Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΔΑ στο ΚΗΠΟ ή στο ΜΠΑΛΚΟΝΙΜανώλης Καπάνταης
      Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
       τ. Δ/ντής Πράσινου 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:  ΦΡΟΝΤΙΔΑ στο ΚΗΠΟ ή στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ
        Μερικά χρονικά διαστήματα με τις πιο δυσμενείς ​​καιρικές συνθήκες του χειμώνα, που θα μπορούσε να  πούμε ότι είναι ακόμα μπροστά μας.
Συχνά, ο πιο κρύος μήνας είναι ο Ιανουάριος, είναι στη μέση του χειμώνα, αλλά όμως και
τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και ίσως και χιονοπτώσεις. Οι μέρες αρχίζουν και γίνονται μεγαλύτερης διάρκειας και πλησιάζουμε προς τη περίοδο  που ο κήπος θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Τώρα είναι η κατάλληλη  στιγμή για να προγραμματίσετε τις εργασίες για την επόμενη κηπουρική περίοδο και να κάνετε τη προμήθεια σπόρων, λιπασμάτων και τα φυτών.
      Απολαύστε τον καθαρό αέρα, στις ξηρές ηλιόλουστες ημέρες και εξετάστε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του προηγούμενου έτους, ελέγξετε τα προστατευτικά σας που έχετε τοποθετήσει για το χειμώνα , τους πασσάλους, τα δεσίματα και την υποστήριξη των δέντρων και αν εξακολουθούν να ανταποκρίνονται μετά από τις κάθε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε τον Ιανουάριο
         Ο Ιανουάριος ζητά να έχετε καθαρό το κήπο σας,  γι’ αυτό απομακρύνετε   τα ετήσια ποώδη φυτά που έχουν ξεραθεί. Καθαρίστε και απομακρύνετε τα πεσμένα η  μαραμένα φύλλα και τα ξερά άνθη όπου και αν βρίσκονται πάνω από τους βλαστούς  των πολυετών φυτών. Αυτό θα δώσει νέα ανάπτυξη την άνοιξη και την καλύτερη ευκαιρία για να δημιουργηθεί όμορφο φύλλωμα στα φυτά.

 Απομακρύνετε τα ζιζάνια.
Αυτή είναι μια εξαιρετικά καλή στιγμή για να αναζητήσετε τις περιοχές του κήπου στις οποίες φυτρώνουν πολυετή ζιζάνια και να τα απομακρύνετε για να μην αναπτυχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.Σκάψε το έδαφος με μία τσάπα και χρησιμοποιήστε μία  πιρούνα για να σας διευκολύνει να βγάλετε έξω τις ρίζες τους.
Τριανταφυλλιές γυμνόριζες
Φυτεύεστε τριανταφυλλιές στον κήπο που τις έχετε προμηθευτεί από το φυτώριο, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος δεν έχει παγώσει, αυτή η περίοδος του έτους είναι μια καλή ευκαιρία για να φυτέψετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές. Αυτό το χειμώνα προσπαθήστε να φυτεύσετε υγιείς με ωραία εμφάνιση τριανταφυλλιές με ωραία χρώματα, ιδιαίτερα αρωματικές και ιδανικές για όσους ενδιαφέρονται για γλυκό τρανταφυλλάκι.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Για φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να γνωρίζετε:
η κεντρική θέρμανση δεν είναι φίλος τους, σκουπίστε και καθαρίστε τα φύλλα τους από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανί και στη συνέχεια, τοποθετείστε τις γλάστρες με τα φυτά σε δίσκους με χαλίκια και με νερό για να αυξήσετε την υγρασία γύρω τους ώστε να μη στεγνώσουν τα φύλλα τους. Ελέγξτε τα φυτά εσωτερικού χώρου για σωστό πότισμα, λίπανση και προστασία από προσβολές εντόμων.
Η στάχτη από το τζάκι
Όσοι έχετε τζάκι στο σπίτι περισυλλέξτε τη στάχτη από κάψιμο των ξύλων χωρίς να περιέχει κάρβουνα και προσπαθείτε να πασπαλίζετε τη ποσότητα της στάχτης γύρω από οπωροφόρα δέντρα και τις τριανταφυλλιές. Το υλικό αυτό είναι πλούσιο σε κάλιο, έτσι βοηθά την  ανθοφορία την άνοιξη, και ως εκ τούτου έχουμε αυξημένη καρποφορία το καλοκαίρι η το φθινόπωρο.
Κλάδεμα οπωροφόρων
Κλαδέψτε τα οπωροφόρα  δέντρα σας . Ο γενικός κανόνας και στόχος του κλαδέματος είναι να ανοίξετε το κέντρο, δημιουργώντας ένα κομψό σχήμα "Κύπελου". Απομακρύνετε τα νεκρά και άρρωστα κλαδιά εντελώς, στη συνέχεια, να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τα μεγαλύτερα κλαδιά.Αυτή τη χρονική περίοδο μπορείτε για να φυτέψετε φυλλοβόλα δέντρα. Ελέγξτε τη χαλαρότητα των δεσμών για τα νεαρά δέντρα με τους πασσάλους για να μην έχετε ταλαντεύσεις.
Εργαλεία κήπου
Καθαρίστε τα κλαδευτήρια και άλλα μικρά εργαλεία κήπου με οινόπνευμα και προσπαθήστε να τα απολυμάνετε για να μη μεταφέρουν ασθένειες όταν τα χρησιμοποιείτε. Μην περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να ελέγξετε την χλοοκοπτική μηχανή σας, η να τη στείλετε αργά για επισκευή αν χρειάζεται και έτσι να μη τη έχετε έτοιμη για χρήση τη χρονική περίοδο που μεγαλώνει το γκαζόν και πρέπει να το κουρέψετε.  Καθαρίστε την από τα υπολείμματα  παλιών η ξερών χόρτων, λαδώστε τα μέρη όπως τα μαχαίρια κ.λ.π.
Κάλυμμα για τα  λαχανικά το χειμώνα
Όταν έχετε φυτέψει λαχανικά στο κήπο σας κινδυνεύουν να καταστραφούν μετά από τη βροχή ή το χαλάζι η το χιόνι. Καλύψτε λοιπόν τα φυλλώδη λαχανικά του χειμώνα με κώδωνες από πλαστικό  και αυτό θα τα προφυλάξει και θα αναπτυχθούν νέα φύλλα.
Έλεγχος για τον παγετό
Βεβαιωθείτε ότι τα δέντρα και πολυετή φυτά που έχετε φυτέψει πρόσφατα,  δεν έχουν πληγεί από τον παγετό.
Αρδευτικό δίκτυο
Καθαρίστε τους σταλλάκτες η τους εκτοξευτήρες του δικτύου άρδευσης σας,  και μερικά φυτά ίσως χρειάζονται πότισμα .Δεν μπορείτε να είμαστε αρκετά σίγουροι για το αν θα βρέξει αρκετά αργότερα για να καλύψει τις ανάγκες των φυτών σας.
Χλοοτάπητας
Ο χειμώνας καθορίζει τις ενέργειες σας για όλες τις ελλείψεις του χλοοτάπητα. Κάντε ένα πρόγραμμα εργασιών και λιπάνσεων για να πάρει επάνω στο γρασίδι σας, αερίστε κατά τη διάρκεια της ξηρότερης περιόδου με το ωθήσετε μία πιρούνα η με άλλο τρόπο, ευθεία προς τα κάτω σε όλη την επιφάνεια του χλοοτάπητα  κατά διαστήματα περίπου (30cm), επιτρέποντας έτσι το νερό να αποστραγγίσει και θα απομακρυνθεί.
Μην αφήνετε τα πεσμένα φύλλα στο γρασίδι. Με μία τσουγκράνα συγκεντρώστε τα φύλλα επάνω σε ένα μεγάλο πλαστικό φύλλο ή μουσαμά και στη συνέχεια δημιουργήστε σε ένα μέρος του κήπου σαςένα σωρό. Θα αποκτήσετε μετά από μερικές εβδομάδες λίπασμα. Ή, απλώστε με τη τσουγκράνα τα φύλλα σε χαλαρούς σωρούς για να τρέξετε τη χλοοκοπτική  μηχανή από πάνω τους για να θρυμματίσετετα σάπια φύλλα.


Η φροντίδα των φυτών στα μπαλκόνιαΣυμβουλές για τα φυτά που βρίσκονται στο μπαλκόνι  το χειμώνα
        Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να κάνετε στα μέσα του χειμώνα για τη διαφύλαξη των φυτών στις γλάστρες στο μπαλκόνι. Είτε από ανάγκη, είτε λόγω έλλειψης χώρου για τη δημιουργία κήπου, η κηπουρική για τις γλάστρες κάθε είδους στο μπαλκόνι, είναι μια μορφή εργασίας που ο καθένας μπορεί να απολαύσει. Οι κήποι στο μπαλκόνι το χειμώνα απαιτούν κάποια επιπλέον φροντίδα για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι κήποι στο μπαλκόνι το χειμώνα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αποτελούνταν από μονοετή που ήταν τα κύρια φυτά που εκτίθενται σε γλάστρες στα μπαλκόνια.
      Σήμερα, υπάρχουν τα πάντα, από πολυετή φυτά, μικρά δέντρα και θάμνοι που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ανάμεσα στα τοιχία  και στις επιφάνειες στα μπαλκόνια σας. Σε αντίθεση με το παρελθόν η σκέψη σήμερα είναι να δημιουργήσετε κήπους στο μπαλκόνι που να έχουν μεγάλη διάρκεια. Πολλά όμορφα  φυτά προέρχονται από τροπικά κλίματα και χρειάζεται προσεκτικά να τα προφυλάξετε για να τα βοηθήσετε να επιβιώσουν.Επειδή τα φυτά στο μπαλκόνι δεν βρίσκονται στο έδαφος αλλά σε γλάστρες είναι πιο επιρρεπή στο κρύο. Έτσι διαχείμαση του κήπου στο μπαλκόνι είναι εξέχουσας σημασίας.
       Η επιλογή του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι γλάστρες είναι σημαντικό για τη κηπουρική το χειμώνα στο  μπαλκόνι.Υλικά όπως η άργιλος, το σκυρόδεμα και διάφορα κεραμικά τα οποία δεν τα πηγαίνουν καλά το χειμώνα που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επιλέξτε να προμηθευτείτε αυτές που έχουν πάχος τουλάχιστον 2- 5 εκ.½-2  για την αποφυγή ρωγμών ή με τη χρήση υαλοβάμβακα, πολυαιθυλενίου και άλλων παρόμοιωνυλικών μπορείτε να τις περιβάλετε για να προστατεύσετε στο μπαλκόνι τα φυτά το χειμώνα. Αυτά τα τελευταία υλικά είναι επίσης ελαφρύτερα και πιο εύκολο να μεταφερθούν. Τα φυτά θα προφυλαχτούν επίσης καλύτερα όταν είναι φυτεμένα σε μεγαλύτερες γλάστρες τουλάχιστον 45-60 εκ. Υπάρχουν αρκετές επιπλέον επιλογές το χειμώνα για τη φροντίδα των φυτών στα μπαλκόνια. Πρώτα απ’ όλα, αν οι γλάστρες είναι σχετικά μικρές και έχετε χώρο στον κήπο, μπορείτε να σκάψετε ένα λάκκο αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει το σύνολο των γλαστρών.
         Γεμίστε γύρω με χώμα και καλύψτε τις γλάστρες  με ένα παχύ στρώμα από σάπια φύλλα, η με άχυρο ή μόνο φύλλα. Μπορείτε, επίσης, να συγκεντρώσετε όλες τις γλάστρες σε ομάδες  και να τις καλύψτε με προστατευτικά πλαστικά φύλλα η με λινάτσες. Επίσης, οι γλάστρες μπορούν να μετακινηθούν για παραμονή μέσα σε ένα υπόστεγο ή στο γκαράζ. Θα πρέπει να τις ελέγξετε  κατά τακτά διαστήματα, ώστε να μη μαραθούν. Σημαντικό στοιχείο είναι αναμφίβολα για τη προστασία των φυτών, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ότιθα πρέπει να τα ποτίσουμε με λίγο νερό.      

           Κρατήστε το φυτόχωμα στις γλάστρες ελαφρώς υγρό, αλλά όχι αρκετά βρεγμένο, ακριβώς έτσι ώστε να μη στεγνώσει το νερό γύρω από τις στις ρίζες όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μην αφήνετε τα φυτά να καθίσουν στο πιατάκι με νερό για να μην κινδυνεύουν να παγώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά σε γλάστρες είναι ευάλωτα από την υπερβολική υγρασία που προκαλείται από τη βροχή το χειμώνα. Η υγρασία από τη βροχή που δημιουργία στη βάση του φυτοχώματος των γλαστρών, όταν επικρατούν ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει τις ρίζες σε ασφυξία από τη στέρηση οξυγόνου και κυριολεκτικά αυτά οδηγούν σε σήψη και τα φυτά τελικά πεθαίνουν.

          Τα φυτά στο μπαλκόνι το χειμώνα δεν χρειάζονται λίπανση. Μην αφαιρείτε τα προστατευτικά καλύμματα των φυτών πολύ νωρίς την άνοιξη, διότι δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά της φύσης το επόμενο διάστημα. Οι γλάστρες που τοποθετήθηκαν για προφύλαξη  σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να εκτίθενται σταδιακά  πίσω στους εξωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να μπορούν να εγκλιματιστούν στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Καλά προσαρμοσμένα φυτά είναι λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες και προσβολές από παράσιτα.
          Οι γενικές αυτές πληροφορίες είναι μια σειρά συμβουλών. Για περισσότερες επαγγελματικές συμβουλές  η οδηγίες  για το κάθε χώρο και για συγκεκριμένη κατάσταση ζητήστε τις από τους ειδικούς Γεωτεχνικούς στις μελέτες η στα έργα Πρασίνου .

     Επιλέξτε το φυτώριο διαθέτει υγιή φυτά, άριστης εμφάνισης, φυτοχώματα υψηλών προδιαγραφών, υλικά άρδευσης, μεγάλη ποικιλία από γλάστρες, διάφορους τύπους λιπασμάτων αλλά το πιο σημαντικό έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα όμορφο η κήπο η μπαλκόνι.

Ανάλογο Αρθρο : 

Ιανουάριος στο αγρόκτημα

Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:


1 σχόλιο: