Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Περιστέρια: Φίλοι ως σύμβολα ειρήνης, ή εχθροί;

Κ. Θ. Μπουχέλος
 Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Περιστέρια: Φίλοι ως σύμβολα ειρήνης, ή εχθροί;
    Τα άγρια και τα οικόσιτα περιστέρια «φιλοξενούν» άθελά τους, πλήθος αιμομυζητικών εκτοπαρασίτων, όπως ακάρεα,(Dermanyssus gallinae), τσιμπούρια (Argas reflexus), ψείρες, κοριούς, ψύλλους, εκεί που αναπαύονται και στους χώρους που φωλιάζουν.
      Η μετάδοση σοβαρών ασθενειών στους ανθρώπους γίνεται με παθογόνους μικροοργανισμούς που ενδημούν στα περιττώματα των πτηνών και στη σκόνη που παράγεται από αυτά, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και ειδικότερα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ανοσοποιητικά προβλήματα.
         Τα αιμομυζητικά ακάρεα απαντώνται συχνότατα σε θηλαστικά και πτηνά, ενώ είναι πολύ συχνή και η παρουσία τους στον άνθρωπο.
          Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν τα περιστέρια είναι κοντά σε συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, διότι μπορεί να εισαχθούν και διασπαρθούν μολύνσεις και στο εσωτερικό των κτιρίων.
       Η ανάγκη εφαρμογής τακτικών αποπαρασιτώσεων στα οικόσιτα περιστέρια γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Προσοχή : Σε αιμομυζητικά εκτοπαράσιτα, ακάρεα (Dermanyssus gallinae), τσιμπούρια (Argas reflexus) , ψείρες, κοριούς και ψηλούς ……δεν γίνεται “Απολύμανση” παρά ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ!!!

Όταν το πρόβλημα των περιστεριών στις πόλεις γίνεται ‘’εχθρικό’’, η λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των περιστεριών γίνεται επιτακτική ανάγκη, ώστε η διατήρηση των καθαρών κτηρίων από την ρύπανση των επικίνδυνων περιττωμάτων τους να είναι αποτελεσματική.


Αρθρα του Κ Μπουχέλου:

:

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου