδιαίτερη προσοχή (καθόλου τομές,  και πιθανά λίγη λίπανση). Το ίδιο και οι θάμνοι όπως τα Βιβούρνα- το κλασσικο το εύοσμό, το φωτινό η λουσιντουμ και ο χειμωνανθός –  οι φορσύθιές και οι τσιτόνιες   Προσέχουμε και να λιπάνουμε την καμέλια μας που αυτή την εποχή είναι γεμάτη με τα αρωματικά και πανέμορφα λουλούδια τηςαλλα παντα με όξινο λίπασμα!  
             Τώρα τα ζιζάνια μπορούν να ξεφύγουν οπότε καλό είναι να κρατάμε το λάκκο του κάθε φυτού καθαρό  με σκαλίσματα, βοτανίσματα  όπως και να παρατηρούμε την φυτουγεία των φυτών. Τα έντομα αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς και ο έλεγχος θα μας προστατέψει για το μέλλον.  Αν παρασκευάζουμε ζωμό τσουκνίδας ένας ψεκασμός θα λιπάνει και θα προστατέψει τα φυτά μας. Αντίστοιχα η χρήση  Βιο-σκεύασματων –λιπάσματα πυριτίου- θα προστατέψουμε τα φυτά μας από αφίδες θα είναι χρήσιμη.
            Στα κυπαρίσσια όπως  Λέυλάντ η λίπανση με φωσφονικά οξέα θα τα προστατέψει από  μυκητολογικές ασθένειες. Συλλέγουμε αν έχουμε ξεχάσει τα συσσωματώματα –μπάλες πάνω στις ιτιές-όπως ένας ψεκασμός και με απλό σαπούνι θα είναι αποτελεσματικόςαπό αυτην την προσβολή από ακάρεα. Αν σε παρτέρια διαπιστώσουμε ότι κρατά νερό, καλό είναι να παρέμβουμε κάνοντας μία αποστράγγιση ή αν είναι μικρό το πρόβλημα με προσθήκη περλίτη.   
            Μαζεύουμε φύλλα κλαδιά  για την κομποστοποίηση μας διότι τώρα επιταχύνεται η ζύμωση και σύντομα θα έχουμε καλό υλικό.  Πρέπει να υπολογίζουμε ότι ο λόγος αυτόν που κομποστοποιούμε από το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα μικρότερος από 1/5. Είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε και βότανα ααπό μικρά παρακλάδια –όπως Ρίγανη, Μέντα, Δυόσμο, Φασκόμηλο, Αψιθιά, Θυμάρι , Δεντρολίβανο  και Απήγανο.
             Τα αναρριχώμενα θέλουν και αυτά ην φροντίδα τους όπως κλάδεμα μόρφωσης. δέσιμο στις πέργολες και καφασωτά και πολύ καλή λίπανση ιδιαίτερα το ρυγχόσπερμα . Άμεσα να γίνει και το κλάδεμα φραχτών εκτός από της φωτίνιας που αυτή είναι η περίοδος της και είναι κρίμα να χαθεί τα λαμπρά κόκκινη νέα βλάστηση.
 Ο χλοοτάπητας που έχουμε όποιο είδος και να είναι θέλει αερισμό και βοτάνισμα ώστε να μην κυριαρχήσουν τα ζιζάνια . Αν δεν έχει γίνει καλή λίπανση τον Μάρτη τώρα είναι η ώρα!
 Εφόσον  έχουμε στοιχείο νερού είναι η ώρα να συντηρήσουμε την αντλία του και φυσικά την λεκάνη –δεξαμενή από άλγη.
 Το σημαντικότερο !!
 Κήπος στην Κηφισιά (Φωτογραφία Κ. Τάτσης )

 Φυτεύουμε  άνθη και βολβούς!
Είναι η ώρα να γεμίσουμε τον κήπο λουλούδια ώστε να τον μετατρέψουμε σε πανδαισία για την όραση μας αλλά και για την όσφρηση μας!!
  Φυτεύουμε ετήσια – εποχιακά για να γεμίσουμε χρώμα όπως με σπόρο Ζίννιες , Κατηφέδες, Δελφίνια, Καλέντουλες, Σάλβια, Γυψοφύλη, Ιππομέα (σαν αναρριχώμενο) Άστρο, Άλφιο, λούπινα  και Ηλίανθό.
 Έτοιμα φυτά όπως γεράνια, νεραγκούλες, μαργαρίτες, βαμβακούλες   πρίμουλες, γκαζάνια , άλυσο, καλέντουλες, κατηφέδες κα.
Βολβούς όπως Ντάλιες , Μπιγκόνιές , Παιώνιες, Κάννες, Γλαδιόλες και γλοξίνιες  
 Καλό είναι να κάνουμε και ένα απολογισμό στον κήπο μας και να συμπληρώσουμε απώλειες που είχαμε το προηγούμενο έτος 


 Συλλογή
Από τα καλυτέρα μας χειμωνιάτικά λαχανικά κρατάμε και συλλέγουμε σπόρο όπως Μαρούλια, κουνουπίδια, μπρόκολα, μάπες , κουκιά και αρακά
Μαζεύουμε λεμόνια, πορτοκάλια, μαρούλια κουκιά αρακά, κρεμμύδια, σκόρδα, ραδίκια, σπανάκι, σέσκλο, τσουκνίδα, μαιντανό, μάραθο και σέλινο, Επίσης χαμομήλι και μποράγκο για αποξήρανση
Αν έχουμε μποστάνι μπορούμε να φυτέψουμε ντομάτες μελιτζάνες, πιπεριές , καρότα, αγγουριά, κολοκύθια, ραπανάκια, φασόλια, σπανάκια, σέλινο, μαιντανό, άνηθο κολίανδρο, καλαμπόκι, παντζάρια σέκλα κ.α. όπως και να μεταφυτεύσουμε αν έχουμε ήδη φυτρωμένα πράσα, ντομάτες μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια .
 Για να το κάνουμε αυτό σημαντική είναι η κατεργασία εδάφους Τώρα μπορούμε να αδειάσουμε το κομπόστ που έχουμε ήδη ετοιμάσει και να το ενσωματώσουμε στους χώρους φυτεύσεων όπως και όταν φυτεύουμε η επιφανειακή εναπόθεση τρίμματος από τον θρυμματιστή βοηθά πολύ στην ανάπτυξη των φυτών χωρίς ζιζάνια  
Πάρα πολλές δουλειές αλλά δημιουργικές και το αποτέλεσμα πάντα στην φύση μας αποζημιώνει με την ομορφιά   και τους καρπούς της  Τίποτα καλύτερο από την γεύση που θα απολαύσουμε  από μια δική μας τομάτα από ένα δικό μας φρούτο η από τα λουλούδια μας στο βάζο!!,,,


 Τάτσης Κωνσταντίνος
 Γεωπόνος  Κηποτέχνης 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου