Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Σκοτώνει τα δέντρα το άσκοπο κλάδεμα



 

Κακοποίηση χωρίς λόγο είναι η άσκοπη κοπή-κλάδεμα δέντρων μέσα στις πόλεις.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το κλάδεμα των δέντρων που κάνουν πολλοί δήμοι είναι μια «βάναυση επέμβαση», που προκαλεί πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές και οδηγεί νωρίτερα τα φυτά στον θάνατο. Μιλώντας από το βήμα σχετικής ημερίδας, ο αναπληρωτής καθηγητής Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», Θεοχάρης Ζάγκας, είπε ότι «η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας».
Εξαίρεση όχι κανόνας
Στην ομιλία του, που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η φύση στην πόλη ως πλαίσιο και εργαλείο εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία», ο κ. Ζάγκας ανέφερε πως η κλάδευση των δέντρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου. «Διαφορετικά, αυτή αποτελεί εγκληματική πράξη επί ''πληρωμή'' κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες», είπε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάθε φορά που πρόκειται να κλαδευτεί ένα δέντρο πρέπει να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση και να είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της κλάδευσης.
ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. Οτιδηποτε ασκοπο σημαινει κοστος.Στη διαχειρηση πολης ασφαλως
    το πρασινο,επιτελους,αποτελει μια απο τις βασικοτερες παραμετρους.Ομως
    οι πολεοδομικες ιδιαιτεροτητες σε καθε πολη δημιουργουν η εξαφανιζουν
    τις υποδομες για την δοκιμμη ενταξη λειτουργιων.Το ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
    δυστυχως χρησιμοποιηθηκε για ψηφοθηρια χωρις κοστος και χρησιμοποιηται
    ακομα και σημερα απο πολλους αιρετους αρχοντες που σαν συγχρονοι
    ΝΕΡΩΝΕΣ θελουν να χτισουν την μαρμαροπλακα με το ονομα τους στομελλον
    της πολης τους.Πολλες φυτευτικες παρεμβασεις ειναι συσχετισμενες με
    διαφορα ανεκδοτα,που δεν μας περνει ο χωρος να τα αναφερουμε.Για την
    ιστορια διεκδικω την πατροτητα της εκφρασης 'ΔΕΝΔΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ"με
    δημοσιευμενη τη μαρτυρια του τεως Δ/ντη του Εθνικου Κηπου,Γεωπονου
    Νικου Ταμβακη.Δεν θα ξεχασω την εντολη για απαγορευση της κλαδευσης
    στα δενδρα της ΑΘΗΝΑΣ για ΔΕΚΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΒΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ απο το
    χειμωνα του 1971 και μετα.Η εντολη ειχε δοθει απο υπηρεσιακο
    Νομαρχιακο παραγοντα,σχετικο με θεματα πρασινου.ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ
    στα ανεπαρκεστατα πεζοδρομια της πρωτευουσας με τις προπολεμικες
    καρποφορες Μουριες και τις Σοφορες,οπως ειχαν φυτευτει απο καποιους
    φιλοτιμους δενδροανθοκηπουρους(ετσι λεγονταν).Το ιδιο εγινε και στους
    κοινοχρηστους χωρους αφου ειχαν διαμορφωθει με υποτυπωδη μεσα και φυτα
    υποτυπωδους φυτωριακης παραγωγης.Τελικα,στα πλαισια της διαχειρισης
    του ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ,ο ελεγχος της βλαστησης(ισως αποτελει πιο δοκιμο
    ορο) εξαρταται και απο τις λειτουργικες ιδιαιτεροτητες των αστικων
    χωρων σε συνδυασμο και με τις αστοχιες φιλοδοξων αιρετων παραγοντων,η
    φιμωμενων συμβουλων τους.-

    Δημητρης Παπαδημας,Γεωπονος-Κηποτεχνιζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Αττικό Άλσος, στην περιοχή των παλιών «Τουρκοβουνίων», έβλεπα αραιά και που , το κλάδεμα των θάμνων και των δέντρων από συνεργεία αγνώστου προέλευσης. Η «κοψιά» τους μου φαινόταν παράλογη, υπερβολική, «τετραγωνοθηρική», ή εν πάση περιπτώσει αγνώστων επιδιώξεων. Καμιά φορά έλεγα μέσα μου , «αν αυτό είναι κλάδεμα τότε εγώ είμαι Ταϋλανδέζος», αλλά οπωσδήποτε είχα αμφιβολίες για την υπόθεση, μη όντας ειδικός. Και η απορία μου «καλά κρατούσε» για μερικά χρόνια : Τι ήταν τα συγκεκριμένα συνεργεία, ξυλοκόποι ή κλαδευτές; Ήξεραν από δέντρα και θάμνους ή μέσα στο γενικό μπάχαλο παίρναν ένα αλυσοπρίονο στα χέρια τους και ό,τι ήθελε προκύψει; Ήταν «σχετικοί» ή απλώς, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της θεώρησης του ενδοαστικού πρασίνου ως τριτεύουσας (επιεικώς…)υπόθεσης, έκαναν αυτό που τους κάπνιζε;
    Τελικά αισθάνθηκα μεγάλη χαρά διαβάζοντας στον δικτυακό τόπο της PEEGEP μια αναφορά στο «άσκοπο κλάδεμα που σκοτώνει τα δέντρα» από τον καθηγητή Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρο του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», Θεοχάρη Ζάγκα :«η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας».



    Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, από όπου και η αφετηρία της είδησης, σε ομιλία που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η φύση στην πόλη ως πλαίσιο και εργαλείο εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία», ο κ. Ζάγκας ανέφερε πως η κλάδευση των δέντρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου. «Διαφορετικά, αυτή αποτελεί εγκληματική πράξη επί ''πληρωμή'' κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάθε φορά που πρόκειται να κλαδευτεί ένα δέντρο πρέπει να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση και να είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της κλάδευσης.
    Μετά από αυτή την ενημέρωση, κατάλαβα πως μάλλον είχα δίκιο : Οπότε έστω και σχετικά άσχετος, αισθάνθηκα σχετικότερος των
    ασχέτων που πετσόκοβαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .

    Όσοι συνάδελφοι απασχολήθηκαν στους Δήμους, αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με όσα ,τόσο εύστοχα, εκθέτεις κατά καιρούς στο forum.Οι πρώτες απόπειρες να μπολιάσουμε το κακοποιημένο αστικό περιβάλλον με τη φύση ,αναπόφευκτα σκόνταψαν συνολικά σε ένα μοντέλο αστικής ανάπτυξης που έπρεπε- αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο-να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά που όχι μόνον τσιμεντοποίησαν τα αστικά κέντρα ,αλλά κακοποίησαν συνολικά τη χώρα. Οι συγκυριακά ανεπαρκείς πολιτικοί προϊστάμενοι ή οι «υπερβολικοί» πολίτες, αποτελούν απλώς αναπόφευκτες συμπτώσεις σε ένα πολιτικό πλαίσιο όπου τα πάντα έπρεπε να υπηρετούν το πελατειακό σύστημα, που επεδίωκε να βολέψει από ένα κατ΄εξαίρεση κλάδεμα μέχρι τις παχιές συναλλαγές των κρατικοδίαιτων και άλλων φορέων εξουσίας προμηθευτών. Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι ένα αυστηρό κλάδεμα που ο συνδυασμός των παραμέτρων των στριμωγμένων αστικών κέντρων αρκετές φορές επιβάλει. Στο βαθμό ,βέβαια, που ακόμη και τέτοιες επεμβάσεις δεν σε «καθίζουν στο όποιο σκαμνί».Το πρόβλημα είναι η κατεύθυνση της κίνησης της αστικής ανάπτυξης. Γιατί όσο καλά και αν κλαδευτούν τα «άμοιρα» ληγούστρα, αν δεν επιδιωχθεί αναλογική θεραπεία ανάμεσα στις δομημένες επιφάνειες και τις φυσικές διαδικασίες ,καμία άλλη πολεοδομική παρέμβαση δεν μπορεί –τουλάχιστον- να ανακουφίσει τα διαταραγμένα οικιστικά σύνολα και να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δυστυχώς οι πολεοδομικές επεκτάσεις ,αντί να συμβάλουν κυριαρχικά στην εξισορρόπηση της κατάστασης με εκτεταμένη εισαγωγή «της φύσης» στον νοσούντα πολεοδομικό ιστό, αποβλέπουν στη εκτεταμένη πολεοδόμηση και στη συγκέντρωση και άλλου πληθυσμού από την περιφέρεια στα υπάρχοντα αστικά κέντρα, κινούμενες στους ίδιους άξονες που συνέβαλαν καθοριστικά στα αδιέξοδα όχι μόνον του περιβάλλοντος αλλά συνολικά του μέλλοντος της χώρας.



    Κώστας Δεληγιάννης

    Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ.ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΨΥΡΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕΣΑ.ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΡΑΝΤΙΣΜΑ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 20 ΜΕΤΡΑ. ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ''ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ''. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1ο στις τομές αλοιφη προστασίας απο ασθενειες,
    2ο συνεργείο που να γνωριζει να κλαδεύει...και οχι τον αλλοδαπο της γειτονιας που ολα τα ξερει...γιατι η ζημια θα ειναι.....
    και τελος να εχετε διαβάσει οδηγίες κλαδευση καρυδιας(ακροδρυων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι συγκυριακά ανεπαρκείς πολιτικοί προϊστάμενοι ή οι «υπερβολικοί» πολίτες, αποτελούν απλώς αναπόφευκτες συμπτώσεις σε ένα πολιτικό πλαίσιο όπου τα πάντα έπρεπε να υπηρετούν το πελατειακό σύστημα... αυτή η πρόταση τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή