Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΕΛΙΑ~Διάφορα Παθογόνα Ελιάς

Διάφορα Παθογόνα Ελιάς


Ένα φωτορομάντζο από το αρχείο μας με διάφορα προβλήματα σε ελιές 



 Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi.



Καρκινώματα από το Βακτήριο Agrobacterium tumefaciens. Το βακτήριο μπερδεύει τους προσβεβλημένους ιστούς κάνοντάς τους να παράγουν περισσότερες αυξίνες. Αποτέλεσμα οι ανεξέλεγκτοι όγκου





Σπάνια φωτό: Καρκινώμα από το βακτήριο Agrobacterium tumefaciens σε ταξιανθία 












Ασθένεια ξύλου Eutypa dieback. Προχωρημένη προσβολή





Σπάνια φωτό: Ωίδιο ελιάς. Πολύ σπάνια, όταν επικρατούν συνθήκες υδατικού στρες (δηλαδή το έδαφος νεροκρατάει ή κάνουμε υπερ-αρδεύσεις) τότε ενδέχεται να παρουσιαστεί το ωίδιο της ελιάς 










Κλασσικό κυκλοκόνιο




Ασθένεια Ξύλου και βλαστών: Αποπληκτική προσβολή βερτισιλλίωσης




































Wiltering σε Κορωνέικη, αγνώστου αιτιολογίας. Παρουσιάζεται πολύ σπάνια σε ορισμένα δέντρα. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ταυτοποίηση κάποιου παθογόνου.




Υπερβολική άρδευση ή κακή στράγγιση: Αποφελοποίηση των ριζών από τον μύκητα Phytophthora






Υπερβολική άρδευση ή κακή στράγγιση: Σήψη λαιμού και ριζών



Υπερβολική άρδευση ή κακή στράγγιση: Χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δείχνει πως το φυτό-δέντρο "δεν τραβάει" θρεπτικά στοιχεία και νερό από το έδαφος. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η απώλεια των κεντρικών φύλλων στους βλαστούς, ενώ τα φύλλα της βάσης και της κορυφής παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα







Σχινοκαρπία σε ελιά, από κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης









Δίψα












Εγκαύματα από ζιζανιοκτόνο (Reglone)












Ζημιά από πουλιά (Κοτσίφια)














Άκαρι της ελιάς. Προσβολή σε φύλλο




Άκαρι της ελιάς. Προσβολή σε φύλλο - λεπτομέρειεα κάτω επιφάνειας φύλλου - φωτό με macro εστίαση






Άκαρι της ελιάς. Προσβολή σε φύλλο







Τροφοπενία Βορίου








Σπάνια φωτό: Άκαρι της ελιάς - προσβολή σε καρπό. Φλύκταινες






Έντομο - Λεπιδόπτερο Μαργαρόνια - Καταστροφή ακραίου μεριστώματος. Τυλίγει τα φύλλα με νήμα







Η "τουαλέτα" της μαργαρόνιας




Προνύμφη Μαργαρόνιας - στάδιο L2 (το μαύρο πίσω είναι επειδή κατά λάθος τη ζούληξα όταν την έπιασα)








Προνύμφη Μαργαρόνιας - στάδιο L3






Προνύμφη Μαργαρόνιας - στάδιο L4 - αλλαγή χρώματος σε πορτοκαλί. Ένα στάδιο πριν τη νύμφωση










Καταστροφή Καρπών από ακρίδα








Οπή εξόδου δάκου










Έντομο ξύλου - Ζευζέρα - Στοές στον κεντρικό βλαστό







Ωοτοκίες κηκηδίμυγας. Ωοτοκούν στους κόμβους κατά θέσεις και κάτω από τον φλοιό.



Ωοτοκίες κηκηδίμυγας. Ωοτοκούν στους κόμβους κατά θέσεις και κάτω από τον φλοιό. Όταν το αποφλοιώσεις είναι κάπως έτσι. Βλέπεις το μισό ετησιο βλαστό να είναι καλός και τον υπόλοιπο να ξεραίνεται. Εκεί πονηρεύεσαι και παίρνεις το μαχαίρι να ξεφλουδίζεις 








Να και η μαμά τους ...









Ακμαίο μηλολόνθης. Εκτός του ότι μασουλάει τα φύλλα κάνοντας τρύπες, επιδέδεται σε σεξουλικά όργια πάνω στις ελιές






Προσβολή από πράσινο σκουλήκι σε καρπό χαλκιδικής. Κι όμως είναι σπάνια η προσβολή. Και αυτό γιατί δίπλα στις ελιές υπήρχε ένα χωράφι με βαμβάκι όπου γινόταν χαμός από το έντομο. Το μέγεθος της ελιάς χαλκιδικής μοιάζει αρκετά με το "καρύδι" του βαμβακιού. Έτσι δοκίμασαν τον καρπό και φαίνεται πως τους άρεσε  







Στοές και βοθρία πυρηνοτρήτη - Φυλλόβια γενιά







Καταστροφή ανθοταξία ελιάς από πρσβολή πυρηνοτρήτη - ανθόβια γενιά





Τζιτζίκια - Οπές εξόδου νεαρών εντόμων (η μαμά τους τα γενά μέσα στους βλαστούς. Γι αυτό τα τζιτζίκια αγαπούν ιδιαίτερα την ελιά)






Τζιτζίκια - Πριν γίνουν οπές. Εδώ βλέπουμε τις κατά θέσεις ωοτοκίες (η μαμά τους τα γενά μέσα στους βλαστούς. Γι αυτό τα τζιτζίκια αγαπούν ιδιαίτερα την ελιά)








Ψύλλα ή Βαμβακάδα της ελιάς







Ψύλλα ή Βαμβακάδα της ελιάς στο στερεοσκόπιο






Φωτό από τον Macro της D5000. Δεν ξέρω τι ήθελε αυτή πάνω στις ελιές. Ίσως για παρκάρισμα







Σκάσιμο κορμού από παγετό







Φλύκταινες από διόγκωση φλοιού, εξαιτίας παγετού (δεν είναι κοκκοειδή αυτά ...)




Καταστροφή Αγγειακού συστήματος σε τομή βλαστού ελιάς, από τον παγετό


Πεπλατυσμένο φύλλο ελιάς. Σπάνια φωτογραφία. Όταν το φυτό καταστραφεί από τον παγετό και "πετάξει" από τη βάση, τότε εξαιτίας της υπερ-παραγωγής αυξινών (προσπαθεί το φυτό να ανταπεξέλθει και να απαγάγει το αμπσισικό οξύ που το είχε θέσει σε λήθαρο), τότε τα φύλλα της ΔΕΥΤΕΡΗΣ (και όχι της πρώτης χρονιάς) βγαίνουν έτσι ... Λες και δεν είναι ελιά 
Όταν το φυτό καταστραφεί από τον παγετό και "πετάξει" από τη βάση, τότε εξαιτίας της υπερ-παραγωγής αυξινών (προσπαθεί το φυτό να ανταπεξέλθει και να απαγάγει το αμπσισικό οξύ που το είχε θέσει σε λήθαρο), τότε τα φύλλα της ΔΕΥΤΕΡΗΣ (και όχι της πρώτης χρονιάς) βγαίνουν έτσι ... Λες και δεν είναι ελιά !!!











Σάπιο ξύλο από τον παγετό. Ο μύκητας του ξύλου Stereum hirsutum (προαρετικό σαπρόφυτο) προσβάλει (ή καλύτερα αποικίζει) το σάπιο ξύλο για να το φάει. Βλέπουμε από τις τομές να βγαίνουν τα βασιδιοκάρπιά του (μανιτάρια)





Ζημιά από χαλάζι

























Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό είναι του γεωπόνου Αρβανίτη Θεόδωρου, από την εταιρεία Foodcare



ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ή ΚΗΛΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

         Τα παραπάνω παθογόνα μπορούν να αντιμετωπισθούν συγχρόνως με τα ίδια καλλιεργητικά και καταπολέμησης μέτρα


 ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ή ΚΗΛΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 

        Οφείλεται στο μύκητα Spilocaea oleagina. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα καθώς και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των ανθέων αλλά σπανιότερα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς. 
       Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς οι οποίες στη συνέχεια γίνονται πιο καστανές περιφερειακά ενώ περιβάλλονται συχνά και από χλωρωτική άλω. 
        Μεγαλύτερος αριθμός κηλίδων εντοπίζεται στα παλαιότερα φύλλα και στα κατώτερα μέρη του δένδρου. Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι παρατηρείται γρήγορη εξέλιξη των κηλίδων, ενώ τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν, απογυμνώνεται όλο το δέντρο ή μέρος αυτού και μπορεί να αποξηρανθούν οι αποφυλλωθέντες κλαδίσκοι. 
       Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδενδρα. Εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί οδηγεί στην μεγάλη εξασθένιση των δέντρων καθώς και στη μείωση της παραγωγής, αλλά και στην ακαρπία. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10-20 0C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία. Την θερμή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού η ανάπτυξη του μύκητα αναστέλλεται αλλά επιβιώνει επάνω στα προσβεβλημένα φύλλα που παραμένουν στο δένδρο. 
         Η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες της βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Συστήνεται αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου καθώς και να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Να σημειωθεί ότι χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.


ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΛΑ 


                 Οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum. Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).  \
Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.  
          Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.

      Επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος. 









Αντιμετώπιση των δύο παθογόνων 
  • Μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δένδρων με κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο).
  •  Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους (κυκλοκόνιο). 
  • Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή με ράβδισμα (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο). 
  • Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή (κυκλοκόνιο).                                                                                                                                             Τα χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο της ελιάς έχουν μορφή βρέξιμης σκόνης ή βρέξιμων κόκκων  (Βορδιγάλειος Πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του Χαλκού, Θειικός Τριβασικός Χαλκός κλπ). Η αντιμετώπιση για το κυκλοκόνιο στην ελιά βασίζεται σε προληπτικούς ψεκασμούς των δέντρων με χαλκούχα σκευάσματα. Στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα συνιστώνται 3-4 ψεκασμοί με χαλκούχο σκεύασμα, 2 στις αρχές του φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και 1-2 στις αρχές της άνοιξης όταν τα νέα φύλλα αποκτήσουν μήκος 2 εκ. Όσον αφορά τις διάφορες ποικιλίες ελιάς, η Χονδρολιά Αγρινίου είναι ιδιαίτερα ευπαθής, ενώ η Κορωνέικη παρουσιάζει σχετική αντοχή. Η αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με χαλκούχα σκευάσματα. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 20-25 περίπου ημέρες. (Αναμονή 2 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή).
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/



Κοκκοειδή της ελιάς

Το Pollinia pollini αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα στις ρωγμές του φλοιού ή ουλές των κλάδων και κλαδίσκων καθώς και στη βάση πλαγίων ή κορυφαίων οφθαλμών.

Για να προστατέψετε την ελιά συστήνεται:Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών.
Ανανεωτικά κλαδέματα σε γηραιά δένδρα.

Κατάλληλη λίπανση.

Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνιστάται η επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6 – 8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.

 Το κοκκοειδές έντομο (ψώρα), Φιλίππια της ελιάς, Lichtensia viburni (Philippia oleae).. Ενήλικα και προνύμφες Οι μαύρες τρυπούλες, είναι οπές εξόδου παρασίτων. Φωτογραφίες/σχολια  Βυρων Κατσόγιαννος

 ένα ενήλικο λεκάνιο της ελιάς (Saissetia oleae)Φωτογραφίες/σχολια  Βυρων Κατσόγιαννος+



Σχετικα αρθρα:
 Προστασία από τον δάκο της ελιάς
Η Ελιά η Χρυσόφυλλη 
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Αρθρα -υλικό του Αρβανίτη Θεόδωρου:

Τομάτα-Βακτήριο Καραντίνας Clavibacter michiganensis

Πατάτα: Έλεγχος του δικού μας σπόρου



ΕΛΙΑ~Διάφορα Παθογόνα Ελιάς


2 σχόλια:

  1. καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω το εξης: αν μια ελια προσβληθει απο κερκοσπορα ειναι πλεον αργα? μονο η προληψη σωζει στη συγκεκριμενη περιπτωση? .Συγκεκριμενα, εχω την ελια σε μια μεγαλη γλαστρα ολα το χειμωνα. πριν λιγο καιρο την εβγαλα στο μπαλκονι αλλα παρολο που ειναι ανοιξη δεν εχει πεταξει ουτε ενα τοσο δα καινουριο φυλλο.... : ( ΠΑΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙς ΡΙΖΕς ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΙΔΙΕς ΟΠΩς ΟΤΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΔΕΝ ΑΠΛΩΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ... ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα , ενς δυο ψεκασμοί με χαλκό κανουν καλη προληψη και μπορουν να μειώσουν το προβλημα όταν εμφανιστεί ...Αυτό που ααφέρεται για την αναπτυξη μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους όπως τεχνική φυτευσης , χωα μεταφυτευσης Μια λυση θα μπορουσαν να είναι τα φωσφονικά οξέα όπως Agrifos Compifos (αναλογα εταιρέια)http://bioprasino.gr/el/fertilizers/chemicalfertilizers/?w=10agri

    ΑπάντησηΔιαγραφή