Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

METAΞΟΓΟΝΑ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ


METAΞΟΓΟΝΑ
ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ


Γνωρίζουμε τον μεταξοσκώληκα της Μουριάς Bombyx mori (Lepidoptera: Bombycidae).
Όμως, μετάξι παράγεται και από άλλα Λεπιδόπτερα και κυκλοφορεί στο εμπόριο …
Μουριάς
Είναι το προϊόν του εξημερωμένου Bombyx mori. από το άγριο Bombyx mandarina. Το εξημερωμένο, Bombyx mori, προήλθε από περιοχές της Κίνας. Η προτιμώμενη τροφή για αυτόν τον σκώρο είναι τα φύλλα μουριάς. Είναι οικονομικά σημαντικός γιατί είναι ο κύριος παραγωγός μεταξιού.
Muga
Το Antheraea assamensis είναι το Λεπιδόπτερο που παράγει muga μετάξι. Η πλειονότης του μεταξιού muga παράγεται και υφαίνεται στο Assam της Ινδίας. Οι κάμπιες τρέφονται με δέντρα στην Οικογένεια (Lauraceae), αλλά και δέντρα από την Oικογένεια Μagnoliaceae.


Tasar
Το Antheraea paphia, παράγει τροπικό μετάξι tasar στην ανατολική Ινδία. Η κάμπια ζει σε διάφορα είδη δέντρων, στο Shorea robusta, Terminalia arjuna και στoTerminalia tomentosa.

Landibé
Το μετάξι Landibé παράγεται από διάφορα είδη του γένους Borocera, που βρίσκεται μόνο στη Μαδαγασκάρη. είναι μικρός, καφέ και σχετίζεται με τον αφρικανικό Gonometa.


Cricula
Το μετάξι Cricula προέρχεται από το γένος Cricula.Υπάρχουν περισσότερα από είκοσι είδη που εκτείνονται από την Ινδία έως τις Φιλιππίνες και την ανατολική Ινδονησία.

Fagara
Το μετάξι Fagara παράγεται από το μεγαλόσωμο Attacusatlas. Προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι κάμπιες τρέφονται με διάφορα φυτά όπως αβοκάντο (Persea americana), γκουάβα (Psidium guajava), καμφορά (Cinnamomum camphora), μάνγκο (Mangifera indica) και διάφορα δέντρα τροπικών δασών.

Eri
Το Eri μετάξι προέρχεται από το Samia ricini, το οποίο έχει εξημερωθεί για τους σκοπούς της μεταξοτροφίας. Τρέφεται με διάφορα φυτά, αλλά κυρίως φύλλα Ricinus communis. Αυτό το μετάξι παράγεται κυρίως στη Βορειοανατολική Ινδία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Καλαχάρι
Δύο είδη χρησιμοποιούνται για το άγριο μετάξι της Καλαχάρης. Το πρώτο είναι το Gonometa postica. Αυτό τρέφεται με δέντρα στην οικογένεια των Fabaceae / Leguminosae, όπως το Acacia erioloba. Το δεύτερο είναι το Gonometa rufobrunnea, το οποίο τρέφεται με Colophospermum mopane.

Sanyan
Το μετάξι Sanyan είναι προϊόν της Δυτικής Αφρικής και παράγεται εδώ και αιώνες. Ο λαός της Γιορούμπα και της Χούσα της Νιγηρίας είναι οι κύριοι χρήστες αυτού του μεταξιού. Υπάρχουν πολλά είδη που εμπλέκονται στην κατασκευή αυτού του μεταξιού και ανήκουν στα γένη Anaphe και Epanaphe.

Tensan
Το Antheraea yamamai είναι το ιαπωνικό που παράγει μετάξι Tensan. Αυτός ο σκώρος ανήκει στην οικογένεια Saturniidae. Για περισσότερα από χίλια χρόνια, καλλιεργήθηκε στην Ιαπωνία. Οι προνύμφες τρέφονται κυρίως με βελανιδιές (Quercus).

Tussah
Το μετάξι Tussah προέρχεται από το Λεπιδόπτερο Antheraea pernyi και είναι το πιο γνωστό άγριο μετάξι. Καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα σε βελανιδιές, στις επαρχίες Shandong, Liaoning και Hebei. Όμως το μετάξι tussah βρίσκεται επίσης στην Ιαπωνία και τη Βόρεια και Νότια Κορέα.


άρθρο Κωνσταντίνου Μπουχέλου 
Καθηγητή  Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού