Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

H ταξιδιάρικη δύναμη της μυρωδιάς



«υπάρχει δεντρολίβανο, που είναι στην μνήμη..»Άμλετ, Σαίξπηρ
Ευκάλυπτος
 
Τις προάλλες, καθάριζα μια αποθηκούλα και βρήκα μια σακούλα που είχε μαζέψει μάλλον η μητέρα μου από χρόνια. Ήταν γεμάτη από αναμνήσεις. Βρήκα  μερικά φύλλα τυλιγμένα σε λαδόχαρτο. Φύλλα ευκαλύπτου. Και ξαφνικά ήμουν πίσω εκεί που έβλεπα τον πάτερα μου να κάθεται και να παίρνει ζωογόνες ανάσες από ζεστό ευκάλυπτο σε νερό που άχνιζε. Εικόνες από τα μεγαλοπρεπή δέντρα στον δρόμο που οδηγεί στις Μυκήνες. Αχούς από θροΐσματα φύλλων στον άνεμο.
                   Λένε ότι οσφρητικό μας σύστημα είναι η πιο ισχυρή αίσθηση για την ενεργοποίηση της μνήμης Συχνά μου αναφέρουν την μυρωδιά εκείνου του εκπληκτικού ρόδου της γιαγιάς, το νυχτολούλουδο της θείας το θυμάρι όπως το φέρνει ο αέρας στο βουνό.
               Χρησιμοποιούμε  συχνά αρωματικά φυτά σε κήπους για τα άτομα με άνοια ακριβώς επειδή είναι τόσο αποτελεσματικά. Όταν σκεφτόμαστε άρωμα στον κήπο, συχνά επιμείνουμε σε λουλούδια. Αλλά εάν έχετε ποτέ μυρίσει πρόσφατα κουρεμένο γρασίδι, ή  δένδρα εσπεριδοειδή ή  θρυμματισμένα φύλλα, ή  αν συλλέγεται για κάθε μαγείρεμα σας βότανα από τον κήπο και τις γλάστρες σας, ξέρετε ότι τα λουλούδια είναι μόνο μέρος της ιστορίας των αρωμάτων. Οι γλάστρες μας οι κήποι μας μπορουν να μας γεμίσουν άρωμα από ¨ταπεινά¨ φυτά 

Τάτσης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου