Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΚΗΠΟΣ : ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



    


Μανώλης Καπάνταης
      Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
       τ. Δ/ντής Πράσινου 





ΚΗΠΟΣ : ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



Εικόνα 1. Jenny Beck.  Somerset Gardens.Από τη τοποθεσία artuk.org


          Καθώς ο καιρός βελτιώνεται, αφού έχει ήδη τελειώσει και ο Φεβρουάριος, αρχίζουμε να μπαίνουμε στην Άνοιξη. Έτσι πρέπει να αρχίσετε να προγραμματίσετε τις εργασίες, όσοι δεν ξεκινήσατε ακόμη, που είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμάσετε τον κήπο η το μπαλκόνι σας γι’ αυτή τη  περίοδο.

Πώς όμως πρέπει να προετοιμάσετε τον κήπο για την άνοιξη:
Προηγείται κάθε εργασίας ο καθαρισμός του κήπου από τα πεσμένα φύλλα και τα αγριόχορτα και κατόπιν σκάψιμο και αναμόχλευση του εδάφους. 

Ποια φυτά βασικά χρειάζονται κλάδεμα πριν από την άφιξη της άνοιξης;

         Ο χειμώνας είναι μια μεγάλη περίοδος για την προετοιμασία του κήπου, πριν την Άνοιξη και οι εργασίες πρέπει να επιταχυνθούν τώρα που η θερμοκρασία παραμένει χαμηλά, αλλά θα  αρχίσει να ανεβαίνει, έτσι απαιτείται να κλαδευτούν άμεσα  οι ξυλώδης θάμνοι πριν αρχίσουν και φουσκώνουν τα μάτια. 
        Κλαδέψτε και απομακρύνετε λοιπόν οποιουσδήποτε βλαστούς, που είναι νεκροί ή άρρωστοι και καθαρίστε το κάθε φυτό σας. Η βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του κήπου σας πρέπει να γίνει χωρίς να προκαλείτε βλάβη στα φυτά που βρίσκονται σε νάρκη ακόμη. 

Δεύτερο ερώτημα είναι, τι φυτά είναι εύκολο να καλλιεργηθούν αυτή την εποχή του έτους;
       Το μπαλκόνι σας μπορείτε να το ντύσετε αν δεν έχετε ήδη, με γλάστρες σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Μίγμα από πολύχρωμα φυτά πανσέ με  έντονα φωτεινά χρώματα είναι εκπληκτικά και σας κάνουνε να έχετε μια πραγματική αλλαγή με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και τα επόμενα βήματα μετά από το χειμώνα, είναι να περιποιηθείτε τα πολυετή φυτά σας και τους θάμνους και να τα αναμιγνύετε με πανσέδες, βιόλες που  πραγματικά δημιουργούν μία όμορφη πολύχρωμη σύνθεση. 
    Αλλάξτε το μέγεθος της γλάστρας στα φυτά που θεωρείτε ότι έχουν μεγαλώσει. Συμπληρώστε τις γλάστρες με φυτόχωμα η αν χρειάζεται ανανεώστε το. Φυτόχωμα μπορείτε να βάλετε και στο κήπο σας και μετά χρησιμοποιείστε λίπασμα σε όλα τα φυτά. Τα φυτά που έχουν γείρει, κυρίως νεαρά δέντρα και θάμνους, προσδέστε τα εκ νέου. Στις περιπτώσεις που ο πάσσαλος είναι κοντός η έχει φθαρεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει το φυτό, προμηθευτείτε άλλο.
        Φυτά, γλάστρες, φυτόχωμα, λίπασμα για την επιλογή τους θα σας βοηθήσουν οι ειδικοί στα φυτώρια, από όπου θα προμηθευτείτε τα απαραίτητα, για να μπορέστε έτσι να βάλετε χρώμα στον κήπο και να τον ομορφείνετε. 

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η εμφάνιση του κήπου σας  αυτή την εποχή του έτους, είναι η χρήση φωτισμού. Διακοσμείστε τα μονοπάτια του κήπου, φωτίστε την κάθε πλευρά της πόρτας σας ως καλωσόρισμα στην είσοδο.
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Αρχή φόρμας

Γιατί όμως να ασχοληθείτε με το κήπο η το μπαλκόνι σας; Εκτός από την ομορφιά του χώρου που προσφέρει η κηπουρική, είναι αλήθεια ότι κάνει καλό για την υγεία σας;
              O πολιτισμός μας σήμερα, εκδηλώνεται με εμμονή και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, όλο και πιο τεχνολογικά, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο από ποτέ, να στερούνται τη φύση οι κάτοικοι της πόλης. Οι παρακάτω πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να τις αφομοιώσετε και να τις αγκαλιάσετε.
         Η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες, βρίσκεται σε μια εθνική κρίση ως προς την υγεία, με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Εδώ είναι μερικά στατιστικά στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ που επιβεβαιώνουν τη θέση αυτή και ισχύουν περίπου κατ’ αρχή στα αστικά κέντρα της Ελλάδας:
  • Το κοινό των ΗΠΑ δαπανά περισσότερο από το 90% του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να κάνει ανθυγιεινή καθιστική ζωή και με εξαιρετικά αφύσικο τρόπο.
  • Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι το 33% των Αμερικανών ενηλίκων πολιτών είναι παχύσαρκοι, καταβάλλοντας γι’ αυτό το λόγο 148 δισεκατομμύρια $ σε ιατρικά έξοδα σε ετήσια βάση και συμβάλλοντας σε ποσοστό  18% στους θανάτους των ενηλίκων των ΗΠΑ.
  • Δημόσια διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ΗΠΑ το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι το υψηλότερο κατά κεφαλήν στον κόσμο, και το ποσό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.
      Πρόσφατη έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την «Disney» δείχνει ότι το 65% των αμερικανικών γονέων  βλέπουν ως ένα "πολύ σοβαρό" πρόβλημα ότι τα παιδιά τους δεν περνάνε το περισσότερο χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αυτό είναι ίσο ή με μια στενή έννοια, η δεύτερη από τις ανησυχίες τους, έχουν τον φόβο  για την ποιότητα της εκπαίδευσης που οδηγεί στην παχυσαρκία. Συγκεκριμένα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας περνούν περίπου 12 ώρες την εβδομάδα έξω, ενώ τα παιδιά από την ηλικία των 16 ετών,  αναλώνουν λιγότερο από 7 ώρες την εβδομάδα στη φύση.
        Στην ιδανική περίπτωση, οι στατιστικές αυτές θα οδηγήσουν κάποιους στην ανάγκη  να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και ιδίως στη φύση και μια χρήσιμη ενασχόληση είναι η κηπουρική. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι  για τους οποίους η κηπουρική κάνει καλό στην υγεία σας. Έτσι η πρόθεση σας για να ασχοληθείτε με το κήπο η το μπαλκόνι σας και να ομορφύνετε το χώρο σας, μπορεί να σας ανταποδώσει τα παρακάτω :

1.    Η κηπουρική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (μαζί με άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το κολύμπι).  όπως αναφέρεται στο "Stroke: Journal of the American Heart Association".

2.               Η κηπουρική καίει θερμίδες
            Θεωρείται μέτρια έως υψηλής έντασης άσκηση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΗΠΑ)  μπορείτε να κάψετε μέχρι και 330 θερμίδες κατά τη διάρκεια μόλις μία ώρας ενασχόλησης με το κήπο σας. Αυτή η δουλειά αντιστοιχεί περισσότερο την άσκηση με βάρη στο γυμναστήριο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΗΠΑ) πηγαίνει πολύ μακριά, σας προτείνουμε όμως από την εμπειρία μας, 30 έως 45 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα εργασία στο κήπο σας, είναι ένας καλός χρόνος .


                           Εικόνα 2. Jenny Beck.  Somerset Gardens.Από τη τοποθεσία Από τη τοποθεσία artuk.org

3.           Η κοπιαστική κηπουρική είναι χρήσιμη όχι μόνο για την διατήρηση του βάρους, αλλά συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και από άλλες απειλητικές ασθένειες για τη ζωή σας. Μόλις 30 λεπτά μέτριου επίπεδου φυσικής δραστηριότητας μερικές φορές την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο και να αποτρέψει υψηλή αρτηριακή πίεση. 
           Στην πραγματικότητα, η κηπουρική προβάλλεται σαν θέση η είναι σύσταση από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων (ΗΠΑ) και το Ινστιτούτο Αίματος (ΗΠΑ) για τη μάχη εναντίον της υψηλής πίεσης του αίματος. Αλλά κηπουρική προσφέρει ένα κίνητρο που το αποτέλεσμα που θα φέρει, είναι μια επιβράβευση, σε αντίθεση με την άσκηση που κάνει κάποιος σ’ ένα διάδρομο στο σπίτι η στο γυμναστήριο. Και αυτό γιατί, μια μεγάλη μελέτη που έγινε στη Στοκχόλμη έδειξε, ότι η τακτική κηπουρική μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής κατά 30% για τα άτομα άνω των 60 ετών.

4.                  Το επίπεδο της βιταμίνης D δημιουργείται από την έκθεση του κάθε ανθρώπου στον ήλιο και έχει αποδειχθεί αυστηρά πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας, δεδομένου ότι ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα. Μπορεί να ενισχυθεί με συμπληρώματα στη  διατροφή, αλλά ο καλύτερος τρόπος να αυξηθεί η βιταμίνη D στους οργανισμούς μας είναι δουλεύοντας υπαίθρια και εκτεθειμένοι στην ηλιοφάνεια. Εκθέτοντας τα χέρια σας, το πρόσωπο και τα πόδια στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές ανά εβδομάδα για να είναι αρκετά πρακτικά για να  αναγκάσουν το δέρμα για να παραγάγει αρκετή βιταμίνη D. Με την κηπουρική επιτρέπει σε σας για να ολοκληρωθούν τα παραγωγικά προγράμματα παίρνοντας έτσι αρκετή πολύτιμη βιταμίνη D. Προσπαθήστε για να εκθέσετε τα άκρα σας (χωρίς αντηλιακό) για 10 λεπτά στον ήλιο κατά τη διάρκεια της κηπουρικής, αυτό θα σας δώσει αρκετή βιταμίνη D για να μειώσετε τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου. Σ’ εκείνους που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο  για να διπλασιάσουν την αιτία θανάτου από καρδιακή νόσο και άλλες αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στο πολύ χρόνο που δαπανάτε για να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους.

5.                   Η κηπουρική ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ενώ είστε έξω στον ήλιο, όπως είπαμε προηγούμενα η αφθονία της βιταμίνης D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο . Με τη σειρά του, το ασβέστιο βοηθά να κρατήσει τα οστά σας ισχυρή και το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές.

6.                      Δοκιμάστε να ασχοληθείτε με τη κηπουρική για 30 λεπτά  κάθε ημέρα. Αν το ημερήσιο πρόγραμμά σας δεν θα σας επιτρέπει να ασχοληθείτε για μισή ώρα σε άσκηση, δοκιμάστε ένα γρήγορο 15 λεπτο  το πρωί, και ένα άλλο 15 λεπτο  μετά από τη δουλειά.
       Τα αποδεικτικά στοιχεία με αυτό τον τρόπο είναι σαφή:   Άσκηση με τη κηπουρική μεγάλης διάρκειας, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την υγεία σας, έτσι ώστε να έχετε αρνητικά αποτελέσματα, τα μικρά διαστήματα ενασχόλησης όσο μπορείτε θα αυξήσετε σιγά σιγά να αυξήσετε τη δραστηριότητα σας. Λεπτομερέστερα θα το δούμε παρακάτω.
          
         Η κηπουρική περιλαμβάνει κινήσεις του σώματος όπως την κάμψη στο το σκάψιμο, την ανύψωση, την επίτευξη, την περικοπή, και το τέντωμα, ποιοι μύες κατασκευής και τόνου, ενισχύουν τα κόκκαλα, και επεκτείνουν την ευελιξία. Αυτές οι μετακινήσεις αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία αίματος που οδηγεί στη χαμηλωμένη πίεση του αίματος και γρηγορότερα τη θεραπεία. Το αποτέλεσμα: θα είστε ανθεκτικότεροι στους τραυματισμούς και θα μειώσετε τον κίνδυνό σας απώλειας κόκκαλων, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων ασθενειών.

7.    Βελτίωση της επιδεξιότητας και αύξηση της μυϊκής δύναμης στα χέρια

Καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά, έρχεται η μείωση της επιδεξιότητας και της αντοχής στα χέρια και αυτό έχει συνέπεια να αρχίζει να περιορίσετε σταδιακά το φάσμα των δραστηριοτήτων που  σας δημιουργούσαν ευχαρίστηση. Η κηπουρική κρατά τους μύες στα χέρια δυνατούς και ευέλικτους  χωρίς συχνά τις ξεχασμένες ασκήσεις, που συνιστούν και συνταγογραφούν οι γιατροί, και μπορεί να τις εκτελείτε από όπως ένα φυσιοθεραπευτή.  Σχετικές έρευνες έχουν εμπνεύσει τη δημιουργία προγράμματων αποκατάστασης για τους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συνεπάγεται ότι τα καθήκοντα η οι εργασίες κηπουρικής, έχουν ικανοποιητικό και παραγωγικό τρόπο ανοικοδόμησης της δύναμη και της ικανότητας. Αλλά μην ωθήσετε τα χέρια σας σε ακραίες καταστάσεις, η κηπουρική μπορεί να σας δημιουργήσει από το άγχος και με τη συνεχή εκτέλεση  επαναλαμβανόμενων κινήσεων  κακώσεις, τενοντίτιδα, και πρόβλημα στο καρπιαίο σωλήνα. 
        Πρακτική υγιή κηπουρική, χρησιμοποιώντας μερικές απλές κινήσεις για ζέσταμα όπως οι ειδικοί συμφωνούν, θα πρέπει να θερμάνει και να χαλαρώσει το σώμα και να προετοιμάσει το μυαλό για δράση, τοποθετώντας το σώμα σας άνετα και εργονομικά, για συχνή εναλλαγή δραστηριοτήτων. Εναλλακτική χρήση για να ισορροπήσει το σώμα σας, είναι να αξιοποιήσετε και το αριστερό χέρι. Χρησιμοποιώντας το μη-κύριο χέρι σας είναι μια από τις πολλές ασκήσεις για να κρατήσετε το μυαλό σας να λειτουργεί καλά παράλληλα με την ηλικία σας.

8.    Η κηπουρική μειώνει την πιθανότητα  οστεοπόρωσης.
Όταν αρχίσετε να σκάβετε το έδαφος γύρω από τα φυτά η απομακρύνετε τα  ζιζάνια, έτσι όπως συμμετέχετε σ’ αυτή την  εργασία, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις απαιτούν δύναμη για το τέντωμα όλων των μεγάλων μυϊκών ομάδων. Τα υπερυψωμένα παρτέρια στο κήπο, μπορεί να σώσουν τις αρθρώσεις στους ηλικιωμένους και να επεκτείνουν όσο το δυνατόν τη μακροζωία τους.

9.    Η κηπουρική είναι ένα αγχολυτικό μέσο.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα, μπορεί να είναι ακόμη το πιο αποτελεσματικό αγχολυτικό από ό, τι άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Σε μια μελέτη στην Ολλανδία (όπως αναφέρθηκε από το CNN),  σε δύο ομάδες μαθητών  είπαν είτε να διαβάσουν σε εσωτερικούς χώρους ή έξω στον κήπο για τριάντα λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της αγχωτικής εργασίας, η ομάδα που ήταν στον κήπο οι μαθητές ανέφεραν ότι ήταν σε καλύτερη διάθεση από την ομάδα που διάβαζε μέσα σε εσωτερικό χώρο. Οι μετρήσεις επίσης εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

10. Ανακούφιση από το στρες και αύξηση της αυτοεκτίμησης στο άτομο
             Η κορτιζόλη, «η ορμόνη του στρες», μπορεί να επηρεάσει ακριβώς περισσότερο από κάθε τι άλλο τη διάθεση, όσοι έχουν χρονίως αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης, αυτά έχουν συνδεθεί με τα πάντα στον οργανισμό, από τη λειτουργία του  ανοσοποιητικού, την παχυσαρκία, τα προβλήματα μνήμης και μάθησης καθώς και τις καρδιοπάθειες. Μπορεί να είναι από ορμόνες του εγκεφάλου αυτή που προκαλεί περισσότερο υψηλότερες τιμές αυτοεκτίμησης για τους κηπουρούς, δεν υπάρχει πιο απτό μέτρο της δύναμης ενός ατόμου να προκαλέσει θετικές αλλαγές στον κόσμο από το να προσπαθήσει να μεγαλώσει υπό τη προστασία του ένα φυτό, από το σπόρο μέχρι να ολοκληρωθεί σε δέντρο με καρπούς.           
         Μερικές εργασίες κηπουρικής βάζουν το μυαλό σας σε μια σχεδόν στοχαστική κατάσταση για χαλάρωση. Οι θάμνοι που ψαλιδίζονται η κλαδεύονται η όταν τους διαμορφώνουν σε γεωμετρικά σχήματα και το βοτάνισμα με τα χέρια η με τα εργαλεία είναι ακριβώς μερικές δραστηριότητες που μπορούν να επιτρέψουν σε σας για να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας. Άλλες εργασίες σας δίνουν το ερέθισμα να συγκεντρωθείτε σε αυτές. Οι περισσότερες σας δημιουργούν τη τάση για να συγκεντρωθείτε η καλύτερα  επιτρέπουν σε σας για να βυθιστείτε στο παρόν παρά να τονίσουν να σκέφτεστε πράγματα η γεγονότα για το παρελθόν ή το μέλλον. Μερικές εργασίες υποκινούν τις αισθήσεις σας από τη μυρωδιά και την αφή.



11. Τα λουλούδια, στο κήπο η στο μπαλκόνι σας,  βελτιώνουν την διάθεση κι  έχουν αποτέλεσμα να βελτιώνει την υγεία του ατόμου.
Όντας όταν σας περιβάλλουν λουλούδια, στο κήπο η στο μπαλκόνι σας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώνει την υγεία του ατόμου. Στην συμπεριφοριστική έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Rutgers (The State University of New Jersey) από Jeanette Μ Haviland-Jones, Ph.D., τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τα λουλούδια είναι μια φυσική και υγιεινή μεσολάβηση για τη διάθεση και έχουν άμεση επίπτωση στην ευτυχία. Έτσι μια μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στη διάθεση, κάνει  πιο στενή τη σύνδεση μεταξύ των ατόμων.

12. Η κηπουρική είναι ένας τρόπος για να κάνει να έχει νόημα η ζωή σας.
Όντας ευρισκόμενοι στον κήπο σας , αισθάνεστε ότι έχετε μια βαθιά σύνδεση με τη γη, αυτό σας δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί στην ομορφιά και σας εμπνεύσει ώστε να βιώσετε τα συναισθήματα του δέους, της ευγνωμοσύνης, και της αφθονίας.

13. Η πράξη της κηπουρικής σας δίνει τη δυνατότητα να εισέλθετε σε υπερβατική κατάσταση.
Είναι μια μαγεία, που στο πνευματικό μέρος μπορεί κανείς να βιώσει, ότι αυτός γίνεται καλύτερος. Είναι ή διαμεσολάβηση, επίσης γνωστή, ως μια αλλαγμένη κατάσταση της συνείδησης , παρόμοιο με αυτό που αισθάνεται, ένας δρομέας ή κάποιος που ασκείται στη γιόγκα.

14. Η κηπουρική και τα λουλούδια να χρησιμεύουν ως μέσο για την επιβίωση.
Είναι πιθανό ότι, η κηπουρική και τα λουλούδια να χρησιμεύουν ως μέσο για την επιβίωση, ή όπως αναφέρεται στη θεωρεία του Δαρβίνου , «επιβίωση του ισχυρότερου». Για περισσότερα από 5.000 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει και καλλιεργούν τα λουλούδια. Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αυτή η πρακτική εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως έχει γράψει ο Michael Pollan, «Η στιγμή που το λουλούδι μπαίνει για πρώτη φορά σαν ιδέα  ομορφιάς στον κόσμο, ήταν πολύ καιρό πριν, αφότου η έλξη του λουλουδιού αναδειχθεί ως μια εξελικτική πορεία του ανθρώπου».

15. Το σκάψιμο στο έδαφος  πραγματικά βελτιώνει την υγεία και τα οφέλη του «η ενίσχυση της διάθεσης».
       Αποδεικτικά στοιχεία για αυτό που ονομάζεται «υπόθεση υγιεινής» είναι άφθονα. Εν συντομία, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βρωμιά στα πρώτα χρόνια τους,  αναπτύσσουν  υγιέστερο, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα έχουν κρατήσει σε χώρους που αστράφτουν από καθαριότητα. Αποτέλεσμα να έχουν αυξημένη ευαισθησία στο άσθμα, στο έκζεμα και στις αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους. Η έκθεση σε ακαθαρσίες στην παιδική ηλικία προάγει την καλή υγεία. 
        Ο Christopher Lowry, -Ph.D., επίκουρος καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder,- στα πειράματα του, έχει έγχυσή σε ποντίκια διάλυμα με Mycobacterium vaccae, ένα αβλαβές βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος. Από την έρευνα έχει βρεθεί ότι αυξάνει την απελευθέρωση και το μεταβολισμό της σεροτονίνης σε τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση. Η σεροτονίνη λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
         Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ρυθμίσει την απαραίτητη ισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, έτσι αυξάνει τη διέγερση και την εγρήγορση, προάγει την εγρήγορση, ενισχύει το σχηματισμό και την ανάκτηση της μνήμης και εστιάζει την προσοχή, αυξάνει επίσης ανησυχία και το άγχος, χωρίς να απαιτείται καμία συνταγή.

16. Οι άνθρωποι που περνούν παρατεταμένη χρονική διάρκεια γύρω από τα φυτά, τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.
         Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που περνούν παρατεταμένη χρονική διάρκεια γύρω από τα φυτά, τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. «Αυτό οφείλεται σε μετρήσεις που έχουν γίνει στην αύξηση στα αισθήματα συμπόνιας. Ένα άλλο αποτέλεσμα της έκθεσης σε καλλωπιστικά φυτά, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο γύρω από τα φυτά είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσουμε και να βοηθήσουμε τους άλλους και συχνά έχουν πιο προηγμένες κοινωνικές σχέσεις. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη φύση είναι πιο πιθανό να νοιάζονται για τους άλλους.  Η παρατεταμένη έκθεση στη φύση και στην άγρια ζωή, αυξάνει τον οίκτο των ανθρώπων για τον άλλον, καθώς αυξάνει τη συμπόνια των ανθρώπων για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Με λίγα λόγια, όταν είσαι γύρω από τα φυτά, αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

17. Προστασία της υγείας του εγκεφάλου από τους κινδύνους  άνοιας και της νόσου του Alzheimer
         Η κηπουρική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας. Η έρευνα δείχνει ότι η φυσική δραστηριότητα που συνδέεται με την κηπουρική μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας. Δύο ξεχωριστές μελέτες που ακολούθησαν οι άνθρωποι στα ΄60 τους και στα ΄70 τους έτη, διάρκειας 16 ετών, παρατηρήθηκε ότι αυτοί ασχολήθηκα τακτικά με τη κηπουρική,  είχαν 36% και 47% αντίστοιχα χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από τους μη-κηπουρούς, ακόμα και όταν μια σειρά από άλλους παράγοντες υγείας είχαν ληφθεί υπόψη.

Γιατί η κηπουρική κάνει μια τέτοια διαφορά;
      Το Alzheimer είναι μια μυστηριώδης ασθένεια, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί. Ωστόσο η κηπουρική περιλαμβάνει τόσες πολλές από τις κρίσιμες λειτουργίες του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης, την αντοχής, της επιδεξιότητας, της μάθησης, της επίλυση προβλημάτων και συνειδητοποίηση με τις αισθήσεις, ότι τα οφέλη από αυτή είναι πιθανό να αποτελούν μια σύνθεση διαφόρων πτυχών.
       Η βιβλιογραφία έχει πολλά στοιχεία και αποτελέσματα από τις έρευνες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι αδύνατο να γίνουν αντιληπτά με βεβαιότητα το μυστικό της μακροζωίας και της υγείας, μερικοί γιατροί λένε, ότι αυτό οφείλεται στο περιβάλλον  - ειδικά παίζει μεγάλο ρόλο η σύνδεσή του κάθε ατόμου με τη φύση. Η  φύση κρατά το κλειδί για την υγεία, πιστεύει φυσιοδίφης του Χάρβαρντ Edward O. Wilson, ο οποίος επινόησε τον όρο φιλία και αγάπη των έμβιων όντων. Πιστεύει ότι έχουμε μια συγγένεια για τη φύση γιατί είμαστε μέρος της φύσης και θα προτιμούσε να βλέπουμε τα λουλούδια και το γρασίδι αντί για το σκυρόδεμα  ή το χάλυβα. Ως μέρος του φυσικού κόσμου, είμαστε συνδεδεμένοι και πρέπει αυτό να αποκατασταθεί.
     Και για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, δεν είναι ανάγκη να έχετε και να ζείτε  σε ένα αρχοντικό με έναν κηπουρό. Το μόνο που απαιτείται είναι  αγάπη για τα λουλούδια και μια προθυμία να φυτέψετε μερικά βότανα ή ακόμα και να κρεμάσετε μια όμορφη αφίσα που απεικονίζει τη φύση στον τοίχο σας. Οι Χώροι πρασίνου παρέχουν ένα καταφύγιο από την πολυάσχολη ζωή και η κηπουρική είναι: Το θαυματουργό φάρμακο  
     Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε από Michigan State University Extension. Στο Μίτσιγκαν θεωρούν ότι η επαφή και η διαμονή σε διάφορους εξωτερικούς χώρους της κοινότητας με πράσινο, θα βοηθήσει όχι μόνο στη διατήρηση της κοινότητάς τους ζωντανή, αλλά γίνονται οι κάτοικοι  κατά τη διαδικασία.  πιο υγιής
 Για παράδειγμα:
• «Μια αύξηση δέκα τοις εκατό στο πλησιέστερο χώρο πρασίνου βρέθηκε να μειώνει τις επιβαρύνσεις για την υγεία ενός ατόμου σε μία ποσότητα ισοδύναμη με τη μείωση πέντε έτη της ηλικίας του προσώπου αυτού»
• Η άσκηση τόσο τα χέρια και τα πόδια, συνιστάται να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος.
• Σύμφωνα με το περιοδικό Biological Psychiatry, κάποιοι ειδικοί μάλιστα λένε ο καθαρός αέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις στα  τεστ μεταξύ των μαθητών.
Η Κηπουρική έχει επίσης αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως μια επιστημονικά αποδεδειγμένη ανακουφίζει από το άγχος. Το στρες μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, καρδιακές προσβολές και να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις στο σώμα. Ένα πείραμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Health Psychology, έγινε  σύγκριση της κηπουρικής με τη δραστηριότητα της ανάγνωσης ως αντι-στρες, στα αποτελέσματα της δοκιμής όσοι είχαν βιώσει την κηπουρική, είχαν μια πιο σημαντική μείωση στο στρες σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν σαν δραστηριότητα το διάβασμα.

Όλα αυτά τα  οφέλη-που θα απαιτούσαν ολόκληρη ιατρική ομάδα και ένα γραφείο ιατρείο- για να συνταγογραφεί αρκετές συσκευασίες διάφορων  ειδών   φαρμάκων, σαφώς με παρενέργειες. Όμως οι παρενέργειες από την κηπουρική είναι όλες εξίσου ευεργετικές.

Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει επιγραμματικά τα οφέλη από την ενασχόληση σας με την κηπουρική :


ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

  •    Μια ώρα ενασχόλησης με το κήπο ισούται πρακτικά με περίπου 35’ τζόκινγκ
  • Απώλεια βάρους ,
  •  βοηθά τη κυκλοφορία του αίματος και 
  • στη μείωση της  αρτηριακής πίεσης, 
  • ευκαμψία του σώματος , 
  • μειωμένη οστική απώλεια, 
  • ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα με την βιταμίνη D
  • αύξηση της μυϊκής δύναμης

ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

  •   Βελτίωση του συντονισμού, 
  • Αυξημένες Νευροτροφίνες , 
  • Μείωση της κορτιζόλης 
  • ανακούφιση από το στρες, 
  • το Μυκητοβακτήριο vaccae είναι αβλαβές βρίσκεται στο έδαφος , βοηθά στον έλεγχο της κατάθλιψης και λειτουργεί καταπραϋντικά με  τη σεροτονίνη που εκλύεται στον εγκέφαλο


ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
4.    Ποιοτικά προϊόντα διατροφής



Η εμπειρία της κηπουρικής που αποκτάται με τις αισθήσεις «επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδεθούν με αυτή την αρχέγονη κατάσταση», λέει ο James Jiler,  ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρεία «Αστικές Πράσινες Εργασίες», μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι που δημιουργεί προγράμματα κήπων και πάρκων για γειτονιές με χαμηλά εισοδήματα.

«Ζούμε σε μια κοινωνία όπου βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο, που η δραστηριότητα προκαλεί τη μέγιστη ζημιά τους εαυτούς μας, όσον αφορά την προσοχή αυτή πρέπει να είναι έξω όλη την ώρα», λέει ο Andrea Faber Taylor, 
Ph.D., εκπαιδευτής κηπουρικής και ερευνητής στο τοπίο και την ανθρώπινη υγεία . Εργαστήριου του Πανεπιστημίου του Illinois at Urbana-Champaign.

ΠΗΓΕΣ :
1.    Gardening: The Wonderdrug. Health-benefits-of-gardening
2.    5 Surprising Ways Gardening Improves Your Health
3.    6 Unexpected Health Benefits of Gardening
4.    13 Radical Reasons Why Gardening Is Critically Important For Your Health

5.    Access to Green and Blue Spaces May Improve Mental Health

Ανάλογα άρθρα:

Τα δέντρα στους δρόμους κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς


Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:


1 σχόλιο: