Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ο ΚΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ

Ο ΚΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Dyspessa ulula





Το Dyspessa ulula είναι Λεπιδόπτερο της οικογένειας Cossidae, καταγόμενο πιθανώς από την Νοτιοανατολική Ασία, και απαντώμενο στις χώρες της Μεσογείου, στη Μικρά Ασία και στην Κεντρική Ευρώπη.
Έχει άνοιγμα πτερύγων 18–25 mm στα θήλεα και 19–26 mm στα άρρενα. Το χρώμα των πρόσθιων ποικίλει μεταξύ χρυσογκρίζου και χρυσοκαστανού.

Το έντομο προσβάλει κυρίως το σκόρδο και λιγότερο το κρεμμύδι και το άγριο σκόρδο. Οι προνύμφες προσβάλλουν τους βολβούς και εισχωρούν στις σκελίδες αφήνοντας άθικτα τα εξωτερικά καλύμματα. Εάν η προσβολή είναι σοβαρή, οι βολβοί αδειάζουν σχεδόν τελείως και εμφανίζουν εξωτερικά εκτεταμένες καταστραμμένες περιοχές σκεπασμένες από μετάξινο ιστό.

       Η προνυμφική δράση ξεκινάει στο χωράφι στη διάρκεια της ωρίμασης των βολβών και συνεχίζεται στην αποθήκη, όπου οι προνύμφες προκαλούν σοβαρές ζημιές περνώντας από το προσβλημένο σκόρδο στο υγιές. Οι προσβλημένες παρτίδες από το έντομο δεν μπορούν να προωθηθούν στο εμπόριο.


Βιολογικός κύκλος
       Είναι νυκτόβια έντομα, λίγο μετά την έξοδό τους ζευγαρώνουν και εναποθέτουν τα ωά τους στη βάση των φυτών.
    Οι προνύμφες διεισδύουν εντός των βολβών ανοίγοντας μια μικρή οπή στα περιβλήματα και σκάβουν μια μικρή επιμήκη στοά μήκους 1-2cm όπου ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους, σε 35-40 ημέρες εντός των βολβών που έχουν ήδη συλλέξει ή σε εκείνες που βρίσκονται ακόμη στον αγρό. Οι ώριμες προνύμφες εγκαταλείπουν τα προσβλημένα όργανα και κρύβονται στις σχισμές των τοίχων ή των δαπέδων στις αποθήκες.
     Εκείνες που εξέρχονται από τους βολβούς, που ακόμη δεν έχουν συλλέξει κλείνονται μέσα σε ένα στρογγυλό βομβύκιο, στο οποίο κολλούν και εδαφικά σωματίδια, όπου και διαχειμάζουν. Την άνοιξη εγκαταλείπουν τα καταφύγια, για να χρυσαλλιδωθούν εκ νέου μέσα σε ένα άλλο βομβύκιο, με επίμηκες σχήμα για να δώσουν έτσι τα νέα ακμαία.
Πολλές προνύμφες, ωστόσο, μπορούν να παρατείνουν τη διάπαυση και να παραμείνουν ακόμη ένα χρόνο πριν χρυσαλλιδωθούν.
 Τα τέλεια (πεταλούδες), πετούν από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου.


Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικά μέτρα, τα οποία συνίστανται στη καταστροφή των προσβλημένων βολβών, στη διάρκεια της συλλογής. Η ύποπτη ή ελαφρώς προσβλημένη καλλιέργεια πρέπει να αποθηκευτεί ξεχωριστά και όχι μαζί με υγιείς παρτίδες.  Ενδεχόμενη απεντόμωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση των εγκεκριμένων προϊόντων.

Μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον ΘΕΟΔΩΡΟ  ΚΩΝ/ΝΟΥ  ΜΠΟΥΧΈΛΟ
 «Συμβολή εις την μελέτην του είδους Dyspessa ulula (Lepidoptera, Cossidae) και γεωργοοικονομική σημασία 

Αρθρα του Κ Μπουχέλου:
:

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου