Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

 

Μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει μια "πράσινη συμφωνία" στον κόσμο;





Στην προσπάθεια της να ενισχύσει τον ρόλο της ΕΕ στο κόσμο και κυρίως σε σχέση με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, η νέα Κομισιόν της von. Der Leyen επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την κλιματική αλλαγή
 & να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της ηγεσίας της ΕΕ. 
Η αποτυχία του COP25 στη Μαδρίτη να καταλήξει σε ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα, σηματοδοτεί πόσο Δυσκολο και περίπλοκο  θα είναι για την ΕΕ να απαντήσει στο ερώτημα του τι σημαίνει ηγεσία και ιδιαίτερα πώς μπορεί να διασφαλίσει ότι οι άλλοι θα ακολουθήσουν. 

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σύνορα

Ο στόχος  της Κομισιόν είναι  μια κλιματικά ουδέτερα ήπειρος. Εξ ορισμού, αυτό απαιτεί συνεργασία και δέσμευση  και με τους γείτονες μας  και όχι μόνο. Αυτό ξεκινάει  με το Brexit: το Ηνωμένο βασίλειο έχει σημειώσει μακράν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές ρύπων μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών-μελών. Κάνοντας τους υπολογισμους, γίνεται αμέσως σαφές ότι χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και ο σημερινός στόχος μείωσης στο τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 1990. Η κυβέρνηση Johnson να επιθυμεί μια μεγαλύτερη απόσταση από την εσωτερική αγορά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση. Σύντομα, η ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια επιλογή μεταξύ διευκόλυνσης των απαιτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε άλλους τομείς, με αντάλλαγμα να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην "φούσκα άνθρακα” της ΕΕ ή να ζητήσουν από τα κράτη-μέλη να το μειώσουν και άλλο.

    Η Ρωσία και η Τουρκία είναι μέρος της ηπείρου, και μέχρι το 2030, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, θα εκπέμπουν όσο ολόκληρη η ΕΕ, δηλαδή όσο σχεδόν η μισή Ευρώπη, ως ήπειρος. Εναπόκειται στην ΕΕ να προσφέρει μια αξιόπιστη προσέγγιση για να γίνει η μετάβαση προς τη μείωση του άνθρακα. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, ακόμη και μια ευθύνη για την ΕΕ, να προσφέρει μια εναλλακτική στην προσέγγιση των ομοσπονδιακών ΗΠΑ του να μην κάνει τίποτα, ή στην πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος, η οποία παρά την ρητορική της μείωσης του άνθρακα, περιλαμβάνει σημαντική ανάπτυξη στη συμβατική χρήση ενέργειας και υλικών.
     Αν και ομολογουμένως δεν αποτελεί μέρος της ηπείρου, η Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να είναι στην ίδια κατηγορία. Εάν η ΕΕ μιλάει σοβαρά για την κλιματική ουδετερότητα της ηπείρου όπως περιγράφεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου της Κομισιόν, πρέπει να υπερβεί τη στενή γειτονιά της -και τους εταίρους από τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό, και να έχει παγκόσμια εμβέλεια. 


    Η πολιτική κλιματικής αλλαγής της ΕΕ θα χρειαστεί να εξετάσει την ευρύτερη εικόνα και να αναλογιστεί τι είναι αυτό που διακυβεύεται πραγματικά: μια παγκόσμια ισορροπία με βάση τον πλουραλισμό και το κράτος δικαίου. Οι εταίροι υπάρχουν και οι συνεργασίες μπορούν να αναπτυχθούν. Πάρτε παράδειγμα την Ινδία. Γιατί να μην μπορούσαν οι Ινδία και ΕΕ να αναπτύξουν μια συνεργασία χαμηλού άνθρακα ως μια εναλλακτική, για παράδειγμα, της πρωτοβουλίας "Ζώνη και Δρόμος"; Αυτό θα μπορούσε να βασιστεί σε μια υψηλού επιπέδου πολιτική διακήρυξη υποστηριζόμενη από ορισμένα συγκεκριμένα projects, όπως την υποστήριξη της Ινδίας στην μάχη για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος, τη συνεργασία για την προετοιμασία ενός σημαντικού "παγκόσμιου αποθέματος” με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού ή συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. 


Υπάρχουν περισσότερα για το εμπόριο από τους φορολογικούς συντελεστές άνθρακα

    Εδώ μπαίνει το ζητημα του διεθνες  εμπόριου. Το εμπόριο και η οικονομία  έχει μια  μείωση σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το ζήτημα του φορολογικού συντελεστή άνθρακα. Αυτό αναμενόταν υπό το πρίσμα των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών. Δυστυχώς, αυτό παραβλέπει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι εμπορικές συμφωνίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων και αλληλεπιδράσεων, όπως για την μεταβίβαση της τεχνολογίας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για νέες τεχνολογίες ή για τον έλεγχο των επιδοτήσεων. 

Η Πράσινη Συμφωνία αναφέρεται στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και στην πρόβλεψη οι εμπορικοί εταίροι να "επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά” τη Συμφωνία του Παρισιού. ΚΑι πραγματικά, μια πιο κοντινή ματιά στον άνθρακα των ΗΠΑ ή στα υλικά και βασικά προϊόντα άλλων χωρών, θα μπορούσε να προσφέρει μια τακτική προσέγγιση στην. Εξυπηρέτηση του πολιτικού στόχου της αντίδρασης στις απειλές των ΗΠΑ με μια σαφή στάση της ΕΕ στις πολυμερείς ανησυχίες, αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συμφωνίας του Παρισιού. Σχεδόν όλες οι χώρες την έχουν επικυρώσει -η Τουρκία δεν το έχει κάνει ακόμη και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποχωρήσουν. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά το "εφαρμόζω αποτελεσματικά” στο πλαίσιο ενός συστήματος που βασίζεται σε εθελοντικές εθνικές υποσχέσεις; Πρόκειται μόνο για την τήρηση της διαδικασίας της υποβολής εθνικά καθορισμένων συνεισφορών; Ή η ΕΕ θα κρίνει το περιεχόμενο αυτών των δεσμεύσεων όταν διεξάγει την εμπορική της πολιτική; 

Είναι τυχαίο το ότι ο επόμενος κύκλος δεσμεύσεων, που αναμένεται το 2020 και οδηγεί στην πρώτη παγκόσμια αποθεματοποίηση το 2023, θα απαιτήσει συγκρισιμότητα των προσπαθειών. Αυτή η διαδικασία, εάν είναι σημαντική -οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην UNFCCC θα το καθορίσουν αυτό- θα πρέπει να δημιουργήσει διαφάνεια αναφορικά με τις κλιματικές ενέργειες σε όλες τις χώρες και να εντείνει τον διάλογο για το ποιος προκαλεί τι εκπομπές ρύπων και πού, και ποιος είναι υπεύθυνος για την εσωτερικοποίηση και τελικά για την άμβλυνσή τους. Στο τέλος της ημέρας, αυτό θα απαιτήσει μια πιο προσεκτική ματιά στις εμπορικές ροές του ενσωματωμένου άνθρακα. 

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος μιας τέτοιας διεθνούς ατζέντας Πράσινης Συμφωνίας θα μπορούσε να υποστηριχτεί από τις δομές της UNFCCC, τον ΠΟΕ ή την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Η στάση στο πλαίσιο των πολυμερών οργανισμών δεν εμποδίζει την ΕΕ (δεν θα έπρεπε) να αποτρέψει την ΕΕ από το να σχηματίσει διμερείς συνεργασίες που υποστηρίζουν την μείωση των εκπομπών παγκοσμίως, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. 

Των Christian Egenhofer και Milan Elkerbout

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/can-europe-offer-a-green-deal-to-the-world/

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Μικρά δάση φυτρώνουν σε χώρες της Ευρώπης με τη μέθοδο "Miyawaki"

Μικρά δάση φυτρώνουν σε χώρες της Ευρώπης με τη μέθοδο "Miyawaki"


Η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο φυτεύουν μικρά δάση με τη μέθοδο "Miyawaki". Τι είναι και πού χρησιμεύει. Από πού πήρε το όνομά της.Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του πιο διάσημου βοτανολόγου της Ιαπωνίας, Akira Miyawaki, οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να εμπλουτίζουν τα τοπία τους με μικρά δάση, άκρως παραγωγικά και με μεγάλη βιοποικιλία.


Σύμφωνα με το Good News Network, ο
Akira Miyawaki ήταν ο βοτανολόγος που το 1970 παρατήρησε ότι τα δέντρα γύρω από τα ιαπωνικά Shinto και βουδιστικά ιερά τείνουν να είναι γηγενή είδη, καλά προσαρμοσμένα στο έδαφος και το κλίμα των νησιών της Ιαπωνίας.



Αργότερα διαπίστωσε ότι μόνο το 0,06% των σύγχρονων ιαπωνικών δασών ήταν γηγενή δάση, με τα υπόλοιπα να αποτελούνται από μη γηγενή είδη δέντρων ή να φυτεύονται με αφύσικους τρόπους.


Έτσι, ξεκίνησε μια πρωτοπόρα μέθοδο αποκατάστασης γηγενών δασών σε υποβαθμισμένη ή αποψιλωμένη γη, που έμεινε γνωστή ως η μέθοδος "Miyawaki".

Χρησιμοποιώντας αυτή την μέθοδο δημιούργησε πάνω από 1.700 δάση σε ολόκληρη την Ασία, το 96,7% των οποίων εξελίχθηκε σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα μέσα σε δέκα χρόνια.

Η μέθοδος άρχισε να χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν μικρά δάση με περισσότερες δυνατότητες βιοποικιλότητας.



    Στις τρεις αυτές χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τέτοιων οικοσυστημάτων με τη μέθοδο "Miyawaki", που μπορεί να προστατεύσει αρκετά είδη και από την κλιματική αλλαγή.

    Επίσης, η εν λόγω μέθοδος βοηθά στο να αναπτυχθούν 10 φορές πιο γρήγορα τα δάση και να έχουν 20 φορές μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.

    Εθελοντές φυτεύουν "σμήνη" από αυτόχθονα φυτά, ώστε να δημιουργήσουν ένα μικρό λειτουργικό οικοσύστημα που μπορεί να αποκαταστήσει το έδαφος, να προστατεύσει πόρους (όπως η ποιότητα του νερού και του αέρα) και να λειτουργήσει ως σημείο πρόσβασης βιοποικιλότητας που μπορεί να έχει μετρήσιμη επίδραση εξίσου στο τοπικό και περιφερειακό περιβάλλον.




Πηγή: news247.gr

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Φυτά κατά της ρύπανσης

 

Φυτά κατά της ρύπανσης

    Τι δείχνουν έρευνες για την ατμοσφαιρική μόλυνση και τη «δράση» των δέντρων σε μια πόλη
        Η δεντροφύτευση συνεισφέρει αποδεδειγμένα στη μείωση της αέριας ρύπανσης στα αστικά κέντρα. Ποια είναι, όμως, εκείνα τα φυτά και ειδικότερα εκείνα τα δέντρα που βοηθούν περισσότερο;

    Το βρετανικό δίκτυο BBC, σε δημοσίευμά του, επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η φρενήρης αστικοποίηση περασμένων δεκαετιών δημιούργησε ένα χαοτικό τοπίο στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Εδώ και αρκετά χρόνια, ορισμένες από τις διασημότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου επιχειρούν να καταστούν «πράσινες» και φιλικότερες για τους κατοίκους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λονδίνο. Τον Ιανουάριο του 2019, ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα φυτευτούν 7.000 δέντρα.

    Την ίδια ώρα, στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας, όπου βρίσκεται και το Πεκίνο, οι αρχές επεξεργάζονται τη δημιουργία ενός «πράσινου περιδέραιου (κολιέ)» από φυτά, το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση της μόλυνσης από τα εργοστάσια που περιστοιχίζουν την πρωτεύουσα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μόλυνση του αέρα στο Πεκίνο, υπερβαίνει κατά 10 φόρες τα επιτρεπτά όρια.

    Στο Παρίσι, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC, σχεδιάζεται ένα αστικό δάσος που θα περικυκλώσει τα πιο γνωστά ιστορικά του μνημεία και αξιοθέατα. Ωστόσο, ενώ είναι γενικώς αποδεκτό ότι τα δέντρα μειώνουν τη ρύπανση, δεν είναι αληθές ότι η μεγαλύτερη ποσότητα δέντρων εξασφαλίζει και καλύτερης ποιότητας αέρα στις πόλεις. Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται το κατάλληλο δέντρο.

    Ο Ντέιβ Νόβακ, επιστήμονας της Υπηρεσίας Δασών των ΗΠΑ, μελετά τη θετική επίδραση των φυτών στην ποιότητα του αέρα εδώ και τρεις δεκαετίες. «Τα δέντρα μπορούν να βοηθήσουν πολύ» λέει και εξηγεί ότι υπάρχουν, εκτός από άμεσοι, και έμμεσοι τρόποι να συμβεί αυτό.

        Εμμέσως, τα δένδρα και τα φυτά παρέχουν σκίαση που επιτρέπει χαμηλότερες θερμοκρασίες στους δρόμους, τα πάρκα και τις γειτονιές των πόλεων. Όσα κτίρια κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται υπό τη σκιά δέντρων έχουν χαμηλότερες ανάγκες κλιματισμού. Τα φυτά, δικαίως, θεωρούνται οι «πνεύμονες» ενός οικοσυστήματος καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο.

    Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι τα φυτά αποτελούν και το «συκώτι» ενός οικοσυστήματος καθώς φιλτράρουν - μέσω των φύλλων τους - τα σωματίδια που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
    Τα δέντρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην απορρόφηση αιωρούμενων σωματιδίων, εξηγεί ο Νόβακ. Τα σωματίδια αυτά (οργανικά χημικά, οξέα, μέταλλα αλλά και σκόνη) εκπέμπονται από οχήματα και εργοστάσια καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως επίσης και από εργοτάξια. Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν εύκολα να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας αναπνευστικές και καρδιακές ασθένειες. Επίσης, έχουν συνδεθεί με φλεγμονές στο ανθρώπινο σώμα και διάφορες παθήσεις. Μάλιστα, επιστημονικές εκτιμήσεις αποδίδουν 8,9 εκατ. θανάτους ετησίως στην έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια.

    Αρκετά φυτά, κυρίως δέντρα, λειτουργούν ως ιδανικά «φίλτρα» κατά αυτών των σωματιδίων.
    Η Ρίτα Μπαράλντι του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας του Ιταλικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι ο βαθμός στον οποίο κάθε είδος δέντρου εκτελεί αυτή «τη δραστηριότητα φιλτραρίσματος εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός του, το μέγεθος των φύλλων του αλλά και τη δομή των φύλλων του».

    Όσο μεγαλύτερο είναι ένα φυτό τόσο περισσότερα σωματίδια παγιδεύει. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερα είναι τα φύλλα του, τόσο περισσότερες ρυπογόνες ουσίες συγκρατούνται σε αυτά. Αναφορικά με τον τύπο του φυλλώματος, όσο πιο τραχύ και τριχωτό είναι το φύλλο του δέντρου, τόσο αποδοτικότερα λειτουργεί το συγκεκριμένο φυτό ως «φίλτρο». Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Μπάρμπαρα Μέιχερ και συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στη Βρετανία, εξετάστηκαν εννέα δέντρα ως προς την ικανότητά τους να απορροφούν αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, τα φυτά μεγαλύτερης ηλικίας και συγκεκριμένα είδη όπως η αργυρή σημύδα και ο ίταμος αποδείχθηκαν τα αποτελεσματικότερα. Ο Γιούνγκ Γιάνγκ, επιστήμονας του Κέντρου Επιστημών Γήινου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά του Πεκίνου, μελέτησε τα πιο διαδεδομένα είδη δέντρων σε αστικό περιβάλλον. Και, διαπίστωσε, ότι μόλις το 30% αυτών απέδιδαν σε απορροφητικότητα σωματιδίων πάνω από τον μέσο όρο των φυτών. Εξαιρετικοί φυσικοί «καθαριστές» αποδείχθηκαν και τα κωνοφόρα, όπως πεύκα και κυπαρίσσια, όπως διαπίστωσε ο Γιάνγκ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νόβακ, σύμφωνα με το BBC, αρκετά κωνοφόρα είναι ευαίσθητα στο υψηλό επίπεδο άλατος στο έδαφος, κάτι αρκετά σύνηθες σε αστικό περιβάλλον. Οι έρευνες για τα αποδοτικότερα φυσικά φίλτρα αέρα στις πόλεις συνεχίζονται. Και κάθε μεγάλο αστικό κέντρο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο για τους πολίτες εργαλείο που θα συνεισφέρει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναπτύχθηκε από την Τζένιφερ Γκάμπρις του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Το όνομά του είναι «Φυτο-αισθητήρας» (Phyto-sensor) και περιλαμβάνει μια λίστα φυτών και δέντρων που αποδεδειγμένα μειώνουν τα αιωρούμενα σωματίδια από την ατμόσφαιρα. Περιλαμβάνει προτάσεις για φύτευση τριαντάφυλλων και κισσών ενώ περιέχει και συμβουλές για την επιλογή του τόπου φύτευσης κάθε φυτού και δέντρου.

eleftheria.gr
ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ;

Topping trees is a crime against nature- Η καρατόμηση των δέντρων είναι έγκλημα κατά της φύσης

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Μεταφυτεύσεις αιωνόβιων και μεγάλων δεντρων

Μεταφυτεύσεις αιωνόβιων και μεγάλων δεντρων 

Αξίζει το ρίσκο?

 

            Πολύ συχνά βρισκόμαστε σε θέση να απαιτείται η μεταφύτευση αιωνόβιων η πολύ μεγάλων δέντρων σε νέες θέσεις  Αυτό οφείλεται σε νέα κατασκευή στην θέση που υπάρχει ήδη ένα τέτοιο δέντρο όπως ένας αυτοκινητόδρομος  ή  διότι μια νέα κατασκευή απαιτεί ένα δέντρο η δέντρα σημαντικού μεγέθους  Η πρώτη περίπτωση είναι όπως όλη κατανοούμε υποχρεωτική η μεταφορά του δέντρου 

Τα δέντρα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αναπόσπαστο τμήμα  του τοπίου. Αλλά όταν οι πελάτες μας  δημιουργούν ένα ολοκαίνουργιο  χώρο, μπορεί να μην αισθάνονται ή να μην  έχουν την υπομονή να αφήσουν τα νεαρά δέντρα να ωριμάσουν. Μετά από όλα, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να μεγαλώσουν τα μικρότερα δέντρα - και αρκετοί  πελάτες μπορεί να αναρωτιούνται αν μπορούμε  να επιταχύνουμε  τη διαδικασία ξεκινώντας με κάτι μεγαλύτερο.

 

Πρόσδεση & μεταφορά από την μπάλα φυτευσης και όχι απο τον κορμό .Φυτευσεις στο Πάρκο Σταυρος Νιαρχος (ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)


Το πρόβλημα είναι ότι η φύτευση  πολύ ψηλών δέντρων συνοδεύεται από αρκετό ρίσκο. Όσο μεγαλύτερο είναι το δέντρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να μετακινηθεί και να μεταφυτευτεί. Επιπλέον, υπάρχει κάποιος κίνδυνος να εγκατασταθεί στη νέα του τοποθεσία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φύτευση ενός ψηλού/ώριμου δέντρου είναι επίσης πολύ πιο δαπανηρή, ορισμένοι πελάτες μπορεί να μην θέλουν να ξοδέψουν ένα τόσο μεγαλύτερο ποσό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι φύτευσης-μεταφύτευσης  μεγαλειωδών δέντρων για εμάς τους επαγγελματίες της βιομηχανίας Πρασίνου?


Κίνδυνοι 

1.      Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι εργασίες απεγκατάστασης από την αρχική του θέση Εκεί θα πρέπει με μεγάλη  προσοχή να ελέγχουμε όλους τους παράγοντες όπως : Ο τύπος ριζικού τμήματος του κάθε είδους του δέντρου  Υπάρχει αρκετή πληροφορία που μπορεί να μας βοηθήσει  Ανάλογα με αυτόν κάνουμε τον σχεδιασμό προετοιμασίας μεταφύτευσης Αν έχει βαθύ ριζικό σύστημα ακολουθούμε άλλη στρατηγική από  να έχει επιφανειακό.   Όλη η εργασία απαιτείται να είναι  προσεκτική με το δυνατόν ελάχιστο τραυματισμό του ριζικού συστήματος Εδώ η εμπειρία ενός γεωτεχνικού είναι σημαντική ιδιαίτερα  στους χειρισμούς κλάδευσης του ριζικού συστήματός και στην επιλογή  προστασίας  του, επούλωσης του, και της πρόσδεσης του φυτού ώστε να μεταφερθεί στην νέα του θέση 

Δημιουργία "ναρθηκα" για το 2ο δεσιμο στηριξης (το 1ο στην μπαλα) ωστε να προστατευτεί ο κορμός του 2 δεντρου (εργασίες μεταφύτευσης 3 W. Robusta 22, 21 & 19,5 μέτρων για την εγκατάσταση του Μετρο στον Σταθμό Νίκαια ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ

2.     Συχνότατα η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται κατά την εκφόρτωση και τη μεταφορά ενός δέντρου στην τελική του θέση. Εδώ πέρα από το έμπειρο προσωπικό μεταφύτευσης είναι καλό να έχουμε και ένα καλό μόνιμο συνεργάτη για ανάλογες εργασίες- χειριστή γερανού (τηλεσκοπικού προφανώς όταν μιλάμε για μεγάλα μεγέθη και βάρη ). Είναι προφανώς ότι εμείς απαιτείται να έχουμε προβλέψει την προστασία του κορμού του δέντρου στα σημεία πρόσδεσης με ειδική διάταξη κάθε φορά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τραυματιστεί το δέντρο μας.  Προτιμούμε η πρόσδεση να γίνεται στην μπάλα του φυτού αλλά αυτό δεν είναι δυνατό σε όλα τα δέντρα πχ σε ένα κυπαρίσσι  Η εργασία μεταφοράς και τοποθέτησης στην τελική θέση μπορεί να είναι και μία ολόκληρη ημερα εργασίας Ο χρόνος είναι σημαντικός.  

Τοποθετηση στηριξης με αντηρίδες  θα δημιουργηθεί και 2ο στην μέση του υψους

3.     Ο 3ος κίνδυνος έχει να κάνει με τη διασφάλιση της εδραίωσης του δέντρου με την κατάλληλη φροντίδα. Ο λάκκος φυτευσης πρέπει να  ειναι διπλάσιος του ογκου της μπάλας του φυτού.  Τα σύγχρονα συστήματα υπόγειας στήριξης  με άγκυρες σε συνεργασία με την υπέργεια βοηθούν εξαιρετικά ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση της μπάλας του δέντρου και να αναπτύσσονται απρόσκοπτα τα νέα ριζίδια που θα κρατήσουν και θα θρέψουν  το φυτό μας.                       Ανάλογα το είδος το επιφανειακό σύστημα στήριξης εμποδίζει την ταλάντωση των δέντρων  

         Παράλληλα πρέπει να έχουμε φροντίσει για την ορθή άρδευση αλλά και αποστράγγιση της περίσσειας νερού.    Η σωστή ποσότητα νερού είναι απολύτως κλειδί. Στην αρχή ο κορεσμός βοηθάει για να ξεπεράσει το σοκ μεταφύτευσης αλλά δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ. Η μείωση της ποσότητας και το τακτικό πότισμα για τις τρεις πρώτες περίπου εβδομάδες είναι εξίσου σημαντικό, οπότε πάντα βεβαιωνόμαστε ότι  υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη  άρδευση. Τέλος οι ορμόνες ριζοβολίας είναι πολύ χρήσιμές όπως και ο ψεκασμός της κόμης με σκευάσματα που μειώνουν την εξατμισοδιαπνοή

Σύστημα υπόγειας στήριξης με άγκυρες

 

Μείωση του Ρίσκου 

Ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό , μια καλά οργανωμένη και ολοκληρωμένη εργασία  όπως  και καλά ενημερωμένοι πελάτες μπορούν να είναι το αντίδοτο σε  πιθανά προβλήματα.

Σε προηγούμενο άρθρο στον ιδιο ιστότοπο αναλύονται όλα τα βήματα εργασίας μεταφύτευσης 

Η διασφάλιση ότι ένα δέντρο θα έχει καλή ανάπτυξη  στο νέο του σπίτι- πάρκο - τοπίο  σημαίνει επίσης ότι πρέπει να φυτευτεί στη σωστή θέση στο χώρο. Η τοποθεσία πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του δέντρου όσον αφορά τις συνθήκες του εδάφους και του ηλιακού φωτός. Πάντα έχουμε μέριμνα να τοποθετούμε το δέντρο στη ίδια θέση σε σχέση με τον προσανατολισμό όπως και στην αρχική  θέση . 

Η επιτυχία της μεταφύτευσης συχνά δεν φαίνεται την πρώτη περίοδο όπου όλα μπορεί να είναι καλά αλλά η απογοήτευση με την αποτυχία όλης της προσπάθειας μετά από καιρό ακόμα και έπειτα από 2,3 έτη . Το να προσέχεις όλες τις φάσεις της εργασίας  είναι σημαντικό αλλά υπάρχει  βιβλιογραφικά και ποσοστό επιτυχίας για κάθε δέντρο αναξάρτητα από τις δικές μας ενέργειες και εργασίες .

 Προσωπικά όταν είναι απαραίτητο πιστεύω ότι η μεταφύτευση είναι μια χρήσιμη εργασία αλλά προτιμώ να πραγματοποιείται όταν είναι απολύτως αναγκαίο  

 


Τάτσης Κωνσταντίνος 

ΜcS Γεωπόνος 

kt@topiodomi.gr



ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ : 

Η μεταφυτευση μια υπερ αιωνόβιας Ελιας σε εικονες

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Προληψη για τις πλημμύρες που θα ερθουν....



    Τα τελευταία χρόνια πολλές Ελληνικές πόλεις έχουν αρχίσει να εργάζονται με στόχο τις απαιτούμενες  παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προστασία από τις πλημμύρες και τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε διάφορες κλίμακες. (https://resilientathens.wordpress.com) Το σχέδιο πράσινης-μπλε έξυπνης πόλης  που αρχιζει να σχεδιαζεται  από τον Δήμο της Αθηνας, είναι  στα πλαίσια του Σχεδίου ανθεκτικότητας της πόλης για την Κλιματική Αλλάγη  και απευθύνεται σε κλίμακα  λήψης αστικών πολιτικών και αναπτυξιακών κατευθυντήριων γραμμών. Άλλες πόλεις πειραματίζονται με λύσεις σχεδιασμού τοπίου για την αντιμετώπιση της κορύφωσης του φαινομένου   των πλημμυρών, με SuDS και μία λυση θα ήταν και η παροχέτευση  του νερου της βροχής  σε πηγάδια  και επαναφόρτισης του υδροφόρου ορίζοντα  (και ενω η αρχαία  πόλη διέθεται πολλά, σήμερα  τα περισσότερα από αυτα δεν εχουν χαρτογραφηθεί και μας  είναι άγνωστα ).

    Παρόλο που αυτές οι προσπάθειες είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι λίγες και ασυντόνιστες μεταξύ των πόλεων, είναι δε εξαιρετικά κλιμακωτές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση ολιστικά. 

    Λοιπόν, τι ενέργειες πρέπει να κάνει μια πόλη για να γίνει ανθεκτική στις πλημμύρες; Υπάρχουν πολλά  ιστολόγια που  μας φωτίζουν γιατί οι  πόλεις μας  πνίγονται με κάθε  βροχόπτωση και  έτσι θα μπορουσαμε να διαδαχθούμε από το πως  η αντίστοιχη πρόκληση αντιμετωπίστηκε, καθώς   η προσπαθείγια  να αντιμετωπιστεί παγκοσμίως. 

    Σε αυτό το ιστολόγιο, οι συγγραφείς οραματίζονται πώς μια  Ελληνική  πόλη μπορεί να γίνει ανθεκτική στις αστικές πλημμύρες χρησιμοποιώντας στρατηγικές, τακτικές, ενσωματωμένες μπλε-πράσινες (λύσεις με βάση τη φύση) και γκρίζες (ενσωματωμένες / κατασκευασμένες) λύσεις αστικού σχεδιασμού.

Greener Grangetown, Cardiff

    Ζούμε  την ξερική Αττική που μαστίζεται από την ξηρασία -ενω παράλληλα εχουν κυριαρχήσει με συντριπτικό τρόπο τα σκληρά υλικά, με αδιαπέραστες επιφάνειες(μπετό, άσφαλτος, πλακοστρωσεις κτλ)μεσα στην πόλη, - η οποία κατακλύζεται κάθε χρόνο   με βροχοπτώσεις (με το νερό να οδηγείται απευθείας στα δίκτυα αποχέτευσης και τα οποία δεν μπορουν να διοχετεύσουν όλο το νερό στην θάλασσα, σε στιγμές ή περιόδους καταιγίδων με μεγάλα ύψη βροχόπτωσεων) 

και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει έλλειψη νερού σε πολλές γεωτρησεις  κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αιχμών. 

    Η ραγδαία ανάπτυξη  επέκτασης της πόλης με άναρχο τρόπο καλυπτοντας το φυσικό εδαφός  με τους νέους οικισμούς και μειώνοντας  η εξαφανίζοντας  εντελώς τους φυσικούς αποδέκτες όπως ρέματα και ποτάμια εχει ως αποτέλεσμα να υπαρχουν πολλά τρωτά σημεία που καθιστούν δύσκολο να αντιμετωπίσει αυτές τις δύο ακραίες προκλήσεις από το νερό. 

    Κάθε χρόνο με την έναρξη των βροχών,  θεωρητικά  προετοιμάζομαστε με τον καθαρισμό των  φρεατίων και των δικτύων των αποχετεύσεων της πόλης. Προσθέτοντας ή επισκευάζοντας μερικές από τις γκρίζες υποδομές της, καθαρίζοντας τους φυσικούς αποδεκτες όπως τα ρέματα,  απο σκουπιδια, από τα φερτά υλικά που εχουν αποτεθεί από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις,  προστατευοντας  έτσι, αλλα συχνά αυτές οι προσπάθειες αποτυγχάνουν και έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

     Τώρα ο Δήμος της πόλης αποφασίζει να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση και να πειραματιστεί με μερικές καινοτόμες μπλε-πράσινες λύσεις ενσωματώνοντάς αυτές  τις υποδομές  ταυτόχρονα με την υπάρχουσα γκρίζα υποδομή, με προειδοποίηση ότι αυτές οι λύσεις είναι επενδύσεις μικρής κλίμακας, χαμηλού κινδύνου που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν και να κλιμακωθούν  σε όλη την πόλη 

       Το ζήτημα της ανθεκτικότητας μιας πόλης ή περιφέρειας έχει αναδειχθεί σε κεντρικό άξονα των στρατηγικών διαχείρισης του κινδύνου φυσικών καταστροφών σε διεθνές επίπεδο. Βασικό στόχο αποτελεί η μείωση των δυνητικών απωλειών μιας καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές, καθώς και σε  κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η ανάδειξη της προληψης καταστροφής σε εθνική και τοπική προτεραιότητα με ισχυρή θεσμική βάση, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των κινδύνων, η αξιοποίηση της γνώσης, εφαρμογή  της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, η μείωση των παραγόντων κινδύνου και η ενδυνάμωση της ετοιμότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για τη δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών.https://www.developathens.gr/pdfs/100RC_Athens.pdf

 



Η αστική ανθεκτικότητα τροφοδοτείται από τη φύση

        Το συνολικό όραμα είναι εννοιολογικό έχοντας κατά νου τα φυσικά υδρογεωλογικά συστήματα. 

       Ο εντοπισμός και η διατήρηση των φυσικών ρευμάτων και των υγροτόπων / υδάτινων διαδρομών ή η προστασία των τοπικών υδάτινων στοιχείων (λίμνες και υγρότοποι) είναι υψίστης σημασίας για όλες τις πόλεις, δεδομένου ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως σφουγγάρια      σε υψηλές βροχοπτώσεις, να μειώσουν τον όγκο της απορροής των όμβριων υδάτων και να μειώσουν τον κίνδυνο πλημμύρας. Απλοποιημένη, η μείωση του κινδύνου καταστροφών από τις πλημμύρες με χρήση της κράτησης-συγκράτησης-επαναφόρτισης και πληρωσης  των αποδεκτών  από τις   καταιγίδες

    Γνωρίζουμε  ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να μειωθεί ο συστηματικός κίνδυνος καταστροφών από αστικές πλημμύρες, όπως ο σχεδιασμός, η διαχείριση, οι πολιτικές, η θεσμική συγκρότηση/η εμπλοκή των ενδιαφερομένων και  η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων  επιστημόνων και κυρια των γεωτεχνικών. Σε αυτό το blog, εχουν ηδη  παρουσιαστεί στρατηγικές λύσεις αστικού σχεδιασμού ευαίσθητου στο μπλέ -πράσινο νερό (WSuD & SuDS) που μπορούν να βοηθήσουν στην ανθεκτικότητα στις πλημμύρες της  πόλης χρησιμοποιώντας την παραπάνω ιδέα.

 Η ουσιαστική λύση πέρα απο της δραστική μείωση των σκληρων επιφανειών ειναι πολλές απο τις ελεύθερες επιφάνειες πρασίνου  να μετατραπουν και σε χώροι ταχείας αποστράγγισης του βρόχινου νερού και μείωσης τις πιθανότητας πλημμυρικών φαινομένων 

Η ανάγκη για αλλαγή & γιατί

Πολύ απλά,  σήμερα οι προειδοποιήσεις για πλημμύρες και οι καιρικές προειδοποιήσεις γίνονται πολύ συχνές  στη σημερινή κοινωνία. Η  υπάρχουσες  υποδομές δεν επαρκούν και βλέπουμε όλοι  συνεχώς φρικτές ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες.

Η ποιότητα του νερού είναι μια αυξανόμενη ανησυχία με τους ρύπους να ξεπλένονται στα ποτάμια ή τα υπόγεια ύδατά μας: από τη στιγμή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν.

Συμβατικά μέσα για τον χειρισμό απορροής ομβρίων υδάτων, όπως ρεματιές και υπόγεια συστήματα σωλήνων, γερνούν, είναι περίπλοκα, συχνά είναι μαζί με λύματα  δίκτυα και συχνά συμβάλλουν στο πρόβλημα. Υπόγειες δεξαμενές μπορεί να είναι αποδεκτές για βραχυπρόθεσμες λύσεις, αλλά γεμίζουν πολύ σύντομα; Και πώς διατηρούνται αυτές και οι δυνατότητες χρήσης  συσκευων φιλτραρίσματος; 

Υπάρχουν απλές και φυσικές λυσεις ...τα SuDS /LID!

Τα σωστά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα SuDS /LID (Sustainable Urban Drainage Systems) λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον, επηρεάζοντας ελάχιστα ή καθόλου το περιβάλλον και υπολογίζονται ότι «επιβραδύνουν τη ροή» με μετρημένο τρόπο. 

Συχνά χρησιμοποιούν έναν αριθμό ελεγχόμενων λύσεων βασισμένες στη φύση που αποστραγγίζουν τα επιφανειακά ύδατα, επιτρέποντας τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και τη αύξηση της  βιοποικιλότητας, τη διαχείριση ρύπων και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και τη διαχείριση των επιπτώσεων στα ποτάμια και την υπάρχουσα υποδομή μας.

Η ανάγκη είναι εμφανής - αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε μια αλλαγή; Ωστόσο,  το πιο σημαντικό,  μία αλλαγή που θα δρά μακροπρόθεσμα….

Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το κλειδί για κάθε προγραμματισμό. Ο ποιοτικός χώρος που αποδίδει την επένδυση είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η εφαρμογή του SuDS/LID πρέπει να εξεταστεί με την ίδια προσεκτική προσοχή με όλα τα άλλα στοιχεία της υποδομής.

    Το βασικό σημείο είναι ότι όλες οι λύσεις SuDS/LID λειτουργούν ολιστικά με μικρές δράσεις  και  πολυλειτουργικές, για μεγάλα και ακόμη μικρότερα πλημμυρικά φαινόμενα,  και πρέπει  να σχεδιαστεί και να εξεταστεί εξαρχής. Μια σαφής κατανόηση των περιορισμών της τοποθεσίας, των φυσικών διεργασιών  και μια συμφωνία για το επιθυμητό μετρημένο αποτέλεσμα για την επιτυχή απορροή των ομβρίων είναι απαραίτητη. Αυτό είναι βιώσιμο μόνο με τη δέσμευση όλων των μερών, των ενδιαφερομένων, των ρυθμιστικών αρχών και των τοπικών αρχών.

*Aστικός σχεδιασμός ευαίσθητος στο νερό (WSUD)



Τάτσης Κωνσταντίνος 

ΜcS Γεωπόνος 

kt@topiodomi.gr











Αναλογα άρθρα :

Τι είναι το SuDS και πώς λειτουργούν; Sustainable Drainage Systems