Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Τζιτζιφιά

Τζιτζιφιά
   
Η Τζιτζιφιά - Elaeagnus angustifolia -,(Ζίζιφος), θεωρείται δέντρο με καταγωγή την Ασία που έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, άγνωστο πότε. Κάποτε τις συναντούσε κανείς πολύ συχνά στο λεκανοπέδιο, όπως και τις θεόρατες πιπεριές και τους ευκαλύπτους, και η μυρωδιά που ανέδιδαν σφράγισε την παιδική μας ηλικία. Μετά ήρθαν τα αυτοκίνητα, χρειάστηκε να μεγαλώσουν οι δρόμοι -να πλατύνουν- και τα περισσότερα απ’αυτά τα δέντρα θυσιάστηκαν στο όνομα της «ανάπτυξης».

Συστατικά:
Ο καρπός περιέχει φλαβονοειδή, σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β2, και C, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και σίδηρο.
Οι σπόροι περιέχουν σαπωνίνες και αιθέρια έλαια.
Ο φλοιός της Τζιτζιφιάς περιέχει τανίνες και είναι στυπτικός. Χρησιμοποιείται και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Στην Κίνα η ποικιλία Da Zao χρησιμοποιείται για να τονώσει τη σπλήνα και το στομάχι, στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας, σε σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές, σε αδυναμία των νεύρων, για να ισορροπήσει την πίεση, σαν σιρόπι για να καλύψει τις γεύσεις των δυσάρεστων βοτάνων, κ.ά. Στην πραγματικότητα, εάν ο καρπός της άγριας τζιτζιφιάς λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος και τον τόνο, δύο σημεία που δηλώνουν την σωματική ευεξία. Η ωφέλειά του γίνεται φανερή αν λαμβάνεται συχνά και προληπτικά.


Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Κάθε μέρος του φυτού χρησιμοποιείται για μια θεραπεία.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες, όπως στη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από τυφοειδή πυρετό, ευλογιά, ιλαρά, ανεμοβλογιά,κ.ά, επειδή προκαλούν εφίδρωση και ρίχνουν τον πυρετό.
Ο καρπός εκτός του ότι είναι θρεπτικός, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός, και καταπραϋντικός.
Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή. Θεωρείται φρούτο ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητικό, αντιβακτηριδιακό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό και αντιοξειδωτικό. Γίνεται σιρόπι, καραμέλες, ξύδι, κρασί, και τουρσί. Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερκόπωσης, την απώλεια της όρεξης, στον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την αναιμία, και τη διάρροια. Τα τζίτζιφα έχουν την δύναμη να αντιστρέφουν τη διαδικασία της νόσου.
Ο φλοιός του δέντρου (μετά από επεξεργασία) είναι τονωτικός και βοηθά στη θεραπεία των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την αϋπνία και την αποτοξίνωση.
Το αφέψημα της ρίζας είναι αντιπυρετικό, και εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλύσεις ακόμη και των ματιών, σε φλεγμονές, και σε εγκαύματα. Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Προφυλάξεις:
τα τζίτζιφα αποφεύγονται σε καταστάσεις όπου υπάρχει κατακράτηση υγρών και αερίων, π.χ. κολίτιδα.
 




Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού



Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Xylella fastidiosa:Στο 75% των ιταλικών ελαιώνων δεν γίνεται σωστή αντιμετώπιση

  • Σταύρος Αραχωβίτης :«Ανοίγουμε δρόμους στις διεθνείς αγορές για τα προϊόντα μας» ...

    Xylella fastidiosa:Στο 75% των ιταλικών ελαιώνων δεν γίνεται σωστή αντιμετώπιση

Η ιταλική οργάνωση ελαιοκαλλιεργητών Olivicola εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντιμετώπιση του βακτήριου Xylella fastidiosa στους ελαιώνες της γειτονικής χώρας. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Olivicola, επισημαίνει ότι σε επίσκεψη, που έκανε στις περιοχές των επαρχιών Bari και Salento, είδε ότι «μόνο σε έναν από τους τέσσερις ελαιώνες το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις αρχές των ορθών γεωργικών πρακτικών (όργωμα, κλάδεμα, τεμαχισμός κ.λ.π.). Στο υπόλοιπο 75% των ελαιώνων δεν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Και προσθέτει: «οι περιοχές αυτές έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς και κανένας δεν κάνει κάτι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της Xylella. 

Χάνουμε τη μάχη, οι καλές προθέσεις που ανακοινώνονται σε συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια δεν εφαρμόζονται παρά τα προβλήματα που ήδη έχει δημιουργήσει το βακτήριο στην ιταλική παραγωγή ελαιολάδου. 

Καλώ τις περιφέρειες και τους δήμους να καθαρίσουν τους δημόσιους χώρους από τα άρρωστα ελαιόδεντρα και να επιβάλλουν πρόστιμα στους αγρότες που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους και δεν προχωρούν στις σωστές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος».
 
Άλλα Αρθρα:

Xylella Fastidiosa: Οι φυτωριούχοι απαντούν


http://www.ypaithros.gr/ti-tha-ginei-me-ta-eisagomena-fita-apo-tin-apoulia-kai-alles-perioxes-pou-einia-ipopta-stin-xylella/