Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Δ Ρ Α Κ Ο Ν Τ Ι Α

Δ Ρ Α Κ Ο Ν Τ Ι Α
Dracunculus Species (Araceae)
"Dragon Lily" 

Η ελληνική ονομασία δρακοντιά , όπως και η λατινική ονομασία του γένους Dracunculus, οφείλεται στον σπάδικα, που θυμίζει μικρό δράκοντα που βγαίνει μέσα από τη σπάθη.
Είναι εντυπωσιακό φυτό με ύψος που συχνά είναι μεγαλύτερο από 1 μ. Η σπάθη είναι λογχοειδής, πορφυρή εσωτερικά, κιτρινοπράσινη εξωτερικά, φτάνοντας σε μήκος τα 80 εκ.
Στην Ελλάδα είναι ευρέως κοινή, τόσο στα ηπειρωτικά, όσο και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Συναντάται στα 100 -1200 μ. υψόμετρο, σε μεγάλες ομάδες σε θέσεις με ανθρωπογενή επιβάρυνση, άκρες κρασπέδων δρόμων, ακαλλιέργητους αγρούς και όρια καλλιεργούμενων αγρών, πετρώδεις θαμνότοπους, ελαιώνες και σκουπιδότοπους.
Ανθίζει την άνοιξη, κατά τα τέλη Μαρτίου μέχρι Μάιο. Κατά την άνθηση το φυτό αποπνέει έντονη δυσοσμία, σαν σάπιας σάρκας, που απωθεί τα ζώα και προσελκύει μύγες, οι οποίες παγιδεύονται προσωρινά για την επικονίαση και μετά απελευθερώνονται. Ευτυχώς, η μυρωδιά συνήθως διαρκεί μόνο μία ημέρα. Είναι δηλητηριώδες φυτό που τα ζώα δεν πλησιάζουν.Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου