Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κ Ο Λ Ο Φ Ω Τ Ι Ε Σ ή ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ

Κ Ο Λ Ο Φ Ω Τ Ι Ε Σ
         Οι πυγολαμπίδες των γενών Photinus (= φωτεινός), Photuris (= φως + ουρά), και Pyractomena (= πυρακτωμένη) (Coleoptera: Lampyridae = λαμπυρίζοντα), ονομάζονται έτσι επειδή το πίσω μέρος του σώματός τους εκπέμπει ένα πρασινοκίτρινο ή χρυσοκίτρινο φως, κατά κανόνα όταν «φλερτάρουν» πριν από τη σύζευξη.
        Το κάθε είδος έχει τον δικό του τρόπο να εκπέμπει φως: είτε σύντομες, κοφτές αναλαμπές είτε φως μεγαλύτερης διάρκειας, χρησιμοποιώντας μια μορφή κώδικα Μορς. Η σύζευξη είναι ένας «φωτεινός διάλογος». Η ακτινοβολία των πυγολαμπίδων είναι μια μορφή βιοφωταύγειας. 
     Πρόκειται για την ικανότητα που έχουν ορισμένοι οργανισμοί να παράγουν φως, χάρη σε συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις. Αυτές οι αντιδράσεις ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό, αλλά, σε γενικές γραμμές, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια ουσία που ονομάζεται λουσιφερίνη οξειδώνεται σε οξυλουσιφερίνη, καθώς αντιδρά με οξυγόνο, και εκπέμπει φωτόνια. Η αντίδραση καταλύεται από το ένζυμο λουσιφεράση. Οι βιοχημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα σε εξειδικευμένα κύτταρα, τα φωτοκύτταρα, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματος των πυγολαμπίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου