Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Αναγεννησιακός κήπος Γκιούστι(Giusti)



Αναγεννησιακός κήπος Γκιούστι(Giusti)

       Αν επισκεφτείτε την όμορφη Βερόνα εκτός από την θεωρητική οικία της Ιουλιέτας είναι πραγματικά ομορφότερο να επισκεφτείτε το παλάτι Γκιούστι με τους πανέμορφους αναγεννησιακούς κήπους της. Σίγουρα εκεί μέσα θα βρέθηκε το διάσημο ζεύγος, θα κρύφτηκε στο λαβύρινθό του, θα ατένισε την πόλη από ψηλά, θα χαλάρωσε και θα φιλήθηκε στις πέργκολες, στις σπηλιές και στα κιόσκια του.  Ο κήπος κατασκευάστηκε στα τέλη του 1400.  


Ο κήπος έχει την μορφή που δόθηκε το 1570-1580 από τον Αυγουστίνο Γκιούστι, Ιππότη της Βενετίας και διαδόχου του μεγάλου Δούκα της ΤοσκάνηςΣχεδιάστηκε ως κήπος του Παλατιού σε αναβαθμίδες που διασχίζουν μονοπάτια και βρίσκεται στην άκρη της πόλης, έξω από τα τοίχοι της παλιάς πόλης.



Από την εσωτερική αυλή αίθριο του Παλατιού, οι είσοδοι με τις καγκελόπορτες μαγνητίζουν το βλέμμα και οι είσοδοι για το παλάτι χάνονται αφού ο κήπος είναι μία ατελείωτη ομορφιά. 






    Μία κεντρική μονοπάτι ¨λεωφόρος¨ με  πελώρια κυπαρίσσια 
(τραυματισμένη από μία καταιγίδα προ λίγων ετών όπου χάθηκε ένας σημαντικός αριθμός ), σκαρφαλώνει στον λόφο ανατολικά της Πόλης της Βερόνα και  οδηγεί σε μία σπηλιά στην κορυφή και από πάνω ένα τεράστιο κεφάλι που γκροτέσκα μας βγάζει την γλώσσα .

 Είναι ένας κήπος του 16ου αιώνα γεμάτος πανέμορφα μαρμάρινα αγάλματα από την μυθολογία, συντριβάνια, Πέργκολές στα άκρα, και φυσικά στην κορυφή μια αποστομωτική θέα στην πόλη της Βερόνα. Ενδιαφέρον σημείο είναι ο λαβύρινθος από πυξάρια (παρατήρησα 4-5 διαφορετικά είδη πυξαριού) που ανακατασκευάστηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. 


 

Όταν βρίσκεσαι σε ένα ανάλογο χώρο όλη η ιστορία περνά από το μυαλό σου… πόσοι άρχοντες θα έχουν καθίσει στην σκιά από τα πολλά καραγάτσια που σκιάζουν την άνω πλευρά, θα έχουν καθίσει στα ίδια παγκάκια και θα έχουν μυρίσει τις ίδιες μυρωδιές από την τιλιές που σπάζουν την μύτη. Διάσημοι επισκέπτες άρχοντες  Αυτοκράτορες, Βασιλιάδες, ο Γκαίτε (το 600 χρόνων κυπαρίσσι όπου καθόταν έπεσε στην καταιγίδα), ο Μότζαρτ, αφού είναι ένας χώρος μαζί με το Παλάτι -να το επισκεφτείτε και αυτό!-απίστευτης ιστορίας και κυρίως ομορφιάς που χαρίζει χαλάρωση, περιπέτεια και γεμίζει όλες τις αισθήσεις.


Το 2020 ο κήπος όπως γράψαμε παραπάνω χτυπήθηκε από μία σοβαρή καταιγίδα με απώλειες αρκετών δέντρων και φυτών και κύρια  κυπαρισσιών. Από τότε μπήκε στην Ευρωπαϊκή λίστα επικίνδυνων να καταστραφούν ιστορικών κήπων.

Στην είσοδο πέρα από το εισιτήριο έχετε την δυνατότητα μέσα από ένα ΑΡΡ να έχετε ξενάγηση σε σημεία του κήπου. 




Συγγραφέας Κωστας Τάτσης 

Γεωπόνος kt@topiodomi.gr



Article link:https://www.grandigiardini.it/lang_EN/giardini-scheda.php?id=30


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου