Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Λαχανικά στο Μποστάνι της Γιαγιάς



Στα ράφια του βιβλιοπωλείου θα βρείτε πολλούς τίτλους βιβλίων για τον κήπο. Πολλά από αυτά είναι  μεταφράσεις βιβλίων βόρειων χωρών και η χρησιμότητα τους είναι μικρή αλλά υπάρχουν και αξιόλογα πονήματα Ελλήνων συγγραφέων. Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες και χρήσιμες λύσεις για τις καλλιέργειες σας. Χωρίς πρακτική οι γνώσεις αυτές είναι άχρηστες. Τι κρίμα…. . Η κηπουρική είναι εύκολη και όμορφη.
Τα παιδιά μου γνωρίζουν καλά το πώς γιατί τα καλοκαίρια συνεισφέρουν κόπο στο μποστάνι της γιαγιάς. Μαθαίνουν κόλπα πρακτικές, λύσεις συνέχεια εργασιών, που είναι πολύτιμές και έρχονται από χιλιάδες χρόνια εμπειρίας. Βοτάνισμα με άπλωμα  πανιών ή και με χαρτόνια ώστε να μειώνει τον κόπο της, καταπολέμηση με το αποτελεσματικότατο Θείο (που το όνομα δεν είναι τυχαίο από τους πρόγονους μας), πρακτικές κλαδέματος και στήριξης είναι μάθηση από γενιά σε γενιά . Προτείνω σε όποιον ξεκινά τώρα να έχει ένα καλό  τέτοιο σύμβουλο .

Έκανα το λάθος να ρωτήσω « γιατί ακόμα σε αυτή την ηλικία συνεχίζει και δεν αγοράζει από το μαγαζί της Γειτονιάς?» Η απάντηση της  μου έδωσε αυτό το χαμόγελο που η σοφία και η βαθιά μόρφωση των γονιών μας χαρίζει «για τον ίδιο λόγο που  είχε η μάνα σου και ο πατέρας σου». Και μετά ασταμάτητη ανάλυσε. Γιατί αυτά φέρνουν την νέα ζωή,  γιατί βάζω ένα μικρό σπόρο και αυτός ζωντανεύει και δίνει τα φασόλια του χειμώνα, γιατί  είμαι σίγουρη και μπορώ να εγγυηθώ για το φαγητό που τρώνε τα εγγόνια μου, γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς κάνω 90% οικονομία στην τροφή τριών σπιτιών(αλήθεια είναι!!),

 Και πόσο  καλό  προσφέρει με αυτή την ενέργεια της, όπως την αγάπη,που ο σπόρος ολοκληρώνει την αποστολή του
 Έτσι νιώθει και η ίδια πραγματικά χρήσιμη και αποδοτική συνεχίζει χαμογελαστή ακούραστη,  γεμίζοντας καφάσια και καταψύκτες.







  

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου