Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πάρκο Ostre Anlaeg/Πάρκα της Κοπενχάγης

κεντρική λίμνη

Παρκό Ostre Anlaeg
Το πάρκο είναι συνέχεια του Kastalletes και αποτελεί μέρος των παλαιών κήπων του Φρειδερίκου του 3ου. Έχει παραλληλόγραμμο σχήμα και συνορεύει και με τους Βοτανικούς κήπους της Κοπεγχάγης και τους βασιλικούς κήπους.  Παίρνει το όνομά του από έναν από τους μεγαλύτερους Δανούς επιστήμονες, τον Hans Christian Ørsted.

Όπως πολλά από τα δανέζικα πάρκα, το πάρκο H.C Ørsted είναι πολύ όμορφο παρ' όλη την έλλειψη φροντίδας. Πολλά μικρά και "κλασσικά" αγάλματα βρίσκονται στο πάρκο. Σε ένα από τους λόφους του υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του H.C. Ørsted, στην μνήμη εκείνου που πρώτος περιέγραψε το φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητισμού.

            Κυριαρχεί μία ενιαία λίμνη σε σχήμα διπλού S. Είναι ελαφρά βυθισμένη όπως όλες οι λίμνες στα Πάρκα της πόλης για να είναι στο ύψος του υδροφόρου ορίζοντα. έτσι και πολλά μονοπάτια και μέρη του πάρκου είναι χαμηλότερα από την «στάθμη» της πόλης μειώνοντας σημαντικά το θόρυβο. 
Έχει ενδιαφέρουσες υποδομές και ένα πάρα πολύ ωραίο παιδότοπο με ξεχωριστούς χώρους για κάθε ηλικία αλλά και σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξάπτει την φαντασία των παιδιών…


            Κάποια σημεία του πάρκου είναι εξαιρετικής ομορφιάς δανέζικής φύσης και αρκετούς χώρους με γρασίδι που πλημυρίζουν από Δανούς για να γευτούν τον ήλιο. 

Στο ένα άκρο βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης της Δανίας με σημαντικές συλλογές και την έκθεση του κώδικα Gottorfer .Το πάρκο αποτελεί τον καλύτερο πίνακα του μουσείου αφού ‘εισβάλει μέσα στην αίθουσα μοντέρνας τέχνης

 Kώστας Τάτσης
Γεωπόνος
www.topiodomi.gr
αναλογα άρθρα : 

Πάρκα της Κοπεγχάγης



2 σχόλια:

  1. Αυτό ήταν μια πολλή ωραία βόλτα και σε μια ωραία χωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αληθεια...με πολλές ιδεες κυρια όχι στα φυτα αφου εχει αλλο κιμα αλλα στον τρόπο διαχείρησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή