Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ελληνική Τριγονελλα


του Καθ. Νικόλαου Ροδιτάκη 
Trigonella foenum- greacum Οικ. Fabaceae

 κοινά:. η ελληνική τριγονελλα ή αλλως Τριγωνίσκος η Τήλις, χόρτος των Ελλήνων, τριγωνίσκος, Ελληνικός σανός, μοσχοσίταρο, τηντιλίδα, τηντιλίνα, τήλι, γραικόχορτο, ελληνικό τριφύλλι, νυχάκι, στροφίλι, χέλμπα ή τσιμένι[2] (αγγλ. fenugreek)


      Η ελληνική τριγωνέλλα η μοσχοσίταρο ειναι ενας πολύτιμος θησαυρός της ελληνική φύσης ανεκμετάλλευτος. Εκτός από τις φαρμακευτικές και θρεπτικές του ιδιότητες ειναι ενα πολύ σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες 23% και πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. 
    Ο Ελληνικός σανός, χρησιμοποιείται ως βότανο (αποξηραμένος ή σε φρέσκα φύλλα), μπαχαρικό (σπόροι) και λαχανικό (φρέσκα φύλλα, φύτρα (sprouts) και μικροπρασινάδα (microgreens)). Η σοτολόνη (sotolon), είναι το χημικό που είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική γλυκιά μυρωδιά του μοσχοσίταρου.
          
 Είναι συντηρητικό κρέατος και επίσης προφυλάσσει από ενδεχόμενη δηλητηρίαση, επενεργώντας ως αντίδοτο, (σε περίπτωση αλλοίωσης του προϊόντος). Παράγεται σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής όπου χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική.

    Συνιστάται από τους συμβούλους γαλουχίας και χρησιμοποιείται από τις θηλάζουσες μητέρες, συμβάλλοντας στην τόνωση της παραγωγής και προμήθειας γάλακτος και επίσης υποτίθεται ότι βοηθά στην απόκτηση ή τη μείωση του βάρους. Εισάγεται από τη Γερμανία σε φακελάκια για τις θηλάζουσες μητέρες,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου