Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΡΟΖ ΛΙΜΝΗ




Η ροζ λίμνη.....

Όχι, μην ανησυχείτε, δεν είναι αίμα αυτό… πολύ αλάτι είναι!
Ναι, υπάρχει μία λίμνη κάπου σε αυτόν τον κόσμο που τα νερά της δεν είναι μπλε, αλλά ροζ!


Πρόκειται για τη λίμνη Ρέντμπα στη Σενεγάλη, η οποία οφείλει αυτή την ιδιομορφία της σε δύο παράγοντες: πρώτον, στην εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση αλατιού που διαθέτει και δεύτερον, στα βακτήρια Dunaliella salina που αναπτύσσονται στα νερά της.


Τα ακραιόφιλα βακτήρια παράγουν μία κόκκινη χρωστική ουσία προκειμένου να επιβιώσουν στην υψηλή συγκέντρωση αλατιού. Η συγκεκριμένη ουσία έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα που κάνει τα νερά της λίμνης να φαίνονται ροζ από ψηλά και κόκκινα σαν το αίμα από το έδαφος. 


 Η περιοχή έχει φυσικά προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Μία ομάδα μικροβιολόγων, με επικεφαλή τον καθηγητή Μπερνάρντ Ολιβιέ, συλλέγει καθημερινά δείγματα από το νερό της λίμνης.


 «Τα βακτήρια παράγουν μία κόκκινη χρωστική ουσία, η οποία απορροφά την ηλιακή ενέργεια και δημιουργεί περισσότερη ενέργεια. Τα νερά δεν είναι επικίνδυνα, αλλά καλό θα ήταν να προσέχουν όσοι θέλουν να κολυμπήσουν» συμβουλεύει ο κ. Ολιβιέ, ο οποίος προτείνει στους επίδοξους κολυμβητές να αλείψουν το σώμα τους με αγνό βούτυρο καριτέ για να μην αποκτήσουν εγκαύματα.



 Το θέαμα, πάντως, είναι σίγουρα εντυπωσιακό!

πηγη greekforests

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου