Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Υπάρχουν βιολογικές λύσεις για τους μύκητες στα κωνοφόρα
Όταν έχουμε εξωτερικές ξηράνσεις στα κωνοφόρα (κυρίως στα Gold Crest αλλά και στα Leylandii) καταλαβαίνουμε ότι είναι καιρός για να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα τοξικά μυκητοκτόνα που καταπολεμούν την φυτοφθορά.
Οι δόσεις που βάζουμε (ένα καπάκι ανά δένδρο στο έδαφος) είναι σημαντικές και ιδιαίτερα ερεθιστικές. Ένας φράχτης 20 μέτρων κωνοφόρων θα δεχτεί δόση αντίστοιχη ενός στρέμματος καλλιέργειας.
Οι συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για τους χρήστες;
Πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα (6-7 ζεστούς μήνες)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Υπάρχουν προϊόντα φωσφονικών ενώσεων που παρέχουν προληπτική προστασία. Τα φωσφορικά ιόντα καλίου πέρα από λιπάσματα φωσφόρου καλίου ενεργοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών και έτσι αν προκύψει μπορούν να ανταπεξέλθουν στην προσβολή από μύκητα.
Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών, ακόμη και αν υπάρχει προσβολή. Η δράση του διαρκεί για 2-3 μήνες ενώ είναι ασφαλή όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά για θηλαστικά, ωφέλιμα έντομα και οργανισμούς.
Οι δοσολογίες που χρησιμοποιούμε είναι μικρές οπότε έχουν σχετικά μικρό κόστος. Εκτός από τα κωνοφόρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στα κηπευτικά, ακόμη και 4 ώρες προ τις συγκομιδής!!
Δρουν ισχυροποιώντας το φυτό, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του παθογόνου και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς των φυτών.
Τα λιπάσματα αυτά τα χρησιμοποιούμε με ριζοπότισμα και ψεκασμό (μέχρι να αρχίσει να τρέχει από τα φύλλα).
Στα κωνοφόρα είναι καλύτερο να το χρησιμοποιούμε προληπτικά πριν τον Μάιο και πιθανώς να έχουμε προστασία έως τον Σεπτέμβριο.    

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου