Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ
Με την λίπανσηπροσπαθούμε να διατηρήσουμε την ικανότητα του εδάφους να τροφοδοτεί το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία.  Τα κύρια είναι Άζωτο Φώσφορος και Κάλιο που αντιπροσωπεύουν και τα τρία νούμερα στα λιπάσματα πχ 11-14-16 σημαίνει ότι το λίπασμα περιέχει 11 μονάδες άζωτο 14 φώσφορό και 16 Κάλιο . Αυτό συμβαίνει κύρια στα χημικά λιπάσματα
Συχνά υπάρχουν δίπλα και ιχνοστοιχεία που θέλουμε στην καλλιέργεια μας όπως Mg, Zn, B, Fe, κτλ σε πολύ μικρότερη ποσότητα ή χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να καλύψουν συγκεκριμένες ελλείψεις των φυτών. 
Στην βιολογική γεωργία  και κηποτεχνία η κάλυψη των απωλειών πρέπει να γίνεται με υλικά που παράγει ο κήπος.
Σύμφωνα με τον Codex Alimentarius, "η Βιολογική Γεωργία είναι ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης και παραγωγής το οποίο προωθεί και υποστηρίζει την υγεία του αγρο-οικοσυστήματος, περιλαμβάνοντας την βιοποικιλότητα, τους βιολογικούς κύκλους και την βιολογική δράση του εδάφους. Δίνει έμφαση στην χρήση ενδογενών μέσων διαχείρισης και όχι στην εισαγωγή εξωγενών παραγόντων, λαμβάνοντας υπόψην ότι οι τοπικές συνθήκες απαιτούν συστήματα προσαρμοσμένα σε αυτές. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας αντί για συνθετικά μέσα, όπου είναι δυνατόν, γεωπονικές, βιολογικές και μηχανικές μεθόδους που πληρούν τις απαιτήσεις του οικοσυστήματος."
  ( Αντιγραφή τού ανωτέρω από τό: http://www.irisbio.gr/content/view/13/26/  .)            Η κεντρική ιδέα  δηλαδή είναι η μείωση των εισροών . Υλικά όπως κοπριά ζώων, κομπόστ φυτικών υλικών (φύκια, στέμφυλα, κλαδιά, χόρτα, υπολείμματα τροφών κτλ), στάχτη αποτελούν τα κυρίαρχα υλικά αναβάθμισης της θρεπτικής αξίας του εδάφους μας. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν και οι χλωρές λιπάνσεις όπως να ενσωματώνουμε χόρτα , υπολείμματα όταν οργώνουμε, η καλλιέργεια και ενσωμάτωση δηλ. στο έδαφος φυτών όπως ψυχανθή, σιτηρά, κραμβοειδή κ.α.  
Στην βιολογική γεωργία όταν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες θρέψης από μόνοι μας , μας δίδεται η δυνατότητα χρήσης  επεξεργασμένων οργανικών άλλα και ανόργανων υλικών θρέψης.
Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά τέτοιας μορφής εγκεκριμένα υλικά θρέψης όπως:
 σκέτο άζωτο από δερματάλευρα (10,5-0-0), σκέτο φώσφορο από φωσφορίτες (1-20-0), σκέτο κάλι από θειικό κάλι (0-0-50), σκέτο μαγνήσιο από κιζερίτη (0-0-0/27), μίγματα θειικού καλιομαγνήσιου (0-0-30/10) ή (0-0-35/7), σύνθετα μίγματα (5-5-10/2) ή (4-7-4/2) ή (9-5-4) κ.α. Υπάρχουν και σε μίγματα για να διευκολύνουν τους καλλιεργητές. Από τα ανόργανα υλικά θρέψης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το σύνολο των ιχνοστοιχείων όπως βόριο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο και χαλκό.

Πως  και πότε τα τοποθετούμε?

o   Καλλωπιστικά φυτά. Καλό είναι  στα δέντρα και στους θάμνους να γίνεται νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο μία πλήρης λίπανση(και με τα τρία βασικά στοιχεία)ενώ με ιχνοστοιχεία μόνο αν έχουμε συγκεκριμένο θέμα.
o   Βολβώδη και εποχιακά φυτά Καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστα στο χώμα κατά τη φύτευση. Τους αρέσει πολύ ο φώσφορος.
o    Γαρδένιες Καμέλιες και άλλα οξύφιλα Πλήρη λίπανση την άνοιξη και όταν βλέπουμε κιτρινίσματα προσθέτουμε σίδηρο
o    Ρόδα Μετά το κλάδεμα τον Φλεβάρη κάνουμε μία καλή λίπανση .Καλό είναι κάθε μήνα να προσθέτουμε λίγο κομπόστα  για να έχουμε εντονότερη ανθοφορία
o   Δέντρα Οπωρώνα, Πλήρη λίπανση την άνοιξη και συχνά επαναλαμβάνουμε τον Ιούνιο.
o   Λαχανικά. Πριν φυτέψουμε αφρατεύουμε το χώμα με κομπόστα   και προσθέτουμε μόνο αν δούμε συγκεκριμένη αδυναμία.

Κώστας Τάτσης Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου