Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Κτιριοδομικός Κανονισμός - Νομοθεσία φυτεύσεων

 με βάση τον  Κτιριοδομικό Κανονισμό


ΑΡΘΡΟΝ-22 ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΗΠΙΩΝ.

1. Κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων δεν επιτρέπονται κατασκευές και εγκαταστάσεις, με εξαίρεση τις ακόλουθες:
α. Διαπλατύνσεις των θεμελίων, σύμφωνα με τους όρους της παρ.4,3,2 του άρθ.5 του παρόντος κανονισμού. 
β. Δεξαμενές νερού και δίκτυα για την εξυπηρέτηση του κτιρίου. 
γ. Βόθροι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθ-26 του παρόντος κανονισμού.
 δ. Εγκαταστάσεις των οργανισμών κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με την παρ.6 του άρθ-17 του Ν-1577/85 "ΓΟΚ/85".\
 ε. Υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος που κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ σε απόσταση 2.00 m από τη ρυμοτομική γραμμή και με στάθμη της πλάκας επικάλυψης 1.00 m τουλάχιστον κάτω από τη στάθμη της οδού και του πέριξ εδάφους.
2. Κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων οικοπέδων που βλέπουν στο βασικό οδικό δίκτυο, εφόσον αυτό έχει καθοριστεί, επιτρέπονται μόνο οι κατασκευές των παραπάνω περιπτώσεων α.δ. και ε., καθώς και η διέλευση των δικτύων για την εξυπηρέτηση του κτιρίου".

ΑΡΘΡΟΝ-23 ΦΥΤΕΥΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ.

1. Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευτεί. 

 2. Κατά την ανέγερση νέας οικοδομής ή κατ'επέκταση προσθήκης σε οικόπεδο εμβαδού τουλάχιστο 200 m2, πρέπει να φυτεύονται δένδρα ή να διατηρούνται υπάρχοντα, έτσι ώστε να αναλογεί τουλάχιστο ένα δένδρο ανά 200, mοικοπέδου. 'Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδόν οικοπέδου 100 mκαι άνω προστίθεται ένα ακόμα δένδρο. 

3. Όταν υπάρχουν προκήπια, τότε τα δένδρα που πρέπει να περιλαμβάνουν, κατά την παρ.7 του άρθ.17 του Ν-1577/85 ΓΟΚ πρέπει να είναι τόσα, ώστε να αναλογεί ένα δένδρο ανά 25 mπροκηπίου. 'Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδόν προκηπίου πάνω από 12 m2, προστίθεται ένα ακόμα δένδρο. Τα δένδρα αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του αριθμού των δένδρων που επιβάλλεται από την παρ.2 του παρόντος άρθρου.

 4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών. 


5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, ο οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.

παρατήρηση:
1.    το αρθρό 23/παρ1 αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες οικοδομές είναι Παράνομες ....μάλιστα σε συνδυασμό με το Αρθρό22/παρ1 όπου κάτω από τα προκήπια υπάρχουν χώροι στάθμευσης … τα κτήρια όπου έχουν εκτός νομοθεσίας κάλυψη ακάλυπτου είναι παρα παρα πολλά!!!
Το πρόβλημα είναι σημαντικό διότι
α. δεν υπάρχει πρασίνου που όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα του στην πόλη και
         β.  δεν απορροφάστε το νερό της βροχής οπότε πολλαπλάσια ποσότητα              νερού πηγαίνει στο δίκτυο όμβριων καιαυτό  να μην επαρκεί με βάση τους               σχεδιασμούς οπότε έχουμε πλημμύρες

2. Με βάση το άρθρο 23 στις φυτεύσεις και στις νέες οικοδομές που γίνονται από τους γείτονές πρέπει να κρατούνται ντοκουμέντα διότι η ευθύνη είναι Άλλου σε υπάρχοντα φυτά και άλλου σε περίπτωση που φυτεύονται  νέα!!

6 σχόλια:

  1. To θέμα είναι μεγάλο σε νέες και παλαιές οικοδομές .... Είναι ουσιαστικός ο λόγος που απαιτείται φυσικό έδαφός και η μη τήρηση έχει επιπτώσεις σε όλο το οικοδομικό συγκρότημα (αύξηση θερμοκρασίας, πλημμύρα ....Πέρα από αυτό Η τεχνικές προστασίας που υπάρχουν από τα ριζικά συστήματα είναι πολύ σημαντικές όταν φυτεύουμε δίπλα σε υπάρχουσα οικοδομή.. Μου έτυχε μια δικαστική διαμάχη όπου πραγματικά υπήρχε πρόβλημα στην παλιά οικοδομή και η αποζημίωση που είχε να πληρώσει ο γείτονας ήταν σημαντικότατη …..και όλα αυτά γιατί επέλεξε λάθος δέντρα κολλητά στον τοίχο του γείτονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω σοβαρό πρόβλημα κάθε φορά που έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμυρίζει το υπόγειο του κτιρίου μου από ένα σημείο της πλευράς του γείτονα που έχει πολλαπλή δεβδροφυτευση κυπαρισσοειδων σε όλη την έκταση της επιμαχης πλευράς μόλις 0,60 εκατοστά από το τοίχος του κτιρίου κΙ το ύψος τους ξεπερνά τα 15 μέτρα ποια νομοθεσία με προστατεύει και τι πρέπει να κάνω και πού να απευθυνθώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ πολύ όπως με ενημερώσετε για την νομοθεσία που με προστατεύει από πολλαπλές δεδροφυτευσεις μόλις 0,60 εκατοστά από το τοίχος του κτιρίου μου με ύψος πανω από 15μ.το καθένα κυπαρίσσι με πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους φυτεμένα 1,5 μ.με αποδεδειγμένα κάθε φορά που βρέχει να πλημμυρίζει το υπόγειο από την πλευρά της φύτευσης των κγπαρρισοειδων δένδρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει σημασια ποιος εκανε την τελευταια ενεργεια Αν η κατοικια σας ειναι η τελευται που κατασκευάστηκε ειναι δική σας τοτε εχετε εσεις ευθυνη για την προστασία της κατασκευής σας Αν. τα δεντρα μπηκαν μετα την ευθυνη ο γειτονας σας
      γείτονας σας

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας, υπάρχουν από τη νομοθεσία όρια,αποστάσεις για τη φύτευση δένδρων από τα όρια οικοπέδου,τοίχου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oxi Κανενα Αλλα την ευθυνη την εχει αυτος που θα πραγματοποιησει την τελευταια δραση (χτιζει τοιχο, μαντρα , ή φυτευει. Οταν παθει ζημια οτιδηποτε ... ειναι υπευθυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή