Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Τα έντομα αίνιγμα

Ptinidae: Τα έντομα αίνιγμα


Κ. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών    
Επειδή έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν θορυβηθεί παρατηρώντας μέσα στις κατοικίες τους έντομα που μοιάζουν πάρα πολύ με αράχνες ή πολύ περισσότερο με κοριούς, πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Έντομα, υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς παντού, και σε εκατομμύρια ειδών. Είναι λοιπόν φυσικό, πολλά να μοιάζουν μεταξύ τους.
Έτσι, οι αράχνες (δεν είναι έντομα) έχουν 8 πόδια, κεφαλοθώρακα (κεφαλή και θώρακα ενωμένα) και κοιλία.
εικ.1 κοριος
Τα έντομα, έχουν 6 πόδια, κεφαλή, θώρακα και κοιλία.
Όταν έχουν μικρό μέγεθος, για τη διάκρισή τους, χρειάζεται καλός μεγεθυντικός φακός.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, από δείγματα που εξετάζω, η σύγχυση περί αράχνης ή κοριού γίνεται με την παρατήρηση εντόμων Ptinidae.Πράγματι, τα έντομα αυτά μοιάζουν πολύ με αράχνες ή κοριούς. Ονομάζονται μάλιστα διεθνώς Spider Βeetles και υπάρχουν κάπου 500 είδη. Έχουν συνήθως στρογγυλό σώμα με μήκος από 1 έως το πολύ 5 χιλιοστά και μακριά πόδια. Η κεφαλή κρύβεται από τον θώρακα.Έτσι, κάθε μη ειδικός, με το δίκιο του μπορεί να τα μπερδέψει …



Δεν θεωρούνται σοβαροί εχθροί των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και των κατοικιών αν και κάποια είναι ξυλοφάγα.
Η παρουσία τους σε κατοικίες είναι συνήθως τυχαία. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός από αυτά, σημαίνει ότι κάπου υπάρχει κάποια σακούλα με ξηρά τροφή, ψίχουλα ή νεκρά έντομα, σακιά από γιούτα ή παλιά ρούχα.Τα δοχεία με ξηρά τρόφιμα πρέπει να είναι καλά κλεισμένα και τα ντουλάπια να καθαρίζονται συχνά. Η απορρύπανση της κατοικίας γενικώς, είναι απαραίτητη.
Τα πιο κοινά Ptinidae ανήκουν στα είδη:
Ptinus fur
Niptus hololeucus
Mezium affine
Gibbium psylloides
Trigonogenius globulus







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου