Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

To πάρκο του Andre Citroen


Το Parc André Citroën είναι δημόσιο πάρκο  με μια έκταση 14 εκταρίων  που βρίσκεται στην αριστερή όχθη  του ποταμού Σηκουάνα στην του Παρισιού . Το πάρκο κατασκευάστηκε στο χώρο του πρώην εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων Citroën   και το όνομά του από τον ιδρυτή της εταιρείας André Citroën .

Ιστορία 

Το 1915 , η Citroën έχτισε  το εργοστάσιο της, στις όχθες του Σηκουάνα  Λειτουργούσε εκεί μέχρι το κλείσιμο του  στη δεκαετία του 1970 . Εκείνη την εποχή , 24 εκτάρια είχαν  ελευθερωθεί για να συμπεριληφθούν στην πολιτική της  «αστικοποίησης», που είχε η πρωτεύουσα και οδήγησε στο Parc André Citroën .  Το πάρκο δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και άνοιξε επίσημα το 1992 . Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του είναι οι γαλλοι σχεδιαστές τοπίου Gilles Clément και Alain Provost , και οι αρχιτέκτονες Patrick Berger , Jean - François Jodry και Jean - Paul Viguier .


Σχεδιασμός 
Το πάρκο είναι χτισμένο γύρω από ένα  κεντρικό , ορθογώνιο χλοοτάπητα περίπου 23 στρτων  Εχεί  με δύο περίπτερα- θερμοκήπια ( με εξωτικά φυτά και μεσογειακή βλάστηση )  που χωρίζονται από μια πλακόστρωτη περιοχή με  συντριβάνια . Η  Νότια άκρη του χλοοτάπητα οριοθετείται από ένα μνημειώδες κανάλι - το " Jardin des Métamorphoses " - που αποτελείται από μία υπερυψωμένη  πισίνα που φτάνει μέσα από τα σπίτια από επένδυση γρανίτη . Στην βόρεια πλευρά είναι δύο σύνολα των μικρών κήπων : οι έξι « Serial Gardens" , το καθένα με ξεχωριστό τοπίο και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό , και ένα « Κήπος σε Κίνηση » που παρουσιάζει άγρια ​​χόρτα που επιλέγονται για να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές τιμές της ταχύτητας του ανέμου . Ένα  630- μέτρων  διαγώνιο μονοπάτι διασχίζει το πάρκο ,  και όταν το ακολουθείς μεταβάλλεται το τοπίο γύρω σου.

Από το 1999 , το πάρκο ήταν το αγκυροβόλιο ενος αερόπλοιου  αερίου . Επιτρέπει στους επισκέπτες να ανέβουν πάνω από τον ορίζοντα του Παρισιού, και λειτουργεί σήμερα από την Banque Populaire .
Το μπαλόνι γεμίζεται με 6000 κυβικά μέτρα ηλίου. Είναι 32 μέτρα ύψος και έχει διάμετρο 22 μέτρα. Είναι αγκυροβολημένο στο έδαφος με ένα καλώδιο. Μπορεί να υψωθεί στα 150 μέτρων  και έχει μεταφορική ικανότητα  για 30 ενήλικες , ή 60 παιδιά .  Έχει θέα του Champ de Mars , το Σηκουάνα , Βασιλική της Sacre Coeur και τη Παναγία των Παρισίων, .
Οι έξι σειριακοί κήποι   εχουν θέματα και συνδέεται ο  καθένας με ένα μέταλλο, έναν πλανήτη , μια μέρα της εβδομάδας , μια κατάσταση του νερού , και μια αίσθηση : 
 οι εξι κηποι

Ο μπλε κήπος: χαλκός , την  Αφροδίτη , την Παρασκευή , η βροχή , και η αίσθηση της όσφρησης ,
Ο καταπράσινος κήπος : κασσίτερος , ο Δίας , Πέμπτη , νερό πηγής , και η αίσθηση της ακοής .
Ο κήπος πορτοκαλί : υδράργυρος ( το μέταλλο ) , ο Ερμής ( ο πλανήτης ) , Τετάρτη , ρυάκια , και η αίσθηση της αφής .
Το κόκκινο κήπος: σίδηρο , τον Άρη , Τρίτη, καταρράκτες , και η αίσθηση της γεύσης .
Ο ασημένιος κήπος: ασήμι, η Σελήνη ,  Δευτέρα , ποτάμια , όραση.
Η χρυσή κήπος: χρυσό , ο Ήλιος , την Κυριακή , εξάτμιση , και η 6η αίσθηση .
Ο λευκός και  μαύρος κήπος( 1 και 2 εκτάρια , αντίστοιχα ) αποσπώνται από τον κύριο τμήμα του πάρκου . 
 Κωνσταντίνος Τάτσης
 Γεωπόνος
kt@topiodomi.gr
Πηγές:
  1. ^ "Paris Opens Park On Citroen Site"The New York Times. 1993-01-31. Retrieved 2008-05-03.
  2. Jump up^ Pringle-Harris, Ann (1997-11-02). "The 15th, a World of Its Own"The New York Times. Retrieved 2008-05-03.
  3. Jump up^ Riding, Alan (1999-09-12). "EUROPE: FALL/WINTER - THE NEW AND THE RENEWED - PARIS"The New York Times. Retrieved 2008-05-03.
  4. Jump up^ "Ballon Air de Paris - Pour la premère fois, la qualité de l'air est visible" (in French). Ballon Air de Paris. Retrieved 2008-05-03.
  5. Jump up to:a b "Parc André Citroën" (in French). Mairie de Paris. Retrieved 16 July 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου