Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Υπάρχουν βιολογικές λύσεις για τους μύκητες στα κωνοφόρα




          Όταν έχουμε εξωτερικές ξηράνσεις στα κωνοφόρα (κυρίως στα Gold Crest αλλά και στα Leylandii) καταλαβαίνουμε ότι είναι καιρός για να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα τοξικά μυκητοκτόνα που καταπολεμούν την φυτοφθορά.
           Οι δόσεις που βάζουμε (ένα καπάκι ανά δένδρο στο έδαφος) είναι σημαντικές και ιδιαίτερα ερεθιστικές. Ένας φράχτης 20 μέτρων κωνοφόρων θα δεχτεί δόση αντίστοιχη ενός στρέμματος καλλιέργειας.
Οι συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για τους χρήστες;
Πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα (6-7 ζεστούς μήνες)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

         Υπάρχουν προϊόντα φωσφονικών ενώσεων που παρέχουν προληπτική προστασία. Τα φωσφορικά ιόντα καλίου πέρα από λιπάσματα φωσφόρου καλίου ενεργοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών και έτσι αν προκύψει μπορούν να ανταπεξέλθουν στην προσβολή από μύκητα.
Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών, ακόμη και αν υπάρχει προσβολή. Η δράση του διαρκεί για 2-3 μήνες ενώ είναι ασφαλή όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά για θηλαστικά, ωφέλιμα έντομα και οργανισμούς.
             Οι δοσολογίες που χρησιμοποιούμε είναι μικρές οπότε έχουν σχετικά μικρό κόστος. Εκτός από τα κωνοφόρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στα κηπευτικά, ακόμη και 4 ώρες προ τις συγκομιδής!!
       Δρουν ισχυροποιώντας το φυτό, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του παθογόνου και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς των φυτών.
          Τα λιπάσματα αυτά τα χρησιμοποιούμε με ριζοπότισμα και ψεκασμό (μέχρι να αρχίσει να τρέχει από τα φύλλα).
           Στα κωνοφόρα είναι καλύτερο να το χρησιμοποιούμε προληπτικά πριν τον Μάιο και πιθανώς να έχουμε προστασία έως τον Σεπτέμβριο.    

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος

2 σχόλια:

  1. Ο μύκητας μολύνει το δέντρο εισάγοντας ρωγμές στο φλοιό, δημιουργώντας τοξίνες που διακόπτουν τη ροή του χυμού και τελικά , σταματά την ανοδική ροή νερού και ορυκτών θρεπτικών ουσιών. Τα αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης από το Seiridium εμφανίζονται συνήθως ως κλάδοι ξεροί. Τα μεμονωμένα κλαδιά ξεθωριάζουν από πράσινο σε κίτρινο έως κοκκινωπό-καφέ λόγω καρκίνωμάτων. Η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει ένα μόνο κλάδο ή πολλαπλά κλαδιά σε όλο το δέντρο.
    Θεραπεία:
    Πρώτη δράση καλυτερη και αποτελεσματικότερη !!
    Η έγχυση δένδρων με φωσφορικό οξύ (πχ Fosfate ή Agri-fos 600, ferilizer) θεραπεύει επιτυχώς ένα ευρύ φάσμα καρκίνου κωνοφόρων (Peter Coppin, 2009. Αναθεωρημένο 2011 & 2012). Διαλύοντας 600g / l Agri-fos 600 σε αποσταγμένο νερό 1: 7 και εκχύνοντας στο δέντρο με 20ml σύριγγες. Η εκκένωση μιας σύριγγας θα διαρκέσει από 20 λεπτά έως δύο ώρες για να αδειάσει, ανάλογα με το ποσοστό του θύλακα που εισχωρησε και το επίπεδο της ροής.(προσοχή στον ιθμό και όχι στο ξυλο!!)
    Απαιτούμενη ποσότητα: Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν με ενεργό συστατικό Agri-fos 600g / l, θεραπευτική αγωγή για το δέντρο των 30m θα απαιτούσε την έγχυση 45g προϊόντος (30m x 1.5mls = 45g). Εφόσον ο ρυθμός ανάμιξης με νερό είναι 1: 7, αυτό είναι συνολικά 7 x 45ml = 315ml διαλύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεύτερη Δράση(μη βιολογική!!!)
    Γενικές πληροφορίες: Αναφέρεται ότι υπάρχουν αρκετές προστατευτικές (δισουλφιδικές, χλωροθαλονίλες ή, σε μικρότερο βαθμό, παρασκευάσματα με βάση το χαλκό) και συστηματικά μυκητοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων: 1) Benomyl - Benlate (αυτό έχει απαγορευτεί πρόσφατα) και 2) 3) Cantus® Basf-Boccalid, καλύτερα εάν εφαρμόζονται ως μεικτές ή εναλλακτικές θεραπείες, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τον έλεγχο του S. cardinale. Οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές μυκητοκτόνων, από 4 έως 6 φορές το χρόνο, ιδιαίτερα κατά τις ήπιες εποχές, είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της νόσου ή για την παύση της εξέλιξης του παθογόνου παράγοντα στον πρόσφατα μολυσμένο ιστό φλοιού. Αυτοί οι ψεκασμοί, ωστόσο, έχουν μικρή ή και καθόλου αξία αν εφαρμοστούν ως θεραπευτικές αγωγές σε δέντρα που είναι ήδη άρρωστα.
    Η προστασία των τραυμάτων κλαδέματος με ένα συστηματικό μυκητοκτόνο και με πάστα- πολτό ή επίδεσμο είναι μια τρέχουσα πρακτική σε φυτώρια και νεαρές φυτείες διακοσμητικών δέντρων. Τα μεμονωμένα δένδρα (Πανεπιστήμιο της Αριζόνα) μπορούν να αντιμετωπιστούν με κλάδεμα των μολυσμένων κλαδιών που μπορεί να παρατείνουν την επιβίωση των ασθενών δένδρων. Ωστόσο, το κλάδεμα αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο παθογόνος παράγοντας δεν θα συνεχίσει να προκαλεί θανάτωση των κλαδιών. Κατά το κλάδεμα του μολυσμένου υλικού, κόψτε τουλάχιστον 3εκατοστά κάτω από την μόλυνση και καθαρίστε τα εργαλεία κλαδέματος μεταξύ των τεμαχίων καθαρίζοντάς τα με ισοπροπυλική αλκοόλη ή ένα διάλυμα χλωριούχο μέρους σε εννέα μέρη νερού.


    Εφαρμογή:
    Συνιστούμε:
    α) Ψεκασμός του φυλλώματος και των κλάδων όσο το δυνατόν ψηλότερα (μπορείτε να θεωρήσετε εναέρια εφαρμογή) με το μυκητοκτόνο Neotopsin, Benlate ή Boscalid σύμφωνα με τις οδηγίες για το προϊόν (δείτε παρακάτω). Ψεκασμός για να υγροποιηθεί όχι μόνο το φύλλωμα, αλλά αν είναι δυνατόν και οι συνδέσεις υποκαταστημάτων. Εφαρμογή πριν από τις 10 π.μ. κατά προτίμηση κατά την περίοδο ανάπτυξης.(μονο από γεωπόνους αλλιως η ζημια που μπορεί να προκαλέσει κακός χειρισμός μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα οφέλη !!)
    Τρίτη ενέργεια(μη βιολογική!!!):
    Το Aliette 80 WG είναι ένα μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται ακόμα και για την άρδευση των ριζών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μολύνσεων από μύκητες ή κωνοφόρα (laylandii, Goldcrest κλπ.). Καταπολεμά τους μύκητες όπως το φυτοφθόριο, το πυθίο ή το ωίδιο, αναμένεται επίσης να καταπολεμήσει το Seridium cardinale. Συνιστώμενη προληπτική χρήση σε συνδυασμό με άλλες τυποποιήσεις μυκητοκτόνων, κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Για κωνοφόρα συγκεκριμένο προληπτικός ψεκασμός και ποτίζονται μία φορά το μήνα, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο με αναλογία 60 g / δέντρο σε 10 λίτρα νερού. Ο λόγος είναι ο ίδιος στους ψεκασμούς και την άρδευση των ριζών. Η πρόληψη του στρες στα δέντρα συνιστάται επίσης με την παροχή συμπληρωματικής άρδευσης κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Το χρησιμοποιούν πολλοί χωρίς να γνωρίζουν και έχει κύρια λέγω τρόπου χρήσης σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα
    Προστασία !!
    Οι 2 μη βιολογικές λύσεις είναι με ιδιαίτερα τοξικά σκευάσματα και παρότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η πρώτη χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Η προστασία του χρήση είναι επιβεβλημένη!!
    Δοσολογία:
    1. Neotopsin-Enovit Metil® Sipcam-Thiofanate-methyl (70%) Επαφή και συστηματική 1.50 g / l, (το πιο αποτελεσματικό).
    2. Cantus® Basf -Boccalid (50%) Επαφή και translaminar 1.20 g / l - ένα ευρύ φάσμα (σχετικά περισσότερο ασφαλές)
    3. Aliette® Bayer - Φωστυλο-αλουμίνιο (80%) Συστηματική 0,96 g / l - προάγει τη φυσική φυτική άμυνα μέσω της παραγωγής φυτοαλεξινών, χαρακτηρίζεται από ταχεία απορρόφηση και υψηλή κινητικότητα . (ασφαλής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή