Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πως να κατασκευάσουμε πάστα κλαδέματος μόνοι μας


Γράφει ο Νίκος Θυμάκης,  γεωπόνος
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον κήπο μας, χωρίς να πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας; Εκτός από τις πάστες κλαδέματος του εμπορίου, μπορούμε να φτιάξουμε πάστα κλαδέματος με υλικά που θα αγοράσουμε  από καταστήματα που συνήθως διαθέτουν τέτοιου είδους υλικά Χρώματα Σιδηρικά και Κέντρα Κήπου τη δική μας πάστα κλαδέματος.

ΣΥΝΤΑΓΗ 1
 
Θα χρειαστούμε: Καλά χωνεμένη κοπριά, φώσφορο, γη διατόμων Η ποσότητα των υλικών, εξαρτάται από την ποσότητα της πάστας κλαδέματος που θέλουμε να φτιάξουμε.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε πχ 5 κιλά, θα χρειαστούμε 3 κιλά κοπριά, 1 κιλό φώσφορο και 1 κιλό γη διατόμων, η οποία είναι
φυσική ουσία που προκύπτει από απολιθώματα οργανισμών που ζουν στη θάλασσα και θυμίζει πούδρα.
Η επιφάνειά της είναι εξαιρετικά τραχεία για τα έντομα και τα άλλα ζωύφια, που ακουμπώντας την, τρυπιούνται, αφυδατώνονται και πεθαίνουν. Κοστίζει 5 ευρώ το κιλό. Τα ρίχνουμε σε έναν κουβά και προθέτουμε νερό σιγά σιγά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα χοντρό καλάμι. Μόλις καταλάβουμε ότι αρχίζει να γίνεται κάπως υδαρό το μίγμα,
σταματάμε (στα 5-6 λίτρα νερό). Ακολούθως, παίρνουμε το πινέλο και απλώνουμε την πάστα στις τομές.
Kόστος: 1 ευρώ η κοπριά τα 3 κιλά, 2 ευρώ ο φώσφορος το κιλό και 5 ευρώ η γη διατόμων το κιλό (σύνολο 8 ευρώ τα 5 κιλά).


ΣΥΝΤΑΓΗ 2

           Χρειαζόμαστε (για 5 κιλά σκευάσματος)
           -2 κιλά κερί
           -2 λίτρα λάδι
           -Λίγη κανέλα
           -Λίγη πρόπολη


Σ' ένα παλιό μεταλλικό σκεύος βάζουμε το λάδι και το κερί να βράσουν στος 60-70 βαθμούς μέχρι να λιώσουν μαζί. Προσθέτουμε λίγη κανέλα , που έχει μυκητοκτόνο δράση και ακολούθως πρόπολη. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και μετά το αποθηκεύουμε σε βάζο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ύστερα από πολύ καιρό.
 Κόστος: Συνολικά δεν ξεπερνά τα 8 ευρώ.
 πηγη : http://agrocapital.gr/
πληροφορίες 2106017403 ή Bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου