Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΛΙΠΑΝΣΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ


www.topiodomi.gr     www.topiodomi.gr

                                 

Η λίπανση του χλοοτάπητα είναι απαραίτητη για να έχει καλή εικόνα και πραγματική υγεία.       Ο χλοοτάπητας είναι παραγωγικότατο φυτό δεσμεύει μεγάλες ποσότητες CO2  , και με τις συνεχείς κοπές τον δυναμώνουμε αλλά και αφαιρούμε ουσίες από το περιβάλλον(1). Με ποιον τρόπο αναπληρώνουμε? Με κομπόστα που παράγουμε!! Αν όμως δεν έχουμε κομποστοποιητή  ή δεν έχουμε παραγωγή κομπόστας όση χρειαζόμαστε με λίπασμα.
Η λίπανση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την καλή όψη και συντήρηση ενός χλοοτάπητα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μια συνταγή για όλους τους κήπους.
Η ποσότητα και το είδος του λιπάσματος εξαρτάται τόσο από την σύσταση του εδάφους όσο και από τη γονιμότητά του, την εποχή και την ποικιλία.
Αν ο κήπος έχει ένα ικανό μέγεθος πχ. 100τμ. Κάλο θα ήταν μία ανάλυση χώματος και συμβουλή  από ένα  ειδικό Η σύσταση του χώματος ορίζει τι λείπει και τι να προσθέσουμε.  Άλλος τρόπος να παρατηρούμε το χλοοτάπητα!
Ενδεικτικά όταν υπάρχει έλλειψη αζώτου το χόρτο κιτρινίζει και οι ρίζες δεν αναπτύσσονται γρήγορα. Όταν τα βλαστάρια των χόρτων βγαίνουν λεπτά και στενά ή που περιπλέκονται, είναι συχνά μια ένδειξη έλλειψης φωσφόρου. Αν οι άκρες φαίνονται καμένες είναι ένδειξη ανεπάρκειας καλίου.
Η λίπανση γίνεται με κατάλληλα λιπάσματα χλοοτάπητα.
Γενικά  θα λέγαμε  ότι υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες λιπασμάτων. Τα λιπάσματα ταχείας δράσης και τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης. Τα πρώτα περιέχουν γενικά πολύ άζωτο που τροφοδοτεί και πρασινίζει το φύλλωμα και επιπλέον αναπτύσσει τον βλαστό τους. Δρουν μέσα σε 24 ώρες. Οι επαναλήψεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε  ένα, δυο μήνες τον χρόνο, ώστε να διατηρείται η δράση τους. Αν θέλετε να έχετε ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο, χρησιμοποιείστε λιπάσματα που έχουν διάρκεια δράσης πολλών μηνών
         Αν προτιμάτε τα πρώτα  ειδικά σε  αγωνιστικούς χλοοτάπητες – γήπεδα- θα πρέπει οι μονάδες αζώτου να είναι τετραπλάσιες ή πενταπλάσιες του Φωσφόρου και του Καλίου π.χ. 20-5-5 ή 27-4-4 ή 28-4-12. Τα λιπάσματα ανάπτυξης τα εφαρμόζουμε από τα πρώτα ανεβάσματα της θερμοκρασίας (τέλη Φεβρουαρίου) έως τις πρώτες μεγάλες θερμοκρασίες (αρχές Ιουνίου). Τα επαναλαμβάνουμε από την 1η πτώση της θερμοκρασίας (Σεπτέμβριος) έως την μεγάλη πτώση (αρχές Δεκεμβρίου). Για την χειμερινή περίοδο μία ή δύο λιπάνσεις Δεκέμβριο – Ιανουάριο. Π.χ. 12-12-17 ή 20-20-20.
Τα λιπάσματα αργής αποδέσμευσης  έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως τα λιγότερα εργατικά, την καλύτερη και ομοιόμορφη λειτουργία   του φυτού. Η λίπανση γίνεται δύο φορές το χρόνο συνήθως Μάρτιο και Οκτώβριο με λιπάσματα πχ. 11-15-15 την άνοιξη  και 20-5-25 το φθινόπωρο. Υπάρχουν και οργανικά λιπάσματα αργής αποδέσμευσης. Αν δούμε κιτρινίσματα ή  άλλα προβλήματα  τότε προχωρούμε  σε ενίσχυση  τοπικά ή συνολικά   Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το λίπασμα τόσο καλύτερη είναι η απόδοσή του!!
Ένα μεγάλο λάθος είναι να υποτιμούμε την φροντίδα και την λίπανση το Φθινόπωρο. Η προετοιμασία που γίνεται προς το τέλος του φθινοπώρου δίνει στον χλοοτάπητα ότι χρειάζεται για τις συνθήκες του χειμώνα. Το ριζικό σύστημα θα απορροφήσει και θα αποθηκεύσει αυτά τα αναγκαία συστατικά. Ο χλοοτάπητας θα συνεχίσει την υπόγεια ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος μέχρι να παγώσει το έδαφος. Με την άφιξη της άνοιξης, θα χρησιμοποιήσει τα συστατικά που έχει αποθηκεύσει έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να έχει ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Στην πραγματικότητα, όταν γίνετε η σωστή θρέψη στον χλοοτάπητα πρασινίζει πρώτος την άνοιξη.
Προτείνουμε  λιπάσματα αργής αποδέσμευσης ώστε το φυτό να έχει πάντα μια σταθερή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων
Τρόπος εφαρμογής : Η  λίπανση γίνεται μετά το κούρεμα και αμέσως μετά ακολουθεί ένα πολύ καλό πότισμα. Τέλος σχετικά με την δοσολογία φροντίστε να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες πάνω στην συσκευασία. Είναι άσκοπο να ξεπερνάτε την αναγραφόμενη δόση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε το προϊόν ή να προκαλέσετε βλάβη στον χλοοτάπητα. Η αποτελεσματικότητα της λίπανσης μεγαλώνει όταν γίνει και ένας αερισμός.
 Ο βαθύς αερισμός γίνεται αραιότερα 3-6 φορές τον χρόνο και υποχρεωτικά πριν τα πρώτα κρύα (Οκτώβριο – Νοέμβριο) , πριν τις πρώτες ζέστες (Μάρτιο), πριν τις μεγάλες ζέστες (Μάιο – Ιούνιο).
Ο καλός χλοοτάπητας σημαίνει απλά καλή διαχείριση του. Απλά πράγματα  …….στην σειρά και  με καθοδήγηση γιατί στη φύση δεν υπάρχουν μόνιμες συνταγές αλλά πολλοί αστάθμητοι παράγοντες
Κωνσταντίνος Τάτσης 
 MSc Γεωπόνος 
www.topiodomi.gr

2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο. Σε περίπτωση όμως που το γκαζόν έχει μολυνθεί με ζιζάνια, μπορώ να βάλω λίπασμα στο γκαζόν?ή θα δυναμώσουν και τα ζιζάνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑΙ ....\\ αλλα ακολουθωντας απλές οδηγίες καταπολέμησης ζιζανιων και συχνο κουρεμα τα εξολοθρεύεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή