Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ .... ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Κ. Θ. Μπουχέλος

 Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΓΙΑ  ΨΥΛΛΟΥ .... ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Οι ψύλλοι είναι μικρά έντομα που σχηματίζουν την Τάξη  Siphonaptera.

Ως εξωτερικά παράσιτα θηλαστικών και πτηνών, ζουν καταναλώνοντας το αίμα των ξενιστών τους.
Οι τέλειοι ψύλλοι, έχουν μήκος περίπου 3 mm και είναι συνήθως καστανόχρωμοι. Το σώμα τους είναι πλευρικώς πιεσμένο ώστε να μπορούν να μετακινούνται ανάμεσα στο τρίχωμα ή στο πτέρωμα των θυμάτων τους (ή για τους ανθρώπους, κάτω από τα ρούχα). Τα ισχυρά νύχια εμποδίζουν την αποκόλλησή  τους.
Τα πόδια τους είναι μακριά , επιτρέποντας στα άπτερα ζωύφια να εκτελούν μεγάλα άλματα και τα πίσω είναι μεγαλύτερα από τα εμπρός. Τα άλματα που κάνουν είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους.
Στην κεφαλή  φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα.
Χαρακτηριστικό του σώματός τους είναι επίσης η σκληρότητα, που επιτρέπει να αντέξει την πίεση, όπως π.χ. το ξύσιμο. Είναι στιλπνό και καλύπτεται από πολλές τρίχες και μικρά αγκάθια, τα οποία έχουν κατεύθυνση προς τα πίσω και βοηθούν μεταξύ άλλων τις κινήσεις του ψύλλου στον ξενιστή.

Μετά την εκκόλαψη εμφανίζεται η προνύμφη του ψύλλου. Οι προνύμφες τους είναι σκωληκοειδείς χωρίς άκρα. Είναι τυφλή και αναζητά σκοτεινά μέρη, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να γίνει ακόμα πιο βαθιά μέσα στο χαλί σας (ή κάτω από έπιπλα). Γι 'αυτό, μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές καθαρισμού που έχουν οι ειδικοί είναι να προγραμματίζονται οι επιθεωρήσεις στο σπίτι τακτικά!
Δυστυχώς, οι ψύλλοι μπορούν να βρουν αρκετούς κατάλληλους χώρους στο σπίτι μας για να ζήσουν.  Ευδοκιμούν σε σκοτεινές, ζεστές, υγρές συνθήκες. Επιπλέον, τα αυγά ψύλλων δεν έχουν μια ουσία που να τους επιτρέπει να κολλήσουν στον ξενιστή.  Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πέσουν οπουδήποτε στο σπίτι.
Ανάλογα με το περιβάλλον, οι ψύλλοι μπορούν να παραμείνουν για πολύ καιρό στο χαλί σας. Ο κύκλος ζωής ενός ψύλλου ξεκινά όταν ένας ενήλικος ψύλλος βάζει τα αυγά του και πέφτουν από το κατοικίδιο ζώο σας στο χαλί. Μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 40-50 αυγά την ημέρα. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για αυτούς - υψηλές και υπάρχει υγρασία μπορούν να εκκολαφθούν σε περίπου δύο ημέρες. Σε δυσμενείς συνθήκες, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες.
Οι ψύλλοι τρέφονται με οργανική ύλη και υπολείμματα. Όταν περάσουν 5-20 ημέρες, θα μετατραπούν σε κουκούλια. Εάν αποτύχετε να εντοπίσετε την προσβολή εγκαίρως, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
 Το στάδιο κουκούλι μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό και ποτέ δεν ξέρεις τι ζει στο χαλί σου. Αν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την εμφάνιση ενός τέλειου ψύλλου, θα παραμείνει κουκούλι επί μήνες ή και χρόνια.
Δυστυχώς, τα κουκούλια είναι κολλώδη και δεν θα αφαιρεθούν με σκούπισμα ή σκούπισμα του χαλιού. Ένας ενήλικος ψύλλος είναι πιθανό να εμφανιστεί όταν αισθάνεται την θερμότητα του σώματος ή υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.
Πού ζουν οι ψύλλοι έξω; Οι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης του ψύλλου βρίσκονται σε υγρό, υγρό και σκοτεινό μέρος, όπου μπορούν να τρέφονται με οργανικό υλικό ή αίμα από θηλαστικά. Μπορούν να ζήσουν σε ψηλό χορτάρι, σε θάμνους, ζιζάνια, ξύλινα πασσάλους, συντρίμμια, σπίτι σκυλιών, υπόστεγο ή γκαράζ, έπιπλα εξωτερικού χώρου και οποιεσδήποτε άλλες υγρές περιοχές, άρα και στον κήπο.
Όσο υπάρχουν σκοτεινές και υγρές θέσεις στον κήπο σας, θα ζήσουν εκεί. Ειδικά αν τα κατοικίδια ζώα σας επισκέπτονται τα εν λόγω μέρη συχνά. Όταν ψάχνετε για ψύλλους στον κήπο σας, πηγαίνετε στα μέρη που το κατοικίδιο ζώο σας πηγαίνει στο μέγιστο, και φορώντας λευκές μέχρι το γόνατο κάλτσες. Εάν υπάρχουν ψύλλοι, θα τις δείτε εύκολα στις λευκές κάλτσες σας.





Μπορούν οι ψύλλοι να ζουν σε ανθρώπους;
Τα σώματα των ψύλλων είναι έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να κρατιούνται σε τρίχωμα, και στα άτριχα σώματα μας δυσκολεύουν να παραμείνουν.
Μπορεί να μην ζουν επάνω  σας μέρες, αλλά θα γίνετε σίγουρα μια πηγή αίματος γι’ αυτούς. Κυρίως θα αισθανθείτε τα τσιμπήματά τους γύρω από τα κάτω μέρη των ποδιών και των αστραγάλων σας. Αν είστε αλλεργικοί σε αυτούς, θα την έχετε άσχημα επειδή τα τσιμπήματα τους μπορεί να προκαλέσουν δυνατή φαγούρα.





















Τύποι ψύλλων και οι ξενιστές  τους:
Τα γνωστότερα είδη ψύλλων συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
·         Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
·         Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis),
·         Ψύλλος του ανθρώπου (Pulex irritans), το αντιπροσωπευτικότερο είδος.
·         Ψύλλος των αρουραίων του Βορρά (Nosopsyllus fasciatus),
·         Ανατολικός ψύλλος των αρουραίων (Xenopsylla cheopis).

 Οι ανθρώπινοι ψύλλοι τρέφονται κυρίως με ανθρώπους και χοίρους, αλλά δεν είναι κοινοί στις ανεπτυγμένες χώρες και συνήθως βρίσκονται στην άγρια φύση ή σπάνια σε αγροκτήματα.
Οι ψύλλοι των αρουραίων τρέφονται με νορβηγικούς και τους αρουραίους στέγης και μπορούν να μολύνουν μόνο ένα κτίριο.
Δυστυχώς, το είδος φαίνεται να έχει προσαρμοστεί εκπληκτικά καλά, και αν το παραβλέψετε, μια μόλυνση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο το σπίτι σας, και στη χειρότερη περίπτωση, στα κοντινά διαμερίσματα και σπίτια επίσης.
Οι ψύλλοι πεθαίνουν το χειμώνα;
Οι ψύλλοι μπορούν να ζήσουν μέχρι μια εβδομάδα χωρίς έναν οικοδεσπότη, αλλά αυτό είναι μόνο σε ένα ευχάριστο περιβάλλον για αυτούς. Δεν είναι όμως πώς συμβαίνουν τα πράγματα το χειμώνα. Οι φλεβών δεν είναι τόσο δραστήριοι κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών αλλά μπορούν να επιβιώσουν αν ζουν σε έναν οικοδεσπότη που τους κρατά ζεστό. Γενικά, οι τέλειοι ψύλλοι θα πεθάνουν στους 8 ° C ή λιγότερο, και για τους ατελείς ψύλλους, το όριο είναι κάτω από 13 ° C.


Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λιμοκτονήσουν;
Οι ψύλλοι ενηλίκων δεν μπορούν να ζήσουν πάρα πολύ καιρό χωρίς έναν οικοδεσπότη αλλά οι ψύλλοι που δεν έχουν τροφοδοτηθεί με αίμα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο. Για τους ενήλικες ψύλλους που έχουν τραφεί με αίμα ο χρόνος είναι περίπου τέσσερις ημέρες έως μία εβδομάδα.
Οι ψύλλοι που βρίσκονται ακόμα μέσα στα κουκούλια τους μπορούν να εισέλθουν σε αδρανή κατάσταση και να επιβιώσουν για περισσότερο από 150 ημέρες. "Τα μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν και να επιβιώσουν είναι το χαλί σας, επικαλυμμένα έπιπλα, το κρεβάτι κ.ά.
Τρέφονται με τα περιττώματα των τέλειων ψύλλων και μπορούν να επιβιώσουν μέχρι να βρουν ένα θηλαστικό για να τρέφονται.
 Να λάβετε προφυλάξεις και να ελέγχετε τακτικά τα κατοικίδια ζώα σας και τα σημεία προσβολής από ψύλλους.
Συνολικά, οι χώροι που επισκέπτονται τα κατοικίδια ζώα σας πιο πολύ στην αυλή σας, είναι τα μέρη όπου θα πρέπει να ελέγχετε, να καθαρίζετε τακτικά και να αντιμετωπίζετε τους ψύλλους.

Στην αυλή και τον κήπο
Μόλις οι ψύλλοι βρουν το δρόμο τους στο σπίτι σας, ποτέ δεν θα τους ξεφορτωθείτε εντελώς μέχρι να μάθετε πώς να διαχειριστείτε τους ψύλλους στην αυλή. Κάθε φορά που εσείς και τα κατοικίδια βγείτε σε περιοχές που μολύνθηκαν από ψύλλους σε εξωτερικούς χώρους, οι ψύλλοι γυρίζουν σε εσωτερικούς χώρους στα ρούχα σας και στη γούνα του κατοικίδιου ζώου σας.
Οι ψύλλοι καταφεύγουν σε ακαθαρσίες και σκουπίδια.  ξεριζώστε τα ζιζάνια και κόψτε το γκαζόν για να αφαιρέσετε περισσότερους κρυφούς χώρους. Τρίψτε και απομακρύνετε σανό, άχυρο και τεμαχισμένα φύλλα σκουπιδιών και αντικαταστήστε τα με τσιπς κέδρου (Οι ψύλλοι μισούν τον κέδρο).
 Δεν χρειάζεται να ψεκάζετε με δηλητήρια για να απαλλαγείτε από τους ψύλλους. Υπάρχουν μερικές μέθοδοι φυσικού ελέγχου ψύλλων για χλοοτάπητες και κήπους που είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τους τοξικούς ψεκασμούς. Ένα από αυτά είναι οι νηματώδεις. Είναι ειδικοί για τη θανάτωση ψύλλων και άλλων υπαίθριων παρασίτων, και δεν θα βλάψουν τα φυτά ή τα κατοικίδια ζώα σας. Είναι διαθέσιμα ως σπρέι που εφαρμόζεται σε σκιερές περιοχές, γύρω από τα θεμέλια του σπιτιού, σε φυτευμένες περιοχές και γύρω από σπίτια και εξωτερικά κτίρια.
Η πλημμύρα του χλοοτάπητα είναι μια άλλη μη τοξική μέθοδος ελέγχου χλόης και κήπου. Οι προνύμφες και τα αυγά δεν μπορούν να επιβιώσουν στο νερό, οπότε η πλημμύρα της περιοχής σπάει τον κύκλο ζωής τους. Αν έχετε μεγάλον κήπο, δοκιμάστε μόνο τις προβληματικές περιοχές.
Λέγεται ότι, μερικά φυτά απωθούν τους ψύλλους. Μεταξύ αυτών είναι τα: Μέντα, Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Λεβάντα, Φασκόμηλο κ.ά.   
Πρακτικά και πρόχειρα, η εξόντωση των ψύλλων, μπορεί να γίνει με κολλητική ταινία, να συνθλιβούν με τα νύχια, να καούν με αναπτήρα ή σπίρτο ή και να πνιγούν στο νερό.!!!



Αρθρα του Κ Μπουχέλου:


:

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου