Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Εξωραΐζοντας και οργανώνοντας τους χώρους απόθεσης απορριμμάτων στην πόλη με τη χρήση πρασίνου


  


 

Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

Εξωραΐζοντας και  οργανώνοντας τους χώρους απόθεσης απορριμμάτων στην πόλη με τη χρήση πρασίνου

Εικόνα 1. Οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων με διάσπαρτους τους κάδους όπως τους αντικρίζουμε στις πόλεις. Φωτογραφία Μ. Καπάνταης

Ο εξωραϊσμός, η οργάνωση και η λειτουργικότητα των χώρων  απόθεσης απορριμμάτων στην πόλη, δημιουργεί στους πολίτες έλξη και πειθαρχία, οι οποίες βοηθούν στην απόδοση της ανακύκλωσης και τελικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων, αποτελούνται συχνά από θέσεις, όπως έχουν ορισθεί από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας, με μία σειρά κάδων διαφόρων χρωμάτων. Ιδιαίτερα με στόχο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία θα έχουμε κάδο για οργανικά, ανακυκλούμενα και μη ανακυκλούμενα διαφορετικού χρώματος.                                Για να μη γίνουν οι θέσεις αυτές με τους κάδους εστίες μόλυνσης και αντιαισθητικοί  χώροι, μπορούμε να τους εξωραΐσουμε με τη χρήση πρασίνου, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.                                                                

    Αυτές εν τάχει που μπορεί να συμβάλλουν και  είναι από την πλευρά της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων η υπηρεσία καθαριότητας, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας, η οργάνωση και η συνέπεια, η ενημέρωση των πολιτών και ο σεβασμός του προγράμματος από τους τελευταίους.                      

Μόνο έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εικόνα 2,3. Οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων με διάσπαρτους τους κάδους όπως τους αντικρίζουμε στις πόλεις. Φωτογραφία Μ. Καπάνταης

        Ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η διασφάλιση της σωστής υγιεινής των πόλεων. Η διαχείριση των αποβλήτων επομένως, είναι, μια εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα του οικείου Δήμου και από την οποία εξαρτάται η υγεία πολλών πολιτών.  Είναι λοιπόν αναγκαίο οι θέσεις απόθεσης των απορριμμάτων μέσα στο ιστό της πόλης, να είναι καθαρές εύκολα προσπελάσιμες και λειτουργικές.                                                      

    Ένα βασικό καθήκον για τις πόλεις και τις κοινότητες είναι να προσφέρουν στους ανθρώπους ένα ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης και διαβίωσης. Η τεχνολογία δημιουργεί προκλήσεις στην κοινωνία μας εδώ και χρόνια και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε όλους τους τομείς της ζωής μας και στα απορρίμματα. Γι 'αυτό, με τον ίδιο τρόπο που μας βοήθησε να βελτιώσουμε τον τρόπο επικοινωνίας, χρήσης μεταφορών ή αγοράς ενός προϊόντος, πρέπει να εφαρμοστεί καινοτομία όσον αφορά την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς. Η επιχειρησιακή μονάδα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της, να έχει αναπτύξει το Smart Waste, ένα έργο που να εφαρμόζει την τελευταία τεχνολογία στη διαδικασία της ανακύκλωσης.                                                                                                                   

    Η δημιουργία και η γέννηση αυτής της καινοτόμου πλατφόρμας, είναι μια από τις πρώτες αρχές για τη βελτίωση και τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής και της  επιλογής διαχωρισμού των απόβλητων σε κάδους διαφορετικών χρωμάτων. Το αυξανόμενο αποτύπωμα άνθρακα και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απόδειξη των επιπτώσεων που έχουμε στο περιβάλλον.                                                                                                     

    Επομένως, είναι ευθύνη όλων να καταπολεμήσουμε τη ρύπανση.Σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, προσπαθούν να εξωραΐσουν  τους χώρους απόθεσης απορριμμάτων με τη χρήση πρασίνου. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας στο σχεδιασμό υλικά κηποτεχνίας όπως τα φυτά, το ξύλο η την πέτρα και όχι μόνο με αυτά αλλά και με άλλους τρόπους. Από την ιστοσελίδα Garten δανειζόμαστε στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν τους Δημάρχους αλλά και τους δημότες στον εξωραϊσμό   των χώρων απόθεσης απορριμμάτων.

Ιστοσελίδα Garten  τίτλοςτου άρθρου: Sichtschutz für Mülltonnen Folkert Siemens Antje Sommerkamp


Σχεδιασμός για την Οπτική προστασία από τους κάδους απορριμμάτων

    Ο καθένας από εμάς έχει τους κάδους απορριμμάτων στην μπροστινή αυλή του η σε κάποιο άλλο σημείο απέναντι στο δρόμο η σε γωνίες όπως συνηθίζεται στις Ελληνικές πόλεις, αλλά κανείς δεν τους βρίσκει όμορφους ως οπτικό γεγονός.

    Σας δείχνουμε λοιπόν τρόπους για το πώς να εξωραΐζεται και να  κρύβετε διακριτικά τους κάδους απορριμμάτων. Με τη σωστή οπτική προστασία, με τη χρήση πρασίνου δεν υπάρχουν όρια στις ιδέες του σχεδιασμού σας.  Ο διαχωρισμός των αποβλήτων είναι απαραίτητος - αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βάζουμε όλο και περισσότερα κάδους απορριμμάτων. Και, όλως δυστυχώς, αυτοί είναι πανέμορφοι…………..                                                          

    Υπάρχει τώρα ένα πολύχρωμο μείγμα από μπλε, καφέ, κίτρινους και μαύρους κάδους στην μπροστινή αυλή στο πεζοδρόμιο. Για λόγους απλότητας σε πολλές κατοικίες, οι κάδοι για να μην  φαίνονται συνήθως τοποθετούνται σε κουτιά από σκυρόδεμα χωρίς όμως αισθητική.                                                                       

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις:                                                                         

 Οπτική προστασία για τους κάδους απορριμμάτων με τη χρήση υλικών κατασκευής πρασίνου.                                                                                                Οπτική προστασία για κάδους απορριμμάτων: δυνατότητες λύσης με μια γρήγορη ματιά

·      Συρματόπλεκτα κιβώτια

·      Οπτική προστασία από φυτά

·      Κατασκευές πλαισίων από ξύλο, ιτιά, μπαμπού ή καλάμι

·      Ατομικά κατασκευασμένες επενδύσεις


Εικόνα 4. Από την τοποθεσία MSG/Marion Steven . Αυτή η μοντέρνα οπτική προστασία από συρματόπλεκτα κιβώτια κάνει απορρήτους τους κάδους απορριμμάτων που  βρίσκονται στην μπροστινή αυλή του χρήστη της κοινότητας.  Οι  φωτογραφίες μας από την τοποθεσία "Blossom Friend"

Οπτική προστασία για κάδους απορριμμάτων: Μεμονωμένες απλές πράσινες λύσεις                                                                                                    Ξεκινάμε με την πρώτη κατασκευή.                                                                             

    Κατασκευάζουμε πλαίσιο  από ξύλο, από κλαδιά ιτιάς, η άλλου είδους ή από φυτά αναρριχόμενα σαν φράκτες, τα οποία αυτά δίνουν ένα αναγκαίο πλεονέκτημα, επειδή προστατεύουν από τη θέα των κάδων με έναν ιδιαίτερα διακοσμητικό τρόπο.                                                                                                                                  

    Το πλεονέκτημα αυτής της  κατασκευής: την οποία μπορείτε να την προσαρμόσετε σε εξωτερικό χώρο η αν διαθέτετε χώρο στον κήπο σας. Η κατασκευή αποτελείται από ξύλινα πηχάκια διαφόρων διαστάσεων, που τα συναρμολογούμε ώστε να μπορεί να δώσει ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα πέργκολας σε εξωτερικό χώρο η να ταιριάζει καλά στο περιβάλλον του κήπου σας.                                                                                                                  

    Για επιπλέον ωραία εμφάνιση της κατασκευής, που μπορεί να θυμίζει κήπο, τοποθετείστε στις τρεις πλευρές καλάθια με πέτρες ή συρματόπλεκτα κιβώτια. Έτσι μπορείτε να προστατέψετε οπτικά τους κάδους απορριμμάτων. Τοιχία  από πορώδεις τσιμεντένιες πέτρες  ταιριάζουν αρμονικά για να δώσετε ύφος σε έναν μοντέρνο, γραμμικό κήπο.                                                                        Στη συνέχεια εγκαθιστούμε την πέργκολα και τις γλάστρες η ζαρντινιέρες και επιλέγουμε  ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά όπως τον κισσό, τη γλιστέρια ή την κληματίδα για να έχουμε σύντομα ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Η πέργκολα μπορεί να φυτευτεί με αναρριχώμενα φυτά, εδώ συνιστούμε ένα πολυετές φυτό όπως είναι η κλημάτις (clematis) για να μπορεί να ανεβαίνει από τις πλευρές.


Εικόνα 6. Από την τοποθεσία MSG/Claudia Schick Mülltonnen-Versteck aus Rankgittern

 

    Με λίγη δεξιότητα σαν δεύτερη κατασκευή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία (ξύλινες επιφάνειες) από ξύλο για τη δημιουργία μιας μικρής θέσης για κάδους.  Το σύνολο της κατασκευής μπορεί να δημιουργηθεί από έτοιμα ξύλινα πλαίσια, που μπορεί να τα προμηθευτούμε από κάποιο ξυλουργείο η από το κατάστημα που διαθέτει παρόμοιο υλικό και να τοποθετηθούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι.                                                                                  

    Στο παρακάνω παράδειγμα, τα τρία ξύλινα στοιχεία συνδέθηκαν το ένα με το άλλο με ανοιχτή τη δομή οροφής. Είναι καλύτερο να στερεώσετε τις τέσσερις θέσεις στο έδαφος με ειδική υποδοχή. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε αναρριχώμενα φυτά  σε αρκετά μεγάλες γλάστρες με καλή αποστράγγιση του νερού σε πλακόστρωτες επιφάνειες. Κατασκευή ξύλινου φράκτη  τύπου Ρουστίκ που να περιβάλλει τη θέση κάδων απορριμμάτων.                                                                                                                 

    Ένα κουτί από  τρία πλαίσια από ξύλινα πηχάκια είναι ρουστίκ και πρακτικό. Τα ξύλινα πηχάκια είναι βαμμένα με διαφανές προστατευτικό λούστρο .Οι ορτανσίες που φυτεύονται περιβάλλουν καθώς αναπτύσσονται το κουτί που περιέχει τους κάδους.     

Εικόνα 7. Από την τοποθεσία MSG/Claudia Schick RustikaleMülltonnen-Verkleidung aus Zaunelementen           

Τρίτη κατασκευή.                                                                                                  

     Όποιος έχει σχεδιάσει την μπροστινή αυλή του στο στυλ ενός ιαπωνικού κήπου μπορεί να κατασκευάσει ένα πλαίσιο από καλάμια με ιαπωνική εμφάνιση:.                                                                                                                     Χοντρά μπαμπού καλάμια κομμένα σε επιθυμητό ύψος και πλάτος που να είναι σταθερά δεμένα με σχοινιά και σταθερά τοποθετημένα στο έδαφος. Ανάλογα με τον αριθμό των κάδων που θέλετε να περιβάλλετε, επιλέξτε να έχουν το σωστό μήκος. Το μπροστινό μέρος παραμένει ανοιχτό για τοποθέτηση των κάδων μέσα και έξω, τα καπάκια είναι ελεύθερα προσβάσιμα.  Μπορείτε να φυτεύεστε περιφερειακά από τα πλαίσια των  μπαμπού και να τοποθετήσετε χοντρό  χαλίκι και πέτρες στο έδαφος.

 

Εικόνα 8. Από την τοποθεσία MSG/Claudia Schick Mülltonnen-Versteck im Japan-Look


Εικόνα 9. Από την τοποθεσία Tonnenstrumpf  Eine Dekor-Folie als Tarnkleid für die Mülltonne

Αγοράστε μικρότερου όγκου κάδους και ελέγξτε την τοποθεσία

    Βασικά, πρέπει να ελέγξετε εάν οι κάδοι σας είναι το μέγεθος που χρειάζεστε: ίσως παράγετε τώρα λιγότερα σκουπίδια από ότι πριν από μερικά έτη, έτσι ένας κάδος μικρότερου όγκου θα ήταν αρκετός;

    Όσο μικρότερος είναι ο κάδος απορριμμάτων, τόσο πιο εύκολο είναι να κρυφτεί. Το μικρότερο δοχείο που διατίθεται συνήθως στην αγορά χωράει 60 λίτρα. Οι Δήμοι παραχωρούν κάδους δωρεάν.

    Επίσης, σκεφτείτε εάν θα υπήρχε μια άλλη εναλλακτική θέση για να τοποθετήσετε τους κάδους.Εάν υπάρχει π.χ. ένας παράδρομος στο ακίνητο σας, οι αντιαισθητικοί κάδοι μπορούν τελικά να μετακινηθούν από την μπροστινή αυλή σε ένα μέρος πίσω από τον κήπο. Θα πρέπει αυτό να το διευκρινίσετε με την αρμόδια αρχή διαχείρισης αποβλήτων του οικείου Δήμου.                                                                 Μια έξυπνη λύση για να κάνετε τους κάδους απορριμμάτων να αποκτήσουν καλύτερα εμφάνιση   είναι να επενδυθούν με ειδικά διακοσμητικά φύλλα.Διάφορα μοτίβα είναι διαθέσιμα όπως αυτό της φωτογραφίας, η άλλα όπως τοίχος από τούβλα η και σωρός από ξύλο - το καμουφλάζ είναι τέλειο αν έχετε κατάλληλο υπόβαθρο.                                                                                                          

    Οι τυπωμένοι μουσαμάδες από PVC, είναι ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες τοποθετούνται γύρω από τον κάδο και τεντώνονται με καλώδια.                    

Αντίστοιχες πρακτικές στην Ισπανία                                                                              

    Στην Ισπανία για τον ίδιο λόγο η εταιρεία Disseny Barraca έχει συνδυάσει όλα τα αστικά έπιπλα για ανακύκλωση που χρειάζεται μια πόλη σε έναν κατάλογο. Για να το επιτύχουν αυτό, στην εταιρεία Disseny Barraca θέλησαν να συνεισφέρουν έστω το ελάχιστο μέσω καινοτόμων και βιώσιμων αστικών επίπλων. Τα έπιπλα που δημιούργησαν διευκολύνουν την επιλεκτική συλλογή απορριμμάτων και επιτρέπουν τη διατήρηση της καλής αισθητικής της πόλης.

Εικόνα 10. Από την τοποθεσία Disseny Barraca Νέος σχεδιασμός κατασκευών που βελτιώνουν τη συλλογή απορριμμάτων. Η σχεδίαση της Disseny Barraca. Νέος κατάλογος αστικών επίπλων για ανακύκλωση   Descarga el nuevo catálogo 2021 de Disseny Barraca.                       

    Τα περισσότερα από τα έπιπλα αυτά που προσφέρουν για τη διαχείριση και τη ανακύκλωση των απορριμμάτων, μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του κάθε τόπου.                                                                                                                Αυτές οι στιβαρές και ανθεκτικές κατασκευές επιτρέπουν στους κάδους να αποθηκεύονται και να προστατεύονται από εξωτερικούς παράγοντες κάθε είδους.Επιπλέον, διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης βίντεο και ηλεκτρονικές κλειδαριές, όλα τροφοδοτούμενα από ηλιακούς συλλέκτες. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτά τα αστικά έπιπλα για ανακύκλωση συνδέονται με μια εφαρμογή που επιτρέπει στην ομάδα συλλογής να ειδοποιείται όταν τα δοχεία είναι γεμάτα. Επιπλέον, σας επιτρέπει να ανοίξετε και να κλείσετε τις πόρτες με το κινητό σας για να μειώσετε τον χρόνο επαφής, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση.                                                                                                 

    Στην περίπτωση που έχετε απόβλητα έκτακτης ανάγκης σε ένα χώρο, οι κατασκευές αυτές οποίες παρουσιάζουν αρθρωτό σχεδιασμό, ελαφρύ και εύκολο στη συναρμολόγηση και μεταφορά μπορεί να σας εξυπηρετήσουν. Όλα αυτά τα προϊόντα και οι κατασκευές είναι ένα από τα πολλά που μπορούν να βοηθήσουν στον εξωραϊσμό και στην κυκλική οικονομία της ανακύκλωσης στην πόλη σας. Επίσης μπορεί να τοποθετηθούν κομποστοποιητές για οργανικά ή φυσικά απόβλητα, σε κινητά σημεία ανακύκλωσης ή μίνι δοχεία για να επωφεληθούν από υλικά που δεν μπορούν να εναποτίθενται σε συμβατικούς κάδους. Να θυμάστε ότι ο στόχος των παρεμβάσεων είναι να μειώσουν τη ρύπανση και να βελτιώσουν την αισθητική των πόλεων.                                                                                                                        

    Οπότε αν νομίζετε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν, μπορείτε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε εκ νέου τους χώρους απορριμμάτων στην πόλη σας.


Εικόνα 11. Από την τοποθεσία Disseny Barraca

ΠΗΓΕΣ

GARTEN Folkert Siemens Folkert Siemens Antje Sommerkamp Antje Sommerkamp

El nuevo mobiliario de Disseny Barraca mejora la recogida de residuos



















Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ορθό κλάδεμα πεύκων. Συνέντευξη με τον Giovanni Morelli, _ Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς για τα πεύκα στην Ευρώπη

 Ορθό κλάδεμα πεύκων. Συνέντευξη με τον Giovanni Morelli, Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς για τα πεύκα στην Ευρώπη

Pinus pinea – Foto Coalizzi

Ο Fratello Albero επιστρέφει ξανά με συνέντευξη του Dr. Ο Giovanni Morelli, γεωπόνου και δεντροκόμου, ειδικού στην αξιολόγηση της σταθερότητας των δέντρων, μεταξύ των κορυφαίων ειδικών στη διαχείριση πεύκων στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά μιλάμε για το σωστό κλάδεμα των πεύκων.

Pini d' Aleppo - Φωτογραφία Colazilli  

  Έχουμε δει ότι τα πεύκα είναι πολύ περίπλοκα δέντρα, με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική και ανάπτυξη από τα άλλα δέντρα.                                                         
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κόμης του πεύκου, που είναι το πιο ευγενές  πεύκο που χρησιμοποιείται στα τοπία μας;             
                     
        Τα δέντρα αναπτύσσονται  με βάση  ορισμένα αρχιτεκτονικά και οργανωτικά σχήματα που ονομάζονται "Αρχιτεκτονικά Μοντέλα", ένα είδος ελάχιστου κοινού παρονομαστή του σχήματος του δέντρου.                                                                   
      Αυτά τα Μοντέλα περιγράφουν τη χωρική οργάνωση κάθε ατόμου η δείγματος, με ιδιαίτερη αναφορά στις ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Στην πραγματικότητα, στα δέντρα συναντάμε συνήθως την ανάπτυξη  ενός ή περισσοτέρων κορμών, που είναι ιεραρχικά οι κυρίαρχοι κλάδοι, και από κλαδιά με την αυστηρή έννοια, δηλαδή ιεραρχικά συγκυριαρχικά κλαδιά. Τα πεύκα γενικά, επομένως και το εγχώριο πεύκο, ανήκουν στο αρχιτεκτονικό μοντέλο του Rauh, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελείται αποκλειστικά από κορμούς. Αυτό το χαρακτηριστικό, ακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη της δενδρικής αρχιτεκτονικής με την πάροδο του χρόνου, δίνει στο είδος αυτό, τη χαρακτηριστική και συναρπαστική χωρική διαμόρφωσή του. 


Μνημειακή Πεύκη Χαλέπιος  Foto Colazilli

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του φυλλώματος η της κόμης  της Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis) και της Πεύκης θαλασσινής (Pinus pinaster - Pinus maritima);                                                                                                         

    Αυτά τα πεύκα μπορούν επίσης να αναχθούν στο Αρχιτεκτονικό Μοντέλο του Rauh, του οποίου, μαζί με το εγχώριο πεύκο(, αντιπροσωπεύουν αρκετές παραλλαγές στο  βασικό θέμα.                                                                                                                       

    Ενώ το εγχώριο πεύκο(Pinus Pinea) έχει συνήθως έναν ισχυρό κύριο κορμό - το στέλεχος - στον οποίο τα στάδια ανάπτυξης των δευτερευόντων κορμών διακλαδώνονται  με κυκλική κανονικότητα, το Πεύκο θαλασσινό με τη σειρά του, έχει ένα σαφώς  κυρίαρχο αλλά πιο διακριτικό στέλεχος, από το οποίο διακλαδίζονται πολλά κλαδιά. Οριζόντια και περισσότερο ή λιγότερο είναι ισοδύναμοι αυτοί οι κλάδοι. Τέλος, το Πεύκο χαλέπιο  σχηματίζει ένα ανθεκτικό αλλά ακανόνιστο στέλεχος, από το οποίο ξεχωρίζουν εντελώς νωρίς ανεξάρτητα σύμπλοκα κλαδιών, προσομοιώνοντας τα με νεαρά πεύκα.                                                                                                      

     Στην πράξη, επομένως, ενώ το εγχώριο πεύκο παίρνει το χαρακτηριστικό σχήμα "ομπρέλας" με την πάροδο του χρόνου, το Πεύκο θαλασσινό διατηρεί ένα είδος πολύ πιο περιορισμένου και ανθεκτικού σχήματος και το Χαλέπιο καταλήγει να φαίνεται λίγο ... ατημέλητο. 


Πεύκη  Χαλέπιος Foto Coalizzi

Συχνά βλέπουμε πολλές περιπτώσεις πεύκων με κόμη  γεμάτη ή υπερβολικά αραιή  στο φύλλωμα. Ποιες δομικές και φυτικές ζημιές προκαλούνται στα Πεύκα;                                                                                                                           

       Όπως είπα, από αρχιτεκτονική άποψη, τα πεύκα είναι ένα είδος «συλλογής» κορμών, δηλαδή κυρίαρχων αξόνων. Ένας από τους πρώτους κανόνες κλάδευσης είναι ότι οι κορμοί είναι - ή θα έπρεπε να είναι - δομές άυλων κλαδιών, και απωλειά τους προκαλεί  ορμονική διαταραχή του δέντρου, που υφίσταται  την  παρέμβαση.  Για το λόγο αυτό,  η τεχνική κλαδέματος (που συνίσταται στην κοπή κλαδιών πάνω από το σημείο διασταύρωσης με τον κορμό ή άλλο κύριο κλαδί, έτσι ώστε να παραμένει μόνο το τελευταίο ή τμήμα του στην κόμη, μετά από μια πολύ εκτεταμένη αφαίρεση, από 50 έως 100%) των πεύκων, έχει πάντα σοβαρές και μόνιμες συνέπειες, τόσο για το εναέριο τμήμα όσο  κατά συνέπεια,  και για το ριζικό σύστημα.

       Τα μεσογειακά πεύκα, ωστόσο, (δεν διαθέτουν πολλαπλασιαστική ικανότητα δηλ. δεν είναι σε θέση να ανασυστήσουν την κορυφή του δέντρου ), για σκοπούς αναπαραγωγής. δεν είναι επίσης σε θέση να παράγουν νέα βλάστηση από αδρανείς η ή τυχαίους οφθαλμούς (που προέρχονται από το τύλο ουλή που οφείλεται στο κλάδεμα). Για το λόγο αυτό, εάν υποβληθεί το δέντρο σε "αραίωση" με κλάδεμα της κόμης, το είδος αυτό δεν μπορεί πλέον να υποκαθιστά τη χαμένη βλάστηση στην ίδια θέση, όπως θα μπορούσε να κάνει για παράδειγμα η Tilia cordata. Αυτό θα αναγκάσει αφενός, το Πεύκο να ανταποκριθεί στο κλάδεμα με δυσανάλογη επιμήκυνση των επιζώντων κλάδων, από την άλλη πλευρά, όταν κατά τη διάρκεια της ατομικής του εξέλιξης η ανάπτυξης του, το δέντρο θα εισέλθει σε μια φυσιολογική φάση αυτο-μείωσης της μάζας των κλάδων του, σε αυτό δεν θα υπάρχει αναβλάστηση μέσα από φύλλωμα η  οποία θα έχει «υποχωρήσει». Στην πράξη, επομένως, με την αραίωση του φυλλώματος καταδικάζουμε τα πεύκα σε πρόωρο θάνατο λόγω ... πείνας. 

Καρατομηνένη Πεύκη Χαλέπιος  – Foto Dragone

Λέγεται συχνά ότι τα πεύκα πρέπει να ελαφρύνουν επειδή θα μπορούσαν να καταρρεύσουν από το βάρος του χιονιού, από καταρρακτώδεις βροχές ή από δυνατούς ανέμους.Ποια είναι η σωστή παρέμβαση που πρέπει να εκτελεστεί;                                                                               

    Όπως όλα τα είδη δέντρων έτσι και τα πεύκα, αναπτύσσονται και εξελίσσονται σαν αποτέλεσμα μιας αργής εξελικτικής διαδικασίας προσαρμογής, στις περιβαλλοντικές, ακόμη και στις φυσικές συνθήκες ενός  φυσικού πλαισίου. Επιπλέον, ως άτομα, τα δέντρα γνωρίζουν πώς να είναι εξαιρετικά εύπλαστα, αντλώντας μαθήματα από τις εμπειρίες της ζωής και τροποποιώντας το αρχικό τους σχέδιο (ανάπτυξης) για καλύτερη προσαρμογή στα απρόβλεπτα. Για αυτούς τους λόγους, τουλάχιστον ελλείψει συγκεκριμένων παθολογιών ή αρχιτεκτονικών αλλαγών, το άθικτο και φυσικό δέντρο αντιπροσωπεύει πάντα την καλύτερη δυνατή λύση, επίσης από διαρθρωτική η δομική άποψη, τόσο πολύ ώστε κάθε παρέμβαση, όσο προσεκτική κι αν είναι, να καταλήγει πάντα να έχει  ατυχές αποτέλεσμα. 

         Στην περίπτωση των Πεύκων, που η σχέση τους με τον φυσικό κόσμο γύρω τους ερμηνεύεται ότι είναι πολύ «άκαμπτα», κάθε παρέμβαση, έστω και η παραμικρή μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Στην πραγματικότητα, η φερόμενη ευθραυστότητα των πεύκων έναντι του χιονιού, της βροχής ή του ανέμου δεν αφορά συνήθως ανέπαφα δέντρα, αλλά τεχνητά, δηλαδή, λίγο πολύ ρυθμισμένα (διαμορφωμένα) από το χέρι του ανθρώπου.                                                                                                           

        Δυστυχώς, αντιμέτωποι με τα σπασίματα ή την κατάρρευση αυτών των "τεχνητών" πεύκων, η απάντηση δεν είναι ποτέ, ότι "ίσως δεν θα έπρεπε να τα είχαν κλαδέψει ..." αλλά μάλλον ότι "θα έπρεπε να τα είχα κλαδέψει περισσότερα!".    Η Δύναμη του κλισέ........                                                                                                                                                    

        Έτσι, για να έχετε υγιή και στιβαρά πεύκα (καθώς και ... όμορφα), το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι ... κάντε όσο το δυνατόν λιγότερα και, εάν είναι απαραίτητο, επικοινωνήστε με εξειδικευμένο προσωπικό ικανό να αναλύσει και να εκτελέσει μόνο αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο, σε μια λογική μακροπρόθεσμη, που είναι και η μόνη λογική που τα δέντρα αναγνωρίζουν. 


Καρατομημενα  Χαλέπια Πεύκα Foto Palombini


Πώς κλαδεύετε σωστά ένα Pinus Pinea ;                                                            

         Όπως και τα άλλα είδη δέντρων, δηλαδή, ( οι εργασίες κλάδευσης) που θα τα συνοδεύουν στην ανάπτυξή τους, αποτρέποντας το σχηματισμό αρχιτεκτονικών αλλαγών η αλλοιώσεων, αφαιρώντας (με αυτό τον τρόπο) τα κατεστραμμένα ή αποσυντεθειμένα μέρη, προβλέποντας τον κανονικό καθαρισμό του κορμού (στελέχους) από τα παλιά πλευρικά κλαδιά και, ενδεχομένως, με φειδώ και χωρίς βιασύνη, παρέχοντας έτσι την απομάκρυνση των ξηρών τμημάτων.                                                                                Να θυμόμαστε πάντα ότι το καλύτερο κλάδεμα είναι αυτό που αφήνει το δέντρο ελεύθερο να καθορίσει το σχήμα του. Τέλος, δουλεύοντας με τη γνώση ότι, συχνά, για τα "άκαμπτα" πεύκα, μόνο ένα λάθος μπορεί να είναι θανατηφόρο: ένα  «άδειο» η αυστηρά κλαδεμένο πεύκο δεν είναι σχεδόν ποτέ ανακτήσιμο. 


Ιδιωτικά εντονα κλαδεμενα  Χαλέπια Πεύκα  – Foto Colazilli


Πώς εκτελείτε το σωστό κλάδεμα της  Χαλέπιου Πεύκης και της Κουκουναριάς;                                                                                

    Οι γενικοί κανόνες είναι ουσιαστικά οι ίδιοι που έχουν ήδη περιγραφεί για το Ρ. Pinea, ακόμη και αν αυτοί  πρέπει να απορριφθούν σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών.... και για την Κουκουναριά  στην πράξη, όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές, η μόνη παραδεκτή παρέμβαση είναι η εξάλειψη των νεκρών τμημάτων. Για το χαλέπιο, λοιπόν, οι περιορισμοί κατά καιρούς θα ήταν ακόμη πιο περιοριστικοί.                                                          

     Στην πραγματικότητα, η Χαλέπιος, είναι «σχεδιασμένή» για να αναπτύσσεται σε βράχια και προεξοχές, παρουσιάζει δε ένα είδος υπερ-αντιδραστικότητας στο κλάδεμα το οποίο, όταν εκτελείται άσχημα, συχνά οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση του φυλλώματος.  Το κάπως μακάβριο παράδοξο είναι ότι αυτή η παροξυσμική απόκριση ερμηνεύεται μερικές φορές ως απόδειξη ζωτικότητας ... 


Ιδιωτικά  καρατομημενα πέυκα Χαλέπια Πεύκα  – Foto Colazilli


Ας μιλήσουμε για μεγάλα πεύκα στην πόλη. Συχνά βλέπουμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις συνύπαρξης μεταξύ των πεύκων και του συνεχώς διευρυνόμενου αστικού ιστού. Πολλοί φορείς του κλάδου τείνουν να κλαδεύουν δραστικά τα δέντρα.                                                                                     Τι Θα κάνατε σε αυτές τις περιπτώσεις;                                                                                                                        
      Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεφύγουμε από τα κλισέ. Τα πεύκα είναι αγενή είδη, δεν χρειάζονται τοποθεσίες με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν, επομένως προσαρμόζονται επίσης πολύ καλά στα ανθρώπινα περιβάλλοντα. Αν παραμείνουν ανενόχλητα, είναι ισχυρά και σταθερά δέντρα, ικανά να αντέχουν ακόμη και σε βίαια καιρικά φαινόμενα.                                                                                                                                                 
      Έτσι, πριν αποφασίσουμε σχετικά με το κλάδεμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι "συγκρούσεις" είναι πραγματικές και όχι μόνο ... " θεωρητικές". Έχοντας καθορίσει το κίνητρο για κλάδεμα, πρέπει να καθορίσουμε το «πώς», το «πόσο» και το «πότε», προφανώς σε μια λογική βαθμιαίας κλιμάκωσης και, επειδή με τα δέντρα δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα πάντα αμέσως. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το κλάδεμα είναι λογικό, ανεκτό και αξιοπρεπές για το πεύκο που το υφίσταται. 
     Εάν αυτές οι τελευταίες απαιτήσεις δεν μπορούν να εκπληρωθούν, είτε δέχεστε τη δυσφορία του πελάτη, είτε κλαδεύεται  το δέντρο. Οι πόλεις μας είναι ήδη γεμάτες από «συμβιβασμούς δέντρων» έτοιμα να καταλάβουντ ις σελίδες των εφημερίδων  ... με την πρώτη ριπή ανέμου!   
     Προσέξτε: το βιώσιμο μέλλον δεν έγκειται στην υλοτόμηση περισσότερων δέντρων, αλλά στην ικανότητά μας να δεχόμαστε τις μικρές δυσκολίες που προκύπτουν από αυτό. πρέπει να εκπαιδευτούμε για να ζήσουμε μαζί...                                                                                                        Έχουμε δει ότι η σωστή διαχείριση των πεύκων είναι μια πολύ ιδιαίτερη εξειδίκευση που απαιτεί συνεχή μελέτη και συνεχή επαγγελματική ενημέρωση. 


από τον Μανώλη Καπάνταη  Δασολόγο- Περιβαλλοντολόγο                                                    
  τ. Δ/ντης Πρασίνου Δήμου Νίκαιας


ΠΗΓΕΣ

Fratello Albero - Giornale Online del Co.n.al.pa. Verde urbano 

La corretta potatura dei pini. Intervista a Giovanni Morelli, tra i massimi esperti di pini in Europa

Fratello Albero torna a intervistare il dott. Giovanni Morelli, arboricoltore e agronomo naturalista, esperto di valutazione di stabilità degli alberi, tra i massimi esperti di gestione di pini in Europa. Questa volta si parla della corretta potatura dei pini.

Coordinamento Nazionale Alberi e Paesaggio Onlus



ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ;