Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Απογοητευτική η εικόνα από την νόσο των πλατάνων στην Ήπειρο

Mε γοργούς ρυθμούς προχωρά δυστυχώς η νόσος των πλατάνων στην Ήπειρο.
Όπως τονίζει ο διευθυντής διεύθυνσης Δασών Βασίλης Δάλαρος ο καταστροφικός μήκυτας έχει εξαπλωθεί και δεν υπάρχει περιοχή στην οποία εκτελούνται χωματουργικές και άλλου είδους εργασίες που να μην παρουσιάζει έξαρση της νόσου.
Οπως μετέδωσε η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας, άρρωστα πλατάνια έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα στο Κοτσανόπουλο, σην Ρευματιά , στη μονή Αββάσου αλλά ακόμη περισσότερα στην περιοχή του Αχέροντα, ενώ έχει διατεθεί κονδύλι για την απομάκρυνση των ξερων δέντρων αφού δεν μπορεί να 1 γίνει οτιδήποτε άλλο. Απογοητευτική όμως είναι η εικόνα και στα δέντρα που βρίσκονται στο ύψος του Νομού Ιωαννίνων και γειτνιάζουν με το πλατανόδασος του Αγίου Γεωργίου στην Φιλιππιάδα μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Στις ζώνες επιτήρησης που έχουν καθοριστεί γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου, από αυτές τις ζώνες προς άλλες περιοχές.
Για τις οριοθετημένες ζώνες διακρίνονται δύο επιμέρους ζώνες σε ακτίνα 100 και χιλίων μέτρων αντίστοιχα στις οποίες απαγορεύονται, χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας εργασίες υλοτομία, η χρήση σκαπτικών μηχανημάτων καθώς και κάθε επέμβαση σε πλατάνια, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.
Χαρακτηριστικό δε του πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο ανθρώπινος παράγοντας στην μετάδοση της νόσου είναι η εκτίμηση που εκφράζει ο κ.Δάλαρος οτι τα μόνα πλατάνια που θα καταφέρουν να επιβιώσουν είναι εκείνα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα όπως η εκτέλεση έργων και η χρήση μηχανημάτων.
πηγη: ipiros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου