Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Φθινοπωρινές συμβουλές για το μπαλκόνι σας

    
 
Μανώλης Καπάνταης
      Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
       τ. Δ/ντής Πράσινου 

            Φθινοπωρινές συμβουλές για το μπαλκόνι σας



Από τον Οκτώβριο που ουσιαστικά αρχίζει το φθινόπωρο, αναμένεται το ξαφνικό κρύο και γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε τα φυτά στο μπαλκόνι σας Ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστεί η χειμερινή διαβίωση για τα φυτά στις γλάστρες.

Καθαρισμός και προετοιμασία στις γλάστρες

         Οι πήλινες γλάστρες, χρωματίζονται από το τυπικό λευκό χρώμα σαν του ασβέστη από τις αποθέσεις των αλάτων ,  που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
     Αφαιρέστε από τα τοιχώματα της γλάστρας εξωτερικά αυτό το χρωματισμό του «ασβέστη».
       Οι πήλινες και γενικά οι κεραμικές γλάστρες,  ως επί το πλείστον, είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτες από τις αποθέσεις των αλάτων ,αυτού του λευκού  «ασβέστη», όταν το νερό είναι σκληρό  κατά τη διάρκεια της σεζόν του ποτίσματος. Εάν δεν συμπαθείτε αυτό το φυσικό επίχρισμα του λευκού  «ασβέστη»   , μπορείτε να τις καθαρίσετε από αυτό αφού τοποθετήσετε τις γλάστρες  άδειες σε διάλυμα από νερό και ξύδι  με αναλογία 10%.
        Απλά βυθίστε τις γλάστρες σε μια λεκάνη με το διάλυμα για μια νύχτα και την επόμενη μέρα, οι αποθέσεις του ασβέστη  μπορεί να αφαιρεθούν  εύκολα με ένα πινέλο και οι πήλινες γλάστρες είναι έτοιμες για τη νέα φύτευση άνοιξη.

Φύτεμα βολβών

         Οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν αργότερα και δίνουν  πολλά λουλούδια σε διάφορα χρώματα και ωραίες μυρωδιές . Διατίθενται  συχνά στα φυτώρια μόνο τον Οκτώβριο και μπορούν να φυτευτούν αυτή την εποχή χωρίς καθυστέρηση σε γλάστρες. Οι γλάστρες παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του μπαλκονιού αλλά προστατεύονται κάπου κάπου, δεδομένου ότι οι βολβοί  είναι πολύ ευαίσθητοι στην υπερβολική υγρασία.
           Γεμίστε τις γλάστρες στο πυθμένα με  ένα αποστραγγιστικό στρώμα από χαλίκι ή πηλό και βάλτε διαφορετικούς βολβούς για να πετύχετε μίξη χρωμάτων , στη συνέχεια επικαλύπτουμε τους βολβούς με νέο φυτόχωμα.

Χρησιμοποιήστε τις γλάστρες η τις μεγαλύτερες ζαρντινιέρες για  λαχανικά

Στις κενές γλάστρες η ζαρντινιέρες του  μπαλκονιού να σπέρνετε αρχές Οκτωβρίου μαρούλια και τα ραδίκια. Τα φυτά θα είναι έτοιμα για συγκομιδή μετά από τέσσερις εβδομάδες και έτσι θα γεμίστε την κουζίνα σας στο τέλος της σεζόν και πάλι με φρέσκα, θρεπτικά τρόφιμα.

Φυτά με φθινοπωρινή ανθοφορία

         Από τα  φυτά  που ανθίζουν το  φθινόπωρο με κόκκινα και  λευκά λουλούδια  είναι τα γνωστά σαν ρείκια , η (Calluna vulgaris) και η χειμερινή ερείκη (Erica carnea) που μπορεί να συνδυαστούν και να αποτελέσουν  κοσμήματα στο μπαλκόνι σας . Η ανθοφορία τους μπορεί να διαρκέσει από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

          Για πρώιμη ανθοφορία  για παράδειγμα φυτέψτε ποικιλία ρείκια  με μωβ-ροζ λουλούδια όπως είναι η "Susanne" και λευκό χρώμα είναι η "Madonna", που ανθίζουν από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τον Δεκέμβριο τα αντικαθιστούμε  με ρείκια  που ανθίζουν  από το χειμώνα μέχρι  τον Απρίλιο.
Τα ρείκια  απαιτούν το χώμα να είναι αμμώδες καλά αποστραγγιζόμενο και όξινο. Τον Απρίλιο, θα πρέπει να κλαδευτούν οι βλαστοί κάτω από τα παλιά μπουμπούκια, και να παρέχουμε στα φυτά φυσικό λίπασμα.


Αποθήκευση του λιπάσματος που είναι συσκευασμένο σε πακέτα

Το λίπασμα που έχουμε προμηθευτεί και έχει περισσέψει σε ανοιχτά πακέτα, πρέπει να το διατηρήσουμε σ’ ένα στεγνό, δροσερό μέρος σε κλειστές σακούλες αν είναι δυνατό από φύλλο αλουμινίου, έτσι οι κόκκοι δεν μπορεί να γίνουν συσσωμάτωμα και έ θα το επαναχρησιμοποιήσετε εύκολα την επόμενη σεζόν.

Η άρδευση το φθινόπωρο

        Τα περισσότεροι από τα φυτά στο μπαλκόνι σας συνήθως είναι φυτεμένα σε γλάστρες που χρειάζονται λίγο νερό τώρα το φθινόπωρο. Οι ανάγκες των φυτών σε πότισμα μπορεί να γίνεται καλύτερα με ένα  μικρό ποτιστήρι. Προς το τέλος του φθινόπωρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε  το αυτόματο πότισμα στο μπαλκόνι σας.
       Καθαρίστε σχολαστικά τις κενές γλάστρες σας  μέσα και έξω, πριν τις χρησιμοποιήσετε για φύτεμα.

Χώροι προφύλαξης των φυτών

          Σχεδόν όλα τα φυτά σε γλάστρες που κοσμούν τα μπαλκόνια σας την άνοιξη έως το καλοκαίρι, προέρχονται από θερμά κλίματα . Τα περισσότερα φυτά σε γλάστρες χρειάζονται μια θερμοκρασία μεταξύ 5 και 18 βαθμών, αλλά ποτέ κάτω από πέντε βαθμούς!
Πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να προφυλάσσονται τα φυτά από τους παγωμένους ανέμους και από το παγετό, να σημειώσουμε ότι ο πρώτος παγετός έρχεται συχνά απροσδόκητα.

Κυκλάμινο προστασία από την υγρασία

Οι σύγχρονες ποικιλίες κυκλάμινων όπως είναι εκπληκτικά ανθεκτικές και τα άνθη συνεχίζουν  απτόητα ακόμη και με χιονοπτώσεις. Τα κυκλάμινα δεν ανέχονται την υγρασία του χειμώνα  και πρέπει, συνεπώς,  να τα τοποθετείτε σε μια περιοχή που προστατεύεται από βροχή. Τακτικά και προσεκτικά, θα πρέπει να καταργήσετε μαραμένα φύλλα και λουλούδια.


Τα χρυσάνθεμα
       Στα χρυσάνθεμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια για να βοηθήσουμε να διατηρηθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται το φυτό πιο όμορφο. Όταν πια τα λουλούδια έχουν μαραθεί τα κόβουμε και κλαδεύουμε το φυτό. Τα  χρυσάνθεμα είναι έτοιμα για μεταφύτευση εκ νέου το επόμενο φθινόπωρο στην κορυφαία τους μορφή στο μπαλκόνι σας . Το φθινόπωρο τα φυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες με νέο φυτόχωμα, υψηλής ποιότητας.

Στήριξη για τα φυτά σε γλάστρες

        Θαμνώδη και άλλα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες πρέπει να δημιουργήσουμε στήριξη  ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά να μην  ανατραπούν όταν φθινόπωρο επικρατούν στο μπαλκόνι ισχυρές ριπές από τους ανέμους.

Φθινοπωρινή ανθοφορία

      Όταν το φθινόπωρο επικρατούν  ήπιες καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, συμβαίνει να έχουμε φθινοπωρινή ανθοφορία για ορισμένα φυτά στο μπαλκόνι.
Λιπάνετε τα φυτά τον Οκτώβριο ακόμα αν είναι δυνατό τακτικά με υγρό λίπασμα, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε την ανθοφορία όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο διάστημα.

Συμπλήρωση στις γλάστρες με φυτόχωμα

    Μετά από το τέλος του καλοκαιριού παρατηρείται μείωση της ποσότητας του φυτοχώματος που περιέχεται στις γλάστρες, επειδή μέρος  του φυτοχώματος μεταφέρεται με το νερό του ποτίσματος κατά την αποστράγγισή. Αυτή η ποσότητα φυτοχώματος που χάθηκε πρέπει να συμπληρωθεί με νέο στις γλάστρες.

Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου