Πασχαλιά |
Ο γιός μου με ρώτησε προ καιρού «Τι ωραίο φυτό είναι αυτό!». Είναι το αγαπημένο μου φυτό για ζεστούς, ηλιόλουστους χώρους με δυτικό προσανατολισμό. Αλλάζει το τοπίο όταν ανθίζει.
Συχνά έχουμε μείωση ανθοφορίας και λίγη αδυναμία. Σπάνια οφείλεται σε πάγο τον Μάρτιο και στην έλλειψη ηλίου. Άλλοι λόγοι είναι ο κακός αερισμός (αν και την ωφελεί η ύπαρξη ρευμάτων). Είναι πολύ καλό να κάνουμε ένα έντονο-αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης.
Όταν έχουμε φυτά σε μεγάλη ηλικία το αυστηρό κλάδεμα λύνει αρκετά θέματα πέρα από την πτώση των ανθέων. Κατά το κλάδεμα αυτό αφαιρούνται τα μεγαλύτερα σε ηλικία και παχύτερα βλαστάρια που ξεκινούν από την βάση του φυτού. Ελαφρώνει έτσι το φύλλωμα, μειώνεται η σκίαση και δυναμώνει το φυτό. Στα σημεία τομής καλό είναι να επαλείψουμε με αλοιφή προστασίας.
Τα νεαρά βλαστάρια θα έχουν περισσότερο φως και αέρα και θα ανθίσουν έντονα. Σωστό είναι να αφαιρούμε το τρίτο των βλασταριών κάθε έτος. Αν κάνουμε κλάδεμα των κλαδιών, μειώνουμε την ανθοφορία , αυξάνουμε την αλληλοκάλυψη και την σκίαση και καταστρέφουμε το φυσικό σχήμα του φυτού.
Το κλάδεμα γίνεται με κοφτερό πριόνι ή αλυσοπρίονο. Τα κόβουμε 10-12 εκατοστά πάνω από το έδαφος
Αν κάνετε πολύ καλό και αυστηρό κλάδεμα θα έχετε γρήγορη αναβλάστηση και σε ένα-δύο έτη εξαιρετικά αποτελέσματα και πιο έντονο χρώμα στην ανθοφορία. Κώστας Τάτσης
www.bioprasino.gr
και ένα κείμενο από ενα βαθύ γνώστη...
Τα μυστικά της πασχαλιάς
Τα λουλούδια της και το άρωμα της πασχαλιάς (Syringa vulgaris) είναι συνυφασμένα με την άνοιξη. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα, δίνουμε πλήρες λίπασμα νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά έχει και δύο μυστικά:
1. Κλαδεύουμε τα ανθοφόρα κλαδιά είτε για να στολίσουμε ένα ανθοδοχεία ή να φτιάξουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι είτε για αφού ολοκληρωθεί η άνθησή τους. Κόβουμε με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι 20-30 εκ. κάτω από το λουλούδι.
2. Αφαιρούμε τακτικά τις παραφυάδες που βγαίνουν από τη βάση του φυτού επειδή ανταγωνίζονται τα κύρια κλαδιά του θάμνου.
Σπουδαίο άρθρο μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφή