Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

γη διατόμων : το οικολογικό παρασιτοκτόνο και φάρμακο

γη διατόμων : το οικολογικό παρασιτοκτόνο και φάρμακο

K. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Η γη διατόμων ή είναι ορυκτό φυτικής προελεύσεως. Τα διάτομα αποτελούν μια πολύ σηματική ομάδα φυτοπλαγκτικών οργανισμών και είναι άφθονα τόσο στα θαλάσσια οικοσυστήματα όσο και των εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια).
Είναι οργανισμοί με μικροσκοπικό μέγεθος, αν και πολλά από αυτά σχηματίζουν κοινωνίες (αποικίες) σε μορφή αλυσίδας ή σε αστερόμορφους και άλλους σχηματισμούς. Τα φυτά αυτά παραμένουν κοντά στην επιφάνεια και αποτελούν ένα ποσοστό του πλαγκτόν.  ‘Όταν απονεκρωθούν, παραμένουν οι λεπτοί σκελετοί  (frustules), που είναι το σκληρό, πορώδες εξωτερικό κυτταρικό τοίχωμα των διατόμων, με βασικό συστατικό του (μέχρι και 90%), το διοξείδιο του πυριτίου.
Οι κοινωνίες αυτές των διατόμων συχνά χρησιμοποιούνται ως βιολογικοί δείκτες σε προγράμματα για την παρακολούθηση της οικολογικής καταστάσεως των υδάτων.
Η τυπική χημική σύσταση του ξηρού διατομίτη είναι: 80 – 90% πυρίτιο, 2 – 4%  οξείδιο του αλουμινίου και 0.5 – 2% οξείδια του σιδήρου.
Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη διύλιση και διαύγαση κρασιών και μπύρας, αλλά και την επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Επίσης χρησιμοποιείται ως πληρωτικό στα χρώματα και στα πλαστικά και στην παραγωγή προσροφητικών προϊόντων όπως οι προστατευτικές μάσκες προσώπου.
Είναι 100% φυσικό προϊόν, πολύ αποτελεσματικό και δεν βλάπτει καθόλου τα κατοικίδια ή τον άνθρωπο (χρησιμοποιείται πολλές φορές για εκτοπαράσιτα και ενδοπαράσιτα). Η γη διατόμων γλυκέων υδάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφικό υπόστρωμα σε υδροπονικούς κήπους και φυτά σε δοχεία κυρίως σε bonsai, στην αποθήκευση σιτηρών και ζωοτροφών για αποφυγή συσσωματώσεως ( caking ) των προϊόντων και ως εντομοκτόνο.
Οι κυριότερες μορφές υπό τις οποίες κυκλοφορεί η γη διατόμων είναι η Food Grade, η Feed Grade, η Pool Grade και η Agricultural Grade που προκύπτουν από διαφορετική κατεργασία η καθεμία.
Ως εντομοκτόνο, κατάλληλη είναι η μη αποτεφρωμένη γη διατόμων , καθώς η υπερθέρμανση μειώνει την αποτελεσματικότητά της.
Η Agricultural Grade και η Garden/Food Grade είναι κατάλληλη για ασφαλή χρήση σε κατοικίες, αποθήκες, καλλιέργειες ακόμη και σε λαχανόκηπους. Εφαρμοζόμενη επάνω ή γύρω από τα λαχανικά, δεν υπάρχει περίοδος ασφαλείας για την κατανάλωσή τους, αλλά μόνο πλύσιμο. Είναι πολύ φθηνή, μη τοξική για τον άνθρωπο, τα θερμόαιμα και το περιβάλλον και, τις περισσότερες φορές, πιο αποτελεσματική από τα παρασιτοκτόνα των εταιριών φυτοχημικών. Τα έντομα και τα λοιπά παράσιτα δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στη γη διατόμων.
Φάρμακο
Η Food grade γη διατόμων αναφέρεται ότι μειώνει τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα και την υπέρταση, ρυθμίζει τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και συνεπώς την δυσκοιλιότητα και την διάρροια, ανακουφίζει την αρθρίτιδα και «καθαρίζει» το σώμα από τα βαρέα μέταλλα.
Πιστεύεται επίσης ότι καθαρίζει τον οργανισμό του ανθρώπου από βακτήρια και ιούς και διασπά τις υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών οι οποίες εάν δεν πεφθούν, προκαλούν ουρικό οξύ, επιτυγχάνεται ο καθαρισμός του παχέος εντέρου, η καταπολέμηση των παρασίτων και η γενική αποτοξίνωση του οργανισμού.
Στο νοικοκυριό
· Αναμεμιγμένη με νερό, χρησιμοποιείται ως γυαλιστικό μετάλλων, καθαρίζει μπανιέρα, νιπτήρα, νεροχύτη και στρόφιγγες.
· Τοποθετώντας ένα ανοιχτό δοχείο με γη διατόμων μέσα στο ψυγείο ή τον καταψύκτη και αλλάζοντάς το κάθε εβδομάδα, δρα ως αποσμητικό.
· Για λεκέδες σε χαλιά: αφού γίνει πρώτα μια καλή απορρύπανση, τρίβεται ελαφρά με το διάλυμα επάνω στούς λεκέδες, αφήνεται να στεγνώσει και κατόπιν σκουπίζεται.
Καθώς δεν είναι τοξική, δεν ανησυχούμε εάν περάσουν από πάνω της, παιδιά ή κατοικίδια ζώα.


K. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
Αναλογα αρθρα: 

Τι είναι η Γη Διατομών ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου