Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

14 φυτά τοξικά για τα οικιακά ζωα

Υπάρχουν φυτά πολύ κοινά στους κήπους μας ή στο μπαλκόνι μας που έχουν τοξικές επιδράσεις στα κατοικίδια μας  Σας παρουσιάζουμε 15 από αυτά:

Πόθος
 πόθος
Ένα  πολύ κοινό φυτό εσωτερικού χώρου είναι το φυτό Πόθος. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ευαίσθητες στους πόθους, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ιστών μαλακών στο στόμα του κατοικίδιου ζώου σας αποτέλεσμα οίδημα της γλώσσας και ενίοτε αιμορραγία των μεμβρανών βλέννας. Αν μασά το κατοικίδιο ζώο σας  ένα φύλλο Πόθος, μπορεί επίσης να έχει δυσκολία στην κατάποση.









Κρίνα


 κρινα
 Τα Κρίνα είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις γάτες. Το  καλύτερο σας είναι να αποφύγετε απλά κρίνα γύρω από το σπίτι σας, αν έχετε επίσης ένα κατοικίδιο ζώο, ειδικά μια γάτα. Η έκθεση σε μόλις ένα μικρό ποσό της τοξίνης από ένα φυτό κρίνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες  ή ακόμη και θανατηφόρα ασθένεια των νεφρών.


Τσίκας
 τσικας
Αυτή η ποικιλία φοίνικα είναι επικίνδυνο για   σκύλους και γάτες. Όλα τα μέρη τους είναι τοξικά, αλλά κυρίως οι ανθοφορίες και οι σπόροι- καρποί. Μόλις ένας καρπός  μπορεί να κάνει το κατοικίδιο ζώο άρρωστο, να  τρέχουν τα σάλια, εμετός, λήθαργος, σπασμοί και οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Τουλίπα
 τουλίπα
Το σύνολο του φυτού  τουλίπας είναι τοξικό για το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά οι βολβοί είναι πιο δηλητηριώδες από τα φύλλα ή  τους μίσχους. Οι βολβοί τουλίπας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς γαστρεντερικούς ερεθισμούς, έκκριση σάλιου, απώλεια της όρεξης, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, σπασμούς και καρδιακές ανωμαλίες ..

Αζαλέα
 αζαλέα
Είδη αυτού του φυτού περιέχουν grayanotoxin, μια ένωση που θα προκαλέσει στο σκύλο σας ή τη γάτα συμπτώματα από το γαστρεντερικά, περιλαμβανομένου του τυμπανισμού, διάρροια και έμετου. Τελικά,η κατάποση αζαλέας μπορεί να οδηγήσουν  σε κώμα, καρδιαγγειακή κατάρρευση και το θάνατο.

Πικροδάφνη
 πικροδαφνη
Όλες οι ποικιλίες του φυτού πικροδάφνης είναι δηλητηριώδη για τους δύο σκύλους και γάτες. Το φυτό αυτό περιέχει γλυκοσίδες που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια.


Κυκλάμινο 
 κυκλαμινο
Το κυκλάμινο είναι ένα κοινό φυτό με ρίζες που είναι τοξικές για τους σκύλους και τις γάτες. Το πιο κοινό σύμπτωμα από κατάποση κυκλάμινου είναι ερεθισμός του γαστρεντερικού με αποτέλεσμα σοβαρό εμετό.

Κολίαντρος
Το φυτό κόλιαντρο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό και καρδιακή αρρυθμία στο κατοικίδιο ζώο σας.

Ταξός
 ταξος
Όλα τα είδη  Taxus σαν  οικογένεια  φυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα θηλαστικά 


Αμαρυλλίδα
 αμαριλλίδα
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από τις αμαρυλλίδες,  οι εμετός, λήθαργος και κατάθλιψη.

Κρόκος 
 κροκοςΟ κρόκος του φθινοπώρου, ένα φυτό που βρίσκεται συνήθως στα λιβάδια  σε κήπους και αυλές, μπορεί να ερεθίσει το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας και να προκαλέσει διάρροια και εμετό  με αίμα.

Κισσός 
 κισσός
Όλα τα είδη της οικογένειας κισσού περιέχουν τριτερπενοειδή. Αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του γαστρεντερικού στο κατοικίδιο ζώο σας, που οδηγεί σε κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια.




Σεφλέρα
 σεφλέρα
Η Σεφλέρα περιέχει οξαλικά ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ερεθισμό στο κατοικίδιο ζώο σας το στόμα, τον οισοφάγο και το στομάχι. Αν  ο σκύλος ή η γάτα σας έχει καταπιεί το φυτό αποτέλεσμα είναι έμετος και διάρροια, σιελόρροια και δυσκολία στην κατάποση.

Κάνναβη
 κανναβηΑν ο σκύλος ή η γάτα σας καταπιεί τμήμα του φυτού της κάνναβης, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, απώλεια συντονισμού, εμετός, λήθαργος, αύξηση του καρδιακού ρυθμού, σπασμούς, και κώμα. Η  Μαριχουάνα έχει εγκριθεί για τα φάρμακα και ακόμη και ψυχαγωγική χρήση και καλλιέργεια σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ . Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων που έχει  επίσης καλλιέργεια μαριχουάνας μέσα ή γύρω από το σπίτι τους για να λάβουν προφυλάξεις για να διατηρήσει τα ζώα συντροφιάς μακριά από τα φυτά.



Μετάφραση: Κώστας Τάτσης 
πηγή: http://healthypets.mercola.com/


Αναλογα άρθρα: 

Ζώα στον κήπο μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου