Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Πόσο πράσινη είναι η πόλη σας;

 

Πόσο πράσινη είναι η πόλη σας;                                                            

Ένας δείκτης για τη μέτρησή του (από τον F. Ferrini)   

urbazon via Getty Images Young cute caucasian woman driving electric scooter.


Εκτός από τον καθαρότερο αέρα, οι πράσινες πόλεις πρέπει επίσης να διεγείρουν την «πράσινη συμπεριφορά» 

(από τον Francesco Ferrini, καθηγητή δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας)                                                   

     Πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια, ο Πάτρικ Γκέντες, ένας σκωτσέζος βιολόγος, κοινωνιολόγος και πολεοδόμος, δήλωσε ότι «Η πόλη δεν είναι ένα μέρος στο διάστημα αλλά ένα δράμα του χρόνου» (Πόλεις σε εξέλιξη, 1915). Στις μέρες μας, η προειδοποίησή του φαίνεται, δυστυχώς, να πέφτει σε κωφά αυτιά, έτσι ώστε από τις μεγάλες πόλεις έχουμε προχωρήσει ακόμη και στην κατασκευή μεγάλων περιοχών ή σούπερ πόλεων, και τώρα πολλοί αναρωτιούνται αν, μετά την πανδημία του κορωναϊού, η ποιότητα ζωής στις πόλεις δεν θα υποστούν περαιτέρω επιδείνωση.                                                    

      Ωστόσο, σε αντίθεση, ορισμένοι, υποστηρίζουν ότι οι αστικοί οικισμοί θα  προσφέρουν καλύτερες συνθήκες, όταν τελειώσει όλη αυτή η αναταραχή της ζωής μας. Για παράδειγμα, ορισμένα κράτη, όπως η Ιρλανδία, προσπαθούν να ενθαρρύνουν την έξυπνη εργασία και να αναζωογονήσουν μικρές πόλεις μακριά από τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να αποσυμφορηθούν και να περιορίσουν τις κινήσεις που, θυμόμαστε, είναι η κύρια πηγή (τουλάχιστον σε κατοικημένα κέντρα) εκπομπών CO2.

     Και για μια φορά όλοι συμφωνούν ότι σήμερα χρειαζόμαστε πραγματικές «πράσινες» πόλεις. Ήρθε η ώρα. 

Αλλά τι είναι μια "πράσινη" πόλη;                                

    Η φαινομενικά ασήμαντη ερώτηση δεν έχει στην πραγματικότητα μια προφανή απάντηση: ο Edo Ronchi, σε  περιοδικό, χαρακτήρισε την πράσινη πόλη το 2018 ως "μοντέλο πόλης - δοκιμασμένο και καθιερωμένο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο - το οποίο επικεντρώνεται στην υψηλή ποιότητα του περιβάλλοντος κύριες πτυχές, αποφασιστικές και για την ποιότητα του αέρα, όχι ως απομονωμένοι και περιορισμένοι στόχοι, αλλά ως μέρη ενός ευρύτερου σχεδίου αστικής ανάπλασης και ανάπλασης, με προσοχή επίσης στις οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις ". 

    Σίγουρα είναι ένας σωστός αυτός ο ορισμός, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να οριστούν καλύτερα ορισμένοι όροι: το πρώτο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τώρα ο όρος "πόλη" αναφέρεται γενικά σε μια πολύ μεγάλη μητροπολιτική περιοχή. Για παράδειγμα, το "Μιλάνο" αντιπροσωπεύει τη μεγάλη μητροπολιτική περιοχή που περιβάλλει την πόλη, όχι μόνο εκείνη που περιλαμβάνεται στα δημοτικά σύνορα. Το ίδιο ισχύει και για άλλους μεγάλους οικισμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως το Σικάγο, το Λονδίνο, το Τόκιο, το Σάο Πάολο κ.λ.π.                                                                                           

     Μια μητροπολιτική περιοχή αποτελείται στην πραγματικότητα από μια κεντρική περιοχή που περιέχει σημαντικό πυρήνα πληθυσμού και γειτονικές κοινότητες που έχουν υψηλό βαθμό οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης με αυτόν τον πυρήνα. Η εστίαση στις "μητροπολιτικές περιοχές" είναι συνεπώς πολύ πιο λογική σήμερα, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων και των θέσεων εργασίας βρίσκονται εκεί (πάνω από 50% παγκοσμίως, 70% στην Ευρώπη), έξω από το "κέντρο". Ο καθορισμός και η οικοδόμηση μιας «πράσινης» μητρόπολης γίνεται τότε ένα  πολύ απαιτητικό έργο.                                    

      Εκτός από τον καθαρότερο αέρα, οι πράσινες πόλεις πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τις «πράσινες συμπεριφορές» όπως, για παράδειγμα, τη χρήση των δημόσιων μεταφορών και που οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους θα είναι σχετικά χαμηλές, έως, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να πλησιάζουν το μηδέν.

      Μπορεί όμως αυτός ο ορισμός της πράσινης πόλης να μετατραπεί σε αντικειμενικούς δείκτες της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος;                   

        Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης ως προς αυτό. Ας ξεκινήσουμε από την άποψη των οικολόγων που τονίζουν έντονα τη σημασία του μεγέθους του οικολογικού αποτυπώματος μιας πόλης: αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται στο πόσα άτομα καταναλώνουν και πόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα παράγεται.

      Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται στις συνέπειες στην υγεία που απορρέουν από την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, το νερό και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών. Με βάση αυτήν την προσέγγιση, μια πόλη θεωρείται πράσινη εάν η συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με περιβαλλοντικά προβλήματα είναι σχετικά  χαμηλή.                                                       


                                                        

    Τέλος, πολλοί οικονομολόγοι αξιολογούν το αστικό περιβάλλον εξετάζοντας τις διαφορές στις τιμές των ακινήτων σε διαφορετικές πόλεις με διαφορετικούς βαθμούς «πράσινου», υποθέτοντας ότι η τιμή των ακινήτων επηρεάζεται από την παρουσία ή την απουσία ενός συγκεκριμένου περιβαλλοντικού περιουσιακού στοιχείου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, εάν οι τιμές των κατοικιών είναι πολύ υψηλότερες στην πόλη X (πράσινο) από ό, τι στο Y (γκρι), αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να ζουν στο X, και το κάνουν, τουλάχιστον εν μέρει, για την περιβαλλοντική του ποιότητα. .                             

    Κάθε διαφορετική προσέγγιση αξιολόγησης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, ορισμένες πόλεις διαθέτουν χαμηλά τοπικά επίπεδα ρύπανσης και υψηλή ποιότητα ζωής, αλλά παράγουν σχετικά υψηλά επίπεδα αερίων θερμοκηπίου.        


                                                                                                      

  Είναι επομένως οι ίδιες «πράσινες πόλεις»;                                                                     

     Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την προτεραιότητα που δίδεται στις τοπικές αστικές προκλήσεις, (διαβάστε «νέφος»), σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις, (διαβάστε «αλλαγή του κλίματος»). Αυτό το αδιέξοδο μπορεί να αντιμετωπιστεί προτείνοντας το συνδυασμό διαφορετικών δεικτών για τη δημιουργία μιας ομοιογενούς αξιολόγησης των διαφόρων «πράσινων πόλεων» του πλανήτη. Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή λείπουν τα απαραίτητα δεδομένα για την οριστική κατασκευή ενός τέτοιου δείκτη αξιολόγησης, εν τω μεταξύ η υποβολή αυτών των ερωτήσεων βοηθά να διευκρινίσουμε τις ιδέες μας, για το τι εννοούμε όταν λέμε ότι μια πόλη είναι "πράσινη".                                            

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μια πράσινη πόλη πρέπει να έχει υψηλή βαθμολογία τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ότι, εκτός από την απόλαυση των πλεονεκτημάτων του καθαρού αέρα και του νερού, οι κάτοικοι ενός αστικού οικισμού θα πρέπει πάντα να αποφεύγουν τη χρέωση για ρύπανση που σχετίζεται με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται σε άτομα που ζουν πέρα ​​από τα όρια της πόλης. Για να διορθώσουμε τις οικολογικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη σημερινή "γκρίζα" πόλη, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε "οικολογικά". Πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τις πόλεις ως ζωντανά συστήματα που καταναλώνουν, μεταμορφώνουν και απελευθερώνουν υλικά και ενέργεια. αναπτύσσονται και προσαρμόζονται. αλληλεπιδρούν με τα ζωντανά όντα και άλλα οικοσυστήματα.                                                                                          

Επομένως, οι πόλεις πρέπει να διαχειρίζονται και να προστατεύονται όπως οποιοδήποτε άλλο οικοσύστημα.     

    Επανεξετάζοντας τον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό των μεταφορών, μπορούμε να μετατρέψουμε τις πόλεις και τα αστικά τοπία μας σε "αστικά οικοσυστήματα", στην πρώτη γραμμή της άμβλυνσης και της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ενισχύοντας την αγορά νέων τεχνολογιών και αρχιτεκτονικής τοπίου: μια πόλη είναι, επομένως, ένα ανθρώπινο οικοσύστημα σε ένα τοπίο.                                                                            

    Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η «πράσινη πόλη» δεν μπορεί να παραμείνει μόνο ένα σύνολο αφηρημένων, φορητών, στερεότυπων ιδεών. Η πράσινη πόλη βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο αποτελεί το έδαφος δραστηριότητας της ζωής μας. η τοπογραφία και τα φυσικά χαρακτηριστικά του αποτελούν ισχυρά αντιληπτικά δοχεία για την επίγνωσή μας.

Μετάφραση - επιμέλεια Μανώλης Καπάνταης


ΠΗΓΕΣ

Quanto è green la tua città? Un indicatore per misurarlo (di F. Ferrini)

https://www.huffingtonpost.it/entry/quanto-e-green-la-tua-citta-un-indicatore-per-misurarlo-di-f-ferrini_it_607d32e7e4b058846f2662b5?utm_hp_ref=it-homepage&fbclid=IwAR1ytYCh7_zb2Vw3kHJX8mjvkBLOkFlUMGenA77xu_AnujqLv8yv9DwVBTo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου